Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Lange Concept 75

wisnier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Rozpoczynam jutro swoją przygodę z nartami (tzn. jeździłem już raz na nieswoich nartach i mi się spodobało) a dzisiaj kupiłem z ojcem pierwsze buty. Są to Lange Concept 75 a dokładniej ten rocznik:

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&id_grupy=1741&id_modelu=1482

Dałem za nie 300zł (co chyba nie jest jakąś wygórowaną ceną) i mam pytanie. W ulotce producenta jest napisane, że posiadają termoformowalny but. Prawda to? I jak można to zrobić w domowych warunkach. Jestem graczem hokeja na lodzie i łyżwy formowałem w piekarniku elektrycznym jednak wiem jak to się skończy, gdy włożę tam buta narciarskiego ;) Piszą też, że istnieje coś takiego jak flex adjustment. Czy w tym modelu można to zrobić? Niby jest otwór z tyłu buta ale nie ma napisu Flex Adj tylko Flex box i nie ma żadnej śruby tylko jakby pianka. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Jak nowe to cena OK :)

"But wewnetrzny termoformowalny", znaczy sie ze uklada sie do stopy (nogi) od wplywu jej ciepla. Czyli jak w nim "popracujesz" to sie lepiej ulozy.

No chyba ze chcesz wlozyc tego miekkiego botka razem z noga do piekarnika to moze przyspieszy proces :D;)

Pozdro.

Witam,

Formowanie w sklepie wykonują poprzez "podwójną suszarkę".

W domowych warunkach, może to zrobić samemu (już to robiłem, Lange Comp 120).

Włóż (nie całkowicie) suszarkę do buta (aby nagrzać środek i język), ale tak aby pozostała przestrzeń na wentylację, temperaturę nie na maksa, czas nagrzewania około 10min.

Potem włóż nogę, zepnij klamry (but powinien być wewnątrz ciepły),

postój, pochodź około 10min., reszta dopasuje się podczas jazdy.

Edytowane przez skikris

But wewnetrzny termoformowalny", znaczy sie ze uklada sie do stopy (nogi) od wplywu jej ciepla. Czyli jak w nim "popracujesz" to sie lepiej ulozy.

Nic podobnego!

Wkładka termoformowalna ma w sobie żel który pod wpływem temperatury uzyskuje właściwości plastyczne, czyli wówczas można go odpowiednio modelować czy formować - podobnie jak plastelinę.

Więc jeżeli by tak było jak mówisz i wkład formował by się pod wpływem temperatury ciała to by oznaczał że wkład zamiast trzymać daje efekt łóżka wodnego.

Witam,

Formowanie w sklepie wykonują poprzez "podwójną suszarkę".

W domowych warunkach, może to zrobić samemu (już to robiłem, Lange Concept 120).

Włóż (nie całkowicie) suszarkę do buta (aby nagrzać środek i język), ale tak aby pozostała przestrzeń na wentylację, temperaturę nie na maksa, czas nagrzewania około 10min.

:eek:Zazdrościsz wisnierowi butów czy suszarki:eek:

Nie słuchaj takich pionierskich pomysłów!

Po pierwsze but jeżeli jest termoformowalny to można go formować a wcale nie trzeba, pojedź wpierw na narty i jeżeli będzie wszystko w porządku nic nie gniecie, uwiera, pili, to nie ma sensu kombinować.

Po drugie jeżeli już się okaże że trzeba buty uformować to suszarka do włosów w ogóle się do tego nie nadaje ponieważ:

-nie jesteś w stanie dogrzać równomiernie całego wkładu

-nie jesteś w stanie nagrzać obu butów równocześnie w takim samym stopniu i czasie

-pierwsze co możesz w butach uszkodzić zbyt wysoką temperaturą to wkładkę pod stopę' może się porozklejać i zdeformować

-i wreszcie na końcu możesz spalić suszarkę jeżeli nie ma wyłącznika termicznego

Więc jeżeli się już zdecydujesz na formowanie butów to poszukaj serwisu narciarskiego który ma odpowiednie grzałki, na pewno w sklepach Intersport mają i na podstawie paragonu z zakupu butów tą usługę wykonują za darmo, a myślę że odpłatnie to będzie niewielki koszt.

Edytowane przez SB

Buty zakupiłem w Austrii, tam też mając dużo czasu w serwisie wykonali mi tzw. formowanie wkładki. Polegało to na włożeniu do dwóch butów "zespolonej suszarki, nagrzewnicy" (nic skomplikowanego technicznie, dwie suszarki zespolone z wyłącznikiem czasowo termicznym). Nagrzewanie trwało około 10min., potem włożenie stopy ze skarpetą, w której jeżdżę. Temperatura w bucie – odczuwalne ciepło. Kolejnie miałem chodzić po serwisie i odczekać około 10min., i to był cały proces formowania. Można to powtarzać kilka razy, gdyby wkładka uległa deformacji (np. w przypadku błędnego wkładania nogi do buta). Od tamtej pory minęły 4 sezony, a w butach śmigam po 7godzin dziennie podczas tygodniowych pobytów.

SB:... Po drugie jeżeli już się okaże że trzeba buty uformować to suszarka do włosów w ogóle się do tego nie nadaje ponieważ:

-nie jesteś w stanie dogrzać równomiernie całego wkładu

-nie jesteś w stanie nagrzać obu butów równocześnie w takim samym stopniu i czasie

-pierwsze co możesz w butach uszkodzić zbyt wysoką temperaturą to wkładkę pod stopę' może się porozklejać i zdeformować

-i wreszcie na końcu możesz spalić suszarkę jeżeli nie ma wyłącznika termicznego ...

Nie ma potrzeby nagrzewania dwóch butów jednocześnie, można to zrobić jeden za drugim.

Suszarką nagrzejesz równomiernie, but to mały i zamknięty obszar a temperaturę nastawiałam na pierwszy zakres.

Pod stopą nie ma żadnej formowalnej wkładki, po tygodniowych śmigach wyciągam całą wkładkę z buta (skorupy), aby wylać resztki potu, a tzw. wkładka pod stopą to tylko kawałek pianki (nie formowalnej) dystansującej rozmiar buta. W Langach rozmiar skorupy jest co pełen numer buta, tak więc poprzez wkładkę zmieniają numer co 1/2. natomiast pomiędzy całym wkładem buta a skorupą znajduje się bardzo twarda pianka przekazująca nacisk na zewnętrzną część spodu skorupy, a ta na wiązania i nartę.

Dwa lata temu kupiłem żonie Langi model Exlusive 100, formowanie wykonali w GO SPORT, podczas szusowania narzekała na brak "exlusivnego komfortu". Po powrocie do domu przeprowadziłem własne formowanie (opisane wcześniej). Od tamtej pory nie słyszałem od niej o braku komfortu.

P.S. Do każdej pracy należy zachować zdrowy rozsądek postępowania (m.in. sprawdzanie temperatury nagrzewania się buta, wyjąc suszarkę i włożyć rękę itd.). Kolega wisnier prawdopodobnie zakupił buty z www, i nie chce się mu biegać do serwisu, tak więc może zrobić to spokojnie w domu.

a tzw. wkładka pod stopą to tylko kawałek pianki (nie formowalnej)

Ale ja nie pisałem że ta wkładka jest termoformowalna, tylko że jest deformowalna, a to nie to samo i to nie jest zwykły kawałek pianki(chyba że w Lange:p) tylko jest to zazwyczaj twór typu sandwich i jeśli go się przegrzeje to się może porozklejać i zdeformować.

Suszarką nagrzejesz równomiernie, but to mały i zamknięty obszar a temperaturę nastawiałam na pierwszy zakres.

Właśnie but to mały i zamknięty obszar w którym jest utrudniona cyrkulacja powietrza i w związku z tym nie ma możliwości dokładnie dogrzać strefę palców w bucie ponieważ suszarka daje zbyt małą kompresję strumienia powietrza.

Do każdej pracy należy zachować zdrowy rozsądek postępowania

No i myślę że kolega wisnier wykaże się nim i będzie z butów korzystał długo i szczęśliwe:)

Edytowane przez SB

...Właśnie but to mały i zamknięty obszar w którym jest utrudniona cyrkulacja powietrza i w związku z tym nie ma możliwości dokładnie dogrzać strefę palców w bucie ponieważ suszarka daje zbyt małą kompresję strumienia powietrza.

niech kolega zauważy, że suszarka ma wystarczający strumień ciepłego powietrza,

aby nagrzać ostatnią strefę wkładki buta tj. obszar palców ("dalej strunie ciepłego powietrza nie poleci")