ka1970 Napisano 4 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2009 Witam. Śledzę forum od dawna, czytam opinie, porady dot. doboru nart i przyznam, że mam mętlik w głowie. Jeżdżę na nartach czwarty sezon, w każdym kilkanaście dni na śniegu (przeważnie Czechy) swoje umiejętności realnie oceniam na 5. Przyszedł czas na zmianę nart (dotychczas "marketowe" ELANy) potrzebuję porady co kupić - 188cm wzrostu i 105kg wagi. Dodam tak dla pomocy, że w zeszłym roku byłem na testach kolekcji 2008/09 w Austrii i jeździłem na Salomonach Aero X , Vollkl AC50 i Fischer RC4 WC RC 175 i te ostatnie były najbardziej przyjemne. Biorąc pod uwagę, że stoki po których w większości jeżdżę są dość wąskie to może coś ze slalomek np Fischer RC4 WC SC? Co radzicie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 4 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2009 A jakby dalorade to najlepiej tak jedne i drugie. Czyli wc sc + wc rc. Bardzo zgrabny zestawik. Tylko rc to bym wydluzyl choc o te 5 centow, a najlepiej o 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon 913 Napisano 4 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2009 Jeżeli chcesz narty slalomowe to na pewno nie dłuższe niż 165cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ka1970 Napisano 4 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2009 Dzięki za uwagi, ale chciałbym odpowiedzi na pytanie czy wybur Fischerów jest dobry, czytając forum mam mieszane uczucia czy to nie jest narta na wyrost, miałem do tej pory niewiele możliwości testowania innych nart niż wymieniłem a niektórzy bardzo mocno podkreślają, że jest to narta wymagająca - a męczenie się na stoku to nie to czego oczekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasus Napisano 4 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2009 Wg mnie jeśli jeździsz 4 sezon dopiero na nartach a umiejętnosci oceniasz na 5 to lepiej wybierz coś innego niż RC4 WC. No chyba że naprawdę umiesz z nich wycisnąć dużo. Wg mnie są one za twarde i dobre na przygotowane alpejskie stoki a nie na nasze "stoczki":D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon 913 Napisano 4 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2009 RC4 RC tak jeżeli jesteś ambitny to przyjemna narta i dużo wolniejsza od WC. Bezpieczniej będziesz się czuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 4 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2009 fischer rc4 race sc i race rc, no ale swoje wazysz więc nie wiem czy nie będą za miękkie na 100kg bo te topowe giganty i slalomy wymagają jednak sporych umiejętnosci a te o "poziom" niżej są bardziej przyjazne:) a na 4 lata jazdy tzn 4 sezony to raczej wg mnie rc4 race sc albo race rc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ka1970 Napisano 17 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 Odgrzewam temat... Po waszych wszystkich radach postanowiłem lekko potestować ale nie bardzo było gdzie więc w akcie desperacji zakupiłem stare RC4 WC RC 185 i ... rewelacja, narty czołgi idą jak burza, prędkości nieziemskie (jak na moje odczucia). Zero zmęczenia po całym dniu ujeżdżania. Ale myślę nad czymś węższym w skrętach. Pisałem kiedyś o RC4 SC chyba race ale może tańsze Rossignole np Zenith 1 czy 3 też są fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 17 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 Z twoją wagą to o Rossi Z1 zapomnij, Z3 już nie będzie specjalnie tańsze - w podobnej cenie albo niżej kupisz Atomici SL10 - długość 170 będzie do krótkiego skrętu - jak jeździsz na 5 to będą ok. RC4 SC też będzie dobra, nawet lepsza niż SL10 - ale 170. Popatrz jeszcze Metrona 10 - też dobre w krótkim, łatwiejsze w prowadzeniu i bardziej uniwersalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 Odgrzewam temat... Po waszych wszystkich radach postanowiłem lekko potestować ale nie bardzo było gdzie więc w akcie desperacji zakupiłem stare RC4 WC RC 185 i ... rewelacja, narty czołgi idą jak burza, prędkości nieziemskie (jak na moje odczucia). Zero zmęczenia po całym dniu ujeżdżania. Ale myślę nad czymś węższym w skrętach. Pisałem kiedyś o RC4 SC chyba race ale może tańsze Rossignole np Zenith 1 czy 3 też są fajne. -powiedziałeś A,to powiedz B -czyli SC WC RC 4;) Ale mam prośbę-nie wpadnij na mnie kiedyś tam,jak będziesz robił te gigantowe skręty,bo ja mam znacznie mniejszą masę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 17 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 Też sie zaczynam bać - jazda na gigantce po wąskich stokach przy średnich umiejetnosciach i masie 105 kg:eek: Pisz z wyprzedzeniem gdzie się wybierasz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ka1970 Napisano 17 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 Spoko spoko... Dlatego te rozważania bo bezpieczeństwo na stoku to podstawa. Sam widzę, że RC to nie na nasze stoki a tak na marginesie to chętnie bym na Was "wpadł" gdzieś na stoku i może by ktoś podciągnął mój poziom troszeczkę... Oki w takim razie rozglądam się za RC4 race Sc tylko 165 czy 170? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 17 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 170 - o krótszych zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ka1970 Napisano 17 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 A wiązanka RC4Z11 http://allegro.pl/item585759276_narty_fischer_race_sc_pro_rf_sp_rc4z11_09_170.html czy FX12 http://allegro.pl/item578138326_narty_fischer_race_sc_pro_fx12_170_najtaniej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 Tak jak Michał pisze-170 cm,a gigantki schowaj na razie do szfay,a przyjdzie na nie czas jak już będziesz bardzo pewnie czuł się na nartach:)Szybkość -to tylko jeden z elementów naciarstwa i ja uważam,że nie najważniejszy:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ka1970 Napisano 17 Marzec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości tematu ale na tej narcie bardzo dobrze się czuję, jedzie pewnie i stabilnie. Jak już pisałem nie męczy mnie, czuję się pewnie, nie myszkuje, jedzie tam gdzie ja tego chcę. To był taki krótki epizod testowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2009 może być FX12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi