aklim Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 (edytowane) jako ,że sezon już się dawno dla mnie skończył , wszedzie panuje zieloność , to tak raz za razem przeglądam sobie moje zdjęcia i filmiki z ostatniej zimy i przy okazji wyszukałem coś takiego:eek:: [YOUTUBE] [/YOUTUBE] takie moje próbowanie jazdy w świerzym śniegu (jakieś 40-50 cm ) na slalomkach:o:) Ps podkład muzyczny to nie mój pomysł , ale w sumie chyba może być Edytowane 29 Maj 2009 przez aklim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 (edytowane) Nie wiem skąd ta emotka: :eek: ,bardzo fajnie!Dopóki na Pilsku był puch też mi się fajnie jeździło! Nie wiem jak to wyglądało,ale jeździło się super,mimo muld,które w sumie nie przeszkadzały... Edytowane 29 Maj 2009 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 30 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2009 Nie wiem skąd ta emotka: :eek: bo jak siebie oglądam na takich filmikach to zawsze myślę sobie , że można to było zjechać lepiej;) , no ale może niekoniecznie na tych nartach:rolleyes:. Dlatego "zainwestowałem" w X-Wingi:) , zobaczymy , czy będzie jakaś jakościowa poprawa:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 30 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2009 bo jak siebie oglądam na takich filmikach to zawsze myślę sobie , że można to było zjechać lepiej;) To samo mogę powiedzieć o sobie - często wydaje mi się,że mogło być lepiej. Może po prostu moje narty muszą mieć odpowiednie warunki? , no ale może niekoniecznie na tych nartach:rolleyes:. Dlatego "zainwestowałem" w X-Wingi:) , zobaczymy , czy będzie jakaś jakościowa poprawa:rolleyes: Mam wrażenie,że jednak sprzęt ma spore znaczenie,zwłaszcza na naszych trasach,gdzie rano bywa równo,a dwie godziny później warunki iście freeridowe... Kolega miał okazję przetestować Rossignol Zenit Z15 z wymiennymi wąsami - był nimi zachwycony! W zmiennych warunkach,a zwłaszcza trudnych,szły "niewzruszone",kiedy założył stare pseudo carvingowe narty,już zupełnie inaczej/gorzej to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 30 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2009 Aklim, moim zdaniem bardzo fajnie jechałeś, szybko pewnie i tak ma być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 31 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2009 Aklim, moim zdaniem bardzo fajnie jechałeś, szybko pewnie i tak ma być! I mnie się podobało, przede wszystkim bardzo rytmicznie, co podkreśla efektowność przejazdu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Cześć Aklim, moim zdaniem bardzo fajnie jechałeś, szybko pewnie i tak ma być! Właśnie i jak widać narty tu nic do rzeczy nie mają. Wazny jest jeździec. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 1 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Cześć Właśnie i jak widać narty tu nic do rzeczy nie mają. Wazny jest jeździec. Pozdrawiam dzięki wszystkim za dobre słowo:) ja sam siebie nie lubię oceniać , lepiej więc jak inni to robią , ale faktycznie ten przejazd chyba mi wyszedł natomiast co do nart - to sami pewnie dobrze wiecie , że jazda na nartach slalomowych ( tutaj akurat Rossi 9S Oversize 165cm) w takich warunkach strasznie dużo zdrowia kosztuje ( przynajmniej mnie ) i po kilku przejazdach już się odechciewa szaleństw pozatrasowych , bo nogi wchodzą już do du..... Stąd moja decyzja o zakupie nart bardziej nadających się na takie harce , które mam nadzieję będą dużo przyjaźniejsze do pilotowania w głębszym śniegu pozdrawiam i byle do zimy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 1 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Aklim...szacuneczek:)...bardzo fajnie śmignąłeś w tym kopnym śniegu....ale Ty dopiero będziesz jechał "Stubai XI 2009:D:D:D....pozdro Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 1 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2009 (edytowane) Aklim...szacuneczek:)...bardzo fajnie śmignąłeś w tym kopnym śniegu....ale Ty dopiero będziesz jechał "Stubai XI 2009:D:D:D....pozdro Paweł upsss:eek: to pewnie dlatego ,że już bym chciał żeby był listopad 2009;) Ps już poprawiłem żeby nie wygladało to jak "powrót do przyszłości" Edytowane 1 Czerwiec 2009 przez aklim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 1 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Aklim....ja też już bym chciał żeby był listopad,nawet moto tak nie cieszy jak biały puszek:D:D:D....data datą to zwykły nic nie znaczący lapsus co nie zmiena faktu że fajny zjazd:)...pozdro Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nexcom Napisano 9 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2009 jako ,że sezon ............. takie moje próbowanie jazdy w świeżym śniegu (jakieś 40-50 cm ) na slalomkach:o:) witam po "śnie letnim" dawno mnie tu nie było a widze że już nie-dz(W)iadki już nie spią aklim "szacun" , co mialo byc powiedziane juz zostało wiec sie wymądrzać nie bede , powiem tylko że ja w takich warunkach to nawet nart nie wyciągam ale ty to już zresztą wiesz pozdrawiam i "ja już czekam" teżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 11 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2009 (edytowane) witaj Nex dawno Cię tu nie było ,a że sie pojawiłeś znaczy idzie zima:D oby okazji do filmowania naszych "popisów":eek: w nadchodzącym sezonie nie brakło. No i żeby operatorzy kamer(czytaj : nasze żony:D) dali radę:D może ogłosimy konkurs - kto pierwszy pokaże film z nowego sezonu ? Edytowane 11 Październik 2009 przez aklim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin69 Napisano 8 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2009 Witam Jestem tu nowy. Zamieszczam filmik z mojej jazdy z poprzedniego sezonu; Witów stok płaski jak stół. Proszę o uwagi dotyczące mojej techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 8 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2009 no w końcu coś nowego:) generalnie jazda Ok i trudno coś tu doradzac .Radzę lepiej wziąć na 1-2 godziny jakiegos kumatego instruktora z "papierami" , który wypunktuje wszytkie ewentualne błędy w twojej jeździe i wtedy już będziesz wiedział nad czym masz popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin69 Napisano 8 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2009 rzeczywiście nauka z instruktorem dużo daje. Ja jednak w 90% jestem samoukiem.Uczyłem się jeżdzić na własnych błędach i oglądając różne filmiki w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 8 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2009 rzeczywiście nauka z instruktorem dużo daje. Ja jednak w 90% jestem samoukiem.Uczyłem się jeżdzić na własnych błędach i oglądając różne filmiki w internecie. to tak jak ja z tym samouczeniem się , Jednak jak ktos z boku popatrzy , podpowie i jeszcze ma pojęcie o tym , to naprawdę dużo daje . Sam tego doświadczyłem i postęp wg mnie był znaczący:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 8 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2009 Witaj , moim zdaniem Marcin ładnie wbicie kijka , na krawedzi itd. Teraz może czas zacząć jeżdzić na bardziej ambitniejszych trasach ,czerwone, czarne więcej lodu, wtedy zobaczysz jak Ci pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 8 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2009 A dlaczego nikt nie pisze o autorze zdjęć :eek: Z doświadczenia wiem, że jechać i filmować w ten sposób (równolegle z filmowanym narciarzem, z jego boku) to spora sztuka. Marcin (Raceman) ma w pełni rację. Powinieneś popróbować na trudniejszych, bardziej wymagających górkach. pzdr misal _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin69 Napisano 8 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2009 Dzięki za oceny,a filmik kręcił mój syn Jasiu-jeżdzi na nartach od 3 r. życia (oczywiście dzięki tatusiowi). Co do stromszych tras to mam problem z kontrolą prędkości.na początku jest dobrze lecz po przekroczeniu pewnej szybkości skręty wydłużają się bo narty wchodzą w ześlizg.Nie bardzo też wychodzi mi skręt krótki z obrotem stóp to pewnie dla tego bo głównie jeżdże po płaskich stokach gdzie trzeba szukać prędkości( czyli czysto na krawędziach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 9 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2009 mam pewne uwagi i spostrzenia zgodnie z zyczeniami 1. jesli to byla jazda równoległa to wbijanie kijka jest zbedne i powiniem być wiekszyszy promien tego skrętu ponadto przy tej jezdzie wiksza prac biodra ,wieksze wejscie biodrem 2. jesli to byl smig -to na bardziej stromym stoku 3 jesli to byla jazda NW to brak zakonczenia pełnego skretu - po prostu jechales na litere ZET rece powinne byc trzymane z przodu i tylko akcent kijkiem a TY ręke wysuwasz do prozdu i cofasz w tył - to jest bardzo zauważalne 4 - ladna jazda - ale pomieszałeś tam 3 style. 5 2 lekcje z dobrym fachowcem i bedzie ocena celujaca - obecnie bdb, jak na samouka. INNA jest ocena filmiku a inna jazdy realnie pozdrawiam do zobaczenia na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2009 Cześć Witam Jestem tu nowy. Zamieszczam filmik z mojej jazdy z poprzedniego sezonu; Witów stok płaski jak stół. Proszę o uwagi dotyczące mojej techniki. To był smig na płaskim stoku. Kiedyś jeźziło sie smigami z róznym zapoczątkowaniem skretu (tu idealny byłby smig nozycowy) ale tem nie jest zły. Oczywiścei do prezentacji smigu powinieneś wybrac stromy stok ale tu tez wiele widac - głownie plusy: - dobry rytm - podstawa śmigu - widac zmine rytmu na szybszy i wolniejszy - momentami może nawet zbyt szybki ale wyrabiałeś się z symchronizacja ruchów a to najwazniejsze - synchronizacja - pozycja, przekrwędziowanie, kijek bardzo dobra - równoległe prowadzenie obu narta j jedniocześna zmiana krawędzi. Nie potrzeba ani pogłębiac pozycji ani bardziej dociskac narty bo jedziesz po płaskim a więc: - dobre dostosowanie zakresu ruchów do prezentowanej techniki i stoku. - praktycznie brak zbednych ruchów, uporządkowana sylwetka a teraz żeby nie była za pięknie;): - wysuwanie narty wewnetrznej do przodu co sprawia wrażenie "pedałowiania' Przy jechanej ewolucji nie razi zbytnio ale przy stromym stoku lub dłuższym skręcie będzie prowadziło do zablokowania stawów i odchylenia. Jakby był dłuższy skret byłaby pozycja z wysuniętą nogą wewnętrzną i stosunkowo prostym tułowiem. Czyli jechałbyś w odchyleniu - to przyczyna tego o czym pisałeś - dlaczego tracisz kontrple w szybszym skręcie - niedostosowanie ewolucji do stoku - ale to raczej nie dotyczy techniki a taktyki jazdy. Fajnie byłoby zobaczyc na takim stoku długi pokręcony skręt przejście do smigu na tym troszke stromszym i powót do długiego. Ukłony dla filmowanego i filmującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin69 Napisano 15 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2009 (edytowane) Dzięki za wszystkie uwagi dot. mojej jazdy.Już nie mogę doczekać się śniegu żeby wcielić je w życie. Poniżej zamieszczam linki do filmików dot. głównie skrętu krótkiego które moim zdaniem są pomocne w doskonaleniu techniki: 1.tu jest pokazany skręt krótki carvingowy ładnie widać rytm,zwróćcie uwagę na sposób zakrawędziowania z kolana [YOUTUBE]7gp-d4DJeGQ[/YOUTUBE] 2.tu są fajne ćwiczenia na koordynacje ruchów i właściwą pozycje w skręcie krótkim. [YOUTUBE]EvJyZJqRwRI[/YOUTUBE] 3.a to o czym pisał Mitek (skręt krótki w połączeniu z długim). [YOUTUBE]vtd-CtL4c5Q[/YOUTUBE] 4.teraz skręt krótki z obrotem stóp(nie czysto na krawędzi).Mniejsza prędkość, dobre na stromsze [YOUTUBE]9hB8eoj4LMk[/YOUTUBE] 5.to samo tylko skręt o większym promieniu [YOUTUBE]Y6lRXGOssQs[/YOUTUBE] 6.teraz coś o wbijaniu kijków.w drugiej części filmu Bode pokazuje jak uzyskać właściwą pozycję przód-tył dzięki ugięciu nóg w stawie skokowym(kolana do przodu) [YOUTUBE]41llqEmmlQI[/YOUTUBE] 7.a tu coś dla freeriderów i tych którym nie chce się rano wstać żeby pojeżdzić na sztruksie. http://www.sportskool.com/videos/crud Edytowane 16 Listopad 2009 przez JC 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonidius Napisano 16 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2009 (edytowane) To ja też coś dorzucę: [YOUTUBE]TTboYL8CjaU[/YOUTUBE] , i drugi z paroma ćwiczeniami [YOUTUBE]vlzIkIQa3e0[/YOUTUBE] Edytowane 16 Listopad 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pennas Napisano 29 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2009 Carving w DAVOS Mój początek sezonu w Davos grudzień 2009 [YOUTUBE] [/YOUTUBE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi