Marek.m77 Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 Czy orientujecie się, czy wintetę 1M (miesięczną) na Czechy można kupić z wyprzedzeniem, tzn. np kupuję ją dzisiaj a datą od której obowiązuje jest np. 05.01.2009. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 Czy orientujecie się, czy wintetę 1M (miesięczną) na Czechy można kupić z wyprzedzeniem, tzn. np kupuję ją dzisiaj a datą od której obowiązuje jest np. 05.01.2009. Oczywiście że tak, pod warunkiem że mają już w sprzedaży winetki na przyszły rok, a z tym zawsze są jaja, bo albo nowych jeszcze nie mają, albo starych już nie mają bo końcówka roku:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 Opłaty w Czechach za autostrady w 2009 roku Ja tylko dodam, że opłaty za winiety w Czechach nie ulegają zmianie w 2009 roku. Więcej informacji znajdziecie tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 A ja dodam że przed momentem skończyłem walkę z starymi winatami bo podczas najbliższego wyjazdu nie miał bym gdzie kleić nowych:eek:. I jak z austryjackimi generalnie nie ma problemu, odklejają się w całości zostaje sam klej który zmyłem acetonem. Za to czeskie skutecznie podnoszą ciśnienie zaraz po zakupie i próbie odklejenia od papierka celem przyklejenia na szybkę: rwą się, targają, rozpadają na części, bo jakiś idiota wymyślił żeby je ponacinać co by se ktoś czasem nie próbował odkleić i przenieść do innego samochodu. Zupełnie analogiczna sytuacja jest jak przyjdzie nam zdjąć tą przeterminowaną winetkę, nie ma innej rady tylko trzeba nożykiem milimetr po milimetrze skrobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 (edytowane) A ja dodam że przed momentem skończyłem walkę z starymi winatami bo podczas najbliższego wyjazdu nie miał bym gdzie kleić nowych:eek:. I jak z austryjackimi generalnie nie ma problemu, odklejają się w całości zostaje sam klej który zmyłem acetonem. Za to czeskie skutecznie podnoszą ciśnienie zaraz po zakupie i próbie odklejenia od papierka celem przyklejenia na szybkę: rwą się, targają, rozpadają na części, bo jakiś idiota wymyślił żeby je ponacinać co by se ktoś czasem nie próbował odkleić i przenieść do innego samochodu. Zupełnie analogiczna sytuacja jest jak przyjdzie nam zdjąć tą przeterminowaną winetkę, nie ma innej rady tylko trzeba nożykiem milimetr po milimetrze skrobać A nie przyszło Ci do głowy, żeby po odklejeniu z papierka przytwierdzić ją do szyby tylko jednym różkiem, reszty nie przyciskać do szyby. My tak robimy nie pamiętam od kiedy i działa. Pozdrawiam. Przypomniało mi się: Zabronione jest posiadanie na szybie więcej niż tylko aktualną winietę, zwłaszcza bratni naród czeski jest na to wyczulony! Edytowane 19 Grudzień 2008 przez lokiec3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 A nie przyszło Ci do głowy, żeby po odklejeniu z papierka przytwierdzić ją do szyby tylko jednym różkiem, reszty nie przyciskać do szyby. My tak robimy nie pamiętam od kiedy i działa. Pozdrawiam Akurat nie różkiem ale środeczkiem na 1 palcu kleję, ale one i tak się potem "przysysają" całą powierzchnią do szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 Zabronione jest posiadanie na szybie więcej niż tylko aktualną winietę, zwłaszcza bratni naród czeski jest na to wyczulony! To prawda! "Za manie" starej winietki można dostać pokutę srogą pokutę :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 A ja dodam że przed momentem skończyłem walkę z starymi winatami eek:. : Dwa niezawodne sposoby "WD-40" albo suszarka, i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 Dwa niezawodne sposoby "WD-40" albo suszarka, i po sprawie. Kiedyś wymieniali mi szybę w samochodzie i naklejkę z nr rejestracyjnym pięknie w ten sposób zdejmowali (suszarką)ale ze starej i tak pękniętej już szyby. Po mojej euforii,że winietki będzie łatwo zdejmować zostałem ostrzeżony ,że bardzo łatwo od takiego punktowego grzania może szybka pęknąć. Nie odważyłem się więc grzać żadnej szyby i drapię te nieszczęsne winietki,które i tak wolę o wiele bardziej niż bramki na autostradach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 winiety Czechy Oczywiście że tak, pod warunkiem że mają już w sprzedaży winetki na przyszły rok, a z tym zawsze są jaja, bo albo nowych jeszcze nie mają, albo starych już nie mają bo końcówka roku:mad: tak jak SB pisze,nie powinno być problemu,ale jest-roczne na 2009 można kupić,ale miesięczne już nie:Doczywista w Pzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 Dwa niezawodne sposoby "WD-40" albo suszarka, i po sprawie. Tak,tak po w-40 schodzi,zawsze mam problem z tymi winitami Czech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek.m77 Napisano 19 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 To prawda! "Za manie" starej winietki można dostać pokutę srogą pokutę :eek: "Za manie" starej i "nie manie" nowej, czy bez znaczenia - po prostu za posiadanie naklejonej starej winietki, czy tylko na płatnych drogach, czy wszystkich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 I jak z austryjackimi generalnie nie ma problemu, odklejają się... Kumpel sprzedał mi sposób na winietki. Zanim przyklei do szyby przykleja winietke do spodni albo do kurtki (byle nie za bardzo owłosionych) i potem łatwo się odklejają od szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 20 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2008 Kumpel sprzedał mi sposób na winietki. Zanim przyklei do szyby przykleja winietke do spodni albo do kurtki (byle nie za bardzo owłosionych) i potem łatwo się odklejają od szyby. Tak , ale jest ryzyko,że przy tej operacji rozleci się na kawałki taka czeska winietka ,która jest podzielona na fragmenty jak puzzle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Można jeszcze z lekka poślinić i zostawić tylko jeden suchy punkt wielkości 1 groszówki przed przyklejeniem na szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi