Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Formowanie buta pianką

Exciter

Rekomendowane odpowiedzi

1. Czy możecie mi opisać jak wygląda proces formowania butów z systemem "piankowym"?

2. Czy można to wykonać samodzielnie czy należy się udać do specjalistycznego serwisu?

3. Czy można gdzieś kupić taką piakę i czy każda firma ma swoją "niepowtarzalną" recepturę. Zastanawia mnie na ile różnią się pianki do butów narciarskich od pianki w sprayu np. do uszczelniania okien itp. ?

3. Czy buty z takim systemem można używać bez wtrysku pianki?

Konkretnie chodzi tu o ATOMIC-a z serii Race

1. Czy możecie mi opisać jak wygląda proces formowania butów z systemem "piankowym"?

2. Czy można to wykonać samodzielnie czy należy się udać do specjalistycznego serwisu?

3. Czy można gdzieś kupić taką piakę i czy każda firma ma swoją "niepowtarzalną" recepturę. Zastanawia mnie na ile różnią się pianki do butów narciarskich od pianki w sprayu np. do uszczelniania okien itp. ?

Pianka to pianka. Czym się ma różnić?:P;)

Spadłem z fotela....:D:D:D

Kupując buty z takim systemem otrzymujesz w komplecie piankę łącznie 4 butelki po 2 na każdy but(2 opakowania duże i 2 małe). W dużym opakowaniu jest pianka, a w małym środek który po wlaniu do tego opakowania z pianką powoduje reakcję chemiczną i spienienie się pianki.

Z butów sterczą węże które to są zakończone nakrętką z gwintem pasującym do butelki z pianą. Więc wlewasz małą buteleczkę do dużej wszcząchasz:D i i nakręcasz do węży w butach, buty masz oczywiście na nogach zapięte ani mocno ani słabo, po prostu średnio. Siedzisz z 2 godziny i czekasz aż pianka zwiąże:D. I tyle:)

A co chcesz użyć pianki montażowej do okien/drzwi?:D

Jak Ci gdzieś wystaje taka pianka koło okna to weź i po molestuj ją swoim paluszkiem i odpowiedz sobie sam czy ta pianka nadaje się do tego celu!

Oczywiście że można, zakazu nie ma, tak samo można butów narciarskich używać do gry w piłkę, bo też takiego zakazu nie ma:D

Konkretnie to po co Ci takie buty:confused:

Miałem kiedyś lata temu Koflachy z wtryskiem pianki, czyli dokładnie ten sam system, bo Koflacha kupił Atomic właśnie.

Stanowczo odradzam tego rodzaju rozwiązania!

Hmmm ja miałem takie buty :)

Atomic AFT :)

I opisywałem już na forum jak wyglądała zabawa z pianką.

Najciekawsze:

1) najpierw dopięli mi buta na maxa, ale żeby nie bolało

2) wtrysnęli piankę, która zrobiła się meeeeeeeeeeeega gorąca

3) noga jakby w imadle

4) zastanawiam się czy płakać czy zes@#$ się z bólu

5) pianka zastyga - robi się coraz mniej przyjemnie ale w końcu chłodniej

6) po godzinie zdjęcie buta i mega ulga -nogi poniżej kolan sine ...

5-6 lat jeździłem w tych butach. Były super, idealnie dopasowane.

Chłopaki z serwisu w Kacach z Summita opowiadali, że niejeden już zakupił super buty a potem nie wytrzymał formowania.

Dzięki za odpowiedzi...nawet te dowcipne:)

Co do wyboru butów to akurat trafiła sie okazja a ja wyznaję zasadę że lepiej kupić model wyższy sprzed kilku sezonów zamiast wywalać kasę na nowinki z dolnej półki. W tym komplecie nie ma takowej pianki wiec albo sobie odpuszczę albo pójde do jakiegoś serwisu ...po opisie Mysiałka skłaniam sie ku pierwszej opcji:)

Pytałem o możliwość użycia pianki montażowej bo akurat znam trochę proces spieniania poliuretanem...pracowało się przy lodówkach:). To że są dwa składniki i to w różnych proporcjach (IZOCJANIAN + POLIOL) + temperatura ok. 80C w reakcji tylko mnie utwierdza w przekonaniu że to zwykły poliuretan. Jakby kolega, który spada z krzesła zmieszał sobie te "oryginalne" składniki w foliowym worku to zobaczyłby na czym polega dowcip.

Pozdrawiam

Co do wyboru butów to akurat trafiła sie okazja a ja wyznaję zasadę że lepiej kupić model wyższy sprzed kilku sezonów zamiast wywalać kasę na nowinki z dolnej półki. W tym komplecie nie ma takowej pianki wiec albo sobie odpuszczę albo pójde do jakiegoś serwisu ...po opisie Mysiałka skłaniam sie ku pierwszej opcji:)

Pytałem o możliwość użycia pianki montażowej bo akurat znam trochę proces spieniania poliuretanem...pracowało się przy lodówkach:). To że są dwa składniki i to w różnych proporcjach (IZOCJANIAN + POLIOL) + temperatura ok. 80C w reakcji tylko mnie utwierdza w przekonaniu że to zwykły poliuretan. Jakby kolega, który spada z krzesła zmieszał sobie te "oryginalne" składniki w foliowym worku to zobaczyłby na czym polega dowcip.

Pozdrawiam

Z fotela,z fotela:), i dalej spadam.

Z całym szacunkiem ale po co wynajdywać proch skoro ktoś go już wynalazł.

• 2 weeks later...
Dołączę się do tematu - czy jest gdzieś serwis narciarski mający w zapasach i wykonujący napełnianie butów pianką? Jeśli ktoś posiada informacje na ten temat proszę o podzielenie się na forum.

Szczerze powiem że wątpię.

Serwisy praktycznie nie posiadają profesjonalnych grzałek do rozgrzewania butów tremo formowalnych, które to obecnie występują dość powszechnie.

Pianka ma określoną trwałość podobnie jak wszystkie komponenty chemiczne i to jest już wystarczający powód żeby nie utrzymywać magazynu z takim towarem.

jeżeli posiadasz takie buty to poszukaj autoryzowanego serwisu i poproś żeby Ci sprowadzili od producenta składniki pianki, choć jak znam życie to to oleją:(.

Umiem pocieszać ludzi...co?:D

Dołączę się do tematu - czy jest gdzieś serwis narciarski mający w zapasach i wykonujący napełnianie butów pianką? Jeśli ktoś posiada informacje na ten temat proszę o podzielenie się na forum.

Spróbuj www.summit.pl.

Ewentualnie znajdę Ci numer do chłopaków, którzy mi robili buty i twierdzili wtedy, że nie problem jak nie mam pianki :)