1973marcin Napisano 30 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2008 nasunęło mi się takie pytanie odnośnie butów sportowych , czy buty przeznaczone do jazdy slalomowej są twardsze niż but do jazdy gigantowej , niby mniejsze szybkości ale i czasy reakcji potrzebne w krótkim skręcie są szybsze, a z koleji prz gigancie większe szybkości , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 30 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2008 nasunęło mi się takie pytanie odnośnie butów sportowych , czy buty przeznaczone do jazdy slalomowej są twardsze niż but do jazdy gigantowej , niby mniejsze szybkości ale i czasy reakcji potrzebne w krótkim skręcie są szybsze, a z koleji prz gigancie większe szybkości , bingo znaczy prawie bingo, nie wiem czy w PS maja inne do slalomu i giganta ale na pewno inne do konkurencji szybkosciowych i rzeczywiscie sa mieksze niz do slalomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2008 bingo znaczy prawie bingo, nie wiem czy w PS maja inne do slalomu i giganta ale na pewno inne do konkurencji szybkosciowych i rzeczywiscie sa mieksze niz do slalomu ale jak się ma to do butów ogólno dostepnych ,dla zwykłych zjadaczy chleba, o flexie 100-150 , czy w butach z regulacją flexu hard-soft ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 30 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2008 Jak sam kupowałem buty to koleś w sklepie powiedział że do nart slalomowych mogę wybrać sobie bardziej miękkie. Teraz trochę żałuje bo lubię mieć mocno dociśnięta nogę i obecnie muszę zapinać na prawie ostatnie ząbki klamer. Myślę że przy jeździe bardziej rekreacyjnej nie ma to aż dużego znaczenia. Trudno żeby mieć do każdej pary nart inne buty Zawsze lepiej kupić twardsze jeśli nogi to wytrzymują. A ta regulacja na pewno coś daje ale w tak małym stopniu że chyba nie przekłada się to specjalnie na "osiągi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2008 A ta regulacja na pewno coś daje ale w tak małym stopniu że chyba nie przekłada się to specjalnie na "osiągi". regulacja flexu jest zazwyczaj na cholewce tak więc stopa powinna być chyba tak samo usztywniona a but slalomowy będzie twardszy w górnej części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 30 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2008 Bardzo możliwe ale czy w ogóle w kolekcjach butów jest rozróżnienie na slalomowe i gigantowe Chyba raczej są podzielone tylko ze względu na sztywność ale nie koniecznie dedykowane to konkretnego typu nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 12 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2009 ale jak się ma to do butów ogólno dostepnych ,dla zwykłych zjadaczy chleba, o flexie 100-150 , czy w butach z regulacją flexu hard-soft ma to jakieś znaczenie? ... nie no zwyklych zjadaczy chleba to nie dotyczy Poza tym ja pisalem ze inne buty sa do SL/GS i inne do szybkosciowych czyli DH/SG, ale to dla zawodnikow, szczegolnie PŚ, w amatorskiej jezdzie to nie funguje bo amatorzy raczej DH malo jezdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 12 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2009 mam teraz takie buty na których pisze hard sl, soft gs , ten soft to jest 120 a but nordica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi