Bończa Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Takie coś mi "przyleciało" dzisiaj na pulpit, więc pokazuje i Wam. Projektant Charlie Pyott dodaje cztery dodatkowe krawędzie do tradycyjnych nart i powstają Twin Parabolic Ski Jeszcze nie przeczytałem dokładnie, ale zdjęcia są ciekawe. Czy to kolejny koncept w narciarstwie, który, jak np. skwal pozostanie w fazie początkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Zacytuje zacnego Polaka zza Buga: Powymyślali te durackie udogodnienia bo siły w ręcach nie mieli. Tu by adekwatnie było - bo siły w nogach nie mieli. Kombinują jak w samochodach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blesso Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Zacytuje zacnego Polaka zza Buga: Powymyślali te durackie udogodnienia bo siły w ręcach nie mieli. Tu by adekwatnie było - bo siły w nogach nie mieli. Kombinują jak w samochodach. Pozdrawiam. coś mi sie wydaje że przy takim wynalzku siła jest niezbędna, do noszenia napewno takie cos musi ważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Ta cała góra jest zrobiona chyba raczej z karbonu, więc pewnie lekkie, ale ile to musi kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 6 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Na pewno to nie będzie służyć (jak sugerują zdjęcia) do jazdy sportowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Pytanie jaki radius potrafią wyciąć w dość cienkiej narcie i jak będzie to oddziaływało na jej ogolnie pojęty "fllex" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Pytanie jaki radius potrafią wyciąć w dość cienkiej narcie i jak będzie to oddziaływało na jej ogolnie pojęty "fllex" ? Szerokość narty ma małe znaczenie w zagadnieniu jej zginania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zginanie_(wytrzyma%C5%82o%C5%9B%C4%87_materia%C5%82%C3%B3w) http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_wytrzyma%C5%82o%C5%9Bci_przekroju_na_zginanie http://pl.wikipedia.org/wiki/Geometryczny_moment_bezw%C5%82adno%C5%9Bci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 A mi się nie podoba .. jestem kurde konserwatystą jeżeli chodzi o narty. Już pomysł atoma z vario cut i vario flex do mnie nie dociera a to to już kosmos .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 6 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Mnie się też nie podobają, jedynie co ciekawe, czy to w jakiś sposób może usprawnić, uatrakcyjnić jazdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Mnie się też nie podobają, jedynie co ciekawe, czy to w jakiś sposób może usprawnić, uatrakcyjnić jazdę? Nie znasz sie. Musza byc dobre jak Herminator juz na nich jezdzi Wiecej tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Nie znasz sie. Musza byc dobre jak Herminator juz na nich jezdzi Wiecej tu Taaaaak, fotomontaż, że aż miło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 6 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 Taaaaak, fotomontaż, że aż miło! Jaki fotomontaz?:eek: Przeciez w Bormio juz na nich startowa, nie widziales w telewizji?:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 6 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2009 No, a ten drugi w gumie fila to Ghedina;) zapewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 7 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2009 Bończa czytałem o tym wynalazku pare dni temu,nie dawalem na info,żeby nie wk...:eek:.Jak tak ma wyglądać przyszłe narciarstwo-to ja wybieram deskę albo biegówki:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lider_ Napisano 7 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2009 Bończa czytałem o tym wynalazku pare dni temu,nie dawalem na info,żeby nie wk...:eek:.Jak tak ma wyglądać przyszłe narciarstwo-to ja wybieram deskę albo biegówki:cool: A mi się podoba. To znaczy podoba mi się, że goście siedzą i główkują. Jakby nie było wizjonerów to by nic nie było. Na fiutki byśmy zakładali pęcherze rybie, a do roboty jeździli furmanką. Zresztą, czyż wprowadzenie nart carvingowych i zmiana sposobu myślenia o jeździe na nartach nie była większą rewolucją? Tu tak na prawdę mamy wariację na temat jazdy na krawędzi - udoskonalenie tego co już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 7 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2009 Rewolucja tak,ale w czym to ma pomóc-czy 6-8-10 krawędzi ustabilizuje jeszcze lepiej naszą jazdę-nie rozumię-wytłumaczcie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lider_ Napisano 7 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2009 Nie mam pojęcia. Ale niech kombinują. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Może pójdzie w komin, a może nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 7 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2009 Nie mam pojęcia. Ale niech kombinują. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Może pójdzie w komin, a może nie... A jak tu jeździć na takich pazurach:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 8 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2009 (edytowane) Najgorsze jest to, że tak jak kiedyś z taliowanymi nartami, patrzono na nie z uśmiechem politowania tak teraz może być z "twin". Ech... Edytowane 8 Marzec 2009 przez michalb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 8 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2009 Wątek założyłem abyśmy wszyscy dowiedzieli się, że taki koncept istnieje. Jednym się podoba, innym mniej, ale to nie znaczy, że patrzymy na to z politowaniem. Wręcz przeciwnie - ja patrzę z zaciekawieniem, bo tak jak ktoś wcześniej napisał - dobrze, że kombinują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 8 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2009 Najgorsze jest to, że tak jak kiedyś z taliowanymi nartami, patrzono na nie z uśmiechem politowania tak teraz może być z "twin". Ech... Tak miałem jak widziałem kiedyś tam pierwsze carvingowe narty. Brzydkie szerokie takie łopaciaste itd.,itp. A teraz ....bajkowa jazda na tymże "brzydactwie":D. Kiedy zajrzałem tu to mam skojarzenie z golarkami wieloostrzowymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 8 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2009 :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 8 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2009 Bormio 2005 Jak się chce to się umie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 8 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2009 Ale tak mi się coś widzi, że takie fotomoto bez zgody Hermanna, to chyba nie mogło by być publikowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi