Bończa Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Dziennik Polska zamieścił artykuł z taką tezą, jak w tytule. Polska Jakie są Wasze doświadczenia? Czy rzeczywiście w Austrii i Włoszech zaczęto obniżać ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Jeśli chodzi o Austrię to napisane są kompletne bzdury, do zawsze można tam było dostać "coś" do zakupionego karnetu czy wynajętej kwatery. Ja ze względów zawodowych nie jestem w stanie zaplanować a co za tym idzie zarezerwować mieszkania z dużym wyprzedzeniem czasowym, więc szukam lokum niemal w ostatniej chwili, maksymalnie na tydzień przed planowanym terminem wyjazdu. I przyznam szczerze że na ostatni mój wyjazd świąteczny jak szukałem apartamentu to już byłem troszkę przestraszony bo mijał dzień po dniu a ja dostawałem meile o treści We are sorry.... A prawdą jest że są takie hotele/apartamenty/pensjonaty które w jakiś tam sposób dorobiły się jakiejś tam renomy i na tej podbudowie wyśrubowały swoje cenniki na poziom niejednokrotnie 2 razy wyższy niż inne kwatery o tym samym standardzie. Dla przykładu apartament dla 4 osób z którego trzeba dotrzeć na stok kilka kilometrów kosztuje 60-70 euro czyli za tydzień 420-490 e, a apartament przy stoku może kosztować 130-150 czyli za tydzień 910-1050 e. I te drugie pewnie najbardziej ucierpiały bo mogło relatywne ubyć tych co są skłonni zapłacić za luksus mieszkania przy stoku. Jeśli chodzi o mnie to albo mieszkać faktycznie "przy stoku" to znaczy jak dla mnie nie dalej niż 150 m. albo kila kilometrów, a czy to jest 1 km czy 7 to już bez znaczenia skoro i tak trzeba wsiadać w samochód i dojeżdżać. A jeśli chodzi o Słowację to się nie wypowiem bo nie używałem i póki co nie mam zamiaru używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Mnie udaje się od jakiegoś czasu znajdywać kwatery w okolicach 40 euro/os - oddalene od wyciągów o 2-3 km i tak jak pisze SB "...a czy to jest 1 km czy 7 to już bez znaczenia skoro i tak trzeba wsiadać w samochód i dojeżdżać ... " teraz mam apartament w 2 osobowy - 2 pokojowy (36 mkw) w cenie 1300 PLN/tydzień - czyli chyba w normalnej cenie. A co do bonusów to nigdy w sezonie wysokim się na takowe nie załapałem :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 To ja dorzucę, że ceny podane przez SB z Austrii pokrywają się z cenami we Włoszech, tyle, że i przy stoku można znaleść coś za 80-100 euro ale takich ofert jest mniej i są przeważnie nieco tańsze w niskim sezonie (nie święta i nie luty), do tego duża dysproporcja w cenie sezon niski- sezon wysoki jest w droższych resortach ( Gardena, Cortina np) a mniejsza w tych nieco tańszych (np Kronplatz, Fassa), w tańszych drożeje o ok 10-15 euro za dzień, w droższych 30-40 euro i mniej jest tańszych ofert (mieszkanie 4-5 osób). Pojecie przy stoku rozumiem podobnie z tym, że jestem bardziej tolerancyjny, powiedzmy 300 metrów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Mnie udaje się od jakiegoś czasu znajdywać kwatery w okolicach 40 euro/os Myślę że się pomyliłeś 40 e za apartament a nie osobę A co do bonusów to nigdy w sezonie wysokim się na takowe nie załapałem :-( A co do bonusów to opowiem wam taką anegdotę z życia wziętą Kilka lat temu Figo zamieszkał w pensjonacie w pod zakopiańskim Poroninie i w ów pensjonacie była sauna. Więc Figo pyta bacy o możliwość korzystania z niej. Na to baca: dla wos jako dlo swoich 100 zł od cterech(czterech) łosub(osób) za 2 godziny. Więc Figo drążąc temat dalej pyta: a dla obcych, a baca na to: eee łobcych to wcale nie puscomy:D:D:D No:D A ja teraz w BKK też miałem saunę w apartamencie i był automat wrzutowy na 2 euro i za te 2 euro było 2 godziny prażenia się w komorze która mogła pomieścić 6 osób:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Oczywiście że za apartament - przepraszam za pomyłkę - ale cena wydaje się sensowna. W listopadzie za aprtament pod lodowcem (15 km) Stubai płaciłem około 1000,oo PLN za tydzień to wychodzi około 35 euro. A w Pozza di Fassa w 410 euro/tydzień za apartament 6 osobowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minus1968 Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Właśnie wróciłem z Austrii a konkretnie z Bad Hofgastaiein i jakoś nie zauważyłem żadnych obniżek czy rabatów. Wyjazd mój kosztował dokładnie tyle samo co w zeszłym roku co prawda w zeszłym mieszkałem w hotelu z wyżywieniem a w tym apartamencie 2os ale sobie nie narzekam z tego powodu.