marczello Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 (edytowane) Wybór był trudny gdzie jechac.Wybieraliśmy między Ischgl , Cortiną/Kronplatz a Flachau/Nassfeld. Pojechalismy w te ostatnie miejsca i nie żałujemy.Rewelka. Wyjazd w środę wieczorem.Na Dolnym Śląsku zima na całego, opady sniegu od 2 dni.Drogi fatalne.Z Kudowy wyjechalismy o pólnocy.W czechach droga juz sucha i czarna , więc można było rozwinąć żagle.No i tak rozwinąłem ,że nieoznakowa Skoda Octavia zatrzymała mnie przed Hradec Kralove.Pokazali mi filmik z moimi wyczynami i zaproponowali 2500kc na pokutu.Dali mi kredytowy i kazali wpłacić na konto ( może wiecie czy są jakieś konsekwencje nie zapłacenia takiego mandatu , dodam że na filmiku z jazda moja nie widać nr rejestracyjnego auta, cały tył był zasypany sniegiem ). Śnieg zaczął padać dopiero od Pragi , za C.Budejovicami sypało mocniej i tak aż do Salzburga.Za Salzburgiem przestało i pojawiło się błekitne niebo.We Flachau zameldowaliśmy się na parkingu AchterJet o 7.30. Pogoda rewelka, piekne niebo , mrozik -10 z samego rana, bezwietrznie. We Flachau byłem pierwszy raz i bardzo mi sie podobało.Szybkie wyciągi, dobrze przygotowane trasy ( Włosi jednak lepiej to robią ), ludzi przybywało w ciągu dnia , ale kolejek do wyciągów brak.Zjezdzilismy całą stronę Flachau i zjechaliśmy na stronę Wagrain do Rote 8er a póżniej do Flying Mozart.Z tamtąd busem na druga stronę Wagrain pod Grafenberg.Tutaj było o wiele mniej ludzi niz po stronie Flachau. W sumie jezdzilismy od 8.30 do 16.00 kiedy zjechalismy na parking.Trasy do konca dnia wygladały dobrze.Oczywiscie jak wszedzie na stromszych kawałkach pojawialy sie muldy ,ale do wytrzymania.Cały dzień mróz i słońce. Z Flachau pojechalismy w strone Nassfeld , a konkretniej do Kotschach-Mauthen gdzie mielismy bazę ,ale tylko na jedną noc.Apartament 4 os - 24 eur od osoby.Druga noc w Tressdorf 5 km od gondoli 22 eur od osoby ze sniadaniem.W Kotschach zaliczylismy Aquarena.Niewielki basen z zjezdzalnia ,ale po całym dniu jazdy na nartach przydaje sie. Rano w piątek 20.02.2009 zamledowalismy się na parkingu w Nassfeld.Z parkingu pod gondole dowiozła nas ciufcia , co by nie trzeba było iść na pieszo z nartami 50m .O 8.45 bylismy już na górze. Ośrodek rewelacyjny.W pierwszy dzień zjezdzilismy lewą stronę.Bardzo przyjemne trasy , świetnie przygodowane ( lepiej niż w Flachau, tak juz po włosku zrobione ).Ludzi nie było jakoś duzo.Tłoku na trasach nie odczuwałem , do wyciągów kolejek nie było.Bardzo przyjemne knajpki na trasach.Na szczyście po wyjsciu z gondol milenium fajna sprawa w postaci PhotoPointa.Mozna zrobić zdjęcie , które jest publikowane na stronie internetowej Nassfeld.Po południu wracalismy poprzez orczyki i trase 80 na dół.Oczywiscie wracało już duzo ludzi i trasa była w średnim stanie. Jednak na drugi dzień w Nassfeld pojechalismy 80 z samego rana.Piekna sprawa.Na trasie niekogo, piekny sztruksik.Bajka.Polecam zrobić tą trasę z samego rana.To samo trasa czerwona 70 i 77.Rewelka.Ale z samego rana.Zachwyciła mnie również czarna 75.Twarda, równa , boska.Ale to wszystko z rana.Cała prawa strona jest bardziej wymagajaca , dlatego warto zrobić ją jak najszybciej po wyjsciu z milenium Ex.Polecam też trasy czerwone 50 i 51 do Sonnleitn.W sumie wszytkie trasy są pierwszej klasy.Niebieskie sa faktycznie niebieskimi , a czerwone to trasy dla każdego, na ktorych poradzi sobie początkujący i bedzie sie dobrze bawił zaawansowany narciarz. Nassfled to ośrodek do którego napewno wróce. Pogoda dopisała. wdzień mrozik do -5 i słonecznie. Zdjecia z wyjazdu juz wrzuciłem , teraz czekać tylko na akceptację szefostwa. Zdjęcia: Flachau : http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=1628&c= Nassfeld : http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=1674&c= http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=1819&c= Edytowane 25 Luty 2009 przez marczello Dodanie linków z zdjęciami 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Dali mi kredytowy i kazali wpłacić na konto ( może wiecie czy są jakieś konsekwencje nie zapłacenia takiego mandatu , dodam że na filmiku z jazda moja nie widać nr rejestracyjnego auta, cały tył był zasypany sniegiem ). Olej mandat. Czechy nie mają z nami porozumienia dotyczącego ściągania kasy za takie przewinienia, ale np Niemcy już mają. Dziwne jest,że Cię puścili. Powinieneś podpisać oświadczenie, że jeśli nie zapłacisz to zapłaci konsulat/ambasada (to rzadziej). Przeważnie chcą jechać do bankomatu...:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Tez dostalem miesiac temu 2.500 kc w kredycie (jeszcze nie zaplacone) i tez w drodze do Nassfeld :eek: - moze trzeba tam jedzic przez Niemcy ;) Acha - w moim rodzimym banku za obsluge tej platnosci zaspiewali mi prawie 1,5 stowy Takze mysle ze wezme korony i zaplace w Bromovie. Czy moga przy jakims kolejnym incydencie trachac prawko albo dowod ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość berry Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Tez dostalem miesiac temu 2.500 kc w kredycie (jeszcze nie zaplacone) i tez w drodze do Nassfeld :eek: - moze trzeba tam jedzic przez Niemcy ;) Acha - w moim rodzimym banku za obsluge tej platnosci zaspiewali mi prawie 1,5 stowy Takze mysle ze wezme korony i zaplace w Bromovie. Czy moga przy jakims kolejnym incydencie trachac prawko albo dowod ?? nie wiem, co możesz stracić .ale ja jestem ostatnio regularnie dokładnie sprawdzany w ichniej ewidencji... A przez Niemcy... Nikomu już nie polecę przejazdu przez Monachium... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 nie wiem, co możesz stracić .ale ja jestem ostatnio regularnie dokładnie sprawdzany w ichniej ewidencji... A przez Niemcy... Nikomu już nie polecę przejazdu przez Monachium... Wiesz może w jakich godzinach jest największy tłok na tej obwodnicy?? Ja jechałem dwa lata temu na majówkę do Stubai. Przejeżdżałem około 13:00 przez ten rejon i nie miałem problemów. Może korki występują okresowo w ciągu dnia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość berry Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Wiesz może w jakich godzinach jest największy tłok na tej obwodnicy?? Ja jechałem dwa lata temu na majówkę do Stubai. Przejeżdżałem około 13:00 przez ten rejon i nie miałem problemów. Może korki występują okresowo w ciągu dnia??? Na razie wiem osobiście, że w godzinach południowych jedzie się na jedynce lub dwójce, lub stoi się... W godzinach wieczornych jedzie się w porywach do 80 km/h... Myślałem, że może to kwestia dni tygodnia ale od większości pytanych osób dowiaduję się, że tak jest baaardzo często... Nawet w nocy jest tam duży ruch... jutro będę tam wcześnie rano... zobaczę co wtedy... Aaaaa... o 13 rzeczywiście samochody poruszały sie szybciej ale w kierunku Austrii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 23 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Jadąc przez Monachium , jestem tam ok.4-5 w nocy.Nigdy nie było korka, a nawet wiekszego ruchu.Jest wtedy puściutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość berry Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Jadąc przez Monachium , jestem tam ok.4-5 w nocy.Nigdy nie było korka, a nawet wiekszego ruchu.Jest wtedy puściutko. a w którym dniu tygodnia w sezonie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca72 Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 (edytowane) Mozesz nie placic ale kolejne spotkanie z pepiczkowymi milicjantami będzie mało przyjemne jak nie bedziesz miał kasy przy sobie na zapłacenie zaległosci to bez pomocy konsularnej pewnie sie nie obedzie albo szybki tansfer kasy z domciu. Co do trasy przez Monachium która robiłem w ostatnie weekendy do i z Italii przez Insbruk .Do włoch jechałem banami i stalem w korkach do bólu czas przejazdu z Wielkopolski 18 godz. w drodze powrotnej (dodam że tez w sobotnie południe)dałem sie ponieśc fabrycznej navi audi która prowadzila mnie landówkami od Insbruku (kawałek ok 45 km było bany przed monachium od strony GA-PA chyba 95 )az za Monachium na 93 przez Regensburg czas przejazdu 13 godz . Edytowane 23 Luty 2009 przez jaca72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 23 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 a w którym dniu tygodnia w sezonie ? Zawsze w nocy z piatku na sobote.Czasami z czwartku na piatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amberka Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 a co te głupie pepiczki tak polaków haltują? jakie ograniczenia prędkości występują w czechach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Zdjęcia już wstawione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 23 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Zdjęcia już wstawione! Dziękuje JC. Zdjęcia Flachau 19.02.2009 - http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=1628&c= Zdjęcia Nassfeld 20-21.02.2009 - http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=1674&c= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 no bracie z tą pogodą to chyba masz jakieś układy na "górze":)....fajne foty no i te trasy....Nassfeld jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 25 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2009 no bracie z tą pogodą to chyba masz jakieś układy na "górze":)....fajne foty no i te trasy....Nassfeld jest super Wyjazdy 2-3 dniowe , zawsze planuje pod pogodę.Jak wiem ,że bedzie padać , bedzie brzydka pogoda to sobie odpuszczamy. Wyjazdy tygodniowe, planowane z duzym wyprzedzeniem, rezerwacją noclegów wcześniejszą są juz obarczone dużym ryzykiem pogodowym . Jeszcze kilka zdjęć z komórki kolegi z Nassfeld : http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=1819&c= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca72 Napisano 26 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2009 na południe WYSOKICH TAURÓW zwyczajowo pogoda jest lepsza opowiadał mi o tym ziomal z małej wioski koło LA VILLI a swoje lata miał i jak twierdzi na pogodzie zna sie wybornie (podobnie jak nasi górale.......)opowiadał cos o masach powietrza z nad Adriatyku i tym podobne ale o tym to jakiś fachman może cos napisze . Ale cos w tym musi być bo kiedy my smykalismy na Alta Badia w pełnej patelni znajomi a Austri walczyli ze śniegiem a dzieliła nas odległość w prostej lini ok 60km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 26 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2009 na południe WYSOKICH TAURÓW zwyczajowo pogoda jest lepsza opowiadał mi o tym ziomal z małej wioski koło LA VILLI a swoje lata miał i jak twierdzi na pogodzie zna sie wybornie (podobnie jak nasi górale.......)opowiadał cos o masach powietrza z nad Adriatyku i tym podobne ale o tym to jakiś fachman może cos napisze . Ale cos w tym musi być bo kiedy my smykalismy na Alta Badia w pełnej patelni znajomi a Austri walczyli ze śniegiem a dzieliła nas odległość w prostej lini ok 60km Noooo.Te prądy znad Adriatyku mają kluczowe znaczenie . Jak w TH było mleko przez cały dzień to na Katschi była pełna lampa. A w linii prostej to pewnie kilkanaście kilometrów. I nasi górale co to przepowiadają pogodę wg sprawdzonych wzorców. Jak Indianie zbierają chrust to bydzie łostro zima.:eek: JC tymi prądami steruje.Tam gdzie On,tam zawsze zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca72 Napisano 27 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2009 MARCZELLO Extra foty jade z kolegami przetestowac Nassfeld daj moze namiar tej kwatery za 22 ojro z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 27 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2009 Extra fotki. Cholera to tam tak ladnie bylo, prawie nie pamietam przez te sniezyce ;) Musze w koncu zrobic porzadek ze swoimi i tez cos pokazac:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi