JC Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 To nie żart, to wyrok sądu w Bielsku-Białej! Więcej poczytacie tutaj: http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_newsa=5553:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 To nie żart, to wyrok sądu w Bielsku-Białej! Więcej poczytacie tutaj: http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_newsa=5553:mad: acha, czyli winetki na Czechy-Austrię całoroczne i karnet Topkaryntia na przyszły sezon to uzasadnione inwestycje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 ten Richter wcale taki nie głupi swoją drogą też Ci to wyciągi stawiali mieli rozum w.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 To była cudowna epoka wynalazków Moje zdanie jest niezmienne, jak ma wo przeniesienie gruntów w czymś pomuc dla zwykłego Kowalskiego, by jeździło się lepiej to jestem za. Co do wyroku, facet ma łeb na karku, poskupował, wiedział że wyciągi są nielegalnie a teraz chce kase .. jak to sie mówi .. Polak potrafi i ma łeb na karku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 No to wojenka rozgorzała na dobre. Wyroki, relacje tv, artykuły - myślę, że może to potrwać długoooo.... Podobnie, jak na Gubałówce. Nie wróży to dobrze narciarstwu w Beskidach. A szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carverfan Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 Wiele inwestycji było przeprowadzonych w czasach komunizmu bez żadnych pozwoleń na budowę, czy wywłaszczeń gruntów. Nie tylko wyciągi. To taka specyfika czasów, w których przyszło nam kiedyś żyć. Niestety, zaszkodzi to narciarstwu w Beskidach, ale Panowie... porządek musi być. Własność ziemi to rzecz święta. Gdyby na Waszych posesjach ustawiono takie urządzenia - również chcielibyście uszczknąć kawałka tortu. A więc chodzi o kasę, myśle że dojdą do porozumienia. Nie sądzę, że wyciągi usuną... To byłby koniec interesu dla wielu mieszkańców Szczyrku - a kto jak kto, ale oni o własną kabzę zadbać potrafią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 Powinni kutasa za jaja powiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 heh bo cały w tym ambaras zeby znać prawo i umieć je tak dostosowywać i omijać...jemu to nad wyraz dobrze wychodzi, lecz tak samo jak w życiu są przecież zasady uczciwości no ale.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 ALE ZONKO:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 (edytowane) Od razu nasuwa mi się parę myśli/wniosków... 1.Pan Richter miał łeb na karku,kiedy na początku lat dziewięćdziesiątych zaczął skupywać działki pod wyciągami.Jakby na to nie patrzeć,wtedy robił to całkiem zgodnie z prawem.Przy okazji myślę sobie,jak dziś byli właściciele tych działek muszą sobie pluć w brodę,że je sprzedali i to zapewne za bezcen... 2.Kiedy został prezesem,czy jak tam go nazwać,GAT-u,dalej skupywał prywatnie działki,co według mnie było złamaniem prawa!Nie można działać na szkodę własnej firmy,jest na to przecież paragraf.Wykupując je,naraził skarb państwa na wielomilionowe straty,coś dziś obserwujemy.No bo co teraz może zrobić GAT?Może zdemontować wyciągi i odsprzedać je komukolwiek innemu,bądź zezłomować.To z pewnością utrudniłoby życie panu Richterowi.Dlaczego?Bo będzie musiał coś na ich miejsce postawić i właściwie powinny być to wyciągi krzesełkowe,bo stawianie nowych orczyków na dziś mijałoby się z celem.Na takie inwestycje trzeba by kuuuuupę kasy.Poza tym musiałby zdobyć na to zgodę,a tu pewnie nie małe schody czekają-ekolodzy już pewnie śledzą rozwój sytuacji... To mogło by oznaczać,że sam mógłby polegnąć... 