(około 40 euro doba)Umiejscowienie lokum nie ma dla mnie wiekszego znaczenia gdyż i tak jężdżę swoim samochodem a ponieważ jestem zawsze na otwarciu wyciągów to i miejsce na bezpłatnym parkingu w pierwszym rzędzie . A warunki narciarskie REWELACJA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Lejesz miód na moje utrapione serce - jadę w te rejony już za 3 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Jakie są Wasze doświadczenia? Czy rzeczywiście w Austrii i Włoszech zaczęto obniżać ceny? Pierdoly pisza i tyle. Przy najmniej w mojej polce cenowej czyli do 25 euro za dorosla. Zadnych znizek, upustow, bonusow i innych dupereli. No ale w artykule jest inna polka cenowa - od 45 do 100 euro za osobe. Take moze musza sie wypowiedziec inni koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 30 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2009 A mi to wygląd na artykuł sponsorowany, pojawia się tam nazwa jednego z większych operatorów w sieci branży turystycznej. Jaki jest efekt...?? ...taki że po przeczytaniu takiego artykułu potencjalne osoby zainteresowane wyjazdem wpisują w wyszukiwarkę nazwę tego operatora i poszukiwania oferty zaczynają do niego właśnie, a może i tylko na nim poprzestają, bo gdzieś w podświadomości im dźwięczy: Bonusy i rabaty...Vall Di Sole każdemu sponsoruje karnet...Austriacy poza darmowymi karnetami kuszą turystów darmowymi wejściami na baseny czy lodowiska oraz zabiegami spa... Wiecie co to się robi w główce przeciętnego zjadacza Białki czy Szczyrku jak przeczyta takie teksty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2009 No dokładnie miałem taką konkluzję napisać - wszystko to g... prawda, ale już się pojawiły przedruki na bankier, wp i innych... i ludzie myślą, że staniało, więc trza brać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 30 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2009 ... i ludzie myślą, że staniało, więc trza brać! Kiedyś parę lat temu zabrałem do Makro znajomego, chciał jechać bo nie był, a fama wśród "klasy robotniczej" była że tam za pół darmo wszystko jest i że trza brać to co na promocji. No i było tak że co bym do koszyka nie włożył to on się pytał czy to na promocji jest, a ja mu na to: chłopie ja nie wiem, ja to po prostu potrzebuję więc biorę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 30 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2009 każdy wyjazd na narty w Alpy będzie tańszy i to niezależnie od kursu złotówki albo jakiegoś tam kryzysu! Zakładając że: - chcemy codziennie jeździć na nartach - jedziemy na 2 tygodnie - mieszkamy w apartamentach (najlepiej 4) - jedziemy autem (najlepiej w 4) - nie mamy potrzeby piwkowania i jedzenia w knajpach na stoku wierzcie mi, sprawdzone w ostatnich 20 sezonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 30 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2009 Oczywiscie ale my chyba nie do konca o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 30 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2009 Oczywiscie ale my chyba nie do konca o tym. naturalnie że chodzi kasę a ten cały artykuł to ściema by zwrócić uwagę na travelplanet, tam na pierwszym miejscu stoi dużymi literami: "POLSKA - Pieniądze" ja już dawno przestałem wierzyć prasie. A wracając do tematu po powrocie z 3 tygodniowego pobytu w Alpach nie stwierdziłem jakiejkolwiek różnicy w cenach, a takie czy inne bonusy zawsze były, zwłaszcza w przed, po albo międzysezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 30 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2009 Zgadzam się z Januszem - nie widać większych różnic w cenach artykułów spożywczych w sklepach (może z wyjątkiem niektórych alkoholi - np. wino). Z reszta jadąc na urlop obojętne czy letni czy zimowy za granicę każdy powinien się liczyć z tym że musi kasę tam wydać - większą lub mniejszą ale musi. A odmówić sobie piwka na stoku w przyjemnym ciepełku lub na słoneczku - nigdy od tego mam urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 30 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2009 drogo czy nie drogo- kosztuje tyle ile kosztuje i nie ma co marudzic ze tanio drogo srednio i niewiadomo co jeszcze, wg mnie sprawa jest prosta- jest jakis okreslony minimalny prog jaki trzeba wydac zeby dobrze pojeździć w alpach i tego sie nie przeskoczy masz wiecej- mozesz pozwolic sobie na większe luksusy- masz mniej (mieszcac sie w min $ wyjazdu do alp) masz normalne przyzwoite warunki, nie rozumiem ludzi co chcą wydać 500zl i jechać do Austri i mowia ze sie to nie oplaca za wiecej bo cos tam cos tam, nie masz kasy nie jedziesz to chyba proste:) i nie zrozumie tego nikt kto nie jest mega zapaleńcem bądz kocha ten sport z całego serca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość berry Napisano 31 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2009 (edytowane) drogo czy nie drogo- kosztuje tyle ile kosztuje i nie ma co marudzic ze tanio drogo srednio i niewiadomo co jeszcze, wg mnie sprawa jest prosta- jest jakis okreslony minimalny prog jaki trzeba wydac zeby dobrze pojeździć w alpach i tego sie nie przeskoczy masz wiecej- mozesz pozwolic sobie na większe luksusy- masz mniej (mieszcac sie w min $ wyjazdu do alp) masz normalne przyzwoite warunki, nie rozumiem ludzi co chcą wydać 500zl i jechać do Austri i mowia ze sie to nie oplaca za wiecej bo cos tam cos tam, nie masz kasy nie jedziesz to chyba proste:) i nie zrozumie tego nikt kto nie jest mega zapaleńcem bądz kocha ten sport z całego serca:) 1. Austriacy, z którymi rozmawiałem, a których oferta jest kierowana głównie do "polskiej półki cenowej" (statystycznie rzecz jasna) ubolewają nad umocnieniem Euro... 2. są apartamenty w których płacąc 14 Euro za osobę możemy liczyć na zniżki przy zakupie karnetów... 3. Artykuł jest bardzo ogólnym niewiadomoczym... 4. W Nassfeld świeciło słońce Edytowane 18 Luty 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 1 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2009 (edytowane) ...W Nassfeld świeciło słońce W Turracher Hohe słońce dzisiaj nie świeciło, a próby załatwienia pokoju na 2 osoby(cena nie grała roli) zakończyły się zupełnym fiaskiem:mad:, wszystko zajęte, nie było wolnego nic, nigdzie, ani za duże, ani za małe pieniądze, kompletnie nic!!! Taki kryzys alpejskie kurorty dotknął!! Edytowane 18 Luty 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 1 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2009 Ale rozumiem że w samochodzie nie spaliście moja Pani by mnie za taki numer zabiła i kazała wracać do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 1 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2009 Ale rozumiem że w samochodzie nie spaliście moja Pani by mnie za taki numer zabiła i kazała wracać do domu Nie, wróciłem do domu i spałem w domu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdun Napisano 8 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2009 (edytowane) poraz pierwszy zdecydowałem się na wyjazd do Austri dokładnie na Pitztal za tydzień za pensjonat zapłaciłem 478zł + 160 euro karnet i tak szczerze nikt mnie nie namówi na feriie w polsce lub czechach. Edytowane 18 Luty 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 8 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2009 poraz pierwszy zdecydowałem się na wyjazd do Austri dokładnie na Pitztal za tydzień za pensjonat zapłaciłem 478zł + 160 euro karnet i tak szczerze nikt mnie nie namówi na feriie w polsce lub czechach. i prawidlowo kolejny nawrócony:D witamy w rodzinie btw profil raz raz uzupełnij:) i witamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 8 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2009 (edytowane) poraz pierwszy zdecydowałem się na wyjazd do Austri dokładnie na Pitztal za tydzień za pensjonat zapłaciłem 478zł + 160 euro karnet i tak szczerze nikt mnie nie namówi na feriie w polsce lub czechach. A weź pod uwagę że Pitztal mówiąc delikatnie nie jest jakiś wielki wypas:D Edytowane 18 Luty 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 8 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2009 Zdaj relację po powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi