Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Oetztal 2009

Misal

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Po różnych problemach w podróży, opisanych w innym wątku, jestem po 6 dniach jazdy w Soelden. Dopiero dzisiaj była wymarzona pogoda i Młody poszałał z aparatem. Kilka zdjęć spróbuję zamieścić w galerii. Zostało jeszcze 6 dni.

Pozdrawiam serdecznie

misal

Dziękuje za pozdrowienia.

Nartowanie jest super, od dwóch dni w pełnym słońcu. Byłem wczoraj na Night Ski Show na Gaiskoglu. Powiem szczerze, że trochę się rozczarowałem. Pokazali co prawda bardzo fajny program, ale składający się tylko z elementów jazdy synchronicznej na nartach i słońbordach. Synowi, który widział coś takiego po raz pierwszy na żywo, bardzo się to podobało. Ja już widziałem wcześniej dwa takie pokazy, 2 lata temu w Galtuer i rok temu w Obergurglu. Tam urzekła mnie jazda na nartach na szczudłach, jazda na nartach 5 metrowej (pięcio) długości, jazda pa muldach, lewa nóżka w górę, prawa w dół i na odwrót (to w Gurglu) oraz taniec ratraków w rytm walca wiedeńskiego (też Gurgl). Tu tych elementów nie było, była natomiast jazda we dwóch na jednym słoniu.

Nie było to też starannie wyreżyserowane widowisko typu światło i dźwięk, tak jak widziałem to w poprzednich pokazach. Pokaz ogni sztucznych był za to super.

Natomiast jeśli chodzi o nocną jazdę na nartach, to nic nie może się równać z Galtuer. I to jest zdanie moje i syna.

Ciekaw jestem Waszych wrażeń z podobnych imprez oglądanych w innych alpejskich (lub krajowych ośrodkach).

Pozdrawiam, zostały jeszcze 2 dni na nartach przy tym wyjeździe. W sumie będzie 20 dni (w grudniu byłem 8 dni w Stubaiu), ale to jeszcze nie koniec sezonu.

misal

• 2 weeks later...
Ja byłem na Pitztalu, ale postanowiłem wybrać się do Aqua Dome i znalazłem się w Oetz i okolicach - bardzo fajne tereny, ale jakby bardziej zatłoczone. Myślę o Soelden za rok, czy na stokach w miarę luźno?

No niestety-tutaj jest znacznie więcej ludzi,co Sam już zauważyłeś:rolleyes:

Ale miejsce godne odwiedzenia,no ceny jak w dobrym alpejskim kurorcie;)

Ja byłem na Pitztalu, ale postanowiłem wybrać się do Aqua Dome i znalazłem się w Oetz i okolicach - bardzo fajne tereny, ale jakby bardziej zatłoczone. Myślę o Soelden za rok, czy na stokach w miarę luźno?

My zawsze tam sezon rozpoczynamy w święto listopadowe. Ludzi dużo. Plus dla narciarzy wodnych Aqua Dome tak jak pisałeś.

Trza się przenieść w inne miejsce.

Co do tłoku w Soelden to nie jest tak tragicznie. Nawet jeżeli na dole do gondoli jest godzina stania, to można się wybrać w górę, starym (1949 rok), jednosobowym krzesłem do Hochsolden i tam już jesteśmy na terenie właściwym. Jeżeli tam jest tłok to przejeżdżamy na Gaislachkogel i dalej w kierunku trasy nr 2, tam nawet w południe można pojeździć po sztruksie. Jak pojedziemy na lodowiec Tiefenbach, to tam jest full wypas, a wyciąg orczykowy Panorama Lift kręci się na pusto. Warto dołożyć do skipasa 10 euro i zrobić sobie jednodniowy wypad do Obergurgla. Przy ładnej pogodzie to prawdziwa bajka.

Jeśli chodzi o poziom cen, to nie jest tak tragicznie. Jeżeli nie musimy mieszkać w Soelden, a np. w Langenfeldzie, to przyzwoite mieszkanie znajdziemy za rozsądne pieniądze. Ja w tym roku, w środku sezonu mieszkałem w FW z dwoma sypialniami za 81 euro dziennie (dla 3 osób). Chałupa ta była 2 minuty od przystanku skibusa, 2.5 minuty od sklepu i 5 minut od Aqua Dome. Skibusy jeżdżą tam genialnie, co 10 minut. 20 minut jazdy i byłem w Soelden.

Pozdro z nizin

misal

Jeśli chodzi o poziom cen, to nie jest tak tragicznie. Jeżeli nie musimy mieszkać w Soelden, a np. w Langenfeldzie, to przyzwoite mieszkanie znajdziemy za rozsądne pieniądze. Ja w tym roku, w środku sezonu mieszkałem w FW z dwoma sypialniami za 81 euro dziennie (dla 3 osób). Chałupa ta była 2 minuty od przystanku skibusa, 2.5 minuty od sklepu i 5 minut od Aqua Dome. Skibusy jeżdżą tam genialnie, co 10 minut. 20 minut jazdy i byłem w Soelden.

Pozdro z nizin

misal

Może w Panoramie mieszkałeś?

Godzinę stania!!:eek::eek::eek: To chyba jakieś nieporozumienie. Moim zdaniem to stanowczo za długo, aż mi się nie chcę wierzyć.

Dlatego napisałem o alternatywie, czyli stare krzesło do Hochsolden. Do tego krzesła nigdy nie było kolejki, jedzie się nim 15 minut i już się jest na głównym terenie narciarskim. Jedyną niedogodnością jest to, że narty wiezie się w ręku i przy wysiadaniu trzeba się wykazać odbrobiną sprawności :-). Zaletą są widoki i podziwianie z krzesełka, co jedzą na śniadanie w tej supergórskiej miejscowości. Kto jechał ten wie o czym piszę.

Niemcy i Holendrzy nie jeżdżą tym krzesłem, bo są za wygodni.

pzdr

misal

Edytowane przez misalatomic

Godzinę stania!!:eek::eek::eek: To chyba jakieś nieporozumienie. Moim zdaniem to stanowczo za długo, aż mi się nie chcę wierzyć.

Potwierdzam-dwa lata temu byłem tam przed Wielkanocą . Kolejki na dole na ok.45minut stania- i tak codziennie przez 5 dni . Sölden raczej wiec sobie odpuszczam - jest tyle innych miejsc:)