Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

elan slx waveflex 08/09 / 09/10

ravick97

Rekomendowane odpowiedzi

wstępnie słowo wyjaśnienia co do modelu elana slx waveflex. według informacji od lokalnego dystrybutora elana model 08/09 pozostaje niezmieniony na sezon 2009/2010.

a co do meritum, to jestem świeżo po testach. moje wrażenia - bardzo fajna narta, super precyzyjna w skręcie, bardzo szybka jeśli chodzi o przechodzenie z krawędzi na krawędź (wręcz odrzutowiec), idealna do krótkich gęstych łuków slalomowych, troszkę gorzej spisująca się w średnim skręcie (w przeciwieństwie do modelu 07/08). uwaga - nie do prowadzenia ześlizgiem - tylko i wyłącznie na krawędzi. jeśli chodzi o minusy, sztywność wzdłużna, gdyż brakuje jak dla mnie jej kopa (ale to może przez moje parametry 177/86). aha, przesiadłem się na nią z fischera RC4 Race sc, przy czym połowę poprzedniego sezonu już jeździłem na elankach.

myślę, że to dobry wybór dla tych, którzy chcą przeskoczyć na wyższy model z klasy sl na wc sklepowy, jakiejkolwiek marki ten sl by nie był.

chodziło mi tylko o wpływ długości na "łatwość/trudność jazdy" z pominięciem klas. kiedyś zaprzyjaźniona szkółka testowała elanki slx 2 modele wstecz w dwóch różnych długościach 160 i 165 no i panowie doszli do wniosku, że wręcz nieistotne są są te różnice.

ale masz zdecydowanie rację juice'u, że taliowanie robi swoje.

Z mojego doświadczenia wynika, że przy takim krótkim testowaniu slalomki to ta różnica 5 cm może być praktycznie niezauważalna, ona wychodzi gdzieś tam dopiero w detalach. Ale niech ktoś sobie weźmie takie dwie narty i pojeździ po 6 godzin na przykład dzien po dniu i to w zmiennych warunkach- wtedy pewnie poczuje różnicę w "kościach". Przy takich krótkich przejazdach na nartach gdy zdarzyło sie porównywać rózne deski to niewielkie różnice w długości były ostatnią wyczuwalna rzeczą (a raczej mało wyczuwalna). Mam zresztą podobne odczucia, przepinałem sie z SL9 na Elana Slxa rownież nieco dluższego niż Atomik czyli narta z półki niżej, jeździło sie bardzo podobnie z wyraźnie lepszym trzymaniem u Elana na twardym. Też porównywałem do nieco krotszego Omeglasa i ciągu 3 godzin braku długości tej narty w jeździe nie udczuwałem, nawet mnie jakoś nie zmęczyły specjalnie - bardzo przyjemne dechy.