Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Letnie czy zimowe?

hucu

Rekomendowane odpowiedzi

ale wyglada hojowo :D;) a nie zawsze ma byc skuteczne :)
I pewnie nie zawsze jest, na prawdziwe zimowe warunki pomysl dobry ale mieszkając w mieście i jeżdrząc tak na co dzień ile dni w roku ma to tak naprawdę praktyczne zastosowanie? W warunkach suchych czy mokrych, przy jeździe szybkiej, po zakrętach taki dobór opon już nie jest wyraźnie korzystny. Do tego jak szybko zużywa sie taka wąziutka opona w dużym i ciężkim aucie, jak to wpływa na hamowanie na mokrym/suchym, na jakość prowadzenia w warunkach mało zimowych i takie inne drobiazgi. W aucie z napędem jednoosiowym na śniegu jest to istotnie odczuwalny plus ale przy napędach na cztery to już tylko w ekstremalnych sytuacjach. Taki dobór jest więc wyborem użytkownika i jego decyzją gdzie zyskuje a gdzie traci i czy naprawdę warto.No i co wazne dla narciarza: szerokie kapcie lepiej robią za ratrak:D Swoja drogą kiedyś byłem na imprezie w Nidzicy gdzie Subary Legacy Outback wyjechało pod tamtejszy stok bez problemu - na zwykłych, szerokich kapciach zimowych

.No i co wazne dla narciarza: szerokie kapcie lepiej robią za ratrak:D Swoja drogą kiedyś byłem na imprezie w Nidzicy gdzie Subary Legacy Outback wyjechało pod tamtejszy stok bez problemu - na zwykłych, szerokich kapciach zimowych

ja mam letnie 195/60/15" a zima 195/65/14" :D i te zimowe wyglądają :mad: bo są na stalowych :)

Edytowane przez 1973marcin

Cześć

ale wyglada hojowo :D;) a nie zawsze ma byc skuteczne :)

Dla Mnie skutecznośc to podstawa. Jeżdżę sporo po górach w zimie i jeszze nigdy nie uzywałem łańcuchów. Na zime tylko dobra wąska zimówka najlepiej skandynawska - opony relatywnie tanie a znakomite na mrozie.

W napędach na 4 opona ma takie samo jeżeli nie większe znaczenie, chodzi właśnie o sterowalność, kontrola nad poslizgiem itd.

Zresztą zobacz na jakich gumach jeździ się zimowe rajdy. Szeroka guma tak naprawdę ma przewage tylko na suchym.

Pozdrawiam

Jadąc na narty z rodziną badż znajomymi z nikim nie rywalizuje kto pierwszy dojedzie i to na czym jeżdzą w rajdach zimowych nie jest dle mnie żadnym wyznacznikiem. Idąc Twoim tokiem rozumowania należało by równiez załozyć odpowiedni dyfuzor,bo szybko i skutecznie(vide Melbourne).Prawdopodbnie po górach nie jezdże samochodem tyle co Ty(w zasadzie to nie jeżdze wcale,ewentualnie po górskich drogach),ale jak dotąd nie zdazyło mi się mieć problemów w prowadzeniu takiego czy innego samochodu na szerokich oponach.Nie wiem moze mam farta.Absolutnie nie deprecjonuje Twoich sugestji co do szerokości opon,po prostu mnie jest dobrze tak jak jest i nie zamierzam nic zmieniać.Ale gdybym kiedys miał wziąc udzial w rajdach zimowych to rozważe węższe opony,obiecuje;)

Cześć

Nie chodzi o ściganie ale o bezpieczeństwo. Myslę, że tak jak my podpatrujemy zawodników na nartach tak niźle jest równiez podpatrywać zinnych zawodowców i brac z nich przykład tam gdzie sie da a na dodatek ma jeszcze sens ekonomiczny. Przecież chodzi o przyczepnośc.To tak jak z kaskiem. Ja rzadko zakładam ale wiem, że w kasku bezpieczniej i dlatego raczej namawiam.

Patent z wąskim oponami na zime nie jest przeciez Mój, tez Mi ktoś polecił takie rozwiązanie, sprawdziłem i naprawdę pracuje, stąd Moje posty. Kazdy oczywiście robi jak zechce i nie chodzi tu o jakies kłótnie przeciez.:)

A na wakacje napewno dojechałbys pierwszy bo ja mam ciężarówke i wolno jeździ.:)

Jadąc na narty z rodziną badż znajomymi z nikim nie rywalizuje kto pierwszy dojedzie i to na czym jeżdzą w rajdach zimowych nie jest dle mnie żadnym wyznacznikiem. Idąc Twoim tokiem rozumowania należało by równiez załozyć odpowiedni dyfuzor,bo szybko i skutecznie(vide Melbourne).Prawdopodbnie po górach nie jezdże samochodem tyle co Ty(w zasadzie to nie jeżdze wcale,ewentualnie po górskich drogach),ale jak dotąd nie zdazyło mi się mieć problemów w prowadzeniu takiego czy innego samochodu na szerokich oponach.Nie wiem moze mam farta.Absolutnie nie deprecjonuje Twoich sugestji co do szerokości opon,po prostu mnie jest dobrze tak jak jest i nie zamierzam nic zmieniać.Ale gdybym kiedys miał wziąc udzial w rajdach zimowych to rozważe węższe opony,obiecuje;)

Pozdrawiam serdecznie

Mitek

no ale przecież Hucu ma racje....uzywa sie rozmiarow opon podanych przez producenta to po 1........a jak tak juz gawarim o tych wąskich to co? to ja w polo zeby było rajdowo to musial bym mieć na zimę jakieś 125/65/13:D a to raczej nie ma sensu:) szerokośc jest odpowiednio dobrana przez producenta do danego samochodu. a tak z innej beczki Hucu jakie tam letnie kapcie do niego wkladasz ze na zime 17?:)

Cześć

no ale przecież Hucu ma racje....uzywa sie rozmiarow opon podanych przez producenta to po 1........a jak tak juz gawarim o tych wąskich to co? to ja w polo zeby było rajdowo to musial bym mieć na zimę jakieś 125/65/13:D a to raczej nie ma sensu:) szerokośc jest odpowiednio dobrana przez producenta do danego samochodu. a tak z innej beczki Hucu jakie tam letnie kapcie do niego wkladasz ze na zime 17?:)

He he za szeroka:D. Opona asfaltowa ma rozmiar mniej wieej 225/40-18 opona nasnieg 145/65-15 to mniej więcej takie róznice - w sporcie.

Nie o tym pisze jednak. Po prostu sugeruje pewną mozliwośc bo to fajnie pracuje. Kazdy oczywiście zrobi jak chce.

Pozdrawiam serdecznie

Oczywiście, że można dać węzsze, to często stosowana praktyka i jak najbardziej słuszna - tyle, że sens zakładania takiego wariantu jest wtedy gdy to ktoś wykorzysta czyli często jeździ w warunkach, w których to poprawia jakość czy bezpieczeństwo jazdy. Ja mieszkam pod Krakowem w terenie górzystym, kiepsko odśnieżanym, dojazd do domu polną drogą i takie klimaty. Jak jeździłem przednionapędówką też tak robiłem choć zmiana nie była aż tak radykalna. Pięć lat temu przeszedłem na czteronapędówkę i zakładam opony w rozmiarze wskazanym przez producenta. Przez ten czas jeździłem dużo w trudnych warunkach zarówno w okolicach swojej wsi jak i w górach - może na węższych byłoby lepiej ale jest na tyle dobrze, że nie widzę potrzeby takiego działania. Większość jazdy to jednak miasto czy suche drogi/autostrady - jazda wtedy raczej szybka.

• 2 weeks later...

Cześć

Oczywiście, że można dać węzsze, to często stosowana praktyka i jak najbardziej słuszna - tyle, że sens zakładania takiego wariantu jest wtedy gdy to ktoś wykorzysta czyli często jeździ w warunkach, w których to poprawia jakość czy bezpieczeństwo jazdy. Ja mieszkam pod Krakowem w terenie górzystym, kiepsko odśnieżanym, dojazd do domu polną drogą i takie klimaty. Jak jeździłem przednionapędówką też tak robiłem choć zmiana nie była aż tak radykalna. Pięć lat temu przeszedłem na czteronapędówkę i zakładam opony w rozmiarze wskazanym przez producenta. Przez ten czas jeździłem dużo w trudnych warunkach zarówno w okolicach swojej wsi jak i w górach - może na węższych byłoby lepiej ale jest na tyle dobrze, że nie widzę potrzeby takiego działania. Większość jazdy to jednak miasto czy suche drogi/autostrady - jazda wtedy raczej szybka.

A na węższych szybko się nie da. Przyczepność jest funkcją nacisku jednostkowego. Jasne,że jak masz cztery łapy jest lepiej.

Powiem tak - auto w zimie w górach oceniam po oponach. Jak ktoś ma dobrze dobrane widać, że kojarzy i nawet nie wie co to są łańcuchy. Jak jeździ w zimie na gumach jak formuła - trudno. Wszyscy jesteśmuy przecież wolnymi ludźmi a podstawą jest dobra zabawa.

Pozdrowienia serdeczne