Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Alpy w lecie

Misal

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli lubicie latem wypoczynek w górach polecam Polskie Dni w Kaprun. Oprócz fajnych imprez można naprawdę aktywnie spędzić czas (rolki, trekingi, wyprawy), a nawet troszkę ponartować na lodowcu.

No to jeszcze dodam, że w Kaprun jest piękna sieć dróg rowerowych, fajny basen. Polecem wycieczkę do wodospadu Krimml (polecam ją także w zimie, w drodze na narty można pojechać przez przełęcz Gerlos) i zwiedzanie jezior zaporowych z tamami i elektrowniami wodnymi wybudowanych przez "cudzoziemskich robotników w latach 1941-1944" (napis z tablicy pamiątkowej przy jeziorze). I o ile Kaprun nie urzekło mnie narciarsko, to w lecie ma u mnie ****.

A dla spragnionych adrenaliny loty widokowe Cessną pomiędzy szczytami.

Do mieszkania na rodzinny wyjazd polecam

http://web.utanet.at/rossmane/

Miłe mieszkanie, szkoda może, że w bloku, ale jest garaż gdzie można trzymać rowery.

pzdr

misal

Kaprun

Wyciągi na lodowcu czynne są zwykle do trzeciej, jednak większość narciarzy wraca na dół gdy minie południe, aby korzystać z innych atrakcji. W Europa Sportregion można uprawiać ponad 40 dyscyplin sportu i rodzajów turystyki - na lądzie, wodzie i w powietrzu. Znajduje się tutaj m.in. zaliczane do największych w Austrii - pole golfowe, w obu miejscowościach regionu, działają kluby tenisowe i nowoczesne aquaparki. Doskonałą forme wypoczynku, stanowi zapewne kąpiel w jeziorze Zeller, z widokiem na lodowiec. Woda jest tak czysta, że nadaje się do picia, a jej temperatura osiąga w sierpniu 23 stopnie. Na Zeller See można również uprawiać żeglarstwo, windsurfing i narciarstwo wodne. Ponadto lotnisko w Zell am See, oprócz lotów widokowych awionetką nad górami, oferuje także kursy spadochronowe i loty paralotnią w tandemie (czyli pod opieką zawodowego pilota). Amatorzy kajakarstwa górskiego i raftingu, mają do dyspozycji rwące, kamieniste rzeki: Kapruner Ache i Salzach. Wyżej, w górach, łożyska potoków i wodospady, to idealne miejsca do uprawiania kanioningu. Dla fanów kolarstwa górskiego, wytyczono w Europa Sportregion, kilkadziesiąt kilometrów tras, na których rozgrywano zawody światowej rangi. Największym zainteresowaniem cieszą się jednak alpejskie wędrówki, a przede wszystkim bardzo modny nordic walking (marsz z kijkami). Na stokach, czekają na wędrowców liczne, dwa rodzaje szlaków pieszych - turystyczne i alpinistyczne i choć na górskie ścieżki nad Kaprun i Zell am See, wyruszają każdego dnia setki turystów, podczas całodziennej wędrówki spotyka się zwykle tylko parę osób. Częściej niż ludzkie głosy, można usłyszeć tam gwizd świstaka.

-i to wszystko prawda:)

To ja jeszcze dodam, że :D Zell am See to miasto Ferdynanda Porsche, a Nicolas Cage :D ma tam swoją posiadłostkę :D... a Goering przebywał często w zamku w Bruck a. d. Grossglocknerstrasse, a ja w tymże Bruck mam swoją miejscówkę, którą zainteresowanym mogę polecić... Niczego tańszego w Alpach nie znajdziecie :D

a w Viehofen jest miasteczko dinozaurów...

Edytowane przez berry

No to jeszcze dodam, że w Kaprun jest piękna sieć dróg rowerowych, fajny basen. Polecem wycieczkę do wodospadu Krimml (polecam ją także w zimie, w drodze na narty można pojechać przez przełęcz Gerlos) i zwiedzanie jezior zaporowych z tamami i elektrowniami wodnymi wybudowanych przez "cudzoziemskich robotników w latach 1941-1944" (napis z tablicy pamiątkowej przy jeziorze). I o ile Kaprun nie urzekło mnie narciarsko, to w lecie ma u mnie ****.

A dla spragnionych adrenaliny loty widokowe Cessną pomiędzy szczytami.

Do mieszkania na rodzinny wyjazd polecam

http://web.utanet.at/rossmane/

Miłe mieszkanie, szkoda może, że w bloku, ale jest garaż gdzie można trzymać rowery.

pzdr

misal

a ci cudzoziemscy robotnicy to w dużej mierze Polacy...

Zresztą nie wiem, czy na forum jest Piotr z Bruck... to kopalnia wiedzy o okolicach Kaprun Zell am See

• 3 weeks later...

Wybrane letnie imprezy w regionie Zell am See

BMW Mountain Days (Motocyklowo-górskie dni BMW) 21.05.09-27.05.09 -

Kaprun

Glocknerkönig 2009 (Rowerowy król Grossglocknera) 07.06.09 Bruck ad.

Grossglocknerstrasse

Vespa World Days 2009 (Swiatowe Dni Motoroweru Vespa) 11.06.09-

14.06.09 - Zell am See>>

Zeller Seefest (Swięto jeziora Zellersee) 18.07.09-19.07.09 - Zell

am See

Earl of Pearl (zawody pływackie na jeziorze Zellersee) 26.07.09 -

Zell am See

Zeller Seefest (Swięto jeziora Zellersee) 01.08.09-02.08.09 - Zell

am See

8. Oldtimer Traktoren WM (Mistrzostwa Swiata starych traktorów)

18.09.09-20.09.09 - Bruck/Grossglstr.

• 8 months later...

Chciałbym odgrzać poniższy wątek. Końcem czerwca / początkiem lipca wybieram się na rodzinny wyjazd z 10 miesięcznym bąblem do Austrii. Napiszcie coś o Waszych ulubionych miejscówkach. Chcemy turystycznie pochodzić po górach, nacieszyć oczy ładnymi widokami, ewentualnie spędzić trochę czasu nad wodą (jezioro, termy, basen). Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Polecam miejscówkę niedaleko Zell am see-- Maria Alm. Np tu www.activeapartments.at . Bylem tam dwukrotnie.Idylliczna miescowosc. Niedroga i czysciutka kwatera. Darmowy basen i kamp dla dzieci (z opieką) oraz kort.Znizka na rowery(Jak ja bylem to i rowery byly za friko).Niedaleko do okolicznych atrakcji typu letni tor saneczkowy w Saalfelden.Poza tym Berchtesgaden(orle gniazdo-podjazd 38%). Bad Gastein-podupadly ciechocinek gdzie sie leczyli mozni tego swiata.Grosglocknerstrasse czy wodospady w okolicy-miód.Salzburg tez jest rzut beretem.Jednym słowem 2 tygodnie nie powinno wystarczyc:D.Jestem w Alpach co roku i latem i zimą. I nie chcę zadnego nadmorza i karibików. Byłem i nudno tam jest:D

• 6 months later...