JC Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Brawo, brawo! Panowie, no jeszcze nikt mnie tak nie rozebrał na elementy pierwsze Brawo i dziękuję. Co do zdjęcia i pozycji. To proszę rozważcie jeszcze jedno. Zdjęcie nie jest zrobione z boku, tylko lekko z przodu przez co moja sylwetka wizualnie "siada". Przy obliczeniach powinniście także zwrócić uwagę na ukształtowanie terenu, który w tym miejscu miał kształt "buły" z lekkim trawersem odstokowym na zewnątrz skrętu. Jeszcze raz Wam dziękuję za analizę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Jak najbardziej na poważnie. Przytoczę inny cytat ze skeczu przywołanego trochę wyżej przez peszkoda: "Praw fizyki Pan Nie zmienisz". Gdybym nie miał racji, to środek ciężkości Jacka musiałby się znaleźć na którejś z osi pokazanej na załączonym rysunku. Oczywiście na stoku zdecydowane pierwszeństwo ma wzór Mysiauek`a, a ja miałem jedynie zamiar w jakiś sposób pokazać dlaczego cofnięcie zadu jest konieczną koniecznością. Jeżeli to na poważnie to trochę przekombinowałeś. Siła pchająca jacka w dół F= mj*a a dokładnie wyjdzie F= mj*g*sinL gdzie L kąt nachylenia stoku, g dla niefizycznych 9,81 m/s2 mj masa Jacka, tworzy z siłą tarcia Ft="m"*Fn gdzie tu przyjmijmy m to czytaj "mi" czyli współczynnik tarcia a Fn siła nacisku na podłoże w tym wypadku wyniesie Fn=mj*g*cosL (tu macie od razu wyjaśnienie dlaczego im bardziej z górki to szybciej wraz ze wzrostem siły pchającej, która rośnie z sinL maleje siła tarcia, która rośnie z cos L) moment obrotowy. Ten moment faktycznie "chce" przewrócić Jacka do przodu. Jego wartość będzie wynosiła jeżeli czegoś nie skopię: M=(F+Ft)*b gdzie b jest odległością od podłoża do wysokości położenia środka ciężkości Jacka. Resztę sobie podstawcie. Co jest reakcją na ten moment obrotowy? Sztywny układ: narta jako ramię siły, wiązanie, but i noga, która tą siłę generuje. Policzcie sobie trochę i wydumajcie jak duży powinien być nasz M, żeby Jacka przerzucić przez dzioby:eek::eek::eek: Dodam, że faktyczna siła, która pcha nas na dól wyniesie Fn=F-Ft-Fo gdzie Fo siła oporu powietrza rosnąca z kwadratem prędkości. Dodam, że nasze "mi" należy przyjąć na poziomie 0,1 to chyba nawet za dużo. Pozdrawiam, miłego liczenia. PS jeżeli komuś będzie ciężko to przetrawić proszę napisać na jutro zrobię materiały graficzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 A ja myślałem, że na nartach to się jeździ ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 A ja myślałem, że na nartach to się jeździ ! Wszystko dookoła nas to czysta fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 jeżeli komuś będzie ciężko to przetrawić proszę napisać na jutro zrobię materiały graficzne. to ja poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 (edytowane) Wątek ten poszedł w troche dziwnym kierunku, a było tak: Znalazłem w galeri super zdjęcie Jacka. Przypomniały mi sie krytyczne uwagi alfredo w stosunku do bugiego, który w znanym wszystkim wątku zarzucał mu zbytnie cofnięcie nart w skręcie. Przypomnialy mi się II i III Zasada Dynamiki oraz Prawo ciążenia i postanowiłem pokazać dlaczego cofnięcie zadka jest niezbędne, aby się nie wy........ć. Zastosowałem w tym wszystkim niezbędne uproszczenia, aby nie przeciążać umysły nietechniczne i powstało co powstało. Edytowane 14 Styczeń 2009 przez witek52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 To jeszcze trochę fizyki [YOUTUBE]LECOad4IG4Q[/YOUTUBE] qOMcNWgiT_A b-Yvi3biZSI Z9JLJ0hndmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Przypomniały mi sie krytyczne uwagi alfredo w stosunku do bugiego, który w znanym wszystkim wątku zarzucał mu zbytnie cofnięcie nart w skręcie. Tak po kolezensku Witku to uwazam ze uparles sie troche jak "kon" w temacie jw.. I rowniez po kolezensku (tutaj Bugi) chyba nie chcesz przyrownywac - porownywac tych dwoch sytuacji - skretow :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Wszystko dookoła nas to czysta fizyka. To jak sie spikniemy razem z fajerami to mnie wedlug tych "wektorow" wszystkich poukladasz i bedziemy fizykowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Przypomnialy mi się II i III Zasada Dynamiki oraz Prawo ciążenia i postanowiłem pokazać dlaczego cofnięcie zadka jest niezbędne, aby się nie wy........ć. Mi chodzioł o to, że żeby przerzucić narciarza przez narty, przy założeniu, że jego środek ciężkości będzie na wys 1m to jest potrzebny moment obrotowy na płaskim wyniesie dla 100 kg narciarza to 980 Nm jest to bardzo dużo i maleje wraz z nachyleniem stoku. Więc wniosek jest taki, że moment reakcyjny narty daje nam duże pole manewru co do ustawienia się nad nartami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 To jak sie spikniemy razem z fajerami to mnie wedlug tych "wektorow" wszystkich poukladasz i bedziemy fizykowac Poza nartowaniem to możemy powalczyć z ciążeniem po spożyciu rudej i wpływu tegoż na rodzaje reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 nie ublizajcie jackowi porownujac go do mnie bom nie godzien takich porownań jazda= przyjemnosc jest przyjemnie to jest jazda nie wazne jak kto jeździ:) od takie zalozenie:) a wy z ta fizyka sie uspokojcie bo czytam was i nic nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 a wy z ta fizyka sie uspokojcie bo czytam was i nic nie rozumiem Cytat z Ekstradycji: "Na lekcjach fizyki to trza było uważać a nie całować się z dziewczynami". To są wiadomości na poziomie szkoły średniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 To są wiadomości na poziomie szkoły średniej. Mielismy rozne szkoly srednie.......... ale to juz omowimy z ruda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Cytat z Ekstradycji: "Na lekcjach fizyki to trza było uważać a nie całować się z dziewczynami". To są wiadomości na poziomie szkoły średniej. Którą ja np ledwo skończyłem Za to dupeczki były pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Którą ja np ledwo skończyłem Za to dupeczki były pierwsza klasa A miało być o mojej technice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Za to dupeczki były pierwsza klasa Ach te licea Ale na studia tez nie moge narzekac To nam watek wydryfowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 A miało być o mojej technice No to teraz dopale......... Podejrzewamy ze w "w tej kwestii" tez masz technike nienaganna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 No to teraz dopale......... Podejrzewamy ze w "w tej kwestii" tez masz technike nienaganna No to już pojechałeś ... wpadłem pod biurko :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Cytat z Ekstradycji: "Na lekcjach fizyki to trza było uważać a nie całować się z dziewczynami". To są wiadomości na poziomie szkoły średniej. na fizyce w liceum gralem w mario brossa w lewa strone mysiek to ktore ty lic konczyles ?? w sosnowcu ktores?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 A mnie się wydaje, że dociska półdupkiem ten skręt. To jest właśnie to Fg działające na ramieniu c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 (edytowane) A miało być o mojej technice A wracając do techniki: w liceum wypracowałem sobie pierwszorzędna technikę w tej kwestii - procentowało to przez lata. Ach te licea Ale na studia tez nie moge narzekac To nam watek wydryfowal Mmmmmm 6 lat studiowania ... zero nauki... Piękne czasy to były. Mógłbym studiować do końca życia gdyby za to płacili na fizyce w liceum gralem w mario brossa w lewa strone Hmmm Bugi to już wiemy, że to nie był wypadek w dziecinstwie chyba ... mysiek to ktore ty lic konczyles ?? w sosnowcu ktores?? Prus Najgorsze Edytowane 14 Styczeń 2009 przez mysiauek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 To jest właśnie to Fg działające na ramieniu c. Witku dziękuję. Podziwiam Cię -naprawdę- za wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 ... wpadłem pod biurko :D:D A po co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 14 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2009 Cytat z Ekstradycji: "Na lekcjach fizyki to trza było uważać a nie całować się z dziewczynami". To są wiadomości na poziomie szkoły średniej. W wiekszosci ale nie wszystko Co do jazdy na nartach to nigdy nie patrzyłem na to z takiego pryzmatu... i chyba nie chce patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi