alfredoo Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Witam Jestem tu nowy. Zamieszczam filmik z mojej jazdy z poprzedniego sezonu; Witów stok płaski jak stół. Proszę o uwagi dotyczące mojej techniki. Techniki narciarskiej nie widze, a jak chcesz to nazwe to technika kiwana, kiwasz sie nad nartami na boki rytmicznie i stawiasz w ten sposob narty czesciowo na krawedziach a ze narty sa krotkie gleboko taliowane to wychodzi taki sobie skret. Domyslam sie, ze lubisz tak jezdzic na lagodnych stokach i dlatego masz ten kiwany skret opanowany. Za poprzednikami: prosze jezdzic na bardziej stromych stokach, przejedz sie chociaz raz na narcie ca 180 cm Do Mitka: hihihihihih (dotyczy smigu i reszty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 31 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2009 Alfredzie życzę Tobie Szczęśliwego Nowego Roku i więcej wiary w ludzi oraz by Twoje krytyczne oko także zobaczyło dobre strony świata... Do zobaczenia na szkoleniu GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Alfredzie życzę Tobie Szczęśliwego Nowego Roku i więcej wiary w ludzi oraz by Twoje krytyczne oko także zobaczyło dobre strony świata... Do zobaczenia na szkoleniu GS. Marcinie dziekuje i zycze rowniez duzo dobrego w Nowym Roku. Na szkolenie GS nie przyjade, poniewaz jestem juz nie rozwojowy. O moich wyjazdach narciarskich informuje odpowiednio wczesnie. Dotychczas nasze drogi na stoku nie spotkaly sie ale mysle, ze wczesniej jak pozniej do wspolnej jazdy na nartach dojdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Naprawdę Alfredzie już nie mogę się tego doczekać, a nikt nie powiedział że mają być tylko na szkoleniu ludzie którzy są rozwojowi lub co lepiej rozwinięci. Miło by było gościć takiego nestora narciarstwa jak TY by służył nam radą i dobrym słowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Techniki narciarskiej nie widze, a jak chcesz to nazwe to technika kiwana, kiwasz sie nad nartami na boki rytmicznie Ludzie pomocy !!!! Chyba oślepłem :eek: Bo ja tego "kiwania" nie widzę. ....rva nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Ludzie pomocy !!!! Chyba oślepłem :eek: Bo ja tego "kiwania" nie widzę. ....rva nie widzę. Nie osleples, zdecydowanie nie. Jezeli wybierasz sie na szkolenie to dostapisz "jasnosci" pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Nie osleples, zdecydowanie nie. Jezeli wybierasz sie na szkolenie to dostapisz "jasnosci" pozdro Szkoda,że Ciebie nie będzie. Pewnie byłoby mi łatwiej dostąpić "jasności" Skoro na tym filmie który można powtarzać nie widzę to gdzież tam dojrzę obserwując live. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 (edytowane) Ojj Alfredzik, a ja uważam że dobrze że Cie tam nie bedzie... bo płachtą to jesteś już teraz a tam byś był już tyczką Edytowane 6 Styczeń 2010 przez Homar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Figo przeciez nie musisz widziec tego co ja i nic mi do tego. Napisz sam, co na tym filmie widzisz i wtedy moze ja to zauwaze i odniose sie do tego co jest. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 (edytowane) Panowie , panowie spokojnie, kolega Alfred i tak się nieźle uśmieje jak ktoś wklepuje nerwowe posty, uwierzcie mi! Spokój i tylko spokój ratuje sytuację. Alfred masz zaproszenie ode mnie na szkolenie! PS. Alfred powiedz szczerze co masz przeciwko biodru, ale tak naprawdę z ręka na wątrobie. Edytowane 6 Styczeń 2010 przez Raceman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Panowie , panowie spokojnie, kolega Alfred i tak się nieźle uśmieje jak ktoś wklepuje nerwowe posty, uwierzcie mi! Spokój i tylko spokój ratuje sytuację. Alfred masz zaproszenie ode mnie na szkolenie! PS. Alfred powiedz szczerze co masz przeciwko biodru, ale tak naprawdę z ręka na wątrobie. Musze konczyc. Odpowiadam krotko (za krotko). Biodro i te kilkanascie cm w gore i w dol to najciezsza czesc ciala. Na ogol nam nie zawodnikom (z wyjatkiem Homara) brakuje predkosci w skrecie a tym samym sily odsrodkowej aby zmieniajac krawedzie lekko przeniesc korpus na druga strone. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obal Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Musze konczyc. Odpowiadam krotko (za krotko). Biodro i te kilkanascie cm w gore i w dol to najciezsza czesc ciala. Na ogol nam nie zawodnikom (z wyjatkiem Homara) brakuje predkosci w skrecie a tym samym sily odsrodkowej aby zmieniajac krawedzie lekko przeniesc korpus na druga strone. pozdro Panowie kolejne nieprzygotowanie do lekcji! W ostatnim NTNie był o tym artykuł "Nie wywalaj biodra". Bardzo polecam;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 11 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2010 biodro Rejsi pytales Dendysa jak z tym biodrem w skrecie? Nie wiem co w NTN jest napisane, ale to nie przeszkadza aby jeszcze dodac. Zakladajac, ze sila odsrodkowa wywala na zewnatrz skretu to naturalnym ruchem bedzie jej przeciwstawic najciezsza czesc ciala (biodro z przyleglosciami, kazde "wlozenie" biodra odchyla). Co sie dzieje dalej? Przy zmianie skretu (krawedzi) nalezy sytuacje odwrocic i wtedy nastepuje najtrudniejszy moment. Jezeli my amatorzy poglebimy uklad ("wlozone" gleboko biodro) to bedziemy mieli trudnosci z przelozeniam korpusu na druga strone nart bo na to potrzebujemy jakiegos tam czasu. Gdy zmiarkujemy, ze czasu jest ja malo bedziemy przekladac to nieszczesne biodro przez tyly nart (najkrotsza droga i najkrotszy czas) wtedy podejmujemy ryzyko: albo dostajemy niesamowite przyspieszenie albo i to najczesciej narty wyjezdzaja nam do przodu jak bufory wagonowe i konczy sie to najczesciej efektowna gleba. pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Alfek wychodzi na to że jak Marcin73 jeździł by za Twoją radą nie miał by najlepszego czasu na szkoleniu oraz nie wygrywał by zawodów, amatorskich co prawda ale jednak zawodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Alfek wychodzi na to że jak Marcin73 jeździł by za Twoją radą nie miał by najlepszego czasu na szkoleniu oraz nie wygrywał by zawodów, amatorskich co prawda ale jednak zawodów... Rejsi, myslalem, ze sie rozumiemy, ze piszemy o wolnej jezdzie i to takiej jak na filmikach pokazywaliscie. Jest oczywistym, ze na tyczkach trzeba postawic gorna czesc ciala aby nie zawadzajac przejechac mozliwie blisko tyczki. Ogladalem fim z zawodow i nie bardzo widze agresywna jazde a tym samym rownowazenie cialem(biodrem) sily odsrodkowej. Nawet kilku probowalo "wkladac biodro" a ze predkosc bylo za mala to wyszlo nawet pokracznie. Marcinowi73 gratuluje i zycze dalszych zwyciestw. Na ktorym jest filmie i w ktorej sek jedzie Marcin? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 między innymi 2,27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasziek Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 witam jako, ze coraz mniej osob wrzuca swoje filmiki to sprobuje to w jakis sposob podratowac:) tutaj moja wczorajsza jazda w godzinach popoludniowych w Jurgowie.. bylem tam pierwszy raz.. ogolnie troche plasko ale calkiem przyjemnie dla takiej weekendowej spokojnej jazdy:) nizej filmik.. poprosze o konstruktywna(!!!) krytyke:) [YOUTUBE] [/YOUTUBE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 Cześć Jak na 1 to całkiem całkiem jak na 6,5 to byłoby chyba to. Jazda skretem zróznicowanym z pełną kontrolą prędkości. Mam wrażenie że w lekkim odchyleniu jedziesz. spore wysunięcie narty wewnetrznej i pedałowianie przy zmianie krawędzi należałoby probowac eleinowac bo na stromszym napewno dą się we znaki. Fajna jazda w przyjemnych waruneczkach - dzieki za film - tylko zazdrościć. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasziek Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 hej dzięki Mitek za odpowiedź. Z ta wysunięta narta masz racje.. ogólnie średnio to wygląda. Sprobuję nad tym popracować. Możesz napisac jeszcze ze dwa zdania na temat odchylenia? dzięki pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 ... pedałowianie przy zmianie krawędzi należałoby probowac eleinowac bo na stromszym napewno dą się we znaki. Fajna jazda w przyjemnych waruneczkach - dzieki za film - tylko zazdrościć. Pozdro Mitek a co to "pedałowanie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 Cześć Mam wrażenie, że tułów jest ustawiony zbuyt prosto w stosunku do reszty sylwetki. Golenie są dośc mocno oparte na językach butów - może zbyt mocno jak na ten stok a tułów wygląa na zbyt prosty. Powoduje to przesunięcie środka cięzkości do tyłu co na tym stoku nie ma specjalnefgo znaczenia ale na stromym może byc zabójcze. Pedałowaniem nazywam wykorzystanie do zainicjowania skretu silnego wysunięcia naryt wewnętrznej. Przy solidnie taliowanej narcie sam taki uch wystarcza do zainicjowania skrętu. Jest top bardzo częste u narciarzy z krótkim stażem wyposażonych w krótką taliowana nartę - najłatwiejszy sposób pociącnicia skretu cietego - niestety przy takiej pozycji skręt zawsze pozostanie niedokręcony po pozycja jest trochę zblokowana. ożęsz to sprawdzić wysuwając solidnie jedną nogę do przodu i próbując przyjąć uklad dośrodkowy - bardzo szybko noga zewnętrzna będzie prosta - maksymalny zakres ruchu. Powtórz to samo przy nogach obok siebie - możesz się praktycznie połozyć na ziemi (można się podeprzeć kijkiem) Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 To ja też"pedałuję" - ale nie mam pojęcia jak to poprawić... to mi przeszło ze starego "kolanko pod kolanko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasziek Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 dzięki za porady Mitek.. będe próbował poprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 Cześć To ja też"pedałuję" - ale nie mam pojęcia jak to poprawić... to mi przeszło ze starego "kolanko pod kolanko" Wystunięcie wewnętrznej jest naturalne i zawsze będzie miłąo miejsce. Problem tkwi w tym by nie było za duże i by ie wpływało na pozycję. Ja walczyłem z tym jadąc i cały czas zerkająć na przody nart. Jak bylo za bardzo cofalem i tarałem się zapamietać ułożenie bioder. Efekty przychodzą dośc szybko ale trzeba się kontrolowac cały czas. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 (edytowane) Ponieważ podczas szybkiej jazdy dość trudno jest wysunąć nogę zewnętrzną dość szybko można skorygować wysunięcie cofając wewnętrzny bark, a co za tym idzie biodro i w konsekwencji wewnętrzną nartę. Ponieważ większość ma pozostałości ze starej techniki (pozycja odstokowa) takie zjawisko dość ciężko wytępić. Trzeba starać się, żeby linia barków była prostopadła do kierunku jazdy - no i oczywiści pozycja zrównoważona . P.S.Fajny stoczek do zabawy. Edytowane 3 Luty 2010 przez KP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi