hucu Napisano 31 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2009 W piątek wyjazd a samochód wciąz ubrany w zimowe opony.Zapowiadana pogoda raczej skłania mnie do zmiany opon na letnie przed wyjazdem.A jak reszta wyjeżdżających w tym okresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 31 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2009 kiedyś musisz te zimówki zużyć więc lepiej nie zmieniaj bo pogoda może być różna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 31 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2009 Zgadza się,ale jakoś wole je zużywać zimą.Zwłaszcza,że przed sezonem kupowałem nowe(17) i troche talarków z sakiewki ubyło:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 31 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2009 starzy kierowcy zalecają wymianę opon "zawsze" po świętach - kiedyś tego nie zrobiłem i musiałem czekać pod Rzeszowem na odkopanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 31 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2009 starzy kierowcy zalecają wymianę opon "zawsze" po świętach - kiedyś tego nie zrobiłem i musiałem czekać pod Rzeszowem na odkopanie ja już założyłem letnie laczki :-) raczej we wrocławiu mega śniegów nie zastanę takze powinno być ok:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 31 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2009 ja już założyłem letnie laczki :-) raczej we wrocławiu mega śniegów nie zastanę takze powinno być ok:P Dobry pomysł na letnie jak w nocy masz 0 stopni. Oj Bugi, kiedy Ty dorośniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 31 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2009 Dobry pomysł na letnie jak w nocy masz 0 stopni. Oj Bugi, kiedy Ty dorośniesz? Obiektywnie powiem ze Bugi w sredniej wroclawskiej stoi bardzo wysoko. To miasto w 3/4 jezdzi na letnich przez caly rok :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2009 Witam Zgadza się,ale jakoś wole je zużywać zimą.Zwłaszcza,że przed sezonem kupowałem nowe(17) i troche talarków z sakiewki ubyło:D Kupiłeś zimówkę na 17 - dobrze zrozumialem? a jak szerokość? Pozdro Jak ktoś szanuje, ma dobre gumy i nie planuje wypadów w góry, to zmienić trzeba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 według prognoz opony mozna powoli zmieniac a wyjazdy-pytanie dokad? ja za tydzien zmieniam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 według mnie Marku,to nie zmieniaj opon...jedziesz w południowy Tyrol....Solda to wysoka stacja i mimo że tam drogowcy trochę inaczej organizuja swoją pracę to na naturę nie ma mocnych:eek:....ja 23 marca byłem w Bukowinie....no i każdy by powiedział...po co ci łańcuchy:confused:...w marcu ...w Polsce:confused:....nic bardziej mylnego...miałem kwaterę u "Malorza" (kto był to wie)...równy pochyły wyjazd wąską ulicą(jeden samochód)...cały czas pod górę...można powiedzieć,nic trudnego..ale jednak dla nizinnego kierowcy to pewne wyzwanie,szczególnie jak miejscowi stawali i zakopywali się...w jedna noc 24 marca spadło 40 cm świeżego śniegu...i nikt nie wyjechał do czasu przejazdu pługa...a ja wyjechałem:)...dlaczego?...bo założyłem łańcuchy i na lekko ubitym śniegu(nie lodzie) pojechałem bez problemu Piszę to dlatego bo ta sytuacja utwierdziła mnie w przekonaniu że góry są nie obliczalne i może zdarzyć sie wszystko....więc nie patrz na to że opony kosztowały bo zła decyzja może zepsuć i zniesmaczyć całą eskapadę...a to chyba nie jest warte zmiany opon....weż jeszcze łańcuchy,masz spory samochód...nie zawala Ci dużo miejsca,a będziesz spokojnie jechał,myśląc tylko o nartach. Jeszcze jedna uwaga....czy wiesz w jakim miejscu masz swoja kwaterę,bo nie raz mały nic nieznaczący podjazd pod dom staje sie nie lada wyzwaniem:eek: życzę udanego i spokojnego wyjazdu i powrotu Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 (edytowane) Dobry pomysł na letnie jak w nocy masz 0 stopni. Oj Bugi, kiedy Ty dorośniesz? wiesz no w poranku 24 mowili ze rano we wro -2 a bylo +5 :-) a pozatym rankiem samochodem nie jeżdze bo na uczelnie na nogach drepczę :-) takze nie jest źle;P Juice masz racje, moja koleżanka całą zimę prześmigała na letnich.........stan na dziś: -zderzak - drzwi do zrobienia:D no ale niektorym nie przetłumaczysz:D Mysiek bo jeszcze mi sie przypomnialo ........bo trzeba mieć fantazje nie napisze dziadku bo dziadek nie jesteś Edytowane 1 Kwiecień 2009 przez bugajson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 1 Kwiecień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 (edytowane) Witam Kupiłeś zimówkę na 17 - dobrze zrozumialem? a jak szerokość? Pozdro Jak ktoś szanuje, ma dobre gumy i nie planuje wypadów w góry, to zmienić trzeba. Pozdrawiam Zgadza sie- 225x55 biorąc pod uwage wszystkie za i przeciw + Wasze sugestje postanowiłem nie zmieniać Edytowane 1 Kwiecień 2009 przez hucu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 I słusznie święta za tydzień (prawie) a potem to już prawie lato - opony mocniej zaczynają się ścierać dopiero w wyższych temperaturach (> 8 st) i przy szalonym stylu jazdy - przy spokojnej jeżdzie nawet tego nie zauważysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 Witam Zgadza sie- 225x55 biorąc pod uwage wszystkie za i przeciw + Wasze sugestje postanowiłem nie zmieniać A jaki samochód jeżeli można zapytać bo jak na zimówkę to strasznie dziwny wymiar, szerokie i niski profil. Na zimę? Ja dzisiaj zdjąłem zimowe buty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 Witam A jaki samochód jeżeli można zapytać bo jak na zimówkę to strasznie dziwny wymiar, szerokie i niski profil. Na zimę? Ja dzisiaj zdjąłem zimowe buty. Pozdrawiam duże auto to i rozmiar duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość berry Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 Przykład... W ciągu ostatnich 10 dni w Zell am See, a więc nie jakoś specjalnie wysoko śnieg był na głównych drogach dwa razy... W ciągu najbliższych nie musi być inaczej... Ja swoich na razie nie zmieniam, choć Austriacy w większości już zmienili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 1 Kwiecień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 duże auto to i rozmiar duży Na tą okoliczność akurat nie ten Marcin.Przy czterech osobach(2+2) nie ma sensu. Do Mitka: Chyba musi ci wystarczyć odpowiedz :inny:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 Piękna furka ten Rodius. Najbardziej go cenię za to, że w najwyższej wersji w stałym wyposażeniu w bagażniku dają łóżko piętrowe - idealne na długie dojazdy na narty. No i do bagażnika slalomkę można załadować w pionie - są specjalne uchwyty - boxa nie trzeba zapinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 Witam A jaki samochód jeżeli można zapytać bo jak na zimówkę to strasznie dziwny wymiar, szerokie i niski profil. Na zimę? Ja dzisiaj zdjąłem zimowe buty. Pozdrawiam Dlaczego nie - ja mam 205/55/16. Dzis widzialem A6 z 225/55/16. Osobowki klasy sredniej i wyzszej raczej tak maja mniej wiecej na zimie. Ja chyba sciagne w piatek........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 Ja mam jeszcze ciekawsze 235/55/17 - wynika z tego, że to dość powszechna przypadłość. Zmienię po świętach bo jeszcze narty w Tatrach Zachodnich a tam pogoda moze być różna a i poziom odśnieżenia bywa niezadowalający jak i zmienność pogody ponadprzeciętna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 (edytowane) Witam Dlaczego nie - ja mam 205/55/16. Dzis widzialem A6 z 225/55/16. Osobowki klasy sredniej i wyzszej raczej tak maja mniej wiecej na zimie. Ja chyba sciagne w piatek........ Myslę, że zdecydowanie za szerokie jeżeli rzeczywiście mają dawać radę w zimie. Nie wiem jak firmy sugerują dobór opon ale na zime do samochodu który normalie jeździ na 225 czy 235 próbowałbym dobrać 205 czy nawet 195 ale na stalowej malej feldze i o duzej wysokości. Taka opona zdecydowanie lepiej spisuje się w warunkach zimowych niż szeroki walec. Stąd pytanie. Ja normalnie jeżdzę na 255 a na zimę mam 215 o wysokim profilu. Kolega ma identyczną oponę ale 245 i róznica jest kolosalna. Serdecznie pozdrawiam Edytowane 1 Kwiecień 2009 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 ........... na stalowej malej feldze i o duzej wysokości. Taka opona zdecydowanie lepiej spisuje się w warunkach zimowych niż szeroki walec. ........................ ale wyglada hojowo ;) a nie zawsze ma byc skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 Ja najwcześniej zmieniam pod koniec kwietnia,pierwsze ciepłe dni mogą skutecznie zmylić,a klepanie auta kosztuję... :eek: Lepiej niech zimówki się trochu więcej zetrą,niż miała by Cię zaskoczyć pogoda.Poza tym jak jedziesz w Alpy,tym bardziej bym nie zmieniał. PS.Kiedyś trochę przepracowałem przy oponach,więc może temu poświęcam im więcej uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 235/45/17 tył 215/45/17 przód w zeszłym roku jechaliśmy w pełni załadowani na zimówkach 29.03 na tydzień. Pogoda była cudowna i wiosna na maxa. A potem w jedną noc zima Kaprun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 1 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2009 235/45/17 tył 215/45/17 przód Mysiek Ty to w Sejaku zalozyles :eek: Toc Ci kucow braknie aby sie rozbujac ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi