Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Tego na stoku jeszcze nie widziałem!

dkaczmar

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem wam co widzialem w Val Gardenie 2 tyg. temu: jade sobie robiac lekkie łuki (czerwona trasa), tak ze 40kph. A tu z lewej strony wyprzedza mnie koleś... NA ROWERZE! To ja po hamulcach zeby wygrzebac z kurtki komorke i zrobic fotke ale nie zdążyłem.

Później spotkałem tego kolesia na speed trapie. Wiekszosc osob miala pomiary 80-83kph, a rekord należał do gościa na rowerze, który zrobił 87kph.

po prostu mnie zamurowało...:eek:

Powiem wam co widzialem w Val Gardenie 2 tyg. temu: jade sobie robiac lekkie łuki (czerwona trasa), tak ze 40kph. A tu z lewej strony wyprzedza mnie koleś... NA ROWERZE! To ja po hamulcach zeby wygrzebac z kurtki komorke i zrobic fotke ale nie zdążyłem.

Później spotkałem tego kolesia na speed trapie. Wiekszosc osob miala pomiary 80-83kph, a rekord należał do gościa na rowerze, który zrobił 87kph.

po prostu mnie zamurowało...:eek:

Kurde , to tak można po trasach narciarskich ??:eek:

To może i na sankach można ??;)

P.S. się nie dziwie , że Cię zamurowało.....

heheh no to juz mnie nic nie zdziwi-rok temu auto na stoku,w te i spowrotem,a teraz wy piszecie o rowerach-szalenstwo -ale fajnie,w koncu sa konkurencje zjazdu na rowerze z górki-ale czy osniezonej?

:eek:

konkurencji moze jako takich nie ma ale kazdy downhillowiec jeździ- sam jeździłem kiedyś ze skrzycznego zimą z gory na doł :-) to jest dopiero adrenalina :P

Jak jeszcze nie jeździłem na nartach,kiedyś wybrałem się w styczniu na rowerze na Szyndzielnię... :D Podjazd był ciężki,ale jazda w dół całkiem przyjemna. :rolleyes: Najlepsze były miny ludzi,co chwilę słyszałem:"zimom narty!" :D W końcu tak zrobiłem... :)

I chyba nie żałujesz :D? To jakoś bardziej płynne i harmonijne;)

Na portfel (i nie tylko portfel, oczywiście) jest pewna rada - sprzęt turowy. Wprawdzie nie tani, ale np. mnie się udało kupić całkiem rozsądne używane narty z dobrymi wiązaniami, buty raczej jednak trzeba nowe, pojemny plecak (pizza na Kasprowym to jednak przegięcie!), i już góry stoją otworem, nie tylko tych parę tras przy wyciągach... Jedynym ograniczeniem stają się umiejętności, ale trasy można dobierać różne, nie zaczynając od ekstremalnych. Wtedy zima i jazda wyciągowa to tylko wstęp, ćwiczenie przed prawdziwą przygodą (do czerwca;))... Tyle, że żeby zjechać, trzeba najpierw wyleźć, ale i to przyjemność:D. No, i lepiej nie wybierać się samemu i poczytać trochę o lawinach...

Na portfel (i nie tylko portfel, oczywiście) jest pewna rada - sprzęt turowy. Wprawdzie nie tani, ale np. mnie się udało kupić całkiem rozsądne używane narty z dobrymi wiązaniami, buty raczej jednak trzeba nowe, pojemny plecak (pizza na Kasprowym to jednak przegięcie!), i już góry stoją otworem, nie tylko tych parę tras przy wyciągach... Jedynym ograniczeniem stają się umiejętności, ale trasy można dobierać różne, nie zaczynając od ekstremalnych. Wtedy zima i jazda wyciągowa to tylko wstęp, ćwiczenie przed prawdziwą przygodą (do czerwca;))... Tyle, że żeby zjechać, trzeba najpierw wyleźć, ale i to przyjemność:D. No, i lepiej nie wybierać się samemu i poczytać trochę o lawinach...
Już od dłuższego czasu rozglądam się za "turówkami",szwagier alpinista mnie zaraził... Bywało już,że niosłem narty na ramieniu,żeby sobie zjechać,czasami nawet kilka razy w ciągu dnia!Myślałem też o skialpinizmie,tu już mam pewne doświadczenie... :D Plecak mam,ale pizzy tam nie zapakuję. ;):D Wiesz,na Kasprowym po raz pierwszy zrozumiałem słowo freeride... Pojechaliśmy sporo w bok,spojrzałem w dół a tu nieograniczona przestrzeń,można jechać gdzie się chce i jak się chce,to było piękne! :rolleyes: Warunki nie najlepsze(kilkucentymetrowa warstwa lodu na miękkim śniegu),ale mimo wszystko brak ograniczeń i przeludnienia dawał pełnię satysfakcji! :)Tak to wyglądało:

Kasprowy Wierch 158.jpg

57da80f06491b_KasprowyWierch158.jpg.66632cce889b8ca9e583bb57032c4393.jpg

No, i od razu miałbyś dobre towarzystwo do jazdy - szwagier!:)

Dużo namiarów na sprzęt znajdziesz na www.skitury.fora.pl w dziale Sprzęt skiturowy (chyba można to tu umieścić?). Ja kupiłam swoje deski (Hagan Tour Carve Carbon, trochę zjechane ale OK, z Diamirami w dobrym stanie) w Zakopanem, w budynku "Baru Smreki" przy Rondzie, ale w wejście od parkingu przy BP - możesz tam zajrzeć po drodze z Kasprowego. Mieli sporo używek, a z drogi niedaleko.

No, i od razu miałbyś dobre towarzystwo do jazdy - szwagier!:)

No niestety,ale szwagier złamał sobie kiedyś(za młodu) rękę na nartach i już nie myśli jeździć,ale zdążył mnie zarazić turówkami(dzięki obserwacją,nie jeździe)... :D Dzięki za namiary!Jest wielce prawdopodobne,że jeszcze w tym roku będę na Kasprowym... :rolleyes: Niby tyle mankamentów,ale jednak...

Jest wielce prawdopodobne,że jeszcze w tym roku będę na Kasprowym... :rolleyes: Niby tyle mankamentów,ale jednak...

Ja też mam nadzieję jeszcze tam w tym roku się zjawić. Mogę już jeździć na rowerze, więc chyba już niedługo noga będzie OK. I Łomnicy bym spróbowała, zwłaszcza po relacji Szymonidiusa!

Edytowane przez Maria

Ja też mam nadzieję jeszcze tam w tym roku się zjawić. Mogę już jeździć na rowerze, więc chyba już niedługo noga będzie OK. I Łomnicy bym spróbowała, zwłaszcza po zachęcie Szymonidiusa!

Sam się złasiłem... :rolleyes: Wygląda to pięknie... bardzo pięknie! :rolleyes: Jeśli nie u nas,to niech Słowacy zbudują namiastkę Alp,chętnie zawitam! :cool: