Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rossignol Radical R11 Mutix 08/09

Bończa

Rekomendowane odpowiedzi

Sam miałem problem z uzyskaniem wiarygodnych informacji o nartach z systemem Mutix Rossignola, więc piszę już o własnych kilkutygodniowych doświadczeniach. Może się komuś przyda.

Narty Rossignol Radical R11 Mutix - długość 175 cm; taliowanie 118-70-102.

Najważniejsze, co chcę przekazać, że TO działa. Po prostu Mutix ze swoimi ramionami krótszymi do krótkiego i średniego skrętu oraz długimi do gigantowej jazdy sprawdza się.

Narty są wykonane bardzo porządnie, system wymiennych ramion spakowany jest w estetycznym etui, które mieści się w plecaku. Sama wymiana ramion na stoku odbywa się w kilka minut, nawet dla takiego manualnego ignoranta, jak ja.:( Choć niestety podczas jednej z wymian połamałem łącznik do dłuższych ramion. Dzięki Gregowi :) otrzymałem szybko zapasowy z PM Sport.

Jeśli chodzi o samą jazdę - rozpocząłem od wersji R 15 (długie ramiona) i jeździło się bardzo dobrze. Uzyskiwałem dużą stabilność jazdy podczas jazdy dość szybkiej i lepiej mi to wychodziło niż na typowych nartach gigantowych 9X, które testowałem wcześniej.

W tym samym dniu zmieniłem ramiona na krótkie i najpierw nie potrafiłem jechać, ponieważ jazda długim skrętem została w podświadomości. Dopiero po przestawieniu się "w głowie" na styl jazdy slalomowej, narta zaczęła zachowywać się, jak moja rasowa slalomka 9S. Mam nawet wrażenie, że średni skręt lepiej mi wychodzi na Radical R11, niż na komórkowej slalomce. No, ale to już są moje "wariacje" na temat odczuć. Narty mają długość 175 cm , a mimo to jazda krótkim skrętem jest bardzo przyjemna na niej.

Wszystkie dotychczasowe jazdy odbyłem na fabrycznych "ustawieniach". Teraz kolega zrobi mi kąt 87, więc pewnie będzie ciekawiej:)

Konkluzja - nie bójmy się nowych rozwiązań, więcej zaufania do innowacji, wprowadzanych przez firmy dużym nakładem myśli i środków. Koncepcja Rossignola, aby mieć narty do dwóch stylów jazdy sprawdza się.

Edytowane przez Bończa

Fajny opis - szkoda, ze na forum nie za wiele takich, więcej by sie przydało wrażen użytkownikow różnych nart - niekoniecznie testowanych ale i swoich własnych.

Co do Mutixa to jesteś kolejną osobą, która potwierdza dzialanie tego wynalazku, co więcej nie spotkałem sie z opinią odwrotną jak do tej pory. Naprawdę bardzo ciekawa propozycja i fajny, prosty pomysł.

Mnie zainteresowały Mutixy Zenithy gdy na początku sezonu szukałem czegoś w okolicach allroundówki. Zniechęciła mnie jednak nie ich innowacyjność tylko cena - stwierdziłem, że za te pieniądze kupię dwie pary nart i tak sie stalo. Fakt - że w poprzednich sezonach Rossi życzył sobie za to cudo jeszcze wiecej a dziś już za 1350 zł Z10 widziałem. I pytanie jeszcze o Zenithy Mutixy - może ktoś sie orientuje, ramię długie usztywnia nartę dając jej większą twardość i stabilność, lepiej sie zachowuje przy większych prędkościach czyli idziemy w kierunku crossówki, ramie krótsze - narta miękknie, staje sie łatwiejsza, mniej męcząca i mniej wymagająca, lepiej spisuje sie w mniejszych prędkościach i na gorszych, miękich i zniszczonych stokach - wymaga mniej siły? Czy dobrze kombinuję?

Edytowane przez mihumor

Sam miałem problem z uzyskaniem wiarygodnych informacji o nartach z systemem Mutix Rossignola, więc piszę już o własnych kilkutygodniowych doświadczeniach. Może się komuś przyda.

Narty Rossignol Radical R11 Mutix - długość 175 cm; taliowanie 118-70-102.

Najważniejsze, co chcę przekazać, że TO działa. Po prostu Mutix ze swoimi ramionami krótszymi do krótkiego i średniego skrętu oraz długimi do gigantowej jazdy sprawdza się.

[...]

Konkluzja - nie bójmy się nowych rozwiązań, więcej zaufania do innowacji, wprowadzanych przez firmy dużym nakładem myśli i środków. Koncepcja Rossignola, aby mieć narty do dwóch stylów jazdy sprawdza się.

może jest coś w tym, że trzeba dać firmom czas na dopracowanie innowacyjnych rozwiązań..

ponieważ od pewnego czasu poszukuję jak najbardziej uniwersalnych nart, to 3 sezony temu testowałem w Livigno pierwszą wersję Mutixa.

i szczerze mówiąc nie widziałem żadnej różnicy w jeździe pomiędzy krótkimi i długimi ramionami, a także nie widziałem żadnych plusów w stosunku do moich niemłodych już wtedy Dynamic'ów VR27

(choć teraz zastanawiam się czy nie było to spowodowane długością a raczej krótkością testowanych Rossi, bo miałem 165cm, a VR27 mam 170cm)

jedynym ich plusem było wywoływane zainteresowanie w kolejce ;)

niestety walory wizualne to było dla mnie za mało i dlatego do tej pory dalej szukam optymalnych nart :)

miło wiedzieć, że mogę pokusić się teraz o przetestowanie drugiej(a może już trzeciej?) generacji Mutix.

W zyciu nie jeździłem na tak długiej slalomce (175) no ale skoro mówisz, że jest ok to Ci wierzę:) Czy ten Mutix to nie jest jednak taki trochę zgniły kompromis, że albo mam za długa slalomkę albo za krotką gigantkę - albo jedno i drugie lekko niewymiarowe; czy tez może producentowi udało sie tą wadę zamienić w zaletę jak można wnioskowac z twojego opisu?