Bończa Napisano 15 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2008 (edytowane) Przybyła nam wszystkim dodatkowa atrakcja w Zakopcu - na COS oddano do użytku tor lodowy. W tą sobotę odbędą się pierwsze zawody o Puchar Tatr.Zwykli łyżwiarze też będą mogli korzystać z toru.W załączniku zdjęcie autorstwa Pawła Pełki."Po 40 latach oczekiwania w końcu jest. Sztuczny tor lodowy na stadionie Centralnego Ośrodka Sportu w Zakopanem przy ul. Bronisława Czecha ruszy w przyszły poniedziałek, 22 grudnia. Wtedy, mimo że temperatury mogą być dodatnie, będzie można poślizgać się na łyżwach na profesjonalnym obiekcie.Zakopiański tor lodowy to jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Polsce. Jak zaznaczają jego konstruktorzy, udało się go postawić w ekspresowym tempie, bo w ciągu jednego roku, podczas gdy podobny tor w Warszawie budowano 2,5 roku, a w Sanoku – 3 lata. Sztuczny tor pochłonął tony materiałów. Do jego budowy wykorzystano 75 kilometrów rurek do mrożenia, 1600 kubików betonu i 200 ton stali. Pod torem znajduje się przejście dla zawodników. W przyszłym roku wokół toru powstaną chodniczki z kostki brukowej i wylany zostanie asfalt. W przyszłości zaś obok wielkiej ślizgawki ma powstać druga, równie imponująca rozmiarami. Mato być pełnowymiarowe boisko do gry w hokeja. Ostatecznie budowa toru zamknąć się ma kwotą 18,6 mln zł.Taki tor pod Giewontem jest bardzo potrzebny. Świadczyć może o tym spore zainteresowanie młodzieży łyżwiarstwem. Już w 2009 roku na tym obiekcie rozegrane zostaną Mistrzostwa Świata Juniorów w łyżwiarstwie szybkim. "Gazeta Krakowska[YOUTUBE]RDGnEyu7PKQ[/YOUTUBE] Edytowane 15 Grudzień 2008 przez Bończa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramone Napisano 15 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2008 A gdzie z ciekawości ten tor, w której części Zakopanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 15 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2008 Tak, jak napisałem wyżej na COS-ie - to jest w okolicy parkingu, z którego startujemy do Kuźnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 15 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2008 O ile dobrze pamiętam, jako dziecko jeździłam tam na łyżwach. Czyli tor wtedy był, tyle, że mrożony naturalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loviisa-chan Napisano 15 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2008 O jaaaa, chętnie bym tam dała czadu aż by mnie potem zbierali w kawałkach Szkoda, że mieszkam tak daleko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 15 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2008 to już wiem gdzie za rok odbędzie się żużlowa gala lodowa :D:D... to raczej żart bo wątpie żeby ktokolwiek zgodził sie na sciganie sie ICEspeedway'owców na tak nowoczesnym objekcie a sport naprawde widowiskowy takie mają tam oponki a tak sie startuje i jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 15 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2008 fajnie wszystko,i ten masakryczny brak śniegu rekompensuje tor łyżwiarski za 18 baniek:rolleyes:...u mnie na osiedlu ratusz też postawił lodowisko...ale w mieście to może frajda,ale w górach?....no chyba że młodzież pójdzie w ślady Holandii i będziemy mieć panczenistów na skale światową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 15 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2008 myslałem że chodzi ci że bedziemy mieli najlepszych jaraczy na swiecie Przedchwila oglądałem TerazMY na tvn uśmiałem sie sensownie nikt nie robi temu ścierwu lepszej reklamy Przepraszam za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 15 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2008 oooo tak zagłębie coffee-shopów i wszelakich używek:D:D:D....ale ludzie ciekawi i bardzo optymistycznie nastawieni do świata...no cóż zawsze mają świeży towar to i na duszy lżej:D:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 20 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2008 Pierwsze zawody na torze łyżwiarskim. [YOUTUBE]7s88-o6eQ0Y[/YOUTUBE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi