magelan Napisano 25 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2009 Takie pytanko kto z forumowiczów żegluje i gdzie w sezonie 2009. Ja lipiec/sierpień z Krzyży na j.Nidzkim na północ i z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 25 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2009 Ja żegluję. Ale niestety głównie okazyjnie,weekendowo,na jeziorze Żywieckim i Międzybrodzkim. Kiedyś lepiej to wyglądało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 25 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2009 O żeglowaniu w moim wypadku to trudno mówić ale pewnie tego lata trochę na deseczce z żagielkiem pośmigam. W planie są 2 tygodnie takiego śmigania w Chorwacji i coś pewnie na miejscu....jak powieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 25 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2009 Takie pytanko kto z forumowiczów żegluje i gdzie w sezonie 2009. Ja lipiec/sierpień z Krzyży na j.Nidzkim na północ i z powrotem. do Huca napisz on żegluje w pelnym tego słowa znaczeniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 29 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2009 My czyli nasza rodzina zegluje troszkę to tak jak na nartach jeździmy też troche posiadamy dwie omegi z tym jedna chomiczówka (regatowa) i jedna kabinową łajbe po generalnym remoncie foka jedna z omeg jest w ełku na działce a dwie pozostałe łajby są wodowane na ślaskich akwenach.Jeszcze w Wilkasach na j.Tajty domek i 8metrową Twister 800 łajbe z klubu 10 członków klubu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 30 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2009 Jednym słowem chwolno żić :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 30 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2009 do Huca napisz on żegluje w pelnym tego słowa znaczeniu:) Bugi ja to raczej motorowodniak jestem:). Na żaglach to ostatni raz byłem na studiach. Owszem miło wspominam weekendowe wyprawy na przygode z Dąbia do Świnoujścia,ale to już raczej zamnkniety rozdział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 30 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2009 ....ale to już raczej zamnkniety rozdział. Czemu? Jeśli pływałeś na żaglach,to wiesz jaka to przyjemność,nawet na Żywieckim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 30 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2009 Bugi ja to raczej motorowodniak jestem:). Na żaglach to ostatni raz byłem na studiach. Owszem miło wspominam weekendowe wyprawy na przygode z Dąbia do Świnoujścia,ale to już raczej zamnkniety rozdział. no ja to wiesz nie znam sie:P chodzilo mi o to ze pływasz po morzach i oceanach:P a teraz gdzie jestes? w domu czy wybywasz w rejs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 30 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2009 Czemu? Jeśli pływałeś na żaglach,to wiesz jaka to przyjemność,nawet na Żywieckim... Az tak bardzo mi nie zależy żeby znowu żeglować.Zresztą nikt z rodziny ani ze znajomych nie ma takich ciągotek i jakoś tak wychodzi.Zresztą na urlopie unikam wody jak ognia:D a raczej wszystkiego co ją przemierza no ja to wiesz nie znam sie:P chodzilo mi o to ze pływasz po morzach i oceanach:P a teraz gdzie jestes? w domu czy wybywasz w rejs? Do niedzieli się urlopuje a od poniedziałku 3 tygodnie szkoleniowe w Gdyni i pózniej do "produkcji":eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 7 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2009 Az tak bardzo mi nie zależy żeby znowu żeglować.Zresztą nikt z rodziny ani ze znajomych nie ma takich ciągotek i jakoś tak wychodzi.Zresztą na urlopie unikam wody jak ognia:D a raczej wszystkiego co ją przemierza W sumie się Tobie nie dziwię... U mnie jest odwrotnie - ja lubię żeglować,zaraziłem przyjaciela i jeszcze są jakieś tradycje rodzinne:wujek Komandor,Ciocia pracuje w urzędzie morskim,a zaraził mnie mój ojciec... Opływałem Mazury w wieku 10 lat(wtedy były to tereny spokojne bez "komercji i lansu"),sporo popływałem w okolicy(jeziora:Żywieckie i Międzybrodzkie),zaliczyłem jezioro Drawskie,a nawet Zatokę Gdańską przy wietrze dochodzącym do 7 w skali Beauforta... Najlepsze(a właściwie najgorsze) jest to,że do dziś nie zrobiłem patentu żeglarskiego... zawsze jakoś się załapałem,albo szczęście i ludzie dopisali... Może wreszcie w tym roku? PS:Hucu,ale to chyba nie tylko praca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 5 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2009 Ja jedynie windsurfing .. zal. rybnicki w tym roku tylko i wylacznie ale polecam zatoke (chyba standardowo) oraz z dalszych miejsc np jezioro Garda we wloszech - chyba najpiekniejsze miejsce gdzie plywalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2009 Ja jedynie windsurfing .. zal. rybnicki w tym roku tylko i wylacznie ale polecam zatoke (chyba standardowo) oraz z dalszych miejsc np jezioro Garda we wloszech - chyba najpiekniejsze miejsce gdzie plywalem. Zatokę Pucką?-rozumię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 5 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2009 Ja jedynie windsurfing .. zal. rybnicki w tym roku tylko i wylacznie ale polecam zatoke (chyba standardowo) oraz z dalszych miejsc np jezioro Garda we wloszech - chyba najpiekniejsze miejsce gdzie plywalem. W Rybniku też mi sie zdarza pojawić na desce ale głownie w terminach wrzesień-październik; wodę tam macie podejrzanie ciepłą Zresztą do Rybnika trafiłem z deską przez Chorwacje ale to juz inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 5 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2009 Elektrownia podgrzewa zalew z tąd mamy najdłuższy sezon Oczywiście że Pucką.. Chałupy są świetne ze względu na płytką wodę daleko od brzegu co daje mała falę i niezłego kopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 5 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2009 Oprócz ciepłej wody macie tam też niezłe widoki - kurs na te wielkie kominy to niezapomniane wrażenie dla miloścników industrialnych klimatow:D Mimo tego postaram sie tam wczesna jesienia pojawić moze kilka razy jak Bozia da wiatr jakiś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 19 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2009 Jak zniechęcić potencjalnego żeglarza... Wybrałem się w sobotę na rybki nad jezioro Żywieckie.Ludzi sporo,więc znalezienie cichego miejsca nie było łatwe.Zatrzymałem się przy klubie żeglarskim,bo jest tam fajne dojście do jeziora i przy okazji mogłem sobie coś zjeść w knajpce.Wchodzę na teren a tu jakiś młody chłopak zatrzymuje mnie i pyta czy jestem członkiem klubu.Mówię,że nie..."No to musi pan zapłacić 7 zł"! :eek: Tłumaczę mu,że chcę tylko przejść przez ośrodek i nic więcej,ale niestety i tak muszę zapłacić.Dotychczas myślałem,że najdroższy odcinek drogi w Polsce to A4 Katowice-Kraków... Oczywiście zrezygnowałem,tak dla zasady. Chciałem przy okazji popytać o kurs żeglarski,bo do dziś nie mam uprawnień,ale taniej będzie zadzwonić! Jak wspomniałem wcześniej,na terenie ośrodka jest fajna knajpka,gdzie można niedrogo zjeść dość treściwe jedzonko... Zastanawiam się jak oni chcą zarobić,jeśli na wstępie odstraszają opłatą za wstęp? Nie tylko ja się wycofałem!Żeby choć w zamian oferowali jakieś atrakcje!Zastanawiam się ile razy trzeba będzie zabulić,żeby zapisać się na kurs,uczestniczyć w nim i inne takie... :eek: Na szczęście po drugiej stronie jeziora jest inne miejsce gdzie taki kurs można zrobić i nikt nie każe płacić za wstęp! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 19 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2009 Johnny jak masz krypę mniejszą niż 7,5m i silnik 10 km to Ci nie potrzebny żaden patent ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 20 Lipiec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2009 Tak 7,5 m bez papierka ,ale nikt nie wynajmie jachtu bez tegoż papierka -wymogi ubezpieczalni. A swoją drogą bardzo fajne kursy na żeglarza jachtowego są na zbiorniku Dziećkowickim Chełm Śląski/Imielin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 20 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2009 Johnny jak masz krypę mniejszą niż 7,5m i silnik 10 km to Ci nie potrzebny żaden patent ... To prawda,nawet kilka razy udało mi się popływać na takich małych łódkach. Kilka razy nawet i większą łajbę udało się wyrwać.Ale obecnie nikt nie ma na Żywieckim takich łodzi,no może poza jednym miejscem,gdzie czasem stoi przycumowany malutki Maczek.Co ciekawe,co drugi klient pyta o jachcik bez patentu!To nawet niezły biznes mógłby być. Chyba jest tak jak pisze Magelan: Tak 7,5 m bez papierka ,ale nikt nie wynajmie jachtu bez tegoż papierka -wymogi ubezpieczalni. Podobnie słyszałem w wypożyczalniach,po prostu się boją kłopotów. A swoją drogą bardzo fajne kursy na żeglarza jachtowego są na zbiorniku Dziećkowickim Chełm Śląski/Imielin Propozycja warta rozważenia,choć wolałbym na Żywieckim,bo mam tam niedaleko i bez problemu mogę się przyhaczyć na kurs weekendowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 17 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2009 Ja powolutku już zaczynam się pakowac i w piątek ruszam do Chorwacji na 2 tygodniowe żeglowanie na desce. Łódź to co prawda mizerna ale kawałek żagla jest i trzeba troche powalczyć. Liczę, że bedzie dobrze wiało bo z deską to u nas jest tak troche jak z nartami - rzadko i mało wieje, sezon krótki i do tego nie ma gdzie popływać. Dlatego szybko człowiek dochodzi do wniosku, że trzeba ruszać za granice w poszukiwaniu jakiś lepszych akwenów - takich deskowych alp:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 18 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2009 Do przeczytania dla żeglarzy i zagłosowania http://www.zeglarzom.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 25 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2020 Chwyciłam wielką łopatę 🤣 i wykopałam temat żeglarski sprzed jedenastu lat, żeby się podłączyć z paroma fotkami z wczorajszej rodzinnej inauguracji sezonu. Trochę spóźnionej, przez koronawirusa. Udało się złapać dwie godzinki względnej pogody przed południem, w trakcie minionego burzowo-deszczowego weekendu i wypłynąć na wodę. Niedaleko - bo na Małe Dąbskie i kanały Międzyodrza, ale zawsze coś. "Lisica" Po drodze podziwialiśmy między innymi orła bielika, kormorany i czaplę, która malowniczo zapozowała na suchym drzewie - zapewne robota kormoranów. W Kanale Jacka: I na Małym Dąbskim, na którym akurat odbywały się regaty w klasie Laser: Wracając do domu uchwyciliśmy jeszcze taką panoramkę Szczecina, tuż przed gradobiciem. Pozdrawiam. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 25 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2020 Jezioro Goczałkowickie dostępne dla żeglarzy dopiero od kilku lat. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 25 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2020 2 godziny temu, tanova napisał: I na Małym Dąbskim, na którym akurat odbywały się regaty w klasie Laser: Na górnej bojce (tam zawsze jest gorąco) trudno zachować odstępy zgodne z przepisami epidemii strachu. Seniorzy podjęli już decyzję o pływaniu razem? Jakby była potrzebna dezynfekcja mam rum 80% zakupiony w Austrii który czeka na rozpoczęcie sezonu żeglarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi