marczello Napisano 21 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2009 Miejsce : Francja, Trzy Doliny , Les Menuries , Hotel Chalet Adonis. Podróż : Droga do Francji przez Zgorzelec, Norynbergia , Heilbronn , Karlsruhe ,Freiburg , Basel , Bern , Lozanna , Geneva , Annecy ( piękne miasteczko , wygląda jak jakis nadmorski kurort ), Ugine, Albertville , Moutiers , Les Menuries. Z powrotem droga identyczna z tym ,że z Norynbergii pojechalismy przez Czechy Pilzno , Praga ,Kudowa Zdr. Przez Czechy jest krócej i szybciej, niestety trzeba zakupic winietke 220kc/7 dni. Winietkę na podróż do 3dolin trzeba także kupić na Szwajcarię 40FCH lub 30 Eur, można kupic na stacji benzynowej po stronie niemieckiej lub juz szwajcarskiej albo na granicy , nie wysiadając z auta. We Fracji jechaliśmy lokalnymi drogami , nie płacąc za autostrady. Droga bardzo dobra.Paliwo w Szwajcarii ok 1eur /litr diesel , troche taniej we Francji. W Niemczech najdrożej. W Czechach ok.25 kc/litr D. Droga w tamtą stronę zajęła nam 17 godzin ( wyjazd o 0.00 , przyjazd o 17 w sobotę. Z powrotem wyjazd 19 , przyjazd 9 do Kudowy. Trochę daleko, ale jakie ma znaczenie 200 czy 300 dalej autostradą. Zakwaterowanie : Hotel Chalet Adonis, położony przy wyjeździe z Les Menuries w stronę Val Thorens. Mielismy apartament 6 osobowy, dwie sypialnie z szerokimi łożami małżeńskimi , duży salon z łóżkiem rozkładanym 2 os. , łazienkę z wanna i wc , oraz samo wc , duzy przedpokój. Bardzo polecam. W hotelu basen , oraz sauna mokra i sucha w cenie. Woda w basenie niby 27 st. Ale była jakaś zimnawa. Stwierdził to nawet mój synek ( 3lata 10 miesięcy). Pogoda : Od niedzieli do piątku do południa pełna lampa. W nocy mróz , w dzień temperatura ok10-15 stopni na dole w południe. W piątek chłodniej. Wymarzona marcowa pogoda. Trasy : Jest ich dużo , bardzo dużo w całych 3 dolinach. W tydzień wszystkiego oczywiście się nie przejedzie , nawet w 2 tygodnie. Objechałem wszystkie 3 doliny i wg mnie najlepsze trasy są w Val Thorens, Les Manuries i w Meribel po stronie od LM. Gdzieś kiedyś czytalem ,że najlepszy śnieg jest w Val Thorens.No i coś w tym jest.Był jakiś inny Trasy bardzo dobrze przygotowane , wg mnie lepiej niż w Austrii , a na tym samym poziomie jak we Włoszech. Trasy bardzo zróżnicowane od łatwych do bardzo trudnych czarnych muldowych. Wyjeżdzą się tam na pewno zaawansowani narciarze, ale początkujący i doskonalący się , będę mieli full tras. Mino wysokiej temperatury w dzień trasy bardzo dobrze się utrzymywały. Są także miejsca dla małych dzieci, wyciągi darmowe taśmowe dla najmłodszych z polami narciarskimi. W takim właśnie miejscu mój jr. zaczął sam jeździć pługiem , skręcać hamować. Oczywiście przy pomocy i nauce mamusi. Na początku nawet zjeżdżaliśmy z szelkami z samego szczytu La Chambre niebieską Mont de la chambre. Później juz nie chciał słyszeć o szelkach ,jak sam pojął o co w tym wszystkim chodzi. Teraz zostaję doskonalenie techniki , ale to przyszły rok dopiero. We Francji byłem pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Mimo dalekiej odległości i wysokich cen , nie znajduje żadnych minusów. Same plusy. Ja sobie pojeździłem , zobaczyliśmy fantastyczne widoki, i najważniejsze ,że mój syn nauczył się tam jeździć na nartach. Polaków bardzo mało, sporo Czechów, Anglików i oczywiscie Francuzów. A te przestrzenie , to trzeba zobaczyć. Zdjęć mam ok. 700, więc muszę coś wybrać i wrzucę do galerii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 21 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2009 To czekamy na zdjęcia. Mały za rok już będzie fajnie sam jeżdził, za dwa lata bardzo fajnie, a tak za 4-5 lat nagle z prawej strony zobaczysz jak Cię wyprzedza:D Tak mialem w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 22 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2009 Gdzieś kiedyś czytalem ,że najlepszy śnieg jest w Val Thorens.No i coś w tym jest.Był jakiś inny To ze względu na bardzo wysokie położenie. Śnieg dłużej utrzymuje swoją "miękkość" ponieważ temperatura rzadziej jest na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 23 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2009 Zdjęcia z wyjazdu : http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=2025 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 23 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2009 Marczello jak zwykle fotki, że dech zapiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 23 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2009 Piękna pogoda, piękne góry i piękne trasy - cóż chcieć wiecej:) Trochę miejsc zaliczyłeś w tym sezonie - gdzie sie najbardziej podobało? Mozesz napisać, że wszędzie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 23 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2009 Marczello -ale trafiłeś w pogodę:)Czyli wnioskuję,że czujesz się zdemoralizowany-tak jak to pisał Fanatyk?;)Jak ceny na stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 23 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2009 Marczello -ale trafiłeś w pogodę:)Czyli wnioskuję,że czujesz się zdemoralizowany-tak jak to pisał Fanatyk?;)Jak ceny na stoku? Hehe, pogoda faktycznie dopisała.Lepiej być nie mogło.Można się czuć zdemoralizowany. Na stoku drogo.Piwo 6-7eur , jedzenie tak od ok.20eur.Kawa ok4 eur.Te ceny i dojazd to jedyne minusy.Ale takie , które nie zniechęcają , aby tam wrócić. Piękna pogoda, piękne góry i piękne trasy - cóż chcieć wiecej:) Trochę miejsc zaliczyłeś w tym sezonie - gdzie sie najbardziej podobało? Mozesz napisać, że wszędzie:D Wszędzie , z przewagą na 3 Doliny chyba jednak ale , jeszcze chce w kwietniu chcę zobaczyć Ischgl , i to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 25 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2009 hej Marczello przecież to ja:) Ci dzień wcześniej 14.03 wszystkie trasy przygotowałem:D http://www.kochamnarty.pl/viewtopic.php?f=73&t=429 pozdrawiam Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi