Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Techniki jazdy oraz nasze filmiki

Boogie

Rekomendowane odpowiedzi

dobry instruktor zdecydowanie najszybciej wypunktuje co robisz źle ,powie co należy poprawić i przede wszystkim pokaże w jaki sposób to zrobić (czyli odpowiednie ćwiczenia )

Święte słowa - pod warunkiem, że dobrze trafi.

ahh i jeszcze jedno nexcom dla mnie jeździsz wbrew prawom fizyki ;)

Właśnie wręcz odwrotnie ;). To siła odśrodkowa utrzymuje go przy śniegu ;), a właściwie przeciwstawianie się jej, równoważenie jej oddziaływania.

To czysta fizyka.

Edytowane przez KP

Jeszcze mam 2 pytania :)

1. Jakim w końcu ja stylem pociskam ?:D homo nie wiadomo :confused:

2. Czy uważacie że potrzebuje instruktora ?

Jeszcze nie opatentowałem cytatów jak się tutaj robi.. ale KP ten filmik był kręcony we Włoszech niedaleko od Cortiny'D ampezzo Auronzo (1 raz za granicą na nartach i na pewno nie ostatni ponieważ ja z rodzicami się zakochałem w tych krajobrazach i stokach co nas otaczały )

ahh i jeszcze jedno nexcom dla mnie jeździsz wbrew prawom fizyki ;)

Tak z ciekawości- jakie w końcu narty kupiłeś? I jakie wrazenia z użytkowania?

Tak z ciekawości- jakie w końcu narty kupiłeś? I jakie wrazenia z użytkowania?

To tak nastawiłem się że kupie sobie elany speedwavy ale akurat nie było więc poszedłem za waszą radom i pooglądałem sobie progressora i tak los chciał że go kupiłem :)8+

Nowe narty to różnica jak niebo a ziemia. Na początku miałem stracha gdy po kilku zjazdach poczułem ze meczom mi się o wiele bardziej nogi aleeee później jak się przyzwyczaiłem to nie czułem żadnego dyskomfortu:):):)

Wie ktoś może czy w Małym Cichym jest dobra szkóła narciarska ?;)

do przodu sie pochyl ! taki sam błąd jak romek robisz krzesło wypchnij kolana do przodu i pochyl górę do przodu tak zebys sie prawie operał na językach przesuń całą pozycje do przodu bo wogole kontroli nie masz jadą odchylony do tyłu prawie 0 sterowanie przodem:) ręce na wysokośi bioder troche wypchnięte do przodu. nie skręcaj barków do środka skrętu nogi troche szerzej i suń nartami przód tył skręcając i będzie wszystko ok

nowa wieś koło jędrzejowa?:)

Edytowane przez bugajson
  • Like 1

ręce na wysokośi bioder troche wypchnięte do przodu.(...)

suń nartami przód tył skręcając(...)

nowa wieś koło jędrzejowa?:)

-czyli ręce zbyt wysoko? i zbyt do przodu?

-tego chyba nie rozumie

- NW koło Mierzęcic ewentualnie Pyrzowic

raz ręce masz ok raz nie:) troche za daleko do przodu i za wysoko

chodzi mi o to ze wydaje mi sie ze lekko przesuwasz wewnętrze kolna do do przodu co ulatwia ci skręt tak minimalnie

pamiętaj o tej pozycji bo w pewnym momencie widać jak cie posadziło bardzo na tył i dzioby poszły w góre i było by bum:):)

-NW to teraz wiem o którą chodzi:)

-czyli ręce zbyt wysoko? i zbyt do przodu?

-tego chyba nie rozumie

- NW koło Mierzęcic ewentualnie Pyrzowic

Położenie rąk nie jest takie złe jeżeli chodzi o wysokość i trzymanie "do przodu".

Latają Ci momentami za szeroko, ale to wynika tez z tego że tracisz równowagę z innych powodów i łapiesz ją na zasadzie "machania na boki".;)

Widać, że momentami ręka odstokowa (na zewnątrz skrętu) zostaje za bardzo z boku i szeeeroko "łapiesz nią powietrze" jakbyś kawał świata do serducha chciał nią przygarnąć ;)

Poza tym faktycznie tyły dość mocno wozisz.

Weź instruktora na 2 - 3 godzinki aby popracować na balansem i rytmiką.

Ale wydaje mi się ze masz smykałkę do jady, tylko trzeba trochę poćwiczyć. :)

Pzdr.

ps. uzupełnionko

* sposobu w szerszym prowadzeniu nart bym nie szukał;

* Nowa Wieś koło Woliborza ?? :D

Edytowane przez juice
  • Like 2

Położenie rąk nie jest takie złe jeżeli chodzi o wysokoś i trzymanie "do przodu".

Latają Ci momentami za szeroko, ale to wynika tez z tego że tracisz rownowage z innych powodów i łapiesz nimi balans na zasadzie "machania na boki".;)

Widać, że momentami ręka odstokowa (na zewnątrz skretu) zostaje za bardzo z boku i szeeeroko "łapiesz nią powietrze" jakbyś kawał świata do serducha chciał nią przygarnąć ;)

Poza tym faktycznie tyły dość mocno wozisz.

Weź instruktora na 2 - 3 godzinki aby popracować na balansem i rytmiką.

Ale wydaje mi się ze masz smykałkę do jady, tylko trzeba trochę poćwiczyć. :)

Pzdr.

ps. uzupełniko

* sposobu w szerszym prowadzeniu nart bym nie szukał;

* Nowa Wieś koło Woliborza ?? :D

no dobrze chop mowi:)

wszystko co w temacie chłopaki powiedziały od siebie tylko proponuje zatrzymaj na 20sekundzie i zwróć uwage na 2 rzeczy :

połozenie nart wzgledem siebie (narta zewnętrzna cofnięta znacznie) - proste do skorygowania albo wysuń zew.albo cofnij wew.

ułożenie barków wzgledem toru jazdy (robisz kontrotacje co wiąże sie z 1wszym punktem) jak nie skoryguje tego punkt 1wszy to spróbuj bokserem - robiąć skret pomysl ze zew. pięścią chcesz komus przywalic wiec wysuwasz ja do przodu lekko do środka stoku nad nartami bardziej w stosunku do wew. ale uwaga to tylko cwiczenia na skorygowanie barków żebyś nie nabrał takiego nawyku :D zazwyczaj pomaga po paru takich zjazdach.

połozenie całej sylwetki (tyły -wszytko konkretnie powiedziane wyzej )

ps. ja stawiam na Nową Wieś koło Kęt ;)

• Like 1

wszystko co w temacie chłopaki powiedziały od siebie tylko proponuje zatrzymaj na 20sekundzie i zwróć uwage na 2 rzeczy :

połozenie nart wzgledem siebie (narta zewnętrzna cofnięta znacznie) - proste do skorygowania albo wysuń zew.albo cofnij wew.

no to jednak dobrze widziałem:)

Cześć chłopaki (panie też witam ale one jakoś się nie udzielają w tym wątku).

Wróciłem po tygodniu szkolenia w Wildschonau i widzę ze temat się dalej rozwija. Pojawiają się jednak sprzeczności w waszych wypowiedziach.

Wszystkie błędy sylwetki u cysia biorą się z braku wypchnięcia kolan do przodu i pozycji siedzącej. W takiej pozycji kolana nie pracują, a wypchnięcie biodra do stoku powoduje obrócenie tułowia i cofnięcie dolnej nogi.

Usuńmy źródło problemu, czyli kolana i tułów do przodu!

Obracanie ramion (sięganie ramieniem zewnętrznym do środka stoku spowoduje tylko wypchnięcie biodra na zewnątrz) i może wejść w niechciany nawyk.

Zresztą lekka rotacja ramion (plecami do stoku) nie jest błędem, byle tylko zewnętrzne ramię nie zostawało w tyle jak u cysia.

A oto przykład który podsunął mi kiedyś Raceman:

http://www.skionline.pl/galerie/head-hermann-maier-12-2008/maier-hermann-13.jpg

• Like 1

Cześć chłopaki (panie też witam ale one jakoś się nie udzielają w tym wątku).

Wróciłem po tygodniu szkolenia w Wildschonau i widzę ze temat się dalej rozwija. Pojawiają się jednak sprzeczności w waszych wypowiedziach.

Witaj po szkoleniu :)

A ja sprzeczności nie widzę.

Wszystkie błędy sylwetki u cysia biorą się z braku wypchnięcia kolan do przodu i pozycji siedzącej. W takiej pozycji kolana nie pracują, a wypchnięcie biodra do stoku powoduje obrócenie tułowia i cofnięcie dolnej nogi.

Wszak pisaliśmy i to z pogrubieniem, że okrutnie wozi tyły.

Acz nie wszystko przez to.

Usuńmy źródło problemu, czyli kolana i tułów do przodu!

A jakże i przede wszystkim.

Obracanie ramion (sięganie ramieniem zewnętrznym do środka stoku spowoduje tylko wypchnięcie biodra na zewnątrz) i może wejść w niechciany nawyk.

Powyższe pogrubienie i to kolejne do porównania - to co jest przyczyną, biodro ciągnie barki i rękę czy na odwrót :rolleyes:

Poszczególne elementy mogą być ok, natomiast "rozbiegane ręce" mogą powodować kontrrotację, i zepsuć sporo. To jest to "moje" przygarnianie świata do serca na które Nex podał receptę - ćwiczenie.

Zresztą lekka rotacja ramion (plecami do stoku) nie jest błędem, byle tylko zewnętrzne ramię nie zostawało w tyle jak u cysia.

A oto przykład który podsunął mi kiedyś Raceman:

http://www.skionline.pl/galerie/head-hermann-maier-12-2008/maier-hermann-13.jpg

Przykład piękny, ale czy nie nazbyt ambitny ??

Poza tym skręt ramieniem wewnętrznym przy wejściu barkiem w bramkę gigantową nijak się ma do wspomnianej kontrrotacji w skręcie, dwa barki i jeszcze kawałek tułowia leci.

Pzdr.

p.s. jakieś wrażenia ze szkolenia ??

to co jest przyczyną, biodro ciągnie barki i rękę czy na odwrót :rolleyes:

W tym wypadku wypychane do stoku biodro przy unieruchomionych kolanach obraca cały tułów a z nim ramiona.

Poszczególne elementy mogą być ok, natomiast "rozbiegane ręce" mogą powodować kontrrotację, i zepsuć sporo. To jest to "moje" przygarnianie świata do serca na które Nex podał receptę - ćwiczenie.

Masz w zupełności rację jeśli chodzi o 'rozbiegane ręce'. Dlatego napisałem żeby nie zostawiał zewnętrznej ręki z tyłu.

Zaprotestowałem jedynie przeciwko proponowanemu przez nexa ćwiczeniu.

Raz ze miało to naprawiać skutek a nie przyczynę, dwa, że sztuczne wypychanie ręki do wewnątrz skrętu powoduje rotację biodra na zewnątrz a może stać się złym nawykiem (wiem to po sobie).

Poza tym skręt ramieniem wewnętrznym przy wejściu barkiem w bramkę gigantową nijak się ma do wspomnianej kontrrotacji w skręcie, dwa barki i jeszcze kawałek tułowia leci.

Masz rację, ze to nie to samo co rotacja ramion u cysia, ale chciałem pokazać (na dobrym przykładzie), że nie należy tak potępiać obrotu barków od stoku. Przy odpowiedniej sylwetce ułatwia głębsze wypchnięcie biodra czyli głębsze zakrawędziowanie. To właśnie wykorzystują zawodnicy, a dla zwykłych narciarzy jest to lepsze niż obracanie barków w stronę przeciwną.

jakieś wrażenia ze szkolenia ??

Szkolenie jak zwykle super. Jak zwykle dowiedziałem się jakich to nowych złych nawyków zdążyłem się nabawić i popracowałem nad ich eliminacją.

Jestem wdzięczny za wszelkie rady, choć przyznam się, że trochę się pogubiłem:)

Podsumowując sylwetka i kolana do przodu, a reszta sama przyjdzie? Filmik właściwie przedstawia tylko długi skręt, którym zdecydowanie rzadziej jeżdżę. Nie wiem czy w krótkim jest tak samo. Czasem szczególnie na bardziej stromych stokach czuję, że muszę pójść do przodu by bardziej docisnąć narty, czasem też nartki chcą odlecieć (szczególnie 15 cm krótsze slalomki). W długim pozycja siedząca mi specjalnie nie przeszkadzała i jej nie korygowałem, lecz teraz już wiem, że muszę:)

Odnośnie skrętu krótkiego to znalazłem jedno zdjęcie, choć nie wiem czy cokolwiek wnosi do tematu.

Pozdrawiam i dziękuję:D

picture.php?albumid=149&pictureid=1176

picture.php?albumid=149&pictureid=1178

Ps. ucinając spekulacje Nowa Wieś w powiecie Będzińskim (tam jest tylko jedna:P)

bardzo fajnie :) jedno mi tylko nie pasuje ten przyruch że obie ręce prz skręcie idą do siebie i do góry ale poza tym super :D

Specjalnie czasem to robiłem żeby mieć jescze większa siłę przy wyjściu z skrętu i wjęsciu odrazu w następny skręt

podobnie jak Cuche

[YOUTUBE]

[/YOUTUBE]

witaj gregre0 brakowało nam Ciebie :)

nie czytałeś zbyt uważnie bo wyczytałbyś cytuje :

"ale uwaga to tylko ćwiczenia na skorygowanie barków żebyś nie nabrał takiego nawyku zazwyczaj pomaga po paru takich zjazdach."

nie podałem mu tego jako stylu sposobu jazdy ale przykład/cwiczenie na przemyślany ruch podczas jazdy,

nie chodzi nawet o wykonanie tego "wizualnie" ale żeby w głowie mu grało bo wszystko niestety zaczyna się w naszej głowie wszystkie nawyki,błędy, przyzwyczajenia (wiem to po sobie bo z niektórymi do dzis walcze bezskutecznie).

Świadomość naszych ruchów naszego ciała podczas jazdy to połowa sukcesu.

Wierz mi (albo sprawdź jak nie) ze dwie znane mi szkoły stosują skutecznie to ćwiczenie na setkach kursantów w sezonie ze skutkiem takim ze po 2 takich przemyślanych zjazdach problem kontrotacji u każdego delikwenta znika.

Po za tym wg mojej skromnej opinie i tego co obserwuje na stokach kontrotacja a siadanie na tyłam mogą ale nie muszą mieć wspólnego mianownika (a częściej to drugie - nie mają)

można mieć idealnie zrównoważoną pozycje a kontrotacja i tak się wciska

patrz fotka nr 1:

ten gość jeździ idealnie zrównoważoną pozycją a na poczatku tego sezonu patrz co wyprawiał >

maciekprzed.jpg

po dwóch zdaniach i dwóch zjazdy z bokserem i po 20 minutach jeździł tak :

maciekpo.jpg

pozdrawiam

penas fajna jazda naprawdę:) taka agersywna tylko jak marcin mowi te ręce tak troche do gory idą

cysiu pozycja na nartach jest ta sama niezaleznie od skrętu do przodu sylwetka opierasz cięzar do przodu, to 2 zdjęćie wklejone przez ciebie wg mnie pokazuje ze na początek kręcisz tułwiem a dopiero nogi idą a tak sie nie robi- greg mowil skręcasz sie do środka a to bląd

Czasem szczególnie na bardziej stromych stokach czuję, że muszę pójść do przodu by bardziej docisnąć narty, czasem też nartki chcą odlecieć (szczególnie 15 cm krótsze slalomki).

Technika jazdy (więc i sylwetka) przy krótkich skrętach jest podobna jak w długich. Więcej dynamiki i mniej czasu na korekcje błędów, mniej stabilna (dynamicznie zmienna ) pozycja. Dlatego przy krótkich skrętach sam częściej odczuwasz potrzebę zmiany sylwetki. W długim skręcie, dopóki wszystko idzie spokojnie można w takiej pozycji jechać pozornie stabilnie (szczególnie na dłuższych nartach). Odczujesz to kiedy na przykład niespodzianie przeskoczysz przez garb, najpierw uwolnione narty wysuną się bardzie do przodu, potem spadając dociśniesz/przysiądziesz mocnej na tyły i jeśli w tym momencie będziesz potrzebował szybko zmienić kierunek mogą być problemy - uczucie jakby narty chciały same odjechać w na najmniej pożądanym kierunku.

Poza tym kiedy opanujesz wypychanie kolan do przodu i dociskanie przez języki przodów narty przekonasz się że Twoje narty mogą wykręcać ciaśniejsze łuki niż Ci się do tej pory wydawało.

Świadomość naszych ruchów naszego ciała podczas jazdy to połowa sukcesu.

Oj, to już prawie cały sukces:D

Niestety, trudno jednocześnie panować nad wszystkim i dlatego ćwiczymy i ćwiczymy i ćwiczymy, żeby w istotnym momencie pozostawić większość odruchom a samemu koncentrować się na najważniejszym.

Instruktorzy stosują mnóstwo różnych ćwiczeń (większości pewnie jeszcze nie widziałem) żeby ułatwić nam opanowanie sztuki jazdy.

Ćwiczenia często opierają się o sztuczne oraz przesadne ruchy, i tu miałeś rację. Podałeś też dobry przykład w którym miało ono idealne zastosowanie.

Kolega na Twoim zdjęciu miał kontrrotowane ramiona i biodra. Po ćwiczeniach obrócił oba bardziej na wprost. Ćwiczenie spowodowało obrócenie ramion i bioder w określonym kierunku.

Małe ale, stosował inną technikę jazdy ( przynajmniej przypuszczam że taki był cel). Wychył całego ciała do środka skrętu, ramiona i biodra stabilne i na wprost - w kierunku jazdy.

W przypadku Cysia obrócenie biodra byłoby skutkiem niepożądanym, dlatego zaprotestowałem przeciwko temu ćwiczeniu. Poza tym, jak już napisałem, uważałem że byłoby działaniem na skutek a nie przyczynę.

A może i dlatego że na ostatnim wyjeździe, spędziłem sporo czasu na czymś dokładnie odwrotnym. Odzwyczajałem się od zbędnego rotowania ramion w kierunku skrętu poprzez zbyt dalekie sięganie zewnętrzną ręką z kijkiem.

ten gość jeździ idealnie zrównoważoną pozycją a na poczatku tego sezonu patrz co wyprawiał >

pozdrawiam

I teraz na Słotwinach też mu nieźle szło ;). Mam nadzieję Nexcom, że pozdrowienia dotarły. Może kiedyś będzie szansa pośmigać razem.