Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Moda narciarska - Jilt

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Marka JILT właśnie pojawiła się na portalu VOGUE - największego pisma w świecie mody.

O JILT - nowej polskiej firmie, która debiutowała w lutym na targach ispo w Monachium robi się coraz głośniej. Do niedawna sport spychał modę na bok, jednak ostatnio bardzo się to zmienia. Moda wkracza do sportu z rozmachem, a JILT wraz z nią. Polska marka to jednak nie produkt sportowy, okraszony modą, ale moda w najczystszym wydaniu, w której można uprawiać sport.

Więcej przeczytacie tutaj.

Ja natomiast jestem ciekawy Waszych opinii na temat takiej odzież narciarskiej. Szczególnie liczę na wypowiedzi forumowiczek!

jilt-satine.jpg

Ciekawe, bardzo ciekawe. to czarne wdzianko jak dla mnie średnie ale ta bluza brudne złoto i biała super. nie pytam ile takie cóś kosztuje:D. nie wyobrażam sobie jednak żadnej narciarki z taką fryzurą, nie mówiąc gdyby jeszcze na nią ubrała kask:D.

bardzo mi się podoba tak na pierwszy rzut oka;)

Ładne, naprawdę i zgrabne jak rzadko.

Dla mnie chyba trochę zbyt "kobiece" - żeby nie wyglądać na uciekinierkę z wybiegu, trzeba by chyba naprawdę dobrze jeździć :D. Tylko czemu ta dziewczyna taka smutna? Ciekawe, gdzie można to kupić - ta ostatnia kurteczka b. mi się podoba, choć biała. Chyba w innych kolorach też wyglądałaby równie ładnie.

Ładne, naprawdę i zgrabne jak rzadko.

Dla mnie chyba trochę zbyt "kobiece" -

Właśnie ma być kobiece! Jak rozmawiałem z autorką, dowiedziałem się, że inspirację do stworzenia kolekcji był fakt, że większość kobiet na stoku nie różni się wyglądem od mężczyzn. Podobne ciuchy, gogle, kaski ...

Stąd pomysł na bardziej kobiece stroje na narty

Właśnie ma być kobiece! Jak rozmawiałem z autorką, dowiedziałem się, że inspirację do stworzenia kolekcji był fakt, że większość kobiet na stoku nie różni się wyglądem od mężczyzn. Podobne ciuchy, gogle, kaski ...

He, he - przy podnoszeniu ciezarow i rzucie mlotem tez sie nie roznia - ciekawe co by tam wymyslic :rolleyes::D;)

Cóż, z modą się nie dyskutuje, można się temu poddać albo nie :) Tu akurat artystka miała taką a nie inną wizję. Jacek, Ona jeździ na nartach?

Bluza biała jest ładna, ale dość niepraktyczna - zaraz bym się usmoliła od jakiegoś samochodu na parkingu albo zalała czekoladą:D

Czarne wdzianko:rolleyes: lubię ten kolor. Generalnie nie do konca widać co ona ma na sobie w części od pasa w dół ale jeśli to takie skóropodobne bufiaste pumpy to raczej jest to mało kobiece tzn nie podkreśla kobiecych kształtów tylko robi z bioder bańkę. Czarna góra - ok, ale bez szału.

Fajnie że kombinują coś z modą narciarską dla kobiet ale chyba ta moda zmierza w złym kierunku... ma byc wygodnie, bezpiecznie i praktycznie.

A ta modelka to jakiś dramat z depresją:eek: nie zachęca do nartowania. A gdzie śnieg na tych zdjęciach? Wszędzie jakieś suche badyle... ogólnie z tych zdjeć bije po oczach smutkiem...

Edytowane przez Dumpling Zębowa Wróżka

Tu akurat artystka miała taką a nie inną wizję. Jacek, Ona jeździ na nartach?

:D Oj zdziwiłabyś się! Wymiata, aż miło popatrzeć.

Co do zdjęć na śniegu, to w marcu będzie przygotowywana sesja narciarska w Szwajcarii.

Edytowane przez JC

To tym bardziej dziwi mnie pomysłowość tej kolekcji...

Zdaję sobie sprawę, że na zdjęciach nie wiele widać, a ja miałem okazję sprawdzić kolekcje organoleptycznie :)

Wykonana jest z najnowocześniejszych tkanin stosowanych przez czołowe firmy z branży narciarskiej.

Czy takie wzornictwo się przyjmie zobaczymy!

Gość pax53

horror:eek:...zerwała się z cmentarza...no raczej z trumny:D....MASAKRA....z narciarstwem to ma tyle wspólnego co grabarz francuską etykietą....

większość kobiet na stoku nie różni się wyglądem od mężczyzn. Podobne ciuchy, gogle, kaski ...

Ależ to jest nieprawda ;)

Przecież czasem stoję w kolejce i widzę przed sobą takie zgrabne "skrzynki" :P

...i choćby we "wacioku" z lat 50-tych ubiegłego wieku stały to i tak się różnią od męskiej części populacji narciarskiej :D.:D

Czy to takie ładne to nie powiedziałbym, ale może to i dlatego że na modzie się nieznam:p Jednak myślę, że taka stylizacja powinna się sprawdzić w markowych kurortach narciarskich, gdzie będą paradowały panie z klasą i kasą:D

A ta modelka to jakiś dramat z depresją:eek: nie zachęca do nartowania. A gdzie śnieg na tych zdjęciach? Wszędzie jakieś suche badyle... ogólnie z tych zdjeć bije po oczach smutkiem...

Śmiem sądzić, że gdyby nasza Wróżka zaprezentowała się w tej zimowej sesji w Szwajcarii, to ciuszki nabrałyby blasku i cieszyły się wzięciem tak jak hostessy na promocji w kabarecie Ani Mru Mru:D To tak troszkę żartem;)

różnia się, kolorem i stylem jazdy:D

a kobiece te ubranka sa bardzo, może niektóre aż za bardzo jak na stok.

a gdzie to będzie można zakupić?!

Przecież czasem stoję w kolejce i widzę przed sobą takie zgrabne "skrzynki" :P

....dupka w gruszkę...taka żona;)

:D

No, a wracając do kolekcji to patrząc na zdjęcia też do mnie nie przemówiła no i ten motyw z "natapirowanym manekinem" zamiast ładnej uśmiechniętej o naturalnej urodzie dziewczyny... przerost formy nad treścią:(.

Ogólnie patrząc na aktualny trend w odzieży narciarskiej(kurtki spodnie) to odnoszę wrażenie że się uwstecznia. Jedyna poważniejsza innowacja jaka się pojawiła w ciągu ostatnich paru lat to materiał typu strech i jak jeszcze 4 lata temu można było kupić kurtkę w której było mnóstwo kieszonek, kieszeni tak teraz nie dość że tych kieszeni nie ma to jeszcze widzę że znikły zamki pod pachami:confused:

Wygląda jak skacowana córka angielskiego lorda, która wyszła wyprowadzic psa w okolicach wiejskiego cmentarza. Do tego stroju pasowałby jej sprzet z początków ubiegłego stulecia gdy jeździli po prawie plaskim i odpychali się taką długą tyczka - wtedy fryzurka sie nie niszczyła i można było zadawać prawdziwy szyk w towarzystwie

• Like 1

W sumie kolekcje robi się po to, żeby wywołać wrażenie - więc niektóre modele mogą być nieco, powiedzmy, mocno wystylizowane. Ale możliwe, że w sprzedaży pojawią się też ubranka, które nie będą wymagały wielkiej odwagi, by je po prostu założyć na stok - więcej takich jak, moim zdanie, biała kurteczka. W sumie to fajnie, że ktoś wymyśla coś oryginalnego.

W sumie kolekcje robi się po to, żeby wywołać wrażenie - więc niektóre modele mogą być nieco, powiedzmy, mocno wystylizowane. Ale możliwe, że w sprzedaży pojawią się też ubranka, które nie będą wymagały wielkiej odwagi, by je po prostu założyć na stok - więcej takich jak, moim zdanie, biała kurteczka. W sumie to fajnie, że ktoś wymyśla coś oryginalnego.

Przy czym kolekcje w bieli to nic oryginalnego, w tym sezonie generalnie wszystkie "liczące się"(czytaj drogie) firmy poszły w biel, lub biel z delikatnym akcentem innego koloru.

Jest taka firma Sportalm mają w swojej kolekcji ładne rzeczy niby narciarskie, dlaczego niby? dlatego że choć posiadają najwyższe parametry odzieży technicznej, są tak eleganckie że niemal nie wypada w nich na nartach jeździć:D

Jadąc w Alpy po drodze w Austri nawiedziliśmy duży Intersport i wzieliśmy sobie dosyć gruby katalog : biały istotnie w tym sezonie popularny, najczęsciej w przewadze z drobnymi dodatkami, dużo firm oferuje go. Co do takich elegancko - szpanerskich to występowal oczywiście Sportalm (ceny kurtek koło 600 E), ktory mi sie jakoś nie podoba - mają sklep w Krakowie, nawet mi sie tego oglądać nie chce, nawet moja żona twierdzi, że ich ciuchy sa takie "pipskie" (nie wiem o co chodzi). Najlepsze były kurtki z Bognera (1400 E ) - dla facetow białe z całą masą naszywek, że niby ten co w niej chodzi to coś reklamuje czy coś. Zastanawiałem sie kto to kupuje - no i oczywiście widywalem ludzi w nich, niewielu ale byli. Pierwszy facet zobaczony w takiej kurtce przypominał mi jako żywo mechaników, którzy zmieniają kóła w bolidzie Kubicy - to może dlatego,że mial kask bo w katalogu IS model był bez kasku ale za to miał klasyczny uśmiech kogoś kto reklamuje płyn do płukania jamy ustnej. Spodnie z Bognera 600 E - jakoś nie zapadły mi w pamięć (pewnie dlatego,że takie tanie:D)

To było coś podobnego:

http://www.stbernardsports.com/sbssports/product.asp?s_id=0&prod_name=Bogner+Men%27s+Nelson%2DT+Jacket+2008%2F09&pf_id=PAOHADELIDAAELGC&dept_id=3518

Edytowane przez mihumor

Nie wiem czy tak wysokie ceny za ciuchy narciarskie mają sens. Kiedys na wyciagu krzesełkowym w Limanowej spotkała mnie taka sytuacja, że zaczął rano puszczac mróz i kapało coś z konstrukcji i rolek wyciągu. Na początku pomyślałem pewnie sople się topią, ale jak po chwili zobaczyłem czarne plamy na kurtkach narciarzy, spojrzałem na swoją i normalnie zagotowałem. Pomyslałem -kurtka zniszczona. Natychmiast ja oraz kilku innych osób zwróciło obsłudze uwagę, na to oni: "poroszę się nie przejmować to tylko brudna woda". Niestety, po praniu niewielkie ślady pozostały.

Wracając do tematu, po co takie drogie ciuchy ( a to że białe to już nie wspomnę), skoro bardzo łatwo mogą się zniszczyć np. w takiej sytuacji jak opisałem, czy też nawet podczas wywrotki na stoku, albo jak ktoś inny tu napisał na parkingu ocierając się o auto. A jeszcze większa strata to np. taka jak tu:[YOUTUBE]

[/YOUTUBE] oglądajcie do końca, film śmieszny nie jest, ale teksty po koniec troszeczkę.