Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Bad Kleinkirchheim i nie tylko...

SB

Rekomendowane odpowiedzi

Pozazdrościć - prosimy o relacje z testów :)

Relacja z testów już jest na brudno napisana, chciałem to na spokojnie opisać i żeby miał to przed wyjazdem gotowe:D, bo jeśli chodzi o testy nart na naszym forum poprzeczka jest podniesiona baaaardzo wysoko, po przepisywałem tam takie tam z NTN;).

Więc tak, jestem już niemal spakowany, o 2 w nocy ruszam, dziękuję wszystkim za życzenia, również wam wszystkim życzę wesołych i pogodnych, no i przede wszystkim białych najlepiej narciarsko spędzonych świąt:).

Relacja z testów już jest na brudno napisana, chciałem to na spokojnie opisać i żeby miał to przed wyjazdem gotowe:D, bo jeśli chodzi o testy nart na naszym forum poprzeczka jest podniesiona baaaardzo wysoko, po przepisywałem tam takie tam z NTN;).

Więc tak, jestem już niemal spakowany, o 2 w nocy ruszam, dziękuję wszystkim za życzenia, również wam wszystkim życzę wesołych i pogodnych, no i przede wszystkim białych najlepiej narciarsko spędzonych świąt:).

:D:D taaak testy to mocna strona tego forum, jak to Sławek nutka uszczypliwości musi być ;) Życzę przyjemnego smigania ;P

• 2 weeks later...

No to wróciłem umęczony 8 dniami spędzonymi na stoku... ale nie tak bardzo umęczony żeby np. zaraz jutro nie wsiąść w samochód i nie pojechać znowu, tym bardziej że pokusa jest duża bo karnet Top SKI pass w kieszeni:) i również jest to wystarczający argument żeby sobie dać spokój z polskimi górami:rolleyes:

Więc tak, wyjechaliśmy 23 grudnia o godzinie 3:00, pierwotny plan zakładał międzylądowanie w Katschbergu, jednak po drodze zmieniłem plan i ostatecznie międzylądowanie wypadło w Turracher Hohe, byliśmy tam o godzinie 9:15.

Turracher Hohe przywitało nas wspaniałą pogodą ogromną ilością śniegu, no i oczywiście wspaniale przygotowanymi trasami. Nie będę się rozpisywał na temat tego ośrodka bo już to uczyniłem tutaj post#19, jednak utwierdziłem się w przekonaniu że w warunkach prawdziwej zimy(bo wcześniej byłem tam wiosną) jest tam bajkowo, a jak spadnie jeszcze metr śniegu(a spadnie:)) to będzie tam baśniowo. No i ogólne ten ośrodek ma swój niepowtarzalny klimat.

Po dnu spędzonym na stoku udaliśmy się do Bad Kleinkirchheim to jest 20 km od T.H. Nasze mieszkanie znajdowało się 100 m od gondoli Nocklambahn więc na narty do gondoli na piechotkę.

Teren narciarski wokół miejscowości Bad Kleinkirchheim- St. Oswald to ponad 100 km tras głównie czerwonych jednak tych o mocnym nachyleniu. Trasy niebieskie choć według mapek są w ilości 18 km praktycznie nie nadają się do jazdy są to jedynie łączniki pomiędzy innymi trasami.

Dużym minusem ośrodka są miejsca (jest ich kilka) gdzie trasy przecinają się z drogami i w warunkach mroźnej i śnieżnej zimy nie jest to problem, ale myślę że jak tylko zrobi się troszkę cieplej te miejsca będą nie przejezdne na nartach. Do tego leciwa i wolna sieć urządzeń poprzeplatanych orczykami w taki sposób że nie ma możliwości ominąć je aby móc się przemieszczać po całym terenie nie korzystając z orczyków.

Reasumując mnie osobiście region BKK nie przypadł do gustu i dlatego jeszcze w 2 dni odskoczyłem do T.H. którym jestem wprost zauroczony.

Zaliczyłem z moimi dziećmi słynne Rzymskie termy w BKK i tu też się rozczarowałem, to zaledwie 1 basen wewnętrzny i 1 zewnętrzny z trochę przyzimnawą wodą i brak jakichkolwiek atrakcji w postaci chociażby zjeżdżalni. W tych drugich Therme St. Kathrein nie byłem więc się nie wypowiem.

Ostatni dzień naszego pobytu spędziliśmy w Katschbergu i tam na pewno wrócę i to jeszcze w tym sezonie. To naprawdę świetny ośrodek z znakomitymi trasami, a jego wysokie położenie gwarantuje bardzo dobre warunki śniegowe. Kwintesencją idealnej trasy jest słynna trasa A1 6 km długa, to jedna z wspanialszych tras jakie miałem okazję poznać, jedyny jej mankament to transport w górę starym krzesłem i następnie 3 orczykami, choć ma to swoje plusy bo ograniczona przepustowość tych urządzeń skutecznie uniemożliwia zapchanie trasy.

Po 2 stronie ośrodka na szczycie Tschaneck stoją 3 szybkie krzesła, jedno zwykłe i kilka orczyków, wszystko to jest poprzeplatane głównie czerwonymi trasami, a wzdłuż krzesła Tschaneckbahn leci piękna czarna trasa nr 3.

Zapraszam do oglądnięcia zdjęć w galerii

Edytowane przez SB
  • Like 2

Po 2 stronie ośrodka na szczycie Tschaneck stoją 3 szybkie krzesła, jedno zwykłe i kilka orczyków, wszystko to jest poprzeplatane głównie czerwonymi trasami, a wzdłuż krzesła Tschaneckbahn leci piękna czarna trasa nr 3.

Na tej pięknej, czarnej trasie odbył się World Skitest 2004 W trakcie testu miałem przyjemność zjechać tą trasą 12 razy :D

Fajna relacja i ładne zdjęcia. Tak sobie oglądając pomyślałem, że może za rok tak po tygodniu w tych dwóch polecanych miejscach. Ten rok już mam zorganizowany (3 ci raz 2 tygonie w Dolomitach ale już chyba wystarczy i czas na "płodozmian"). Z tekstu wynika, że polecasz wariant tydzień w Katschbergu i tydzień na Turracher Hohe. Czy w obu miejscach można mieszkać na rzut beretem od wyciągów? Może ktoś wie jak tam z ilościami ludzi w większym sezonie czyli ogólnoferyjnozimowym? A może jakiś nieco inny mix Karyntii zaplanować?

Ja również polecam zarówno Katschberg jak i Turracher Hoehe - jako trzeci dodałbym jeszcze Innerkrems - warty zobaczenia dla super trasy nr 2,gdzie trenuje austriacka (i nie tylko) kadra a takiego nachylenia ,jakie ma ta niby czerwona trasa w końcowej części nie ma chyba 95 % czarnych tras.W zeszłym roku ujeżdżaliśmy zarówno Turracher jak i Katschberg w ferie jak i poza nimi i kolejek do wyciągów nie było nigdy-dużym plusem jest wysokie położenie obu ośrodków gwarantujące dobre warunki śniegowe w przypadku zbyt ciepłej pogody.

P.S. a BKK też mi się nie podoba :)