dzardzi Napisano 16 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2009 (edytowane) Witam Byl ktos w Solden w maju na zakonczeniu sezonu ?? Jakie sa warunki bo ja zawsze na majowke na TuX jezdzilem, a solden troche nizej chyba ??? Ciekawi mnie rowniez czy nie bedzie mega duuuzo ludzi - bo pakiety sa weekandowe znaczy od 30.04-03.04 ( tak sobie mysle ze moze sporo niemcow i miejscowych najechac ). Moze byl ktos na takiej imprezie i bedzie mogl mi nieco przyblizyc. Pozrawiam Edytowane 16 Kwiecień 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 16 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Też jestem ciekawy,ale główna impreza czyli Hannibal odbywa się 24.04,może na zakończenie sezonu czyli w następny weekend będzie mniej ludzi.Raczej kierunek obiorą na Stubai,bliżej Insbrucka.Ale to się okaże na miejscu;) Tutaj program imprez http://www.soelden.com/main/EN/SD/WI/Events/gletscherfestival_PL/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 16 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Witam.w Soelden na zakończenie sezonu byłem z 5 razy i nigdy się nie zawiodłem.Zawsze była piękna pogoda i nigdy nie stałem w kolejkach.Dużo więcej ludzi bywa na Stubaju lub Tuxie.Z warunkami bywało różnie,czasem dało się zjeżdżać na sam dół do miasteczka;oczywiście twardo było tylko w godzinach porannych-potem kicha,ale na samych lodowcach,a zwłaszcza Rettenbach który jest na północną stronę bywało twardo cały dzień.Polecam odwiedzić również Obergurgl-Hochgurgl (1793 - 3082 m n.p.m.)-nie zawiedziesz się:D:D Hannibal-ciekawy.ale raz wystarczy:D pozdrawiam Ps.w tym roku będę na Stubaju,ale na pewno w jeden dzień zawitam do Soelden-przecież to tylko godzinka drogi z Neustift Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2009 majówka 2009 w Soelden Nareszcie znalazłem trochę czasu,aby tu zajrzeć;)Wyjazdy są fajne,ale później powrót do codzienności już gorszy:mad:Ogólnie z wyjazdu do doliny Otztal jestem zadowolony,tak jak pisał Michał szkoda Hannibal Party,może kiedyś się uda go zobaczyć,teraz zabrakło jednego dnia:(W czasie podróży w sobotę tj.25.04 towarzyszyło cały czas słońce i temperatura powyżej 20st.C,i tak do samego miejsca bytowania-Langenfeld.Mieszkałem w domu apartamentowym"FALKNER".Bardzo przyjemny 3 pokojowy apartament z nowym wyposażeniem,po szufladzie w Val Thorens czułem się jak w Marriotte;).W domu sauna,mały basen,pokój zabaw dla dzieci,ścianka wspinaczkowa.Obsługa bardzo miła,sympatyczna i życzliwa.Do"Aqua Dome"około 400 m.W niedzielę,jako pierwszy dzień nartowania wybraliśmy ośrodek Obergurgl-Hochgurgl.Rano pogoda wydawała się przyjazna,ciepło i przebijające się słońce.Podjechaliśmy na parking w Obergurgl,dosłownie kilka samochodów-zupełne pustki.Ośrodek w przepięknej scenerii-trasy na wysokości 1800-3080mnpm.Trasy przygotowane na sztruks,ale bardzo zmrożone,miejscami zrobiło się lodowisko.Spowodowano było to wiatrem,który z godziny na godzinę nasilał się.Dużo tras czerwonych,kilka czarnych i niebieskie(ale miałem wrażenie,że niewiele się różnią od czerwonych).Z Obergurgl do Hochgurgl można się przedostać gondolką -Top Express/trwa to ok.20min/O godz.13.00 załamanie pogody,śnieżyca i wichura-wyłączono większość kolejek.Trochę czułem niedosyt z powodu złych warunków pogodowych i zakończeniem jazdy o 15.00.Top Express został wyłączony,ale szybko podstawiono autobus w celu przewozu ludzi do Obergurgl lub odwrotnie.Fajna knajpa przy trasach z Wurmkogl/3082m/-Wurmkoglhutte-Mittelstation.Z zewnątrz wygląda jak ogromna stodoła,ale w środku super wykończona-w typowym tyrolskim stylu.Skipass nie jest tam tani,za jeden dzień zapłaciłem 41e.Ośrodek jednak wart odwiedzenia.Od poniedziałku nartowanie w Soelden Arena.Pogoda zupełnie się popsuła,na dole deszcz,ale wyżej jednak padał śnieg.Wcześniejsze opady śniegu pozwoliły na jazdę w Hochsolden,także nie było potrzeby jeźdzenia na parkingi pod lodowcami.Od poniedziałku cały tydzień był wyłączony Gaislachkogl/3058m/-choć trasy były przygotowane,ale warunki pogodowe i duże zagrożenie lawinowe sprawiły,że był niedostępny.Byłem tam latem,zniknął napis w języku polskim namalowany na schodach tunelu przy stacji dolnej-"wszystkie k.... są nasze";)-blisko znajduje się lokal nocny.Zaparkowaliśmy na parkingu przy dolnej stacji gondoli na Giggijoch,znowu pustki,większość samochodów na blachach niemieckich,ale kilka polskich dało się zauważyć.Na górze warunki trudne,silny wiatr i padający śnieg,przez okres wjazdu gondolką na górę zdążyli zamknąć trasy na lodowcach.Pozostała więc jazda w Hochsolden kilkoma niebieskimi i jedną czerwoną.Ale było fajnie bo leżał puch,a na to w maju raczej nie liczyłem;)Co pewien czas pojawiała się informacja,że otworzyli czarną na Rettenbach,ale gondolka łącząca trasy Hochsolden z lodowcami była nieczynna.I takie warunki panowały do środy.W środę w dolinie spadł śnieg,zrobiło się zimno-totalne załamanie pogody.Ale nie rezygnujemy z nartowania,wjeżdzamy na górę i przed nami białe pola nieskażone śladem:).Po kilku godzinach przebija się słońce i robi się już przyjemnie,choć w dalszym ciągu mocno wieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2009 majówka 2009 w Soelden czII .W czwartek otwierają lodowce,ale jest mglisto,wieje i zimno.W piątek totalna lampa:),jakby była zamówiona na okres tych imprez na zakończenie sezonu.Ludzi przybyło,także Polaków.Jazda skuterami,ratrakami i koncert zespołu"Ich+Ich",nie znma,ale ponoć gwiazdy;)Taki niemiecki pop,ale fajnie było się poczuć w tłumie bawiących się ludzi w pięknej scenerii białych szczytów gór:).Jazda super,większość wybiera 38 na Tiefenbachu,typowa carwingowa trasa.Przygotowana wzorowo.Pozatrasowo do 11.00 puch,póżniej mokry,ciężki śnieg.Widoki w piękną pogodę powalające,ilość tras po Val Thorens mniej,ale nie o to chodzi;).Trasy są naprawdę fajne,bardzo dobrze przygotowane,można wybrać kilka łączonych zjazdów.Znajdowali się też amatorzy bardziej ryzykownej jazdy,choć naprawdę przy tych opadach śniegu i skaczącej temperaturze było to faktycznie ryzykowne,co się okazało w sobotę o2.05:mad:.W knajpach jak zawsze miła obsługa,z którą można się dogadać/po angielsku też;)/.Spotkałem miłych Polaków-Wrocław,Kraków,Katowice:).Warunki śniegowe były super,czasami w zimę takich nie ma;).W sklepach sprtowych obniżki o 30%,ale i tak ceny raczej wysokie.Najbardziej przypadły mi do gustu Salomon Tornado za 699,99e,piękna narta.Pogoda raczej nie przyjała spacerom,po nartch więc pozostało piwkowanie i "Aqua Dome".Niestety daje się odczuć wzrost kosztów takiego wyjazdu,ale jak tu nie nartować w Alpach.Majówkę uważam za bardzo udaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 5 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2009 Darek, Bardzo fajny opis, zgodny z moimi odczuciami z lutego. Nie próbowałeś kupić dłuższego o jeden dzień skipasa i dokupić za 10 ojro opcję "1 dzień w Gurglu" ? Tak zrobiłem w lutym. Może teraz tego nie było. Będą zdjęcia ? pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2009 Michał starczyło tylko czasu na 7 dni nartowania,zdjęcia będą później i jak Jacek pozwoli;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 5 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2009 Z Twojego opisu wnioskuję, że kupiłeś 1 dzień w Gurglu i 6 w Soelden. Pytałem się, czy nie mieli opcji - skipass 7 dniowy z czego jeden dzień do wykorzystania w Gurglu. Za taki rarytas brali w lutym 10 ojro więcej niż za 7 dni tylko w Soelden. pzdr misal Widzę, że wymieniliśmy ciosy jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2009 Pewnie mieli,ale ja już byłem tak zakręcony i napalony,że nie chciałem tracić czasu jadąc do Obergurgl i zatrzymywać się w Soelden w celu zakupu karnetu w tej opcji.Chciałem choć jeden dzień pojeździć tam,a resztę w Soelden;)Ale uważam,że Obergurgl jest wart poświęcenia więcej czasu niż 1 dzień.Pewnie tam wrócę.Najwyżej położona wioska w Europie,gdzie jest kościół-ponoć.Szczerze mówiąc to wydaje mi się,że trasy są chyba jeszcze bardziej ciekawsze niż w Soelden Arena,ale to tylko moje odczucie:).Wcześniej widziałem je latem i faktycznie robiły wrażenie stromych:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 5 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2009 (edytowane) W Oetztal brakuje mi skipasa na całą dolinę. Ciekawe kiedy tamtejsi górale do tego dojrzeją. Masz rację, że Gurgle są bardzo fajne. Byłem tam pierwszy raz w tym sezonie, w dodatku przy nieciekawej pogodzie. Już wiem, że jak nie będzie żadnego trzęsienia ziemi, to 2 i 3 tydzień lutego 2010 są w tej dolinie:rolleyes: Może już będzie duży skipass. pzdr misal Edytowane 5 Maj 2009 przez misalatomic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 6 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2009 bardzo ciekawy opis Darku...czekamy na fotki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 7 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2009 (edytowane) W Oetztal brakuje mi skipasa na całą dolinę. Ciekawe kiedy tamtejsi górale do tego dojrzeją. Masz rację, że Gurgle są bardzo fajne. Byłem tam pierwszy raz w tym sezonie, w dodatku przy nieciekawej pogodzie. Już wiem, że jak nie będzie żadnego trzęsienia ziemi, to 2 i 3 tydzień lutego 2010 są w tej dolinie:rolleyes: Może już będzie duży skipass. Masz Michał rację,tego właśnie brakuje w Otztal,niech kosztuje troszkę więcej,ale niech będzie na wszystkie ośrodki w dolinie. Dzięki WSZYSTKIM:),pare zdjęć wrzuciłem,oczekują na akceptację http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=2185 Edytowane 7 Maj 2009 przez dareklewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 7 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2009 Już wiem, że jak nie będzie żadnego trzęsienia ziemi, to 2 i 3 tydzień lutego 2010 są w tej dolinie:rolleyes:Misal :D:D A u mnie bywa tak że wsiadam w samochód i niby jakiś tam plan jest gdzie wylądować, który ostatecznie bierze w łeb, a ja ląduje w miejscu którego w ogóle nie brałem pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 7 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2009 :D:D ... a ja ląduje w miejscu którego w ogóle nie brałem pod uwagę. SzCyrk? :eek::D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 7 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2009 (edytowane) :D:D A u mnie bywa tak że wsiadam w samochód i niby jakiś tam plan jest gdzie wylądować, który ostatecznie bierze w łeb, a ja ląduje w miejscu którego w ogóle nie brałem pod uwagę. Sławek, Ale planowanie to podstawa Też coś planujesz na 30 tydzień :D A jak w dodatku namawiasz się w kilka osób - rodzin to trzeba to ustalić wcześniej. Zawody w styczniu już wpisałem do kajetu, tyle tylko, że jeszcze nie wiem gdzie i jak. Wielkanoc na Górze też jest zaplanowana. 22.07 obiad w "Rogatej" też Jakby JC dał jakiś ramowy plan na przyszły sezon to byłoby fajnie. Kiedy zerujemy liczniki dni na nartach ? pzdr misal Edytowane 7 Maj 2009 przez misalatomic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 7 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2009 Masz Michał rację,tego właśnie brakuje w Otztal,niech kosztuje troszkę więcej,ale niech będzie na wszystkie ośrodki w dolinie. Dzięki WSZYSTKIM:),pare zdjęć wrzuciłem,oczekują na akceptację http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=2185 Darku, Zdjęcia super, aż się łza w oku kręci. Byle do listopada. Zostało 29 tygodni pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 7 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2009 Mężczyźni nigdy się nie starzeją.... tylko zabawki im drożeją! Johnny, Motto w podpisie suuupppeeeerrrrr pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 8 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2009 , Byle do listopada. Zostało 29 tygodni pzdr misal Jeszcze nie chowam desek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 8 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2009 Johnny, Motto w podpisie suuupppeeeerrrrr pzdr misal Całą prawda o nas... Pozdro! Johnny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi