nef Napisano 28 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2008 Witam, Mam takie pytanie, gdyż przeszukałem już wiele stron i nigdzie nie znalazłem w pełni zadowalającej mnie odpowiedzi. W niektórych butach (np w moich Langach concept 85) z tyłu znajduje się pokrętło "Flex adj" (flex adjustment). Z tego co zrozumiałem i dało radę wyczuć to dodatkowo delikatnie usztywnia/luzuje ono cholewkę (przód-tył)????. Czy mógłby ktoś w przystępny, ale dokładny sposób opisać jak i kiedy tego używać. Moje pytanie nie tyczy się konkretnie Langów, ale byłoby fajnie gdyby odnośnie tej regulacji w Langach też się ktoś wypowiedział Poza tym ciekawi mnie jakich butów i ustawień(mówię też o tej regulacji flexa) używać do jazdy carvingowej i funcarvingowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 28 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2008 Pokretlo z tylu reguluje twardosc o +- 5 jednostek. Czy jest to odczuwalne ? Nie mnie oceniac, nie jezdzilem w Conceptach, wiec nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 28 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2008 Pokretlo z tylu reguluje twardosc o +- 5 jednostek. Czy jest to odczuwalne ? Nie mnie oceniac, nie jezdzilem w Conceptach, wiec nie wiem. jak się chce poczuć to się poczuje , a buty trochę miękawe są do poważniejszej jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nef Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 Nie jestem zawodowcem, jeżdzę od kilku sezonów i przesiadłem się z rossignoli salto które były moimi pierwszymi butami(swoją drogą o wiele za dużymi ;/). Uważam, że jeżdzę dobrze nowym stylem, choć zaczynałem od nart prostych . Mam bardzo niską wagę( przy wzroście 183 waga 65;/)i jakoś nie odczuwam żeby te buty były za miękkie(??). W żadnych konkursach startować nie chcę.Chcę prostu czerpać przyjemność z jazdy na nartach- spróbować też jazdy fun, jezdzic slalomowo potrafię. Tego posta założyłem z prośbą o pare rad co do ustawień butów w różnych typach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 29 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 Nie jestem zawodowcem, jeżdzę od kilku sezonów i przesiadłem się z rossignoli salto które były moimi pierwszymi butami(swoją drogą o wiele za dużymi ;/). Uważam, że jeżdzę dobrze nowym stylem, choć zaczynałem od nart prostych . Mam bardzo niską wagę( przy wzroście 183 waga 65;/)i jakoś nie odczuwam żeby te buty były za miękkie(??). W żadnych konkursach startować nie chcę.Chcę prostu czerpać przyjemność z jazdy na nartach- spróbować też jazdy fun, jezdzic slalomowo potrafię. Tego posta założyłem z prośbą o pare rad co do ustawień butów w różnych typach jazdy. mimo wszytko i tak uważam że masz trochę za miękki buty żeby się rozwijać i czerpać coraz większą przyjemność z jazdy , (twardszy but lepiej współpracuje z nartą), co do regulacji flexu to ja też mam coś takiego i raczej nie zmieniam ustawień w zależności od warunków i sposobu jazdy, są ustawione cały czas w jednej pozycji, córka też ma coś takiego w butach rossignola http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&id_grupy=86&id_modelu=169 , i nie odczuwała różnicy czy były przestawione na hard czy soft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 29 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 Ja uwazam, ze masz odpowiedni but. Flex 85, to jest prawie najwyzszy flex z grupy butow rekreacyjnych. Na poczatek wystarczy. Ale to jest tylko moja wlasna opinia. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 29 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 Też myślę, że masz flex ok - 85 to już nie sa takie miękkie buty i z tym, że nie pozwolą rozwijać swoich umiejętnosci to chyba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nef Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 OK:) A jak się to wszystko ma do nauki jazdy funem, warto cwiczyc na sztywnych butach jak do slalomu ,czy miekkich, otwierać górne klamry? Pytam bo całkiem różne dziwactwa można na necie na ten temat wyczytać, jakieś porady mile widziane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 29 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 (edytowane) OK:) A jak się to wszystko ma do nauki jazdy funem, warto cwiczyc na sztywnych butach jak do slalomu ,czy miekkich, otwierać górne klamry? Pytam bo całkiem różne dziwactwa można na necie na ten temat wyczytać, jakieś porady mile widziane:) właśnie chodziło mi o jazdę fun jak mówiłem że buty mogą być nierozwojowe , jeśli odepniesz górne klamry to dół musi trzymać idealnie a to jest ciężkie do uzyskania w butach rekreacyjnych , poszukaj na forum było o tym http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=6308 http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=5664 http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=5707 Edytowane 29 Grudzień 2008 przez 1973marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi