JC Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 Za 10 lat Polska może zmienić się w syberyjską tundrę. Ten czarny scenariusz jest bardzo prawdopodobny oraz - zdaniem naukowców - może nastąpić bardzo gwałtownie. Światowe ocieplenie klimatu dla Polski i Europy może skończyć się kolejną epoką lodowcową - przestrzegają naukowcy, którzy od lat śledzą zmiany klimatyczne na północnym Atlantyku. Ich zdaniem, zmiana klimatu może być bardzo gwałtowna - przestrzega "Dziennik". Niespodziewane przełączenie "Dziennik" powołuje się na wyniku badań europejskich klimatologów, którzy porównali dane z różnych lat dotyczące tempa topnienia lodowców, przelotu ptaków i przepływu różnych gatunków ryb. Doszli oni do wniosku, że w niedługim czasie grozi nam efekt tzw. przełącznika klimatycznego, a więc niespodziewanej zmiany klimatu. 10 stopni mniej Chodzi o to, że wzrost temperatury powietrza prowadzi do szybszego topienia lodowców. Wskutek tego do Atlantyku przedostają się coraz większe masy zimnej słodkiej wody. W rezultacie może to spowodować zatrzymanie północnego biegu Golfsztromu. - To dzięki niemu mamy stosunkowo łagodny klimat jak na naszą szerokość geograficzną - mówią "Dziennikowi" naukowcy. Temperatura w Europie może spaść wówczas nawet o 10 stopni - wylicza "Dz". Tundra, albo północna Kanada Golfsztromowi zagrażają coraz większe masy słodkiej zimnej wody z topniejących lodowców, które wpadają do Atlantyku. Gdy ich poziom w oceanie przekroczy stan alarmowy, ciepły Golfsztrom zaniknie. W rezultacie kraje naszej szerokości geograficznej przypominać zaczną północną Kanadę lub syberyjską tundrę - przestrzega "Dziennik". Źródło tvn24.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 Z narciarskiego punktu widzenia: YES, YES, YES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 [ zaczną północną Kanadę lub syberyjską tundrę - przestrzega "Dziennik". jakos te słowa nawet po narciarsku do mnie nie krzycza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 O tym juz pisalem dobrych pare miesiecy temu, acz nie wtakich szczegolach, ale tez sie slyszalo. Szkoda tylko ze za bardzo sie nie nacieszymy jak w 2012 wszystko sie skonczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amberka Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 a co najbliższy koniec świata dopiero w 2012?? w międzyczasie nic? nudy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 Nie źle , a ja się cieszę i jako narciarz i jako górnik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prez7 Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 O tym juz pisalem dobrych pare miesiecy temu, acz nie wtakich szczegolach, ale tez sie slyszalo. Szkoda tylko ze za bardzo sie nie nacieszymy jak w 2012 wszystko sie skonczy Słyszałem kilka lat temu. Jakiś japoński profesor prowadził badania na temat wpływu roztopionych lodowców na prądy morskie i wyszło mu w symulacji, że w ciągu do100lat nadejdzie zlodowacenie, wynikające z zatrzymania prądów morskich, przez chłodną wodę z lodowca. Podobno kilkanaście tysięcy lat temu było identycznie. Widzę ze najnowsze badania pokazują że proces ten może nadejść szybciej, tak więc jest szansa że jeszcze za mojego życia pojeżdżę w Tatrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscoff Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 (edytowane) Wielkie halo nikt na Pojutrze nie patrzył ? Edytowane 18 Grudzień 2008 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 Z narciarskiego punktu widzenia: YES, YES, YES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 z narciarskiego i handlowego .. narty mi się w sklepie kurzą hyhyhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 Z Ekoradia: Jak informuje nasz wieloletni obserwator-przyrodnik, Pan Zdzisław z Wartkowic, od 2 dni gąsienice zaczęły wchodzić głęboko w ziemię. Podobnie zachowują się pędraki. To może być sygnał nadciągającej normalnej zimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 Z Ekoradia: Jak informuje nasz wieloletni obserwator-przyrodnik, Pan Zdzisław z Wartkowic, od 2 dni gąsienice zaczęły wchodzić głęboko w ziemię. Podobnie zachowują się pędraki. To może być sygnał nadciągającej normalnej zimy... brawa dla gąsienic i pędraków - TAK TRZYMAĆ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 brawa dla gąsienic i pędraków - TAK TRZYMAĆ! oj tak niech wchodzą jak najgłębiej bo te pier....lone dziki kampinowskie pozamiatają mi działkę na równo:mad:....a w ogóle TAK TRZYMAĆ....oczywiście:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 To nie będziesz musiał kopać na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2009 (edytowane) Ten czarny scenariusz... Ależ to wspaniała wiadomość! Ciągle mówią,że zimy będą coraz cieplejsze... Edytowane 15 Styczeń 2009 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 15 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2009 Ciągle mówią,że zimy będą coraz cieplejsze... Klamia swinie :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 16 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2009 moze i kłamia ale dzis w tvn24 zapowiedzieli na poniedzialek odwilż do 5 stopni:eek:-wiosna sie pcha juz do PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDZ Napisano 16 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2009 (edytowane) Lepiej żeby tak się nie stało bo u mnie śniegu powoli zaczyna być jak 3 lata temu i ciągle sypie a jak to zacznie topnieć to chyba nas zaleje. niech ta wiosna jeszcze poczeka Edytowane 16 Styczeń 2009 przez KDZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 17 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2009 Lepiej żeby tak się nie stało bo u mnie śniegu powoli zaczyna być jak 3 lata temu i ciągle sypie a jak to zacznie topnieć to chyba nas zaleje. niech ta wiosna jeszcze poczeka Wiosna niech lepiej zaczeka do lata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 6 Maj 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2009 No i wychodzi na moje ... Mamy 6 maja, a na Kitzsteinhornie i Molltalerze pokrywa śniegu przekracza ... 4 metry! Żeby tego było mało, to śniegu przybywa . Jak tak dalej pójdzie to w trakcie Polskich Dni w lipcu będzie można bez problemu jeździć na nartach do Alpincenter. Na marginesie dodam, że w Soelden jest 3,5 metra śniegu, ale ze względu na zakończenie sezonu wyciągi są nieczynne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2009 No i wychodzi na moje ... Mamy 6 maja, a na Kitzsteinhornie i Molltalerze pokrywa śniegu przekracza ... 4 metry! Żeby tego było mało, to śniegu przybywa . .... Nie tylko tam,również na Kasprowym przybyło śniegu... 2 cm... Ale ponoć nadal ma przelotnie sypać! Uśpić Świstaki!Niech się zdrzemną jeszcze jakiś miesiąc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 6 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2009 Może lodowce odrobią trochę zaległości bo przez ostatnie 20 lat głównie traciły zarówno na długości jak i na grubości. Co ciekawe - wbrew opini tzw zielonych najmniejsze straty notowały lodowce eksploatowane narciarsko - głównie z powodu dośnieżania ich oraz ochrony w sezonie letnim pewnych tras przed nadmiernym wytapianiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 6 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2009 (edytowane) Uśpić Świstaki!Niech się zdrzemną jeszcze jakiś miesiąc... Nich śpią na zdrowie! Nie ma to jak się dobrze wyspać, co ja bym za to dała.... Edytowane 6 Maj 2009 przez Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 6 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2009 (edytowane) No, i widać, że jestem niewyspana - wyszły mi 2 posty zamiast jednego... Co ciekawe - wbrew opini tzw zielonych najmniejsze straty notowały lodowce eksploatowane narciarsko - głównie z powodu dośnieżania ich oraz ochrony w sezonie letnim pewnych tras przed nadmiernym wytapianiem. A to dobre! Edytowane 6 Maj 2009 przez Maria confusion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 6 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2009 Nich śpią na zdrowie! Nie ma to jak się dobrze wyspać, co ja bym za to dała.... Najlepiej sie spi po "calym dniu" jazdy na nartach , pomarzyc teraz....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 6 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2009 O tak! Rzeczywiście, pomarzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi