nexcom Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 http://wiadomosci.onet.pl/2699,1909003,beskidy_smierc_20-latka_na_stoku,wydarzenie_lokalne.html [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 [*] z drugiej strony ja nie wiem co sie dzieje ostatnio same złe wiadomosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 [*] smutne - coś to Pilsko nie farci ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 - szkoda chłopaka - tragiczne są tegoroczne ferie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 Cholera przykre to. Zastanawiam się tylko gdzie na Buczynce?Trasa ta jest łatwa i szeroka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 To Pilsko jest od lat małofartowne. Nie wiem czy to kwestia złego przygotowania tras czy tłoku na stokach. A już na czarnej siódemce (jak dobrze numer pamiętam) to trup się gęsto sieje. Któregoś roku rozwalił się i to ciężko nawet GOPR-owiec....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 Troszkę z innej beczki - chciałem jeszcze raz przeczytać informację o tym wypadku i doszedłem do komentarzy - jestem w szoku z powodu słownictwa i stylu wypowiedzi który tam panuje :eek: - dobrze że u nas tego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 Troszkę z innej beczki - chciałem jeszcze raz przeczytać informację o tym wypadku i doszedłem do komentarzy - jestem w szoku z powodu słownictwa i stylu wypowiedzi który tam panuje :eek: - dobrze że u nas tego nie ma co prawda to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 Troszkę z innej beczki - chciałem jeszcze raz przeczytać informację o tym wypadku i doszedłem do komentarzy - jestem w szoku z powodu słownictwa i stylu wypowiedzi który tam panuje :eek: - dobrze że u nas tego nie ma Tam lepiej tego nawet nie czytać... :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDZ Napisano 2 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2009 Przykre to wszystko cos wielu ludzi opuszcza nas na stokach. z drugiej strony ludzie wszędzie giną, tyle że narty mają być przyjemnością i spotkanie z nimi nie powinno się tak kończyć. współczuję rodzinie chłopca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 Teraz podają w tv, że chłopak, który zginął był kimś z obsługi - sprawdzał trasy na Pilsku. Hipotezy są takie, że coś (kamień?) wybiło go z rytmu jazdy i na szerokim odcinku wyjechał z niej na drzewo. Z drugiej strony były rozmowy z narciarzami, którzy stwierdzali, że warunki na Pilsku są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 Z drugiej strony były rozmowy z narciarzami, którzy stwierdzali, że warunki na Pilsku są dobre. w telewizorni jakiś pan i pani mówili ze te warunki są trudne ale oni tam przyjechali jeździć na nartach, a ci co powiedzieli że warunki są dobre to byli z obsługi:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 Inne relacje oglądaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mglum Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 Buczynka Nie jestem pewien czy wszyscy pamiętacie jak kończy się trasa Hala Buczynki - Solisko? Przypomnę, że sama hala jest rzeczywiście szeroka (zresztą jedna z najpiękniejszych tras w masywie), ale w dolnej swej części znacznie się zwęża do ok. 10-15 m pomiędzy jedną ścianą lasu a drugą. Warunki śniegowe zwykle szybko się tam pogarszają (spychany śnieg, lód i muldy), a w godzinach szczytu (czyli pod koniec dnia, kiedy wszyscy zjeżdżają z Miziowej) przypada 2 ludzi na metr kwadratowy, z których większość już stoi, mimo że przed chwilą jeszcze pędzili na łeb na szyję. Dlaczego stoją? I tu dochodzimy do sedna sprawy: na samym końcu jest 90 stopniowy, wąski zakręt w prawo, wymuldzony i oblodzony. Mało tego: nie bardzo widać drugą część zakrętu, ponieważ jest niżej (schowana za nasypem). Resztę pozostawiam Waszej wyobraźni. Za każdym razem, kiedy tamtędy zjeżdżam, nurtuje mnie jedno pytanie: jak to możliwe, że trasa została dopuszczona do jazdy. A może ja się nie znam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 Ciężko im by było cokolwiek innego zrobić. Zauważ jak ta góra w tym miejscu jest ukształtowana. Ten zakręt jest "sztucznie" zrobiony. Inaczej byłby nieustający stromy upad i brak możliwości dojechania do Soliska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 Ciężko im by było cokolwiek innego zrobić. Zauważ jak ta góra w tym miejscu jest ukształtowana. Drzewa się wycina, wpuszcza spycha który odpowiednio niweluje trasę i po sprawie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 Drzewa się wycina, wpuszcza spycha który odpowiednio niweluje trasę i po sprawie:rolleyes: Sławek tak to sie robi gdzie indziej do nas ta technika jeszcze nie trafiła ..........bynajmniej na pilsko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 Drzewa się wycina, wpuszcza spycha który odpowiednio niweluje trasę i po sprawie:rolleyes: Rany aż strach takie posty czytać , jak ekoterroryści zobaczą to dopiero będzie afera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 Rany aż strach takie posty czytać , jak ekoterroryści zobaczą to dopiero będzie afera Kij im w oko!Dzięki nim Beskidzkie ośrodki tkwią w średniowieczu.Dziś na krzesełku COS omal nie zamarzłem,zanim przejechałem pierwszej części! :eek: Kilka drzew,a jaka różnica?! Dziś byłem na Skrzycznem,to co minie uderzyło,to połamane drzewa!Pustynia!Jakaś wichura musiała przejść,bo widać resztki... Czy nie czas to wykorzystać?Nie ma lasu,jest trasa... Ekozjeb... nie zdążą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 Dziś byłem na Skrzycznem,to co minie uderzyło,to połamane drzewa!Pustynia!Jakaś wichura musiała przejść,bo widać resztki... Czy nie czas to wykorzystać?Nie ma lasu,jest trasa... Ekozjeb... nie zdążą! Też zwróciłem na to uwage jak byłem kilka dni temu. Stratowane jak by stado mamutów przeleciało. Może coś w związku z tym sie polepszy. Ale to chyba złudna nadzieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 ... Może coś w związku z tym sie polepszy. Ale to chyba złudna nadzieja. Niestety też tak myślę... A można by Kaskadę poszerzyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 Niestety też tak myślę... A można by Kaskadę poszerzyć! Pomysł bardzo dobry bo na FIS-ie często jak nie zawody to treningi. A wtedy jak nie na Kaskadzie to gdzie ?? Przecież nie na Ondraszku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2009 Pomysł bardzo dobry bo na FIS-ie często jak nie zawody to treningi. A wtedy jak nie na Kaskadzie to gdzie ?? Przecież nie na Ondraszku.... Oby wśród gestorów znalazł się prawdziwy narciarz,bo inaczej ciągle będzie jak jest... Ondraszek to jakaś porażka,tylko raz tam jechałem i dziękuję! :eek: FIS jest super,tylko żeby go nie zamknęli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 15 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2009 Ondraszek powinien być zamknięty, niebezpieczna wąska trasa. Straty drzewostanu na Łomnicy zostały wykorzystane przez Słowaków a na Skrzycznem rządzi COS czyli nikt i d..pa , od lat i tylko pseudo zawodnicy (sprawdzić w tabelach fis) jeżdżą jak paniska , ostatnio wożą się też " czarne kominiarki" z Katowic a jak trzeba interwencji to nagle nikną jak UFO. A tak odchodząc od tematu to jest gdzieś w Polsce stok tylko dla narciarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 16 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2009 Drzewa się wycina, wpuszcza spycha który odpowiednio niweluje trasę i po sprawie:rolleyes: Sławek zgadzam się. I tak ten zakręt przecież zrobili. Natomiast, żeby zrobić tam naprawdę coś rozsądnego musieliby wyciąć cały las na długości od wjazdu z Buczynki w lewo do samego Soliska i moooooże na upartego byłoby się dało to jakoś powyrównywać. A z innej beczki to tam brakuje jeszcze trasy, której "górnicy" nie zdążyli zrobić niestety - łatwiejszej niebieskiej w bok .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi