Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Wypadek w Riesneralm

Misal

Rekomendowane odpowiedzi

1 stycznia w Riesneralm zginęła na nartach słowacka turystka. Zderzyła się z premierem Turyngii. Z tego co zrozumiałem z niemieckiego tekstu to nie miała kasku.

Więcej info:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6114145,Premier_Turyngii_mial_powazny_wypadek_na_nartach.html?skad=rss

http://steiermark.orf.at/stories/332438/

• Like 1

23 grudnia w BKK na stoku wjechała do mnie kobita ok 40 lat, mnie nawet nie przewróciła, a ona dostała lotu i uderzyła z dużym impetem głową o twardy stok. Na głowie oczywiście miała piękną i drogą opaskę zamiast kasku. Straciła przytomność na kilka minut... skończyło się na tym że zabrał ją śmigłowiec...

Chyba odwrotnie:

------------------------------------------------------------------------------

Die 41 Jahre alte Frau, die keinen Helm getragen hatte, starb auf dem Weg ins Krankenhaus im Rettungshubschrauber. Sie erlag ihren schweren Kopfverletzungen.

------------------------------------------------------------------------------

Skihelm könnte Leben gerettet haben

Nach Ansicht des Unfallchirurgen Manfred Mittermayer hatte der Spitzenpolitiker Glück im Unglück: "Weil der Herr Ministerpräsident einen Skihelm getragen hat, und ich will nicht wissen, wie es ausgegangen wäre, wenn er ihn nicht getragen hätte."

----------------------------------------------------------------------------------

Wniosek według mnie jest jeden. Nawet początkujący powinien jeździć w kasku, szczególnie tam gdzie inni mogą przejść w "nadratraczną".

Straszne, pomyśleć że wybierasz się pojeździć, poszaleć a możesz nie wrócić żywy. dwa lata temu na Kasprowym z dużą prędkością trzasnełam głową o śnieg. 10 cm od wielkiego kamienia, odechciało mi się jeździć bez kasku ale dalej namawiam mojego żeby wkońcu się zdecydował.

Śledztwo przeciw premierowi Turyngii

Po tragicznym wypadku na stoku narciarskim prokuratura w austriackim Leoben wszczęła rutynowe dochodzenie przeciwko premierowi niemieckiego landu Turyngia Dieterowi Althausowi w sprawie nieumyślnego zabójstwa - poinformował agencję dpa prokurator Walter Ploebst.

W miniony czwartek na skrzyżowaniu dwóch tras zjazdowych w rejonie Riesneralm w Górnej Styrii Althaus zderzył się czołowo z narciarką; 41-letnia kobieta zmarła podczas transportu śmigłowcem do szpitala.

50-letni polityk niemieckiej CDU doznał urazów czaszki i mózgu. W sobotę rano został wybudzony ze śpiączki farmakologicznej. Lekarze ze szpitala w Schwarzach im Pongau zapewnili, że jest przytomny i nie doznał amnezji.

Według prokuratora Ploebsta, śledztwo w sprawie nieumyślnego zabójstwa wszczęto krótko po tragicznej kolizji. Za nieumyślne spowodowanie śmierci grozi w Austrii kara do dwóch lat pozbawienia wolności.

W poniedziałek mają być znane wyniki sekcji śmiertelnej ofiary wypadku. Prowadzone są również ekspertyzy mające na celu ustalenie przebiegu zdarzenia oraz osoby odpowiedzialnej.

Wypadek z udziałem Althausa, jednego z czołowych polityków CDU, wstrząsnął opinią publiczną w Niemczech. Wyrazy współczucia rodzinie swego partyjnego kolegi oraz rodzinie ofiary śmiertelnej wypadku przekazała kanclerz Angela Merkel.

Althaus jest premierem Turyngii od czerwca 2003 roku. Na sierpień tego roku planowane są nowe wybory w landzie i obecny premier zamierza ubiegać się o kolejną kadencję.

PAP

• 2 months later...

Podziwiam szybkość działania wymiaru sprawiedliwości w Austrii.

tu raczej nie ma co podziwiać, chodziło o jaknajszybsze wyciszenie całej sprawy, przecież wkrótce wybory, a 5 tysięcy dla rodziny zabitej na otarcie łez to śmieszna suma, ciekaw jestem ile lat do odsiadki dostałby słowacki narciarz jadący po 2 piwkach jakby zabił jakąś niemiecką panią polityk.

tu raczej nie ma co podziwiać, chodziło o jaknajszybsze wyciszenie całej sprawy, przecież wkrótce wybory, a 5 tysięcy dla rodziny zabitej na otarcie łez to śmieszna suma, ciekaw jestem ile lat do odsiadki dostałby słowacki narciarz jadący po 2 piwkach jakby zabił jakąś niemiecką panią polityk.

Pewnie rok sądząc np artykułu - max za nieumyślne w Austrii.