andy-w Napisano 27 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2008 (edytowane) Na jednej z grup dyskusyjnych traktuących o sportach zimowych znalazłem zacytowaną przez grupowicza wypowiedź Słowaka: "PETER, 24.12.2008 15:11 bol som dnes v Sczyrku v PL je to asi 60 km od Cadce podmienky okolo 50 cm snehu, a cena za 10 jazd v prepocte pri dnesnom kurze je 315 skk !!! Pricom si mozes vybrat medzi 5 vlekmi kazdy dlhy ponad 1km, fakt ze nemaju sedacky ale normalne kotvy, ale v banke tiez nepozeras na budovu ale na uroky pekne sviatky prajem a zelam trochu viac rozumu a stastia pri podnikani Velkej \Malej\ Raci v buducom roku 2009 " Bardzo mi się podoba ta wypowiedź. Nareszcie ktoś docenił nasze góry i widoki. Kilka lat temu pewien Amerykanin będący z wizytą u kolegi w Polsce po pobycie w Szczyrku na nartach był zachwycony tym, że nasze góry są jeszcze tak naturalne i niezurbanizowane. Dla niego taki stan rzeczy (infrastruktury) był wielką zaletą. Chyba jednak nie doceniamy tego co mamy (lub nie mamy) i dopiero patrzący z zewnątrz nam to uświadamiają. Edytowane 27 Grudzień 2008 przez andy-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 27 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2008 wariat jakiś :D , może by się chciał zamienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2008 Patrząc na krajobrazy w Austrii czy Szwajcarii nie uważam żeby tamtejsze alpy były na tyle zurbanizowane aby psuć przepiękne widoki. Mają tysiące tras i wyciągów i w żaden sposób nie wpływa to negatywnie na obraz tamtejszych terenów. Gorzej wygląda jak w Polsce jest jeden wyciąg do którego ludzie tłoczą się żeby wjechać na górę i cieszyć się z 2 minutowego zjazdu między kamieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 28 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2008 Chyba jednak nie doceniamy tego co mamy (lub nie mamy) i dopiero patrzący z zewnątrz nam to uświadamiają. Co dla jednych jest egzotyką, przygodą, oraz ucieczką od komfortowej rzeczywistości, dla innych jest codziennym utrapieniem. Pustynia, dżungla, i australijski busz też jest fajny, jeśli nie masz go na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amberka Napisano 28 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2008 a mi tam się zdecydowanie bardziej podobaja gołe ośnieżone skały niż pagórki pokryte drzewami. No ale nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. A o gustach podobno sie nie mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 1 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2009 Przyznam szczerze, że założyłem ten wątek trochę prowokacyjnie mając nadzieję na jakąś szerszą dyskusję. Niestety sam jestem w pewnym sensie ofiarą stanu technicznego i sposobu przygotowania stoków (a konkretnie jednego) w naszych pięknych Beskidach. Jeżeli z tego wyjdę to niestety nasi krajowi narciarscy "biznesmeni" wiele na mnie już nie zarobią w nastepnych sezonach. Będę wydawał kasę np. w pobliskiej Słowacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 Jeszcze kilka lat temu Słowacja była tańszą alternatywą dla Polaków. Dziś karnet na Velkej Racy jest prawie 2-krotnie droższy niż w Szczyrku. Być może niedługo zaleje nas fala słowackich narciarzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDZ Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 zgadza się, na Słowacji może było tanio ale w zeszłym roku i wcześniej, oni podnieśli już ceny chyba w październiku żeby od 1.01.09. ludzie zawału nie dostali.teraz jest tam jak w Austrii niech przyjeżdżają będą jeszcze większe kolejki :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi