Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pitztal

geto6

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czy siak do Insbrucku musisz dojechać, jak to zrobić to niech ci Warszawiaki najlepiej powiedzą bo ja z Pomorza to przez Berlinerring. Później od Insbrucku A12 w kierunku na Bregenz. Dojeżdżasz do zjazdu na Imst. Pierwszy zjazd za takim długim tunelem. I zjeżdżasz, ale nie w prawo na to Imst a w lewo na Pitztal drogowskazy na tym zjeździe są jak byk. Ślepy by tylko nie zauważył. I zostało do pokonania 38 km.

A sam Pitztal jest ok. Zwłaszcza jazda w górę nowiuteńką czerwona gondolą i trasa pod nią szeeeeeroka.

Pozdrawiam.

Dojazd jest bardzo prosty,jak wcześniej kolega pisał.Czerwona jest fajna,z ściankami,gdzie trzeba zachować ostrożność,większa część trasy jest łatwa i człowiek zaczyna przeginać na ściankach,a widziałem jak Naszego narciarza z złamaną kością udową zabierali z ścianki-a dobry narciarz-oczywiście helikopterem.Lodowiec sympatyczny,wszystko z wyjścia stacji górnej widoczne,jak na dłoni.Byłem tam 2 razy -i dwa razy lampa/maj i listopad/.Dużo Polaków.Wada-stacja dolna-kolejka do kreta,na górze wszystko wraca do normy.Fajna trasa czarna,chyba 33 ,ale jak jest śnieg!!.No oczywiście trzeba zaliczyć wjazd na sam szczyt,chyba najwyżej wjeźdzająca kolejka w Austrii-Pitzt -ekspress-albo Pitzpanorambahn,trasa z tego szczytu jest zawsze dość twarda,ale sympatyczna i te widoki!!!!!:).Ale sam lodowiec-to fajny na rozpoczęcie sezonu lub zakończenie.Fajny na carving:)

Kilka dni temu stamtąd wróciłem, rewelacja. Świetna organizacja, przy krecie tylko raz czekałem na następną kolejkę, a tak zawsze pierwszą. Wielkie luzy u góry, nie ma kolejek. Wspaniałe szerokie stoki. Spałem w Eggenstall, dojechałem tam w nocy, rano gdy zobaczyłem gdzie się znajduję, szczęka opadła. Wspaniała dolina, wspaniały lodowiec, świetne ferie. Niech ta fotka o tym zaświadczy.

P1010492.jpg

P1010492.jpg.4ecf0092f4c9a8e4aaff3726af252c8e.jpg

Ostrzegam tylko przed potworynymi stauami. W stronę Austrii w okolicach Monachium, a wracając już za Innsbruckiem. Przez 4 godziny przejechałem 50 km, koszmar. :eek:

Bo na wysokości Monachium to trzeba być najpóźniej o 5 rano wtedy przejedziesz spokojnie i płynnie.

Pozdrawiam.

Oj,chyba był to Twój pierwszy lodowiec?;)

Pewnie,dolina super i taka dzika;) -piękna fotka:)

Racja Darek, pierwszy lodowiec:) Stąd ten zachwyt, bo nie znam innych. Zachwyt jednak też z powodu rozwiązań infrastrukturalnych "u góry" czyli brak kolejek itd Pomóżcie rozstrzygnąć jeszcze ten problem: Do St Leonhard gps pchał nas normalnie czyli autobahny wokół Monachium, Innsbruck i za tunelem w prawo. Natomiast powrót wszystkie gpsy wskazywały jechać na Imst, później Ga-Pa, i przez centrum Monachium. Czy one mają wklepane, że ta droga (od okolic Innsbrucka do granicy z Niemcami) się strasznie korkuje? Wybrałem opcję z korkiem, ale trochę żałowałem, bo może warto było przez Ga-Pa, choć obawiałem się gór o tej porze.