3.Nic dziwnego,że kiedy był zarządcą GAT-u,nie doczekaliśmy się żadnych nowych inwestycji.Gdyby wtedy wymieniono te wszystkie orczyki np. na nowoczesne krzesełka,zapewne byłyby postawione całkowicie legalnie,więc dziś miałby słabą kartę przetargową.Zwłaszcza jeśli uchwalą to tzw.prawo śniegu,a ponoć to ma nastąpić w najbliższym czasie.Więc ani nie mógłby domagać się rozbiórki,bądź przejęcia wyciągów,ani nie mógłby blokować tras... 4.Szczyrk robił ostatnio plany budowy ośrodka narciarskiego z prawdziwego zdarzenia-miało powstać nawet kilkanaście nowoczesnych wyciągów krzesełkowych,miało powstać wiele nowych tras(m.in.połączenie Małego Skrzycznego ze Skrzycznem),a dotychczasowe miały być zmodernizowane,miał być jeden skipass...W obliczu nowej "wojny szczyrkowskiej",oraz walki o COS,nie widzę na to żadnych szans... 5.Zamiast walki z ekokretynami,mamy wojnę o szczyrkowski skansen,po który w najgorszym przypadku mogą pozostać tylko wspomnienia i puste zarośnięte trasy,jak na Szyndzielni. :mad: Mnie wkurza to zwłaszcza,bo do Szczyrku mam przysłowiowy rzut beretem,a jak tak dalej pójdą sprawy,to nie będę miał po co tam jeździć... Edytowane 12 Luty 2009 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 Żeby tylko pan Richtrer nie przecwanił, a moim zdaniem to już uczynił, kudłaty Ślusarczyk na pewno już podłapał temat i już zbiera kwity do sądu o założenie kolejnej spray dotyczącej natychmiastowej rozbiórki nielegalnych wyciągów w Szczyrku. W dalszej konsekwencji skutecznie i bez problemu zablokuje wydanie pozwoleń na budowę nowych urządzeń w Szczyrku, w najlepszym wypadku jeśli nie zablokuje to opóźni ich wydanie o lata, a to już jest gwóźdź do szczyrkowskiej trumny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 12 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2009 .W obliczu nowej "wojny szczyrkowskiej",oraz walki o COS,nie widzę na to żadnych szans... ( To nie jest nowa wojna. To jest ta sama wojna. Na wiosnę skarb państwa ma sprywatyzować C-S. Głównym kandydatem do zakupu jest obecny dzierżawca SzON S.A. rządzona przez imć Richtera. Wyrok znacznie obniża wartość ośrodka i jest to dla SzON "słuszna koncepcja". Myślę, że jest to na rękę wszystkim, bo wszyscy mają dość tej wojny wokół C-S a nikt bez zgody SzON S.A. nic z tym ośrodkiem nie może zrobić. Tak więc Richter trzyma wszystkich za.....wiecie co? Wycena uwzględni problem z wyciągami i skarb państwa pozbędzie się wreszcie kłopotu, a żaden minister nie stanie przed Trybunałem Stanu za wyprzedaż majątku narodowego. Jeśli ktoś inny kupi ośrodek to będziemy mieli nowe przepychanki, bo ludzie Richtera mają 20% gruntów i kontrolują całe Małe Skrzyczne. Niestety mimo mojej niechęci do tego indywiduum trzeba się zgodzić na przejęcie ośrodka przez SzON. Po prostu daje nam to większe szanse na to, że za naszego aktywnego narciarsko życia pojeździmy sobie w tym pięknym miejscu. Ja nie mam wątpliwości, że należy oba ośrodki w Szczryku jak najszybciej sprywatyzować. To co się tam dziej to marnotrawstwo tych górek przed duże "M". Najbardziej mnie wkurza to wieczne utyskiwanie urzędasów z GAT, że się nic nie da. Nawet takie Pilsko. Zbudowali stare krzesło. Trasy nie zrobili, bo się nie dało. A na Jaworzynie w tym czasie wyciepano 4 km tras o szerokości 60 m. Jaworzyna to też park krajobrazowy. Cała Buczynka, która jest mniej kontrowersyjna ekologicznie - leży odłogiem. Tam aż się prosi o krzesło i naśnieżanie. Trasa nr 7 wiecznie nieczynna. Urzędnicza niemoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi