Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

PS Bormio

Rekomendowane odpowiedzi

My tu sobie świętujemy, a chłopaki dzisiaj trenowali na trasie zjazdu w Bormio.

Wyniki

Włosi na czele.

Nie obeszło się bez wypadku - Amerykanin TJ Lanning, który ostatnio był w dobrej dyspozycji, wpadł w siatki na szybkim odcinku Stelvio i ma stłuczone kolano oraz urazy twarzy.

Amerykanie ponoć cienko sobie w ogóle radzili na zlodowaciałej trasie. Miller był 15, Nyman DNF, Sulivan DQ.

Byłem tam i jezdziłem po tej trasie :| oczywiscie z prędkosciami dalece odbiegającymi od osiąganych przez nich... ale nawet do tego trzeba mieć zdrowie żeby zjechać na gigantowych nartach od chatki aż pod trybuny...

Fajnie widzieć na pozycji nr 3 Svindala oby zła passa sie przełamała ;) czego mu życze. Niestety 3 raz z rzędu nie obejże relacji live z Bormio na szczęscie na skutek jazdy na nartach ;)

Fatalne warunki na trasie zjazowej w Bormio

Dolna część trasy niedzielnego alpejskiego zjazdu Pucharu Świata we włoskim Bormio jest do tego stopnia pokryta lodem i twarda, że startu obawia się nawet czterokrotny mistrz świata Amerykanin Bode Miller

- Po bardzo wyboistym i nierównym początku zmęczenie nóg jest bardzo duże, a na dole czeka nas jeszcze zmaganie z lodem i słabą widocznością. Nie wiem, czy warto ryzykować start - ocenił zeszłoroczny triumfator w Bormio Miller, który w drugim treningu miał dziesiąty wynik.

31-letni narciarz przyznał, że odczuwa jeszcze skutki wypadnięcia z trasy podczas zawodów na początku grudnia w Beaver Creek.

- Mój staw skokowy, który we Włoszech jest przez nierówności i częste wyboje bardzo obciążony, daje się we znaki - powiedział Amerykanin, który w tym sezonie jeszcze nie zdołał wygrać żadnych zawodów. Najbliższy triumfu był w zeszłym tygodniu, kiedy uplasował się na drugim miejscu w Val Gardenie.

Na warunki narzeka także najszybszy w drugim treningu Austriak Michael Walchhofer. "Zazwyczaj nie mówię złego słowa na temat trasy, bo najlepiej radzę sobie właśnie wtedy, gdy innym nie wychodzi, ale tutaj to jest już przesada. To ma niewiele wspólnego z narciarstwem" - podkreślił.

Stelvio jest jedyną trasą zjazdową w programie Pucharu Świata, na której zawodnicy widzą ze startu metę. Odpowiada ona włoskim narciarzom, którzy bardzo dobrze spisali się w sesjach treningowych.

- Tak właśnie powinna wyglądać alpejska trasa zjazdowa, a nie tak jak jest najczęściej, że człowiek nawet się porządnie nie zmęczy - powiedział Christof Innerhofer.

PAP

Jutro start DH o 11.45

Jeśli trasa będzie wyglądała normalnie i wszystko potoczy się bez przeszkód to wydaje mi się że Svindal stanie na pierwszym miejscu podium. :rolleyes:

Wiadomo że Włosi chcieliby się pokazać u siebie z jak najlepszej strony ale jeśli trasa naprawdę będzie tak trudna jak mówią zawodnicy to wydaje mi się że makaroniarze polegną :P