Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Hochkar 29.12.2008

marczello

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem wczoraj w poniedziałek 29.12.2008 na Hochkar.

Wyjazd jedniodniowy.U nas w Polsce warunków brak , u braci Czechów średnio, więc wybór padł na Hochkar.

Wyjechalismy z Łagiewnik ( trasa Wrocław-Kłodzko ) o godz.1:30.

Po 6 h jazdy bylismy na miejscu na głownym parkingu.Byliśmy pierwsi na nim :).Jechollanalismy Boboszów,Ołomuniec,Brno,Znojmo,Hollabrunn,Tulln,wjazd na A1 wjazdem 41,Ybbs zjazd z A1 zjazdem100 , Gostling , Hochkar.Droga dobra.Problemy były jedynie z kupieniem winietki w CZ i AT.Koniec roku i mieli tylko roczne.Kupilismy w końcu i jechalismy bez stresu.

Rano temperatura przy parkingu -8 , później w ciągu dnia -5.Odczuwalna była pewnie duża wyższa z powodu wiatru.Pogoda oczywiście słoneczna, zero chmur, niebo cudowne.Śniegu dużo, podają 100-140cm.

Brak przetarć.Fajnie zmrożone, bez lodu do południa.Później miejscami lód.

Trasy bardzo dobrze przygotowane, wzorowo.Ośrodek z rana zacieniony i dlatego była słaba widoczność.Później sie poprawiło.

Ze wzglesu na ferie sporo ludzi, ale kolejki do wyciągów nie przerażały.3-5 min, jedynie na GroserKar 10-15 min, ze wzgledu na 2 os wolne krzesło.

Podają ,że otwierają wycagi o godz.9.W rzeczywistości o 8.20 już wjezdzalismy na gore.

Jak dla mnie bardzo fajny ośrodek, zróżnicowane trasy z przewagą czerwonych , kilka ostrych czarnych.Dla poczatkujących fajne niebieskie, ktore takze zadowolą lepszych narciarzy.

Droga pwrotna ze wzgledu na duzy ruch na drogach to 7,5 h.

Gorąco polecam Hochkar na max 2 dni.

Zdjecia juz załadowane, czekaja na akceptację góry.

Edytowane przez marczello
  • Like 2

Jakie prędkości osigaliscie w tamtą stronę ?

6h to całkiem szybiuctko się wydaje :)

Średnia nie wychodzi za dobra w sumie.6h 500km.To tak średnio.

W nocy w tamtą stronę nie było ruchu, drogi pustawe.

Mogłoby pewnie być trochę szybciej ,ale stracilsmy czas na poszukiwaniu winietek.Zatrzymywalismy się co stacja.

Tak dla zainteresowanych litr ropy 0,9 Eur w Austrii.W Czesji ok.25 kc.

Na drugiej fotce jest chyba taka fajna lekko zmuldzona czarna trasa. Byłam na Hochkarze jakis 10 lat temu i pamiętam jak na tej trasie mój tatuś nagrywał na vhsa jak jeżdzą jego pociechy i ja się tak starałam i tak pięknie mi szło a tu nagle facet mi wyjechał z lewej, tuz pod moje narty i cały misterny plan...:rolleyes: legnął w gruzach:D:D:D

Fajna galeria - przypomniało mi się to i owo. Miło wspominam ten ośrodek.:)

Czy na załączonym linku widać inne stacje narciarskie w okolicy ?

http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=1247&c=searchresults&searchid=14389

Ciekawe jak jest w sezonie np w lutym ??

A w ogóle to kiedy Austriacy i ich bracia Niemcy mają ferie?

To jest jedna i ta sama stacja , tylko "rozwleczona" dość mocno.

Oczywiście z każdej trasy praktycznie da się przejechać - mniejszymi bądź większymi łamańcami do każdego wyciągu.

Co do lutego : to o co pytasz - o warunki , czy o frekwencje ?

U Niemców z feriami jest podobnie jak u nas : my mamy województwami a oni landami najczęściej.

Dla ułatwienia podrzucam linke z informacjami.

http://www.schulferien.org/Schulferien_nach_Jahren/2009/schulferien_2009.html

Jak z Austriakami , nie pamiętam .

Zresztą z mojej hochkarowej praktyki ;):D wynika , ze więcej tam Czechów i Węgrów niż Niemców i Austriaków. :)

To jest jedna i ta sama stacja , tylko "rozwleczona" dość mocno.

Oczywiście z każdej trasy praktycznie da się przejechać - mniejszymi bądź większymi łamańcami do każdego wyciągu.

Tylko ja pytam o te góry dalej ciut po lewej "w niedalekim tle".

Co do lutego : to o co pytasz - o warunki , czy o frekwencje ?

To jak z tą frekwencją ? :)

Mnie zarówno podobają się zdjęcia z jednodniowego wypadu jak i sama idea :D.

Po prostu nie czuję się osamotniony w w takich pomysłach.

Brawo marczello to mi się podoba.

A co do pytania mysiauka odnośnie prędkości.

Średnia nam zazwyczaj wychodzi około 100km/h bez jakiegoś dziczenia po drodze.

Najbardziej średnia spada właśnie jeśli trzeba wykonać "1000" postojów.

Nie nadgonisz tego nawet najbardziej szaleńczą jazdą.

Tylko ja pytam o te góry dalej ciut po lewej "w niedalekim tle".To jak z tą frekwencją ? :)
O ile sie nie myle to "coś" po lewej nie jest inna stacją.To na szczycie jest górna bazą Hochkaru.Z frekwencją to ja bedąc kilka razy w tym ośrodku nie spotkałem sie jeszcze z jakimiś większymi ogonkami.Czasem bywa lekka kolejka , taka na kilka minut na czteroosobowej kanapie (takiej z osłoną z plexi) przy dolnej głównej stacji .Ale to wypadki sporadyczne i tylko w wekendy jak sie braci Czechów i Madziarów najedzie.;)Na reszcie wyciągów jest prawie zawsze luzik - podjeżdzasz i wsiadasz :DCzasem się lekko korkuje jeszcze na dwuosobowym krześle prowadzącym na czarną nr.8O na tym :

IMGP4013.jpg

IMGP4011.jpg

IMGP4013.jpg.de1e9a0f17be2161cf2323dccc355701.jpg

IMGP4011.jpg.8feaaf78cd8cd3f6461a989cddf1db5c.jpg

Czy na załączonym linku widać inne stacje narciarskie w okolicy ?

http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=1247&c=searchresults&searchid=14389

Ciekawe jak jest w sezonie np w lutym ??

A w ogóle to kiedy Austriacy i ich bracia Niemcy mają ferie?

To w tle w oddali po lewej stronie to nie są stacje narciarskie.Tak mi sie wydaje przynajmniej.Jak sie bliżej podjedzie to widać ,że to takie wycinki lasu.

Co do ilości ludzi , to najwięcej bylo Czechów i Węgrów no i oczywi scie Austriaków.Polaków bardzo mało.Troche Niemców.

Byłem tam pierwszy raz i nie wiem jak może być w lutym.W zeszłym roku byłem w lutym na weekend w Sallbach-H-L i nie było tłumów.

Teraz chodzi mi po głowie szybki wypad do Flachau.Na jakąś sobotę.

Edytowane przez marczello

To w tle w oddali po lewej stronie to nie są stacje narciarskie.Tak mi sie wydaje przynajmniej.Jak sie bliżej podjedzie to widać ,że to takie wycinki lasu.

Co do ilości ludzi , to najwięcej bylo Czechów i Węgrów no i oczywi scie Austriaków.Polaków bardzo mało.Troche Niemców.

Byłem tam pierwszy raz i nie wiem jak może być w lutym.W zeszłym roku byłem w lutym na weekend w Sallbach-H-L i nie było tłumów.

Teraz chodzi mi po głowie szybki wypad do Flachau.Na jakąś sobotę.

Flachau jest super bo przy samej autostradzie.

Ale to skutkuje też dużym obłożeniem na trasach,szczególnie w weekendy.

Wszystkie te Space Jet-y i inne ...Jet-y mają taką przepustowość,że głowa boli.

Szybkobieżne 6-cio i 8-mio osobowe podgrzewane i wyprzęgane krzesła potrafią odebrać z dołu tysiące ludzi na godzinę.

Ci ludzie wylewają się na trasy a trasy są sprzyjające carvingowi więc trzeba zachowywać maksymalną ostrożność.