Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Atomic SL 10ib ? Wystarczą?

p_rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Rafał-czyli wszystko jest ok:)Musisz tylko dalej jak My Wszyscy się doskonalić w jeździe,co skutkuje umiejętnością pojechania dość szybko na płaskim stoku.Oczywiście prędkość zawsze będzie mniejsza niż nart grupy race;)

Michał-sklepowe crossy są raczej do normalnego, rekreacyjnego użytkowania,jasne średni i dłuższy skręt,na nasze stoki idealne;)

Jeździłem 9.12 i Sl9 - nawet dużo sezonów:) - fakt to bardzo cięzkie narty ale wtedy takie sie robiło, teraz porównywalne narty są lżejsze co nie znaczy, że gorsze. Faktycznie - potrafią dać w d... zwłaszcza jak sie nie jest jeszcze w formie. Co do jazdy krótkim skretem są naprawde świetne ale w średnim moim zdaniem już są słabsze - zwłaszcza przy szybkiej jeździe i po stoku nieidealnym. O RX8 nie wiem nic - ale twoje obserwacje są interesujace zwłaszcza w porównaniu z deską, którą świetnie znam. Ja sie teraz przesiadłem z tych Atomow na Dynki Groove i jestem bardzo zadowolony - o takie cos mi chodziło. Tez są lżejsze od Atomów ale prowadzą sie dużo pewniej i lepiej ciągną średni skręt, mniej je szarpie na nierównym, są mniej wrażliwe na zmianę podłoża (wjazd z twardego na miękkie czy w sypki śnieg). Co do szybkości to trudno mi coś powiedzieć - na obu sie ...jeździ szybko:)

Dobra uwaga - różnica przy pierwszych jazdach pomiędzy nartami, które sam przesmarowałem w domu (Atomic) a Dynkami z pierwszym smarowaniem w serwisie była kosmiczna, Atomy były na początku tępe strasznie tak, że przez pierwsze jazdy myślałem, że ta narta jest mulasta bardzo - a na Dynkach nie szło ustać na płaskim

witam

@p_rafal- jeżdżę na sl 9.12 (150 cm) 5-6 sezon moim zdaniem super narta, natomiast jak Ci się znudziła i chcesz coś bardzie uniwersalnego to jeździłem (testowałem) i mogę polecić K2 Moto Cross 167 cm R=14 po twardym i po miękkim idzie szybciej niż 9.12 oczywiście przy założeniu że jedziesz średnim skrętem.

pozdrawiam Torres

Dobra uwaga - różnica przy pierwszych jazdach pomiędzy nartami, które sam przesmarowałem w domu (Atomic) a Dynkami z pierwszym smarowaniem w serwisie była kosmiczna, Atomy były na początku tępe strasznie tak, że przez pierwsze jazdy myślałem, że ta narta jest mulasta bardzo - a na Dynkach nie szło ustać na płaskim

Mam przez to rozumieć, że smarowania domowe (czym smarowałeś? cyklina/szczotka była?) jest gorsze?

To tak - na początku było fatalnie - ale tylko pierwsza jazda - chyba chodziło o wytarcie do reszty tego smorowidła fabrycznego. Od następnej jazdy było już dużo lepiej - z tym, że narty smaruje tym uniwersalnym smarem przed każdym dniem jazdy. Teraz już chodzą dobrze niemniej różnica z świeżo przesmarowaną nartą z serwisu jest mocno odczuwalna i to w każdych warunkach. W miarę użytkowania tej "serwisowej" różnice się systematycznie zmniejszają i ulegają zanikowi ale ti raczej norma.