SB Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 Tu spędzę święta Bad Kleinkirchheim. Ruszamy jutro w nocy żeby we wtorek przed 9 być na parkingu pod wyciągiem, jednak jeszcze nie w Bad Kleinkirchheim ale gdzieś w pobliżu może Katschberg albo Gerlitzen I jeszcze w między czasie planuję z Bad Kleinkirchheim wyskoczyć do Turracher Höhe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDZ Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 (edytowane) a jak tam gwiazda?! sprzedana?! a tak wogóle to dzięki za plecak No i udanego nartkowania, żeby Wam pogoda dopisała słoneczna oczywiście:) Edytowane 21 Grudzień 2008 przez KDZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 No to najlepszych stokow pod te tygrysie krawedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 No to najlepszych stokow pod te tygrysie krawedzie A dziękuję, ale i nie tylko Racetigery, bo dzięki uprzejmości kolegi Bobica mam jeszcze Dynastar Contact i Dynastar Legend 8000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 :mad: Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wituś Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 Musi to być jeden z lepszych ośrodków że nawet JC zazdrości wyjazdu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 Nic tylko pozazdrościć Śnieg jest więc tylko pogody wypada życzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 Sławek jedź jedź spokojnie padać tam nie bedzie napewno Jacek w Polsce zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Turracher Hohe i Katschberg polecam jak najbardziej.Mi osobiście Bad Kleinkirchheim i Gerlitzen się nie podoba,choć w tym sezonie problemów ze śniegiem być nie powinno.Zajrzyj też do Innerkrems-mały,ale fajny ośrodek z super przygotowaną trasą,gdzie trenuje austriacka (i nie tylko) kadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Oj tam, nie przesadzajcie z tą zazdrością, to będzie raptem 8 dni na nartach:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Oj tam, nie przesadzajcie z tą zazdrością, to będzie raptem 8 dni na nartach:D Jeszcze słowo :mad: i dam Ci BANA na 10 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Dynastar Legend 8000 Pozazdrościć - prosimy o relacje z testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 No to nie zapomnij wstąpić "pod krówkę" (jak zobaczysz na stoku lub z gondolki to będziesz wiedział o czym piszę) i "oblać" panią w TV. Udanych ślizgów i pięknej pogody. Ja muszę jeszcze poczekać parę dni. W niedzielę jadę odwiedzić Matrei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Śnieg już jest więc tylko pogody życzę i dobrej zabawy bez kontuzji:) Wesolych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Pozazdrościć - prosimy o relacje z testów Relacja z testów już jest na brudno napisana, chciałem to na spokojnie opisać i żeby miał to przed wyjazdem gotowe:D, bo jeśli chodzi o testy nart na naszym forum poprzeczka jest podniesiona baaaardzo wysoko, po przepisywałem tam takie tam z NTN;). Więc tak, jestem już niemal spakowany, o 2 w nocy ruszam, dziękuję wszystkim za życzenia, również wam wszystkim życzę wesołych i pogodnych, no i przede wszystkim białych najlepiej narciarsko spędzonych świąt:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Relacja z testów już jest na brudno napisana, chciałem to na spokojnie opisać i żeby miał to przed wyjazdem gotowe:D, bo jeśli chodzi o testy nart na naszym forum poprzeczka jest podniesiona baaaardzo wysoko, po przepisywałem tam takie tam z NTN;). Więc tak, jestem już niemal spakowany, o 2 w nocy ruszam, dziękuję wszystkim za życzenia, również wam wszystkim życzę wesołych i pogodnych, no i przede wszystkim białych najlepiej narciarsko spędzonych świąt:). :D taaak testy to mocna strona tego forum, jak to Sławek nutka uszczypliwości musi być Życzę przyjemnego smigania ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Nic nie testuj tylko pomykaj na nartkach az milo. No i fotek zrob duzo zeby potem bylo co ogladac. Wszystkiego najlepszego na ten Swiateczny czas i szerokiej drogi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 1 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2009 (edytowane) No to wróciłem umęczony 8 dniami spędzonymi na stoku... ale nie tak bardzo umęczony żeby np. zaraz jutro nie wsiąść w samochód i nie pojechać znowu, tym bardziej że pokusa jest duża bo karnet Top SKI pass w kieszeni:) i również jest to wystarczający argument żeby sobie dać spokój z polskimi górami:rolleyes: Więc tak, wyjechaliśmy 23 grudnia o godzinie 3:00, pierwotny plan zakładał międzylądowanie w Katschbergu, jednak po drodze zmieniłem plan i ostatecznie międzylądowanie wypadło w Turracher Hohe, byliśmy tam o godzinie 9:15. Turracher Hohe przywitało nas wspaniałą pogodą ogromną ilością śniegu, no i oczywiście wspaniale przygotowanymi trasami. Nie będę się rozpisywał na temat tego ośrodka bo już to uczyniłem tutaj post#19, jednak utwierdziłem się w przekonaniu że w warunkach prawdziwej zimy(bo wcześniej byłem tam wiosną) jest tam bajkowo, a jak spadnie jeszcze metr śniegu(a spadnie:)) to będzie tam baśniowo. No i ogólne ten ośrodek ma swój niepowtarzalny klimat. Po dnu spędzonym na stoku udaliśmy się do Bad Kleinkirchheim to jest 20 km od T.H. Nasze mieszkanie znajdowało się 100 m od gondoli Nocklambahn więc na narty do gondoli na piechotkę. Teren narciarski wokół miejscowości Bad Kleinkirchheim- St. Oswald to ponad 100 km tras głównie czerwonych jednak tych o mocnym nachyleniu. Trasy niebieskie choć według mapek są w ilości 18 km praktycznie nie nadają się do jazdy są to jedynie łączniki pomiędzy innymi trasami. Dużym minusem ośrodka są miejsca (jest ich kilka) gdzie trasy przecinają się z drogami i w warunkach mroźnej i śnieżnej zimy nie jest to problem, ale myślę że jak tylko zrobi się troszkę cieplej te miejsca będą nie przejezdne na nartach. Do tego leciwa i wolna sieć urządzeń poprzeplatanych orczykami w taki sposób że nie ma możliwości ominąć je aby móc się przemieszczać po całym terenie nie korzystając z orczyków. Reasumując mnie osobiście region BKK nie przypadł do gustu i dlatego jeszcze w 2 dni odskoczyłem do T.H. którym jestem wprost zauroczony. Zaliczyłem z moimi dziećmi słynne Rzymskie termy w BKK i tu też się rozczarowałem, to zaledwie 1 basen wewnętrzny i 1 zewnętrzny z trochę przyzimnawą wodą i brak jakichkolwiek atrakcji w postaci chociażby zjeżdżalni. W tych drugich Therme St. Kathrein nie byłem więc się nie wypowiem. Ostatni dzień naszego pobytu spędziliśmy w Katschbergu i tam na pewno wrócę i to jeszcze w tym sezonie. To naprawdę świetny ośrodek z znakomitymi trasami, a jego wysokie położenie gwarantuje bardzo dobre warunki śniegowe. Kwintesencją idealnej trasy jest słynna trasa A1 6 km długa, to jedna z wspanialszych tras jakie miałem okazję poznać, jedyny jej mankament to transport w górę starym krzesłem i następnie 3 orczykami, choć ma to swoje plusy bo ograniczona przepustowość tych urządzeń skutecznie uniemożliwia zapchanie trasy. Po 2 stronie ośrodka na szczycie Tschaneck stoją 3 szybkie krzesła, jedno zwykłe i kilka orczyków, wszystko to jest poprzeplatane głównie czerwonymi trasami, a wzdłuż krzesła Tschaneckbahn leci piękna czarna trasa nr 3. Zapraszam do oglądnięcia zdjęć w galerii Edytowane 2 Styczeń 2009 przez SB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 1 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2009 Piekne foty. I pogoda "idealna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 2 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2009 Po 2 stronie ośrodka na szczycie Tschaneck stoją 3 szybkie krzesła, jedno zwykłe i kilka orczyków, wszystko to jest poprzeplatane głównie czerwonymi trasami, a wzdłuż krzesła Tschaneckbahn leci piękna czarna trasa nr 3. Na tej pięknej, czarnej trasie odbył się World Skitest 2004 W trakcie testu miałem przyjemność zjechać tą trasą 12 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 2 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2009 To widzę, że to kraina rodzinna Franza Klammera - zatem górki dobre być muszą, skoro taki majster tam się wychował. Dzięki za relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 2 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2009 Na tej pięknej, czarnej trasie odbył się World Skitest 2004 W trakcie testu miałem przyjemność zjechać tą trasą 12 razy Czy Ty nie wiesz kiedy sobie powiedzieć dość....?:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 2 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2009 Czy Ty nie wiesz kiedy sobie powiedzieć dość....?:D:D No wiem, ale "musiałem" i Aga też musiała, bo wiesz ... poganiał nas Franek od Kalmmerów z ekipą, a oni nie lubią przestojów na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 2 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2009 Fajna relacja i ładne zdjęcia. Tak sobie oglądając pomyślałem, że może za rok tak po tygodniu w tych dwóch polecanych miejscach. Ten rok już mam zorganizowany (3 ci raz 2 tygonie w Dolomitach ale już chyba wystarczy i czas na "płodozmian"). Z tekstu wynika, że polecasz wariant tydzień w Katschbergu i tydzień na Turracher Hohe. Czy w obu miejscach można mieszkać na rzut beretem od wyciągów? Może ktoś wie jak tam z ilościami ludzi w większym sezonie czyli ogólnoferyjnozimowym? A może jakiś nieco inny mix Karyntii zaplanować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 2 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2009 Ja również polecam zarówno Katschberg jak i Turracher Hoehe - jako trzeci dodałbym jeszcze Innerkrems - warty zobaczenia dla super trasy nr 2,gdzie trenuje austriacka (i nie tylko) kadra a takiego nachylenia ,jakie ma ta niby czerwona trasa w końcowej części nie ma chyba 95 % czarnych tras.W zeszłym roku ujeżdżaliśmy zarówno Turracher jak i Katschberg w ferie jak i poza nimi i kolejek do wyciągów nie było nigdy-dużym plusem jest wysokie położenie obu ośrodków gwarantujące dobre warunki śniegowe w przypadku zbyt ciepłej pogody. P.S. a BKK też mi się nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi