moris Napisano 6 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2009 W której miejscowości mieszkałeś?? Villeneuve, apartamenty Les Chaletes du Jardin Alpin, Grupy Eurogroup Vacances Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 6 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2009 Villeneuve, apartamenty Les Chaletes du Jardin Alpin, Grupy Eurogroup Vacances Najlepsza miejscówka bo w samym sercu kompleksu... no i super czarna, długa i zawsze pusta traska z szybkim krzesłem, chyba najlepsza w całym kompleksie. Ja niestety byłem tam dwa razy po jednym dniu przy okazji pobytu w Les 2 Alpes i Alp d'huez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 (edytowane) Najlepsza miejscówka bo w samym sercu kompleksu... no i super czarna, długa i zawsze pusta traska z szybkim krzesłem, chyba najlepsza w całym kompleksie. Ja niestety byłem tam dwa razy po jednym dniu przy okazji pobytu w Les 2 Alpes i Alp d'huez. To następnym razem spróbuj jeszcze czarnej o nazwie Luc Alphand - też superowa, choć kilka razy przecina ją taka jedna zielona - trzeba trochę uważać. Drugim super regionem było Briancon - jest tak kilka super czerwonych i jedna czarna, tylko gondola troche wolna pzdr Edytowane 7 Styczeń 2009 przez moris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 11 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2009 obal Muszę chyba obalić Twoją tezę ,że któryś z gestorów przeczyta coś złego na temat swojego ośrodka i będzie się to starał zmienić. Dopóki nie zacznie brakować kasy z powodu braku klientów to się tak nie stanie. A nie stanie się tak bo widać jakie jest obłożenie wszelkich możliwych ośrodków narciarskich. Po cóż więc gestorzy tychże ośrodków mieliby cokolwiek zmieniać . Nie zgodze sie z Twoim stwierdzeniem. Rozmawialem ostatnio ze wspolwlascicielem stacji narciarskiej i po pierwsze od razu rozpoznal naszywke Skionline i pytal czy jestem zwiazany z portalem (czyli jednak portal jest rozpoznawalny i sadze tez, ze opiniotworczy). Z rozmowy z nim jasno wynikalo, ze jest swiadomy tego, ze internet do dosc czesto wykorzystywane zrodlo informacji dla narciarzy i opinie krazace w internecie o stacji maja dla niego spore znaczenie. Zwlaszcza ze, w promieniu 30 km znajduja sie 2 inne, dosc duze stacje. Czyli jest konkurencja. Pytal o moja opinie na temat stacji i byl ciekaw jak wypada w porownaniu z innymi osrodkami. Rozmawialismy tez na temat platnych parkingow, toalet. Dla niego darmowy, dobrze przygotowany parking to cos absolutnie normalnego i oczywistego a nie zaden luksus. Dlatego tez uwazam, ze cos w stylu rankingu stacji narciarskich ma sens. Sadze, ze wlasciciele (przynajmniej niektorzy) czytajac opinie o swojej stacji moze probowali by cos zmienic, albo chociaz zastanowiliby sie chwile nad tym co poprawic, co zmienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 12 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2009 opinia ma znaczenie jak najbardziej, ale własna na podstawie opuchlizny po oparzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 13 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2009 (edytowane) Zaproszenie do skansenu „Skrzyczne” Właśnie w ubiegłą niedziele zagościłem w skansenie zwanym COS na Skrzycznem. Najpiękniejsza góra Beskidu Śląskiego przywitała mnie pięknym słońcem i parkingiem po 2zł za godzinę Wyjazd na Jaworzynę poszedł nad wyraz sprawnie kolejki praktycznie brak .Jadąc pod górę można się domyśleć czemu przetarcia kamienie i trawa problem załatwiła by inwestycja w kilka armatek śnieżnych . Każdy który jeździł na Skrzycznem wie w których miejscach. Na Jaworzynie porażka , kolejka do krzesła murowane 40 min . Jestem na szczycie i co robić pierwszy zjazd w sezonie no to niebieską –najniebezpieczniejsza trasa w polskich górach wąsko przerażająca ilość narciarzy o bardzo skrajnych umiejętnościach , osoby dobrze jeżdżące wręcz w karkołomny sposób omijają leżących i oczekujących na GOPR. Rodzicu dbasz o pociechy unikaj tej trasy. No to jedziemy na doliny i orczykiem do góry. Kolejka , jeżeli tą bezkształtną masę pchających się narciarzy nazwiemy kolejką na jakieś 25 min no jestem duży i jak gdzieś stanę to mnie sami wepchają .Wyciąg robi wrażenie dlatego początkujących jak na lekarstwo jedynie ślady w miejscach gdzie odpadli. Hura szczyt no to Fis i za to kocham Szczyrk na szczęście nie ma dzisiaj zawodów tylko te przetarcia ale włodarze COS nie wiedzą że istnieje takie coś jak armatki śnieżne . I znów na dolinkach i klapa kolejka urosła do 40 min to jadę w dół na krótki orczyk na którym uczyłem się jeździć jakieś 38 lat temu – wciąż ten sam niezmienny . Tylko jakiś kretyn wymyślił że bilety kupuje się nad górną stacją (przy dolnej orczyka na szczyt) poratowałem narciarzy swoimi biletami i bez kolejki 5min w górę przepuszczając rodziny i znajomych pracowników wchodzących bokiem i za darmo. Niestety na tym odcinku FIS-u są zawody więc po lewej stronie trasy ścisk niemiłosierny wielu pierwszą ściankę pokonuje na plecach i innych częściach ciała .Och zderzenie narciarz z snowboardzistą , nie tym razem zawinił narciarz kompletnie pijany z resztą w grupie z kilkoma również zawianymi kolegami . No i gdzie ta Policja na nartach .Zawodnicy się zwinęli jest pięknie. Kończę jazdę i klapa bo ktoś zapomniał wybudować krótkiego wyciągu dowożącego do krzesła na Jaworzynie więc przez „Piekiełko” w dół, niebieskiej nie polecam kamieni więcej niż śniegu . Znów wjeżdżam na niebieską podjazd do kaskady czerwonej i klapa zdejmować narty i w dół , włodarze COS to urządzenie nazywa się ARMATKA SNIEŻNA i jeżeli o swojej pracy i nas narciarzach myślicie poważnie to wydajcie trochę dutków. Na zakończenie zapraszam do zwiedzenia skansenu narciarskiego na Dużym Skrzycznem, gdzie mieści się też najsławniejsza narciarska „szkoła przetrwanie” i stok do ekstremalnego testowania ślizgów nart na beskidzkich kamieniach . A włodarzom COS życzę spokojnych snów . Edytowane 14 Styczeń 2009 przez magelan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 13 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2009 Czy nie powinno się karać surowo za takie niedbalstwo . Ja bym karał w dalekowschodnim stylu . Przez ukamienowanie ,kamieni by nie brakło. Wszak na trasach jest ich pod dostatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 13 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2009 Zaproszenie do skansenu „Skrzyczne” a BYŁA to taka zajefajna górka dla narciarzy:( ale dopóki COS bedzie tym "zarządzał" to właśnie TAK to będzie wyglądało:mad::mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 kamienie [byłem ostatnio na SOLISKU w Szczyrku i powiem nieskromnie , ze zamierzam te kamyczki pozbierać i przesłać w prezencie GAT- owi Smutne ze musze na trasie robic slalom pomiędzy kamieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 [byłem ostatnio na SOLISKU w Szczyrku i powiem nieskromnie , ze zamierzam te kamyczki pozbierać i przesłać w prezencie GAT- owi Smutne ze musze na trasie robic slalom pomiędzy kamieniami Będziesz dobry na tyczkach... A tak poważniej,to chyba powinniśmy za każdym razem domagać się odszkodowania za zniszczone ślizgi(i nie tylko),tak jak można to robić w przypadku,kiedy uszkodzimy samochód na wyrwie w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDZ Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 napisałam wiadomość do obslugi starych GACI czy dałoby się takowe kamienie pozbierać ale wątpię że będzie jakaś reakcja. pewnie moje zdjęcie wywieszą z zakazem pokazywania się w Szczyrku że śmiałam zapytać:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 napisałam wiadomość do obslugi starych GACI czy dałoby się takowe kamienie pozbierać ale wątpię że będzie jakaś reakcja. pewnie moje zdjęcie wywieszą z zakazem pokazywania się w Szczyrku że śmiałam zapytać:D:D Taaak... Piszesz te paszkwile do GACI (ładny zwrot) i chłopaki zamiast kamienie zbierać muszą je czytać. Skąd mają wziąć czas na zbieranie kamieni? Co może mają wstawać godzinę wcześniej? Wtedy doba ma 25 a nie 24 godziny. To jest chyba pomysł,co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDZ Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 Taaak... Piszesz te paszkwile do GACI (ładny zwrot) i chłopaki zamiast kamienie zbierać muszą je czytać. Skąd mają wziąć czas na zbieranie kamieni? Co może mają wstawać godzinę wcześniej? Wtedy doba ma 25 a nie 24 godziny. To jest chyba pomysł,co? przy wyciagu na Czantorię widziałam chyba z 10 wielkich koszy ( nie wiem chyba na kamienie bo na co:D) gdyby ładnie poprosili GATOWCY to może by im takowych koszy użyczyli:) lub gdyby tak 10 zjazdów dali za darmo to nawet sama bym przeszła i je pozbierała żeby sobie nart nie poniszczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 przy wyciagu na Czantorię widziałam chyba z 10 wielkich koszy ( nie wiem chyba na kamienie bo na co:D) gdyby ładnie poprosili GATOWCY to może by im takowych koszy użyczyli:) lub gdyby tak 10 zjazdów dali za darmo to nawet sama bym przeszła i je pozbierała żeby sobie nart nie poniszczyć Trzeba podrzucić myśl drogowcom,taka ilość kamieni na pewno im się przyda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDZ Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 Nigdy nie przypuszczałam że mamy takie skaliste-kamieniste te nasze Beskidy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 Nigdy nie przypuszczałam że mamy takie skaliste-kamieniste te nasze Beskidy:D Gdyby drogowcy wzięliby sobie moje słowa do serca,to z pewnością za 10 lat,Szczyrk leżałby już na równinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 1 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2009 Wróciłem ze Szczyrku...... Jak w tytule Beskidek stoi. Małe Skrzyczne jeździ , ale tłumnie i warunki conajmniej problematyczne. Skrzyczne duże jeździ od połowy. Niebieska : koszmar , nie jechałem bo wystarczyło mi to co zobaczyłem z krzesła. Czerwona Kaskada : wtorek w porządku , środa troche gorzej. Czwartek rano dałem sobie spokoj z Kaskadą spłoszony widokiem górnego odcinka. Jakaś fujara od ratrakowania owszem zlikwidowała lód w górnym odcinku trasy . Zlikwidowała go do gołej ziemi :eek: Dolny odcinek w miare ok , najpierw troche mnie wystraszyło coś co wyglądało na koszmarne kamulce. Okazało się że to szyszki FIS : no tu nie mam sie co czepiać . Ludzi niewiele , stok gładziutki , nie było zawodów W czwartek z rana był jakiś trening ekipy na oko 7-10-cio latków którzy wpędzali nas w kompleksy zasuwając na tyczkach jak małe samochodziki. Armatek naliczyłem całe dwie sztuki na przejeździe z FIS-u na Kaskade. Stały robiły profesjonalne wrażenie i to by było na tyle. Nie działały....... Nie wiem co sie musi zmienić aby zaczęto w tym kurorcie traktować narciarzy jak ludzi białych a nie maszynki do wyciągania forsy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 1 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2009 Jak w tytule Beskidek stoi. Małe Skrzyczne jeździ , ale tłumnie i warunki conajmniej problematyczne. Skrzyczne duże jeździ od połowy. Niebieska : koszmar , nie jechałem bo wystarczyło mi to co zobaczyłem z krzesła. Czerwona Kaskada : wtorek w porządku , środa troche gorzej. Czwartek rano dałem sobie spokoj z Kaskadą spłoszony widokiem górnego odcinka. Jakaś fujara od ratrakowania owszem zlikwidowała lód w górnym odcinku trasy . Zlikwidowała go do gołej ziemi :eek: Dolny odcinek w miare ok , najpierw troche mnie wystraszyło coś co wyglądało na koszmarne kamulce. Okazało się że to szyszki FIS : no tu nie mam sie co czepiać . Ludzi niewiele , stok gładziutki , nie było zawodów W czwartek z rana był jakiś trening ekipy na oko 7-10-cio latków którzy wpędzali nas w kompleksy zasuwając na tyczkach jak małe samochodziki. Armatek naliczyłem całe dwie sztuki na przejeździe z FIS-u na Kaskade. Stały robiły profesjonalne wrażenie i to by było na tyle. Nie działały....... Nie wiem co sie musi zmienić aby zaczęto w tym kurorcie traktować narciarzy jak ludzi białych a nie maszynki do wyciągania forsy...... rozwaliłeś mnie z tym rakrakiem:D:D:D....nie dziw się,oni to robią bo muszą...nie ma w tym ani pasji,ani obowiązku...zwykła robota niewolincza........to pytanie zadaje sobie wielu ludzi,ale odpowiedzi nie otrzymasz przez najbliższe kilkadziesiąt lat,ale wtedy przynajmniej ja na nartach nie będę jezdził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 Wswpaniały artykuł jakbym to ja pisał.Tak niestety jest w Polsce ,dawno już nie uczęszczam do polskich ośrodków narciarskich i bardzo mi z tym dobrze.Nie mam kasy na wyrzucanie w błoto cóż wreszcie mam wybór i korzystam z tego.Proponuję licznej grupie narciarzy zrobić to samo ,tanio ,bez korków,bezpiecznie bo ratownictwo śmigłowcem działa ,bez stresu na darmowych parkingach ,i najważniejsze -najeździmy się do woli bez kolejek i po trasach przygotowanych wzorowo ,bez kamieni.Może wtedy przestaną w naszym kraju właściciele ośr. narciarskich nas lekcewarzyć Jorguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 Ale bzdety ,to nie powinno obchodzić narciarzy to problem tych co na nas zarabiają.Jak nie wiedzą jak sobie z tym poradzić to niech zaczerpną wiedzy od Słowaków Oni wiedzą jak to się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi