aklim Napisano 10 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2010 (edytowane) Oczywiście o uwagi proszę dla obydwu. Wiadomo, lepiej by było gdyby żona stała wyżej - tak coby mnie złapać również z profilu... no to może ja spróbuję w jeździe długim skrętem , nie wiem czy zauważyłeś, lewą rękę cały czas zostawiasz z tyłu . Prawa Ok a lewa zostaje , przez co wybija cię to trochę z rytmu bo góra ( od pasa wzwyż) jest zachwiana ( tak jak byś za bardzo dokręcał skręt tułowiem) krótki skręt - "trochę" za bardzo machasz rękami , przez co góra jest mało stabilna , linia barku jest cały czas w ruchu tzn. kontrorotuje w stosunku do linii zjazdu . Staraj się nie machać tak rękami na boki , tylko ma to być ruch przód-tył (tylko żeby ręce nie zostawały za tobą ) i będzie dobrze , bo nogi niezłe:) Edytowane 10 Marzec 2010 przez aklim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucher Napisano 11 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2010 no to może ja spróbuję w jeździe długim skrętem , nie wiem czy zauważyłeś, lewą rękę cały czas zostawiasz z tyłu . Prawa Ok a lewa zostaje , przez co wybija cię to trochę z rytmu bo góra ( od pasa wzwyż) jest zachwiana ( tak jak byś za bardzo dokręcał skręt tułowiem) No wlasnie - tu mam troche pytanie czy w jakis sposob powinienem pomagac sobie rekoma w takim skrecie (bo wydaje mi sie ze to faktycznie chyba wynika z proby zaciesnienia tego skretu w lewo wlasnie) krótki skręt - "trochę" za bardzo machasz rękami , przez co góra jest mało stabilna , linia barku jest cały czas w ruchu tzn. kontrorotuje w stosunku do linii zjazdu . Staraj się nie machać tak rękami na boki , tylko ma to być ruch przód-tył (tylko żeby ręce nie zostawały za tobą ) i będzie dobrze , bo nogi niezłe:) No i tu bezdyskusyjne racja - chciałem żeby to było dynamiczne i jadąc było fajnie - ale jak na dole zobaczyłem filmik to mina mi zrzedła. Zdaję sobie sprawę, że u mnie właśnie większość niedostatków w jeździe wynika właśnie z niedociągnięć 'od pasa w górę' - wychodzi to na niektórych ściankach, gdzie na przykład przez zbyt nisko prowadzone ręce zdarza mi się 'zostać na tyłach'. No nic - przede mną jeszcze tydzień w Alpach więc będzie można szlifować pracę rąk. Dzięki za komentarz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 11 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2010 No wlasnie - tu mam troche pytanie czy w jakis sposob powinienem pomagac sobie rekoma w takim skrecie (bo wydaje mi sie ze to faktycznie chyba wynika z proby zaciesnienia tego skretu w lewo wlasnie) No i tu bezdyskusyjne racja - chciałem żeby to było dynamiczne i jadąc było fajnie - ale jak na dole zobaczyłem filmik to mina mi zrzedła. Zdaję sobie sprawę, że u mnie właśnie większość niedostatków w jeździe wynika właśnie z niedociągnięć 'od pasa w górę' - wychodzi to na niektórych ściankach, gdzie na przykład przez zbyt nisko prowadzone ręce zdarza mi się 'zostać na tyłach'. Nie przejmuj się bardzo Miałem swego czasu podobne problemy. U mnie dużo poprawiło, gdy zrobiłem trzy ćwiczenia: 1) bez kijków, ręce razem, pozycja "jajko", piszczele na przody butów i dłonie złączone przed oczami a łokcie mnie więcej na wysokości kolan - patrząc w pionie. Tu miałem spore trudności Przykład powyzej w poście: http://www.skionline.pl/forum/showpost.php?p=98802&postcount=743 Tylko nie trzeba tak agresywnie. 2) kije poziomo razem, złapane obydwoma łapami i jazda w dół 3) bez kijów , i w skręcie w lewo: lewa ręka w górę a prawa na biodro i odwrotnie. I sporo pomogło - a przynajmniej na filmikach lepiej wychodzę choiaż wiesz, ja to amator i jeżdże tylko dla przyjemności i spokojnie jeżdżę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasiek Napisano 13 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2010 (edytowane) Prośba o recenzję Cześć, uprzejma prośba o Wasze komentarze - film z czeskich Rokytnic grudzień 2008: hkBbPGk65lA Dzięki i pozdrawiam! Edytowane 13 Marzec 2010 przez SB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 13 Marzec 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2010 rotacja rękami to po 1 niepotrzebnie ruszasz rękami i przez to skręt idzie od tułowia w doł gdy właśnie gora powinna być nieruchomo, słabo na krawędziach bo widać ze sie zsuwasz więc musisz stańąc szerzej i wypchnąc bardziej te kolana do przodu i do środka skrętu- głębiej się wykładać w skrętach. 1.szerzej 2 nie ruszaj górą 3. kolana i krawędzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 13 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2010 (edytowane) Cześć, uprzejma prośba o Wasze komentarze - film z czeskich Rokytnic grudzień 2008: hkBbPGk65lA Dzięki i pozdrawiam! Kamerzysta - pełen poświęcenia - przeżył ?? Nogi szerzej - niekoniecznie Pzdr. Edytowane 13 Marzec 2010 przez juice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2010 Cześć Na takim sniegu - wolnym i mokrym - jedzie się miękko wykorzystując raczej powierzchnię slizgu narty niz krawędź a Ty orzesz stok jakbys był na lodowej ścianie. Mniej miotania się a więcej płynności i delikatności w tym wypadku i juz byłoby lepiej. Wyeliminuj ruchy ciałem, rzucanie rękami. Nie stawiaj nart w poprzek stoku ale pozwól wyciąć im łuk. Zbyt agresywna zmiana krawędzi prowadzi do jazdy szarpanej, jednocześnie pomimo stosunkowo dużego pochylenia bioder i kolan do stoku brak fazy sterowania bo nie ma płynności w dociskaniu narty do śniegu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 13 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2010 Czapka zawodowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 20 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2010 Cześć, uprzejma prośba o Wasze komentarze - film z czeskich Rokytnic grudzień 2008: Dzięki i pozdrawiam! ja tam cienki bolek ale: nie widać tu początku skrętu. Brak fazy wejscia w skret. Od razu lecisz w zeslizg. W sumie nie wiadomo co jedziesz. Może spróbuj na łagodniejszym stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasiek Napisano 20 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2010 Dzięki za Wasze uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 coś ten wątek w mijającym sezonie był słabo eksploatowany;) czyżby nikt nic nie kręcił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 coś ten wątek w mijającym sezonie był słabo eksploatowany;) czyżby nikt nic nie kręcił? tez sie tak zastanawiam moze po prostu wszyscy zapomnieli:P ja sie przyznaje ze jedyny filmik na jakim jestem w tym sezonie to ten ze spotkania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 [YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=kuyLWYeGIYU[/YOUTUBE] ...to jedyny film, na którym mnie nakręcono na Pitztalu...w dodatku z plecakiem i bez kijów. Bez kijów jakoś tak ręce jak Gorylowi zwisają :eek:...no i mało dynamicznie... ...na filmiku pojawiam się po kilku sekundach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Cześć Szczerze mówiąć zadziwiający film. Najpierw prawie pól minuty albo i więcej z pustym stokiem. Później wyjeżżająca cała ława narciarzy miksujących się na niewielkim kawałku i znowu pusto. A nie lepiej poczekać chwilkę i jechac sobie po pustym? Absolutnie niezrozumiałe. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 e ja skręciłem filmik z Sella Rondy z marca, tylko mi wątek uciekł [YOUTUBE] [/YOUTUBE] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Cześć I kolejny filmik dośc ciekawy. Zwróćcie uwagę, żę praktycznie wszystcy narciarze jadący na filmie mają króciutkie nartki a jadą skrętem o średnim lub długim promieniu. Przy technice, która prezentują: zdecydowane odchylenie, brak zrównowazonej pozycji, nadmierne pochylenie tułowią, które idzie za zbyt nisko opuszczonymi rękami, podpieranie się wenętrzną - ciężko jest jechać inaczej. Wydaje się, że zdecydowanie źle dobrane narty (zbyt krótkie i zbyt sztywne) po prostu utrudniają im prawidłową jazdę. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Cześć I kolejny filmik dośc ciekawy. Zwróćcie uwagę, żę praktycznie wszystcy narciarze jadący na filmie mają króciutkie nartki a jadą skrętem o średnim lub długim promieniu. Przy technice, która prezentują: zdecydowane odchylenie, brak zrównowazonej pozycji, nadmierne pochylenie tułowią, które idzie za zbyt nisko opuszczonymi rękami, podpieranie się wenętrzną - ciężko jest jechać inaczej. Wydaje się, że zdecydowanie źle dobrane narty (zbyt krótkie i zbyt sztywne) po prostu utrudniają im prawidłową jazdę. Pozdrawiam serdecznie Obslizguja sie! Przy takiej jezdzie mozna jechac kazdym skretem(dlugosc skretu) i dlugosc nart nie maja znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Cześć I kolejny filmik dośc ciekawy. Zwróćcie uwagę, żę praktycznie wszystcy narciarze jadący na filmie mają króciutkie nartki a jadą skrętem o średnim lub długim promieniu. Przy technice, która prezentują: zdecydowane odchylenie, brak zrównowazonej pozycji, nadmierne pochylenie tułowią, które idzie za zbyt nisko opuszczonymi rękami, podpieranie się wenętrzną - ciężko jest jechać inaczej. Wydaje się, że zdecydowanie źle dobrane narty (zbyt krótkie i zbyt sztywne) po prostu utrudniają im prawidłową jazdę. Pozdrawiam serdecznie Mitek, uwrażliwiłem się na hasło "pedałowanie". I sporo mi to dało w jeździe - tutaj chyba też to widać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Cześć Mitek, uwrażliwiłem się na hasło "pedałowanie". I sporo mi to dało w jeździe - tutaj chyba też to widać ? Tak, to bardzo chrakterystyczne dla młodych stażem narciarzy. Obslizgują się - wiadomo, jak nie stają dobrze na narcie a jeszcze tej narty prawie pod nimi nie ma to muszą. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Cześć Tak, to bardzo chrakterystyczne dla młodych stażem narciarzy. Obslizgują się - wiadomo, jak nie stają dobrze na narcie a jeszcze tej narty prawie pod nimi nie ma to muszą. Pozdrowienia Stanie na nartach nie ma znaczenia. Odnies sie do tego co jada a nie do tego co chcesz, zeby jechali. Tam jest pare osob jedni jezdza lepiej inni gorzej. Technika? mieszana tz nie ma zadnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 25 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 (edytowane) jako ,że odświeżyłem temat , to wstawiam też coś swojego:) [YOUTUBE] [/YOUTUBE] ehh, przyjemnie powspominać Edytowane 25 Kwiecień 2010 przez aklim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2010 (edytowane) to Ci powiem ze naprawde nieźle:) troche tam trzeba poprawić jak ręce i zeby nie rotować barkiem bo wg mnie w normalnej jeździe to sie nie przydaje troche bardziej bioderko i będzie git ( ehh mowie co zle a sam robie bledy ) Edytowane 25 Kwiecień 2010 przez bugajson 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 26 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2010 no tak ręce , ręce , ręce:) dużo mówimy o nogach , biodrach , itd, a moim zdaniem ,żeby dobrze zbalansować sylwetkę to tymi rączkami trzeba też trochę popracować . Ale ja młody jestem , więc wszystko przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 26 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2010 e ja skręciłem filmik z Sella Rondy z marca, tylko mi wątek uciekł [YOUTUBE] [/YOUTUBE] fajna muza....liczy się fun:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 26 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Cześć I kolejny filmik dośc ciekawy. Zwróćcie uwagę, żę praktycznie wszystcy narciarze jadący na filmie mają króciutkie nartki a jadą skrętem o średnim lub długim promieniu. Przy technice, która prezentują: zdecydowane odchylenie, brak zrównowazonej pozycji, nadmierne pochylenie tułowią, które idzie za zbyt nisko opuszczonymi rękami, podpieranie się wenętrzną - ciężko jest jechać inaczej. Wydaje się, że zdecydowanie źle dobrane narty (zbyt krótkie i zbyt sztywne) po prostu utrudniają im prawidłową jazdę. Pozdrawiam serdecznie hm nie widze żeby miał tam ktoś trudności z prawidłową jazdą, no chyba że chodzi tu o prawidłową jazdę wg podręcznika SITN? i znam wszystkie osoby z tego filmu i raczej nikt nie ma trudności z prawidłową jazdą, oczywiście są tu różne poziomy jazdy ale są to takie poziomy które te osoby lubią. źle dobrane narty? pff, nie jeżdże kilka sezonów na nartach i troszkę siędze w temacie sprzętu, odpowiedniej długości nart i sztywności i taka opcja po prostu odpada.. na tym filmie nie ma jazdy sportowej ani demonstracyjnej, jest pełna rekreacja, jak napisał pax53 - fun:) i przy tej technice prezentowanej na filmie da sie jechac i krótki i średni i długi skręt:) szkoda że mam tak mało filmów z tego roku.. w przyszłym trzeba bedzie sie bardziej ogarnąc:) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi