Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Siedzenie na nartach

witek52

Rekomendowane odpowiedzi

Brawo, brawo!

Panowie, no jeszcze nikt mnie tak nie rozebrał na elementy pierwsze :D

Brawo i dziękuję.

Co do zdjęcia i pozycji. To proszę rozważcie jeszcze jedno. Zdjęcie nie jest zrobione z boku, tylko lekko z przodu przez co moja sylwetka wizualnie "siada". Przy obliczeniach powinniście także zwrócić uwagę na ukształtowanie terenu, który w tym miejscu miał kształt "buły" z lekkim trawersem odstokowym na zewnątrz skrętu. :D

Jeszcze raz Wam dziękuję za analizę!

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak najbardziej na poważnie.

Przytoczę inny cytat ze skeczu przywołanego trochę wyżej przez peszkoda: "Praw fizyki Pan Nie zmienisz".

Gdybym nie miał racji, to środek ciężkości Jacka musiałby się znaleźć na którejś z osi pokazanej na załączonym rysunku.

Oczywiście na stoku zdecydowane pierwszeństwo ma wzór Mysiauek`a, a ja miałem jedynie zamiar w jakiś sposób pokazać dlaczego cofnięcie zadu jest konieczną koniecznością.

Jeżeli to na poważnie to trochę przekombinowałeś.

Siła pchająca jacka w dół F= mj*a a dokładnie wyjdzie F= mj*g*sinL gdzie L kąt nachylenia stoku, g dla niefizycznych 9,81 m/s2 mj masa Jacka, tworzy z siłą tarcia Ft="m"*Fn gdzie tu przyjmijmy m to czytaj "mi" czyli współczynnik tarcia a Fn siła nacisku na podłoże w tym wypadku wyniesie Fn=mj*g*cosL (tu macie od razu wyjaśnienie dlaczego im bardziej z górki to szybciej wraz ze wzrostem siły pchającej, która rośnie z sinL maleje siła tarcia, która rośnie z cos L) moment obrotowy. Ten moment faktycznie "chce" przewrócić Jacka do przodu. Jego wartość będzie wynosiła jeżeli czegoś nie skopię:

M=(F+Ft)*b gdzie b jest odległością od podłoża do wysokości położenia środka ciężkości Jacka. Resztę sobie podstawcie.

Co jest reakcją na ten moment obrotowy? Sztywny układ: narta jako ramię siły, wiązanie, but i noga, która tą siłę generuje. Policzcie sobie trochę i wydumajcie jak duży powinien być nasz M, żeby Jacka przerzucić przez dzioby:eek::eek::eek:

Dodam, że faktyczna siła, która pcha nas na dól wyniesie Fn=F-Ft-Fo gdzie Fo siła oporu powietrza rosnąca z kwadratem prędkości.

Dodam, że nasze "mi" należy przyjąć na poziomie 0,1 to chyba nawet za dużo.

Pozdrawiam, miłego liczenia.

PS jeżeli komuś będzie ciężko to przetrawić proszę napisać na jutro zrobię materiały graficzne.

Wątek ten poszedł w troche dziwnym kierunku, a było tak:

Znalazłem w galeri super zdjęcie Jacka.

Przypomniały mi sie krytyczne uwagi alfredo w stosunku do bugiego, który w znanym wszystkim wątku zarzucał mu zbytnie cofnięcie nart w skręcie.

Przypomnialy mi się II i III Zasada Dynamiki oraz Prawo ciążenia i postanowiłem pokazać dlaczego cofnięcie zadka jest niezbędne, aby się nie wy........ć.

Zastosowałem w tym wszystkim niezbędne uproszczenia, aby nie przeciążać umysły nietechniczne i powstało co powstało.

Edytowane przez witek52

Przypomniały mi sie krytyczne uwagi alfredo w stosunku do bugiego, który w znanym wszystkim wątku zarzucał mu zbytnie cofnięcie nart w skręcie.

Tak po kolezensku Witku to uwazam ze uparles sie troche jak "kon" w temacie jw..

I rowniez po kolezensku (tutaj Bugi) chyba nie chcesz przyrownywac - porownywac tych dwoch sytuacji - skretow :confused::eek:

Przypomnialy mi się II i III Zasada Dynamiki oraz Prawo ciążenia i postanowiłem pokazać dlaczego cofnięcie zadka jest niezbędne, aby się nie wy........ć.

Mi chodzioł o to, że żeby przerzucić narciarza przez narty, przy założeniu, że jego środek ciężkości będzie na wys 1m to jest potrzebny moment obrotowy na płaskim wyniesie dla 100 kg narciarza to 980 Nm jest to bardzo dużo i maleje wraz z nachyleniem stoku.

Więc wniosek jest taki, że moment reakcyjny narty daje nam duże pole manewru co do ustawienia się nad nartami.

A miało być o mojej technice ;)

A wracając do techniki: w liceum wypracowałem sobie pierwszorzędna technikę w tej kwestii - procentowało to przez lata.

Ach te licea :rolleyes:

Ale na studia tez nie moge narzekac :D

To nam watek wydryfowal :P

Mmmmmm 6 lat studiowania ... zero nauki...

Piękne czasy to były.

Mógłbym studiować do końca życia gdyby za to płacili :D

na fizyce w liceum gralem w mario brossa w lewa strone :D

Hmmm Bugi to już wiemy, że to nie był wypadek w dziecinstwie chyba ...

mysiek to ktore ty lic konczyles ??:) w sosnowcu ktores??:D

Prus :) Najgorsze :)

Edytowane przez mysiauek