ROSSIGNOL Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 (edytowane) -------------- Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 Ślad nie może mieć różnej szerokości . Przypominam że analizujemy film kolegi Ziom-a. Połowa błędów które wykonuje wynika z braku prowadzenia równolegle nart . Błędne ułożenie środka ciężkości może jeszcze wynikać teoretycznie ze źle dobranej długości kijków . Ułożenia barków nie komentuję bo jest to wynik "ataku na tyczkę" Niesłychane teorie. Najlepiej siąsc na sanki . Tam mamy slady równoległe, ramiona prostopadłe do sladów , mozemy nawet się zgarbić a przy odrobinie odwagi nawet rekoma zgarniac snieg. Znacie tą pozycję . To straszne widziec tak jezdzących narciarzy , bez polotu bez wyobrazni. Jak po torach. W takiej jezdzie mozna nawet gazetkę poczytac. Długosc kijków ? Prawdą jest jedynie że kijki mają wplyw na równowagę . Nie zabijacie piękna w nartach. Co wymyslacie ogladając filmik Janki. Jak ochłonę skomentuję jazdę Zioma. Spokojnie jest lepiej. Przyjmuję gardę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 (edytowane) Ziom! Jest lepiej. Jarek dobrze zauważył , ze skręt lewy jest gorszy. Popatrzmy na niego.W 3 sec. zwróc uwagę na cofniete ręce i nisko prowadzone. To będzie się powtarzać. Wzrok (położenie głowy) skupiony (pod nogi ) zamiast daleki. Jestes jakby sztywny w karku, i ramionach. 4 sec.to wlasnie przygotowanie lewego skrętu. Popatrz co zrobiłeś z lewą reką. Ty jestes jeszcze w prawym skręcie, ręka powinna być nizej i bardziej z boku, głowa patrzy na wprost a powinna już być zwrócona w kierunku skrętu. Jeszcze cos pojawia się lewa noga jakby w powietrzu i wysuwa sie do przodu( za wczesnie). Kombinuj z ustawieniem kolejnego kadru .Rece masz juz w dole (czemu?) I chyba najważniejszy moment, wysunieta narta nie jest adekwatna do wysunietego biodra (lewego). Następny kadr, noga nadal się wysuwa a biodro pozostaje w miejscu. Zaczyna sie napinac tułów , pojawia się sztywnosc. Prowadzi to do przyjecia przedziwnej pozycji (duży rozkrok, nie szeroki slad, wyciągniete sztywno do przodu rece, usztywniony kark). Prawy skret duzo lepszy Tu biodro prawe mocno w przodzie (to dobrze), rece za nisko, lewa powinna być dalej od tułowia. I dalej lewy....sytuacja sie powtarza. Ładnie pracujesz cialem (góra dół). Brakuje pracy przód-tył. Wisisz na dziobach a sytuację pogarsza ten fatalny rozkrok Powtarzam: rozkrok a nie szerokosc sladu nart. Rozkrok to trudnosci z przyjeciem układu, utrzymaniem równowagi. To te usztywnienia . Wróc do spokojnej jazdy, uporządkuj prowadzenie rąk , znajdz oparcie (interakcję ze sniegiem) na krawędzi wew. narty zewnętrznej. Jedz wiraze w linii spadku z poszerzeniem sladu i niską pozycją i przed zmianą krawedzi wezej i podwyższonej pozycji. Musisz czuc mocne oparcie na krawedzi w linii spadku i przyspieszenie jazdy nart. Jesli tego niema to bedziesz mówił ,że lód przeszkadzał w jezdzie. Jak dobrze jedziesz niema takiej opcji. Zalezy tylko od techniki. Edytowane 9 Luty 2011 przez niko130 jest :Ładnie pracujesz tułowiem . Powinno być : Ladnie pracujesz ciałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 (edytowane) -------------- Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 (edytowane) -------------- Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 Dobrze że zapytałes , bo mówiąc o tułowiu oskubałem szerokosc pojęcia. Miałem na mysli ruch zaczynający sie od stawu skokowego (tzw nacisk na języki, i na pięte), ugiecie stawu kolanowego i ugiecie tułowia w stawie biodrowym z kompensacyjnym ruchem rąk (ekstremalnie jest w poz. zjazdowej). Oczywiscie to w dół, i te same stawy , które windują ciało w górę. Lepiej było użyć okreslenia ruch ciała. Sam ruch tułowia jest zjawiskiem szkodliwym dla jakosci techniki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Co wymyslacie ogladając filmik Janki... ... na temat jazdy Carlo Janki to chyba tylko ja sie wypowiadalem, wiec to pewnie do mnie. Napisalem ze Carlo ma znakomita pozycje "square stance" czyli prostopadlą. To jest podstawa optymalnego skretu w gigancie. Juz o tym kiedys pisalem (moze na innym forum) u roznych zawodnikow roznie to wyglada, generalnie moim zdaniem u kobiet jest to mniej widoczne (one jada bardziej biodrem szczegolnie Lindsey Vonn). Dodatkowo w koncowej fazie skretu czesto ramiona i biodra zaczynaja sie juz nieco odkrecac podczas gdy narty jeszcze ciagle kontynuuja jeszcze skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 (edytowane) -------------- Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 ... na temat jazdy Carlo Janki to chyba tylko ja sie wypowiadalem, wiec to pewnie do mnie. Napisalem ze Carlo ma znakomita pozycje "square stance" czyli prostopadlą. To jest podstawa optymalnego skretu w gigancie. Juz o tym kiedys pisalem (moze na innym forum) u roznych zawodnikow roznie to wyglada, generalnie moim zdaniem u kobiet jest to mniej widoczne (one jada bardziej biodrem szczegolnie Lindsey Vonn). Dodatkowo w koncowej fazie skretu czesto ramiona i biodra zaczynaja sie juz nieco odkrecac podczas gdy narty jeszcze ciagle kontynuuja jeszcze skret. Tak, to dotyczyło prostopadlosci barków do nart (osi podlużnej) i stałej szerokosci sladu nart. Tego nie widzą na filmie (wiec pytanie czego chcecie od C.Janki) Jesli natomiast chodzi o prostopadłosc ( ramion i tułowia) w kierunku do linii spadku To jak najbardziej. Protoplastą takiej pozycji jest jazda skretem krótkim w linii spadku. Na filmie widac wyraznie jak Janka przy zmianie krawędzi, napina tors i mięsnie krzyżowe i brzucha . Wykonując odciążenie dolne, napięte mięsnie ( rozciągnięte) dązą do skrócenia. Uzyskuje zmianę ustawienia nart na nowy kierunek (dryft) przy stałym połozeniu tułowia. Pozostaje mu w odpowiednim momencie "wbic" krawędzie i przyjąc uklad dostokowy. Przy okazji dodam, ze ostrzenie krawedzi na 87/89 słuzy temu celowi. W normalnej jezdzie nie widzę potrzeby ich stosowania. Mnie trzyma Nie spotkałem opisu tego łancucha kinematycznego. Tak ja go widzę. Co Ty Jarku na to. Dla przypomnienia, chodzi o ten film: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom10 Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Ziom jesteś winien Nico co najmniej karnet na cały dzień a po skończonej jeździe piwko i szacun. Dobrze wiem, ale musisz wiedzieć , że już na priv o tym gadaliśmy juz od kilku - kilkunastu wypadów nad tym pracowalm i myślę, a nawet wiem, że jest poprawa... dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Tak, to dotyczyło prostopadlosci barków do nart (osi podlużnej) i stałej szerokosci sladu nart. Tego nie widzą na filmie (wiec pytanie czego chcecie od C.Janki) Jesli natomiast chodzi o prostopadłosc ( ramion i tułowia) w kierunku do linii spadku To jak najbardziej. Protoplastą takiej pozycji jest jazda skretem krótkim w linii spadku. ... Co Ty Jarku na to. Dla przypomnienia, chodzi o ten film: ... cóż ja moge powiedziec, moja wiedza (nabyta bo sam tego przeciez nie wymyslilem) jest taka ze gigant opiera sie na "square stance" czyli pozycji prostopadlej, to jest esencja nowoczesnego narciarstwa, chodzi oczywiscie o prostopadlosc do nart nie do linii spadku stoku. Janka ma wlasnie taka pozycje. Moze trzeba to inaczej nazywac? nie wiem, ja nazwywam to z angielskiego "square stance" czyli pozycja prostopadla. Spotkalem sie tez z okresleniem pozycja frontalna. Cuche i Grandi na filmie ktory zalaczyl ROSSIGNOL w poprzdnim poscie robia to samo, tam Grandi nawet w skrecie slalomowym ma sylwetke w miare prostopadla (w miare bo przy krotkim skrecie calkowitej prostopadlosci sie oczywiscie nie utrzyma). Ja nie mam zamiaru na temat pozycji prostopadlej polemizowac bo to sa dla mnie podstawy narciarstwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Jarek napisał: Ja nie mam zamiaru na temat pozycji prostopadlej polemizowac bo to sa dla mnie podstawy narciarstwa. To nie są podstawy narciarstwa, mozemy mówić co najwyżej o jednej z technik (mało skutecznych) Tą napewno nie jedzie Janka, gdyby taką jezdził mogłby startowac najwyżej w Family Cup. Proszę pokażcie mi fragmenty jazdy gdzie tułów jest w pozycji prostopadłej do nart (podając czas w sec.). Ja widzę co najwyżej w 1/10 skrętu, co jest rzeczą normalną. Jesli ta wiedza pochodzi ze zródeł pisanych to mnie nie interesuje. Ludzie piszą dziwne rzeczy (może ja też ). Ja piszę to na podstawie własnych doświadczen i oglądanych filmow. Scislej, pozycja tułowia względem nart , w trakcie skretu ulega ciągłym zmianom. Jesli ktos jedzie "prostopadle" to jedzie po prostu ZLE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 (edytowane) -------------- Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 Jarek napisał: To nie są podstawy narciarstwa, mozemy mówić co najwyżej o jednej z technik (mało skutecznych) Tą napewno nie jedzie Janka, gdyby taką jezdził mogłby startowac najwyżej w Family Cup. Proszę pokażcie mi fragmenty jazdy gdzie tułów jest w pozycji prostopadłej do nart (podając czas w sec.). Ja widzę co najwyżej w 1/10 skrętu, co jest rzeczą normalną. Jesli ta wiedza pochodzi ze zródeł pisanych to mnie nie interesuje. Ludzie piszą dziwne rzeczy (może ja też ). Ja piszę to na podstawie własnych doświadczen i oglądanych filmow. Scislej, pozycja tułowia względem nart , w trakcie skretu ulega ciągłym zmianom. Jesli ktos jedzie "prostopadle" to jedzie po prostu ZLE. ... Niko jezeli nie widzisz tego u Janki to znaczy ze prawdopodobnie rozmawiamy o roznych rzeczach Przez "square stance" ja rozumie ze linia bioder jest "w miare" prostopadla do nart. Zeby to osiagnac linia barkow rowniez musi byc "w miare" prostopadla do nart (patrzac z gory). Amerykanie (trenerzy i zawodnicy USA) mowia na to "square stance", spotkalem sie z polskim okresleniem "pozycja frontalna". Proponuje zrobic mala sonde Niech Ci ktorzy uwazaja, ze Niko ma racje podziekuja za jego post, natomiast Ci ktorzy uwazaja, ze ja, podziekuja za mój post. Wynik oczywiscie nie przesadzi o tym kto ma racje ale bedzie pokazywal jaka jest wiedza wsrod forumowiczow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom10 Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 ... Niko jezeli nie widzisz tego u Janki to znaczy ze prawdopodobnie rozmawiamy o roznych rzeczach Przez "square stance" ja rozumie ze linia bioder jest "w miare" prostopadla do nart. Zeby to osiagnac linia barkow rowniez musi byc "w miare" prostopadla do nart (patrzac z gory). Amerykanie (trenerzy i zawodnicy USA) mowia na to "square stance", spotkalem sie z polskim okresleniem "pozycja frontalna". Proponuje zrobic mala sonde Niech Ci ktorzy uwazaja, ze Niko ma racje podziekuja za jego post, natomiast Ci ktorzy uwazaja, ze ja, podziekuja za mój post. Wynik oczywiscie nie przesadzi o tym kto ma racje ale bedzie pokazywal jaka jest wiedza wsrod forumowiczow. Ja tak czytam i na chłopski rozum odbieram waszą gadkę tak: tłów, ramiona, klata, biodra mają byc skierowane w dół stoku obracać sie powinno ciało w stawie biodrowym w obie strony, ale miednica ma pozostawać razem z górną częścią tłowia a nogi powinny jść zgodnie z wytyczoną trasą??? czyli biodro inicjuje ruch kończyn dolnych pozostając stabilne??? czy o to chodzi??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 Proponuje zrobic mala sonde Niech Ci ktorzy uwazaja, ze Niko ma racje podziekuja za jego post, natomiast Ci ktorzy uwazaja, ze ja, podziekuja za mój post. Wynik oczywiscie nie przesadzi o tym kto ma racje ale bedzie pokazywal jaka jest wiedza wsrod forumowiczow. Witam Jeśli podziękuję za Twój post, to znaczy, że jestem fachowcem? Proste:D Jestem ignorantem. Film oglądałem kilka razy. Linia bioder jest prostopadła do nart w chwili przejścia do następnego skrętu. ,,W miarę" prostopadła jest oczywiście zawsze - równoległa to by mogła być może u rumuńskiej gimnastyczki - i to raczej nie na nartach. Tyle okiem laika - przyznaje się bez bicia - moja wiedza w tym temacie jest żadna. Pozdrawiam Mirek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 (edytowane) Ja tak czytam i na chłopski rozum odbieram waszą gadkę tak: tłów, ramiona, klata, biodra mają byc skierowane w dół stoku obracać sie powinno ciało w stawie biodrowym w obie strony, ale miednica ma pozostawać razem z górną częścią tłowia a nogi powinny jść zgodnie z wytyczoną trasą??? czyli biodro inicjuje ruch kończyn dolnych pozostając stabilne??? czy o to chodzi??? ... wspomoge sie filmem ktory juz tu byl wczesniej zaprezentowany w tym watku, facet wszystko ladnie tlumaczy: [YOUTUBE] [/YOUTUBE] - w 30s pokazuje kijkiem - w 40s-43s pokazuje jak nie nalezy robic Edytowane 11 Luty 2011 przez jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom10 Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 ... wspomoge sie filmem ktory juz tu byl wczesniej zaprezentowany w tym watku, facet wszystko ladnie tlumaczy: [YOUTUBE] [/YOUTUBE] - w 30s pokazuje kijkiem - w 40s-43s pokazuje jak nie nalezy robic To co koleś pokazuje to jest normalna szkoła - tylko oglądając Jankę w zwolnionym tempie tego nie widziałem - było to u niego szarpane dość ostro - taki stan rzeczy koleś krytykował - dobry filmik kumam bazę odnośnie Waszego dialogu z Niko to wydaje mi się, że chodzi Wam o to samo tylko inaczej to chcecie przekazać i troszkę na inne tory zjeżdżacie w temacie Nie chcę brać udziału w konkyrsie kto ma rację i dawać podziękowania - wydaje mi się, że musicie się dogadać - bo ogólnie obaj macie rację - musi zaiskrzyć w temacie i będzie dobrze hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 Witam ... Linia bioder jest prostopadła do nart w chwili przejścia do następnego skrętu. ,,W miarę" prostopadła jest oczywiście zawsze -... ... pozwolilem sobie wyboldowac na czerwono to co istotne, no i wlasnie o to chodzi, nikt przeciez nie jest cyborgiem ... tu chodzi o generalne pryncypia a nie zegarmistrzowska dokladnosc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 (edytowane) odnośnie Waszego dialogu z Niko to wydaje mi się, że chodzi Wam o to samo tylko inaczej to chcecie przekazać i troszkę na inne tory zjeżdżacie w temacie ... dla tego napisalem Niko, ze skoro nie widzi tego u Janki to znaczy ze piszemy o czym innym (znaczy nie rozumiemy sie) bo jak sie zorientowalem to Niko raczej oko ma dobre ... mi chodzi o prostopadlosc patrzac z gory (rzut z góry), czy tak to rozumieja wszyscy? Edytowane 11 Luty 2011 przez jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 (edytowane) ... Przez "square stance" ja rozumie ze linia bioder jest "w miare" prostopadla do nart. Zeby to osiagnac linia barkow rowniez musi byc "w miare" prostopadla do nart (patrzac z gory). Amerykanie (trenerzy i zawodnicy USA) mowia na to "square stance", spotkalem sie z polskim okresleniem "pozycja frontalna". Pisze Marucha: Film oglądałem kilka razy. Linia bioder jest prostopadła do nart w chwili przejścia do następnego skrętu. ,,W miarę" prostopadła jest oczywiście zawsze ( pogrubienie tekstu moje) Wczesniej dosc ironicznie pisałem o pozycji , którą teraz próbujesz nazwac "podstawami jazdy na nartach" Niesłychane teorie. Najlepiej siąsc na sanki . Tam mamy slady równoległe, ramiona prostopadłe do sladów , mozemy nawet się zgarbić a przy odrobinie odwagi nawet rekoma zgarniac snieg. Znacie tą pozycję . To straszne widziec tak jezdzących narciarzy , bez polotu bez wyobrazni. Jak po torach. W takiej jezdzie mozna nawet gazetkę poczytac. To w " miarę" wystarczająco mnie zadawala. Choc sądze, że dokładniej oglądającym uda się dostrzec fragmenty bardzo ukośnego ustawienia ramion, prawie nawet przesadnego. Prosze patrzec na ruch jako lancuch kolejno po sobie nastepujących położen ciała to wszystko dzieje (od skretu do skretu) w czasie mniejszym jak 1 sek. Popatrzcie sie na ruch góra-dół , przód tył i w tym czasie zmiana pozycji od zrównoważonej do pelnego ukladu. Dostrzegacie gdzie Janka rotuje , gdzie ma dużą przeciwrotacje. Widać tez rotację stóp.Przyjrzyjcie się dryftowi nart jaki wywołuje Janka. Widzicie różnicę miedzy obslizgiem a dryftem. Jak ma w trakcie tego dryftu ułozony tyłów? Co do prostopadłosci to ja osobiscie tak uczę początkujących narciarzy , bo zaczynam nauke od rotacji, kiedy narciarz zaczyna swobodnie zjeżdżać natychmiast zaczynam ograniczac rotację i wprowadzam go w ustawienie ciała w ukłądzie dosrodkowym. Ziom dobrze kumasz. Chcecie sondy . proszę bardzo , ale najpierw odpowiedzcie na postawione wyżej pytania. Pozdrawiam! P.S. Ale poleciało. Za dlugo pisałem. Jarek bardzo dobry przykład . Kijkami pokazuje stawy które biorą udział w ksztaltowaniu sylwetki . W chwilę potem pokazuje pozucję w skrecie. Przecież NIE PROSTOPADŁĄ (to dla tych od prostopadłosci)Nie znam jezyka w którym tłumaczy . Najpierw pokazuje pozycję w rotacji i tak nie nalezy wykonywać , a następnie pokazuje wzorowy układ. W jezdzie widze własnie taki układ. Edytowane 11 Luty 2011 przez niko130 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom10 Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 Ja bym też nie polemizował i nie porownywał filmów instruktarzowych trenerów z wyczynami Carlo. Janke porpownywał bym do innych kolegów startujących w danej konkurencji w pucharze swiata - poprostu rozdzielił bym to na 2 płaszczyzny, czyli filmy trenerskie i wyczyny amatorskie razem - gdzie mamy jazde lightową, gdzie obieramy sobie trasę wg własnego widzimisie oraz osobno zawodników jeżdżących na trasach np gigantów - gdzie ich prędkośc jest znacznie większa, stopień ryzyka jest olbrzymi, prawdopodobieństwo popełniania błedów olbrzymie, gdzie decydują setne sekundy, o które chłopaki walczą. I tak wiadomo, że zawodnicy w życiu pod okiem trenera spędzaja sporo czasu na stoku i techniki nie są im obce - dla nich problemem jest idealne wykonanie założonego celu podczas pomiarowych przejazdów, czasem błędy te nie są widoczne dla zwykłego zjadacza chleba, czasem te błędy można nadrobić idealnym przejazdem kolejnej bramki i w rezultacie lepszym wynikiem. To, ze zawodnikowi nie wyjdzie atak na jakaś bramkę podczas zawodów i nie zakwalifikuje siędo 30, nie oznacza, że w lightowej jeździe treningowej jego postawa nie będzie idealna. uważam też , że Dżarek nawiązując do filmiku Janki wyprzedził rozmowę o kilka kroków, ale reasumując chodzi dokładnie o to samo zachowanie podczas jazdy. Teraz wracam do roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 To co koleś pokazuje to jest normalna szkoła - ... no i wlasnie o to mi chodzi, o nic wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 (edytowane) -------------- Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi