Gość pax53 Napisano 20 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Witam:) no cóż dla mnie sezon 08/09 sie skończył,ale nowy przede mną nie wiem czy taki temat sie pojawił,ale pewnie w różnych wątkach go po trochu jest,ale do rzeczy...jakie macie doświadczenia(swoje lub znajomych) w temacie infrastruktury alpejskich lodowców...chodzi mi o charakterystykę tras(szczególnie ich trudność) jakość przygotowania tras,dostępność z miejsc pobytu(bliskość kwatery do wyciągów,gondolek itp) i pogody(choć ta jest dość nieprzewidywalna) ja mogę powiedzieć o 2 takich miejscach,stąd moje doświadczenie jest bardzo mizerne.A chodzi o Kicka i Hochjoch i moja kolejność w tych kilku kryteriach to miejsce 1 hochjoch a 2 kitzsteihorn....chodzi mi o to który lodowiec jest najbardziej przyjazny dla rodziny jeżdzącej rekreacyjnie. 1)Hochjoch Maso Corto...piękne widoki,świetna komunikacja kolejką z kwatery,łatwe,przyjazne trasy. 2)Kitzsteihorn...również piękne widoki,trzeba łączyć trasy żeby pojechać dłużej,komunikacja dobra na lodowcu i do lodowca a co Wy sądzicie o swoich doświadczeniach?...jestem ciekaw czy macie swoich mocnych faworytów...nie ukrywam że najważniejszym moim elementem wyboru jest "rodzinność" takiego miejsca....łatwość ogarnięcia stacji ze względu na dzieci 4 i 12 lat...oczywiście to mogą być również inne stacje(nielodowcowe),ale zamierzam zacząć nowy sezon 09/10 w listopadzie:rolleyes:..stąd pytanie o lodowce:) pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 20 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Ja bym polecał Tuxa. Głównie ze względu na dużą ilość i różnorodnośc tras oraz ich szerokośc i długość. Do tego bardzo dobra infrastruktura wyciągowa i możliwość jazdy na lodowcu zarówno w jej wyższych jak i niższych partiach gdzie akurat są te łatwiejsze trasy pod dziecko. To naprawdę świetna miejsce do jazdy, jedno z najlepszych po jakich mi było dane, z Kitzem to nie ma porównania bo to chyba ze dwie, trzy klasy wyżej jak dla mnie. Można też z dzieckiem wybrać sie na górę i z drodze powrotnej pominąć zatłoczoną, wąską i wyjachaną o tej porze zjazdówkę (poniekąd cudna trasa ale na rano a nie na szczyt komunikacyjny) i zwieśc potomka gondolą. Jedyny problem to mieszkanie; pod samym wyciągiem na lodowiec to chyba cieżko bo niewiele tam jest i raczej trzeba sie podwozić autem z nieco niższych miejscowości - ja przynajmniej tak robiłem. Infrastruktura knajpowa spora, widoki cudne, przygotowanie tras na wysokim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markens Napisano 20 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Polecam Stubai. Własnie wróciłem dwa dni temu i mogę stwierdzić, że jeśli chodzi o jazdę rodzinną z dziećmi to jest to zdecydowanie jedno z lepszych miejsc. W górnej stacji znajduje się miejsce c czterema tunelami-taśmami dla najmłodszych, orczyk i bardzo łagodna trasa do nauki. Moje dzieci mają 4,6 lat i nie było problemu żeby z nimi zjeżdżać z najwyżej położonych tras niebieskich. Poza nartami dobrze zorganizowane miejsca pobytu dla dzieci - restauracja, plac zabaw etc. Jeszcze raz polecam. Marek S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 20 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Markens już napisał o Stubai'u. Ja dodam tylko coś o zakwaterowaniu. Jeżeli interesuje Ciebie hotel to można mieszkać na Mutterberg Alm (pod samą gondolą, 1750 m. npm.) ale jest to dość głośne miejsce. Poza tym mieszkanie w sąsiedztwie parkingu wypełnionego w dzień samochodami wpływa trochę na jakość powietrza którym oddychasz po nartach. 11 km. w dół jest Gasteig. Tam już znajdziesz i hotele (wg mnie przyjemniejsze, mój faworyt to www.gasteigerhof.at) jak i ferienwohnungi. Mankamentem jest brak sklepu, jeździsz do Neustift, 4 km w dół doliny. W Neustift masz już wszystko, sklepy, bary, apresski, ale 15 km do lodowca. W Stubai'u nie zachwyca mnie system skibusów i dlatego tam zawsze korzystam z własnego transportu. W tym momencie czy mieszkasz 11 czy 15 km od lodowca nie robi różnicy. Gasteig polecam ze względu na ciszę i spokój, naprawdę urocze miejsce. Bywam tam co roku listopad/grudzień. pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 20 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2009 myślę Panowie że te cenne informacje przydadzą mi się i wielu innym forumowiczom/ką...fajnie się rozwija temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 20 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Zwiedziłem wszystkie tyrolskie lodowce oprócz Maso Corto po stronie włoskiej,byłem też na Kitzu.I właśnie Kitz wypadł najgorzej,najbardziej komercyjny,najgorzej przygotowane trasy:mad:Widoki oczywiście zajefajne i blisko z Kaprun,ale nudno.Najlepsza infrastruktura jest wg.mnie na Stubaiu,najbardziej kameralny Kaunertal.A najlepszy chyba TUX,latem napewno najpewniejszy.Lodowce są fajne jesienią,wiosną i latem,ale zimą..brr:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 20 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Zwiedziłem wszystkie tyrolskie lodowce oprócz Maso Corto po stronie włoskiej,byłem też na Kitzu.I właśnie Kitz wypadł najgorzej,najbardziej komercyjny,najgorzej przygotowane trasy:mad:Widoki oczywiście zajefajne i blisko z Kaprun,ale nudno.Najlepsza infrastruktura jest wg.mnie na Stubaiu,najbardziej kameralny Kaunertal.A najlepszy chyba TUX,latem napewno najpewniejszy.Lodowce są fajne jesienią,wiosną i latem,ale zimą..brr:rolleyes: w pigułce i bardzo trafnie:)...wychodzi że Stubai i Tux to czołówka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 20 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2009 (edytowane) Tutaj trochę info o lodowcach w Europie http://narty.gazeta.pl/narty/1,76282,2215019.html?as=1&ias=2&startsz=x Jeśli chodzi o wyjazd z małymi dziećmi to proponowałbym Stubai,Pitztal ,Kaunertal i Kitz. Na skionline.pl też jest sporo info http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_newsa=5300 Edytowane 21 Kwiecień 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 20 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Tutaj trochę info o lodowcach w Europie http://narty.gazeta.pl/narty/1,76282,2215019.html?as=1&ias=2&startsz=x Jeśli chodzi o wyjazd z małymi dziećmi to proponowałbym Stubai,Pitztal ,Kaunertal i Kitz. Na skionline.pl też jest sporo info http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_newsa=5300 no tak znam te artykuły,ale osobistego doswiadczenia nic nie zastąpi:)...dzięki Darku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misia Napisano 21 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2009 (edytowane) Zdecydowanie stawiam na Stubai, i dla dzieci i dla dorosłych.Byłam tam kilka razy, i musze stwierdzic ze jak jestem na jakims nowym lodowcu, porównuje go do Stubaia , i zawsze stwierdzam ze Stubai to Stubai! Za duzy plus uważam bardzo szybki wjazd na góre!I brak tego szpanerstwa Rosjan, Rumunów i innych. Tam jest taka rodzinna atmosfera... Edytowane 21 Kwiecień 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 21 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2009 Zdecydowanie stawiam na Stubai, i dla dzieci i dla dorosłych.Byłam tam kilka razy, i musze stwierdzic ze jak jestem na jakims nowym lodowcu, porównuje go do Stubaia , i zawsze stwierdzam ze Stubai to Stubai! Za duzy plus uważam bardzo szybki wjazd na góre!I brak tego szpanerstwa Rosjan, Rumunów i innych. Tam jest taka rodzinna atmosfera... wychodzi na to że Stubai według współczynnika "rodzinności" jest number 1:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markens Napisano 21 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2009 Jeśli chodzi o wyjazd typowo rodzinny to nie będziesz żałował. Jeszcze jedno co do noclegów, szukaj czegoś bliżej samego lodowca. My mieszkaliśmy w Fulpmes, wprawdzie bardzo fajna miejscowość ale położona dosyć daleko od lodowca gdzie po całym dniu na nartach podróż powrotna dla dzieci była już trochę upierdliwa. Pozdrawiam, Marek S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 21 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2009 Rodzinnie Stubai jest nr 1. Będę tam 29.04-03.05 w Neustift Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 21 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2009 Rodzinnie Stubai jest nr 1. Będę tam 29.04-03.05 w Neustift fajnie:)...udanego wyjazdu życzę...krótka relacja mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 22 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2009 A co myślicie o wyjeździe na którys z austryjackich lodowców na przełomie maj/czerwiec; mam wtedy z 5 dni wolnego i cos mnie tknęło. Ktoś moze jeździł w takim letnim już terminie? I jak z warunkami i jaki sens jest takiego wyjazdu? No i który lodowiec warto rozpatrywać jako docelowy, myślę o Stubai albo o Tuxie. Generalnie plany są nienarciarskie ale to na razie luźne plany:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 22 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2009 A co myślicie o wyjeździe na którys z austryjackich lodowców na przełomie maj/czerwiec; mam wtedy z 5 dni wolnego i cos mnie tknęło. Ktoś moze jeździł w takim letnim już terminie? I jak z warunkami i jaki sens jest takiego wyjazdu? No i który lodowiec warto rozpatrywać jako docelowy, myślę o Stubai albo o Tuxie. Generalnie plany są nienarciarskie ale to na razie luźne plany:cool: To czytałeś ? http://www.skionline.pl/forum/showpost.php?p=72389&postcount=1714 pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 23 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2009 Przy okazji takiego tematu,mam jedną prośbę - jak możecie,to dajcie jakieś namiary na ulubione hotele,pensjonaty,w których warto nocować.Robię plany na przyszły sezon,a ze pierwszy raz,to każda pomoc się przyda. Chętnie też dowiem się coś na temat biur organizujących wyjazdy,jeśli warto z nich korzystać... Z góry wielkie dzięki! Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 23 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2009 Przy okazji takiego tematu,mam jedną prośbę - jak możecie,to dajcie jakieś namiary na ulubione hotele,pensjonaty,w których warto nocować.Robię plany na przyszły sezon,a ze pierwszy raz,to każda pomoc się przyda. Chętnie też dowiem się coś na temat biur organizujących wyjazdy,jeśli warto z nich korzystać... Z góry wielkie dzięki! Pozdro! Johny, Jakbyś szukał hotelu w Stubai'u to absolutnie polecam www.gasteigerhof.at. Zatrzymuję się tam od 12 lat . Nigdy nie jeżdżę do Austrii z jakimkolwiek biurem. pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 23 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2009 A co myślicie o wyjeździe na którys z austryjackich lodowców na przełomie maj/czerwiec; mam wtedy z 5 dni wolnego i cos mnie tknęło. Ktoś moze jeździł w takim letnim już terminie? I jak z warunkami i jaki sens jest takiego wyjazdu? No i który lodowiec warto rozpatrywać jako docelowy, myślę o Stubai albo o Tuxie. Generalnie plany są nienarciarskie ale to na razie luźne plany:cool: Bardzo dobry termin Michał,też celowałbym w Stubai i Tux,troszkę z większą przewagą Tuxa.Ale masz jeszcze Polskie Dni w czerwcu w Maso Corto;)PATRZĄC na panujące warunki na lodowcach-narciarsko może być bardzo przyjemnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 23 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2009 (edytowane) Maso za daleko, mamy 5 dni wolnych (opieka nad dziećmi sie pojawi) i obiecałem żonie jakiś wyjazd ale nie wiem czy jej propozycja nart w maju będzie odpowiadać. Na Tuxie juz byliśmy a na Stubaiu nie więc może. Edytowane 23 Kwiecień 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misia Napisano 23 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2009 a propos Stubaia to sie dzis natknęlam na artykuł. Moze ktos z was lubi tez wędrówke po górach http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,81914,6509303.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 23 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2009 a propos Stubaia to sie dzis natknęlam na artykuł. Moze ktos z was lubi tez wędrówke po górach http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,81914,6509303.html Pewnie misalatomic;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 23 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2009 No to namówiłem żonę - w zasadzie to od razu sie zgodziła bez negocjacji. No to super. Wstępnie końcówka maja, ze 3 dni się może uda wykroić na jazdę. Teraz tylko modlić się, żeby się udało bo jest jeszcze kilka przeszkód natury organizacyjnej. To się zobaczy. Chyba Stubai jednak bo po południu po jeździe można wyskoczyć Insbruck pozwiedzać a w Zillertal już bylismy. Na razie warunki wyglądają super ale przez miesiąc różnie to może być. Liczę, że się poprawią oczywiście.Teraz poczytam tu w annałach forum opinie i opisy a później jeszcze pomolestuję pytaniami. Trochę to jeszcze patykiem po wodzie pisane ale od czegoś trzeba zacząć no i podróże palcem po mapie tez mają swój urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi