juice Napisano 11 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2009 (edytowane) Ze spoznieniem i chyba z trzecim podejsciem ale czas sie pozwierzac i poopiniowac Odlegosc ode mnie okolo 750 km. Droga do wyboru, jedynie to co zalecam to jak sie jedzie przez Wieden to olac Mikulov tylko bujnac sie na Znojmo (tak jak mowi i robi SB). raz ze autostrada szybciej a dwa ISTOTNE ze dopoki Austryjacy nie skoncza robot autostradowych przed Wiedniem to jest kicha na tym odcinku. OSRODEK - TRASY Sporo tego, lacza sie dziela itp. Sa i lagodne, sa i srednie i mocno strome tez. Lewa czesc osrodka - dla bardziej lajtowego jezdzenia, miejscami bardzo mocno zatloczona i zryta, choc w kolejkach sie nie czeka to na stoku potrafi byc mrowisko. Bylem tak raz, wiecej nie zamierzalem i nie zamierzac pilowac tej strony. Srodkowa czesc - nazwalbym ja optymalnie fajna, szczegolnie trasa 51, a nastepnie 60,61 i 50 (pisze z pamiecie jak cos naknocilem to wieczorkiem zrobie korekty ), tam sie najwiecej bujalem, z powodow pogodowych Prawa czesc - to co tygrysy lubia najbardziej, trasy najszersze, najbardziej alpejskie, srednio i mocno strome - raczej dla lepiej jezdzacych juz, zagoscilem tam niestety tylko na 3 godz (pogoda:mad:), trasy numerowane 70 - siatkami. I na deser 80 na koniec dnia (7,6 km) - poczatek srednio i mocno ostry; srodek okolo 2 km wyplaszczenia (w dobrej pozycji zjazdowej do przejechania bez lyzwowania i kijkami odpychania); koncowka (3 km) od malego i stopniowego nachylenia, do wiekszego i wiekszego i duzego. Trasa naprawde miodzio. Ale ze wzgledy komunikacyjne (zjazd do samego dolu i kolejne wyjezdzanie na gore ponad 6 km gondola) optymalna na raz na koniec dnia. Dodatkowy mankament to aby sie tam dostac trzeba sie bujnac orczykiem, ktory sam w sobie nie jest tragedia wielka ale ma w standardzie kilkinastominutowa kolejke. Ale naprawde warto - polecam. POGODA No tak srednio do dupy. I dzien - znosnie na +; tzn troche przechodzacej mgly bez trgedii, sporo rozpogodzen z przeblyskami slonca; II dzien - na dole (600 m npm ulewa), u gory burze sniezne, zawieje, zmiecie, mgly i cale cholerstwo jakie mozna sobie wyobrazic. 5 byle jakich zjazdow za caly dzien i szkoda bylo meczarni na wiecej. Zapowiadali ze kolejny dzien moze byc zamkniety osrodek, bo lawiny + moga nie przerobic takiego sniegu III dzien - na szczescie otwarte, nadal niebo zaciagniete, ale juz bez wichur i spokojne opady; widocznosc duzo lepsza, nowe doznania -troche jazdy surfingowej po swiezym kilkunastocentymetrowym sniegu; IV dzien - w miare ok, pogoda podobna do dnia pierwszego V dzien - od rana blekitno - zolta lampa PIEKNIE !!!, ale do 12 bo pozniej juz powylazily chmurki, na szczescie widocznosc prawie caly czas byla dobra, malo lub wcale plaskiego swiatla - w tym dniu najwspanialsze doznania gigantowe na prawej stronie osrodka (no bo wczesniej ta czesc zamknieta ze wzgledu na pogode). WYCIAGI - glownie kanapy i kanapy (1 podgrzewana), sporadyczne orczyki na "dzieciecych trasach" + orczyk na dojaz do 2 gondol na prawa strone osrodka (czyt. wyzej). Do tego dolna gondola ktora UWAGA potrafi byc rano potwornie zabita - na 20 min. stania. Warto ja obejsc z lewej strony (budynek) i lekko lyzwujac na nartach wejsc od drzwi od stoku - oszczednosc 10 min + ZARCIE NA STOKU - calkiem smaczne i cenowo w tzw. "przystepnych cenach germanskich" Kwatera - 25 e/dorosly + 9 e/dziecko ze sniadaniem i troche tanszym karnetem. Bez zadnych dodatkowych oplat. Umiejscowienie na szczycie Herrmagor - Neupressieneg. Niby skibus z pod domu (ale juz bez powrotnego) a drugi na dole 7 min drogi, ale z gorki bo z powrotem pod gore chyba 12-13% to sobie ze sprzetem nie wyobrazam - takze dojazd samochodem 10 km, ale bez problemow na parking, bez korkow na drodze, a z parkingu podwozi ciufcia pod wejscie glowne. Ale sama kwatera ........ przestronna na bo dwa pokoje, przedpokoj, ale........ ubikacja i lazienka klitki, a do tego czasy swietnosci polowa lat 80 i od tego momentu NIC (juz bez szczegolow) !!! Takze jakos juz przespalismy w bolu i lekkiej stechliznie, ale ta lokalizacja nie do powtorzenia. Ale jak by co (i jakby ktos chcial) to w podobnych cenach jest jeszcze namiar na kilka innych i bliskich lokalizacji takze bez problemu. Podsumowujac - moj wyjazd srednio udany choc bez zalowania, osrodek do powtorzenia przeze mnie. Moze do polaczenia TH no bo karnet na cala Karyntie. No a przyszly sezon to juz chyba warto juz wziasc karnet sezonowy zakladajac chocby dwa wyjazdy 5-6 dniowe Fotki w "trasie" Edytowane 11 Luty 2009 przez juice dodany link; korekta terminu nartowania 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 11 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2009 no piknie soku piknie:) lepsza ta relacja od mojej z tego samego miejsca hehe ciesze sie ze sie podobało:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 11 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2009 no fajny opis:)...czytelny i rzeczowy...niestety z pogodą bywa kapryśnie....ale takich mas luda to człowiek chwilami nie może ścierpieć....wiem,wiem....jedziemy z przeświadczeniem że pośmigamy w ciszy i spokoju(względnym)oczywiście...a tu pielgrzymka częstochowska(bez urazy pontnikom)...przeżyłem to w piątek na Schmitten:mad:...muldy do kolan o 12-tej:eek:...ale Nassfeld to miejsce godne odwiedzenia i to się liczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 11 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2009 no popatrz-to się być może widzieliśmy na stoku - ja byłem 17.01-21.01 - w poniedziałek rzeczywiście sypało strasznie - nam sił starczyło na 4-5 zjazdów - potem kompletnie przemoczeni wróciliśmy na kwaterkę... ale kolejek na dole nie widziałem-przynajmniej wtedy,kiedy ja byłem-choć my zwykle wjeżdżamy jako jedni z pierwszych - byc moze potem się tworzą jakieś zatory przy Milenium Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 11 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2009 Mozesz miec racje. Ja jak sie rano pozbieralem z rodzinka to bylo okolo 9.30 pod gondola:o. Wczesniej godzinke moglo byc lepiej. Tak jak piszesz to sypalo we wtorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 11 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2009 Mozesz miec racje. Ja jak sie rano pozbieralem z rodzinka to bylo okolo 9.30 pod gondola:o. Wczesniej godzinke moglo byc lepiej. Tak jak piszesz to sypalo we wtorek a zgadza się z tym wtorkiem - bo byłem wyjątkowo na 5 a nie na 4 dni jak zwykle,czyli przedostatni dzień jazdy wypadł we wtorek:) W środę wyjechaliśmy trochę wcześniej rano i zaliczyliśmy niewielki ośrodek 200 km blizej domu - Klipitztorl-koło Grazu - ale nie za specjalny-lepszą alternatywą na taki manewr jest leżące nieopodal Koralpe-cisza,spokój,pusto na stokach-takie "beskidzkie" klimaty- tylko tłumów brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anabella Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Hej! Z ciekawością przeczytałam Twoją relację, ponieważ mam zaplanowany wyjazd do Nassfeld na połowę marca. Mógłbyś podesłać mi jakieś namiary na kwarterki najlepiej blisko wyciągów (takie max. 35 - 40 euro)? W końcu słowa stałego bywalca to nie to samo co Google Pozdrawiam, Anabella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 23 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 Jeśli planujesz wyjazd w połowie marca radzę Ci szybko poszukać kwaterek bo tych wolnych naprawdę niewiele zostało-wszystko co jest jeszcze nie zajęte znajdziesz w wyszukiwarce na www.nassfeld.at.My jedziemy tam ponownie na 4 dni od 14.03 do 17.03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 23 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2009 A wlasnie po tej wyszukiwarce znalazlem, dzieki Jurkowi A pozniej napisze Ci z ktorej z nich nie korzystac (gdyby Ci sie trafila) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anabella Napisano 2 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2009 Dziękuję, już zarezerwowaliśmy. 3 osoby z Poznania, od 14 marca. Wyszukiwarka na www.nassfeld.at działała OK. A jaką (wyszukiwarkę?) odradzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 2 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2009 Dziękuję, już zarezerwowaliśmy. 3 osoby z Poznania, od 14 marca. Wyszukiwarka na www.nassfeld.at działała OK. A jaką (wyszukiwarkę?) odradzałeś? hej! My też będziemy w tym terminie w Nassfeld Mam pytanko-ponieważ mamy nadwyżkę chętnych w stosunku do możliwości przewozowych samochodu-czy nie znalazło by się u Was w aucie miejsce dla 1 dziewczyny z Poznania ?-zawsze mniejsze koszty dojazdu by były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anabella Napisano 3 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2009 Przykro mi, droga powrotna trochę się nam skomplikowała i niestety nie mamy możliwości zabrania kolejnej pasażerki P.S. Mam nadzieję, że do naszego wyjazdu trochę się w Nassfeld przejaśni - na razie kamerki nie napawają optymizmem... Pozdrawiam, Anabella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość berry Napisano 3 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2009 Przykro mi, droga powrotna trochę się nam skomplikowała i niestety nie mamy możliwości zabrania kolejnej pasażerki P.S. Mam nadzieję, że do naszego wyjazdu trochę się w Nassfeld przejaśni - na razie kamerki nie napawają optymizmem... Pozdrawiam, Anabella http://www.wetter.at/wetter/sport-freizeit/ski-wetter/oesterreich/kaernten/nassfeldhermagor/ nie bez kozery to jest NassFeld... Musi padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 3 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2009 http://www.wetter.at/wetter/sport-freizeit/ski-wetter/oesterreich/kaernten/nassfeldhermagor/ nie bez kozery to jest NassFeld... Musi padać Tutaj tez jest prognoza: http://www.skionline.pl/pogoda/?co=pogoda&kraj=Austria&osrodek=181 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anabella Napisano 3 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2009 No cóż, w podobnych warunkach spędziłam kiedyś kwietniowy tydzień w Val di Sole Widocznie mam umiejętność ściągania na siebie gromów :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość berry Napisano 3 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2009 No cóż, w podobnych warunkach spędziłam kiedyś kwietniowy tydzień w Val di Sole Widocznie mam umiejętność ściągania na siebie gromów :D mam nadzieję, że ta przypadłość już Ci przeszła, bo też w tym terminie tam się wybieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anabella Napisano 3 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2009 Zrobię co w mojej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grregs Napisano 3 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2009 (edytowane) Można jeszcze sprawdzać tu: http://www.accuweather.com/world-forecast3.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|AT|AU002|HERMAGOR&metric=1 tu: http://www.weather.com/outlook/travel/businesstraveler/tenday/AUXX0118?from=36hr_fcst10DayLink_business albo tu: http://www.weatheronline.co.uk//cgi-bin/city10day?ID=8&WMO=11207&LANG=en Śnieg i krótko terminowa prognoza (za to bardziej pewna) także tutaj: http://www.wetteronline.de/cgi-bin/schneekarten?S=3&ART=0&LAND=aust&CREG=kaer&GEBIET=karn&LANG=de Edytowane 7 Marzec 2009 przez grregs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi