SB Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 I to jest to! Mi się zazwyczaj nie spieszy do domu,czasem zjeżdżam na dół w półmroku... Kiedy na alpejskich trasach jest kategoryczny zakaz z ich korzystania pod karą grzywny? Tak to kwiz!! Ciekawe czy wiecie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 Czy podpowiedź kryje się w cytacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 Czy podpowiedź kryje się w cytacie? ... no można by powiedzieć że zainspirował mnie to założenia tego tematu:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 Nie jestem zbyt zorientowany w temacie,ale domyślam się,że w trakcie ratrakowania tras,czyli przerwy techniczne oraz po zamknięciu ośrodka,do tego dodam zagrożenie lawinowe. Tak strzeliłem,ale poczekam cierpliwie na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 Nie jestem zbyt zorientowany w temacie,ale domyślam się,że w trakcie ratrakowania tras,czyli przerwy techniczne oraz po zamknięciu ośrodka,do tego dodam zagrożenie lawinowe. Tak strzeliłem,ale poczekam cierpliwie na odpowiedź. No i zepsułeś całą zabawę A gdzie radość z zgadywania i myślenia dla innych?? Tak, w wielu alpejskich ośrodkach jest wprowadzony kategoryczny zakaz z korzystania/przebywania na trasach narciarskich od godziny 17 do 8 rano dnia następnego pod karą grzywny od 500 e. I to trzeba wiedzieć koniecznie!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 No i zepsułeś całą zabawę A gdzie radość z zgadywania i myślenia dla innych?? Tak, w wielu alpejskich ośrodkach jest wprowadzony kategoryczny zakaz z korzystania/przebywania na trasach narciarskich od godziny 17 do 8 rano dnia następnego pod karą grzywny od 500 e. I to trzeba wiedzieć koniecznie!! Sorry! Choć myślę,że nietrudno zgadnąć. Dobrze,że na Pilsku tak nie karzą... :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 Sorry! Choć myślę,że nietrudno zgadnąć. Dobrze,że na Pilsku tak nie karzą... :eek: Raczej nie chodziło mi o ostrzeżenie przed karą, tylko przed bezpieczeństwem! Wyobraź sobie że podczas takiego samotnego zjazdu już po zmroku zaliczasz glebę i nie jesteś w stanie się podnieść, przyprószy Cię śnieg, a jadący ratrak przerobi Cię na kotlet mielony:eek:. Choć masz rację na Pilsku to nie możliwe, żeby Ratrak narciarza przejechał, prawdopodobieństwo podobne z trafieniem 6 w totka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 Raczej nie chodziło mi o ostrzeżenie przed karą, tylko przed bezpieczeństwem! Wyobraź sobie że podczas takiego samotnego zjazdu już po zmroku zaliczasz glebę i nie jesteś w stanie się podnieść, przyprószy Cię śnieg, a jadący ratrak przerobi Cię na kotlet mielony:eek:. Choć masz rację na Pilsku to nie możliwe, żeby Ratrak narciarza przejechał, prawdopodobieństwo podobne z trafieniem 6 w totka:D Gdybym był sam,nie ryzykowałbym i nie chodzi mi o mnie,ale o ewentualne narażanie innych(goprowców)na ryzyko odniesienia urazu.Jeśli już mnie fantazja poniesie,to nie chcę,żeby ktoś z tego powodu miał kłopoty.Tą zasadą kieruję się zawsze,nie tylko na nartach! Na Pilsku powinni karać za informację,które ni jak mają się do rzeczywistości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 13 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2009 Ale Jonny jesteś nie konsekwentny w swoich wypowiedziach ..."Gdybym był sam,nie ryzykowałbym i nie chodzi mi o mnie,ale o ewentualne narażanie innych(goprowców)na ryzyko odniesienia urazu... " czyli jeździsz z kimś - i idąc dalej zobaczy to jakiś młody i pomyśli on może to dlaczego nie ja - a nie będzie miał tyle wiedzy i doświadczenia co Ty i możemy mieć kolejną informację prasową - Na stoku .......... - rozumiem intencje Sławka który zapoczątkował ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 13 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2009 kazdy kto jezdzi trasami z zagrozeniem jest nie odpowiedzialny i nie dba o siebie < kij mu z oko>ale nie dba o innych ktorzy potem mu beda leciec z pomoca-johnny nie bierz tego do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2009 Ale Jonny jesteś nie konsekwentny w swoich wypowiedziach ..."Gdybym był sam,nie ryzykowałbym i nie chodzi mi o mnie,ale o ewentualne narażanie innych(goprowców)na ryzyko odniesienia urazu... " czyli jeździsz z kimś - i idąc dalej zobaczy to jakiś młody i pomyśli on może to dlaczego nie ja - a nie będzie miał tyle wiedzy i doświadczenia co Ty i możemy mieć kolejną informację prasową - Na stoku .......... - rozumiem intencje Sławka który zapoczątkował ten wątek No fakt,trochę się sam zaplątałem... Może krótko opiszę sytuację.Pojeździliśmy,później posiedzieliśmy,porobiłem zdjęcia no i już po 16-ej! :eek: Mogliśmy zjechać do krzesełka,chyba byśmy jeszcze zdążyli,ale postanowiliśmy zjechać na nartach na sam dół.Ponieważ pod krzesłem było to niemożliwe,a przynajmniej zbyt niebezpieczne(mało śniegu),pojechaliśmy przez ten nieszczęsny Płaj.Tam trasy były zamknięte i tu chyba nasza nieodpowiedzialność.Miejscami nie było w ogóle śniegu,więc i zjazd się przedłużał.Ale poniżej Płaju już było nieźle,a na Buczynce nawet dobrze.Po prostu nie widzę tu niebezpieczeństwa,jechaliśmy tempem spacerowym,trasa jest lekka,trzech doświadczonych chłopa,jak napisał(więc pełna asekuracja) Sławek-zobaczyć tam ratrak(zwłaszcza w tych warunkach) to jak trafić "6" w totka no i jeszcze nie było znowu tak późno.gdybyśmy zjeżdżali np. 19.00 to już inna bajka.Jak się okazało,na parkingu ludzie się jeszcze zbierali... Temat rozpoczęty przez Sławka jak najbardziej słuszny!zwłaszcza jeśli chodzi o prawdziwe góry. kazdy kto jezdzi trasami z zagrozeniem jest nie odpowiedzialny i nie dba o siebie < kij mu z oko>ale nie dba o innych ktorzy potem mu beda leciec z pomoca-johnny nie bierz tego do siebie Absolutnie spoko. W naszym przypadku nie był to extreme,raczej spacerek na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 13 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2009 Absolutnie spoko. W naszym przypadku nie był to extreme,raczej spacerek na nartach. Pamietaj ze nawet spacerek moze poruszyc śnieg ,chyba ze idziesz na rakietach tenisowych:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2009 Pamietaj ze nawet spacerek moze poruszyc śnieg ,chyba ze idziesz na rakietach tenisowych:D Oj w ten weekend to ja go już poruszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
27latek Napisano 13 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2009 Sylwester 99/00. Skrzyczne, dupozjazdy, 4 litry %, pochodnie, FIS, kilka razy siatki. Radość 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 13 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2009 Sylwester 99/00. Skrzyczne, dupozjazdy, 4 litry %, pochodnie, FIS, kilka razy siatki. Radość 100% wsjo ladnie ino te % mi nie pasuja-4litry :eek:ale chyba na 15 osob a potem slyszysz-wypadek w górach...obym o tobie nie czytał nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
27latek Napisano 13 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2009 Jak miałeś 17 lat, to o tym nie myślałeś co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 13 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2009 Jak miałeś 17 lat, to o tym nie myślałeś co nie? o procentach owszem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi