Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jaka odzież?

Fazol

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś udałem się na zakupy...chciałem zakupić rękawice skarpety i bielizne termo...no i lipa:( jest tego tyle że nie wiadomo co brać...! strasznie mi się poci dłoń-znalazłem rękawice Viking Protector. czy będą dobre. następnie bielizna-jaka(tylko nie Colmar-cena...!!! chce kupić 3 komplety)

Witam,

mam podobny problem do Twojego, moja skóra jest bardzo "rzadka" i wydziela sporo wody i ciepła przy wysiłku fizycznym, osobiście używam dwóch par rękawic: 1) Vikinng z membraną Wind Locker (takie z polaru ze wzmocnieniami w newralgicznych miejscach), ostatnio płaciłem za nie jakieś 70 PLN, bardzo dobrze odprowadzają pot, lecz przy intensywnym używaniu wytrzymują sezon i przecierają się na palcach od krawędzi desek podczas ich noszenia, ja wnich jeżdżę do temperatury 20 stopni poniżej 0, ich dużą wadą jest szybkie przemakanie, ale super odprowadzają pot i chronią od wiatru; 2) Invicta z membraną Gore-tex, te są "pancerne", grube i z potem już nie jest tak dobrze, lecz ja je zakładam sporadycznie gdy jest duży "hebel" na stoku i temperatura grubo poniżej 20 na minusie.

Bielizna: polecam Crafta, Berghausa, Mellos'a (tego ostatnio trudno dostać w sklepach w Polsce), Saleva mnie osobiście nie przypadła do gustu. Ostatnio Crafta w sklepie internetowym widziałem po 109 PLN za element. Kupując w necie proponuję najpierw wypuścić się do sklepu przymierzyć konkretny model i rozmiar, żeby później nie było problemów.

myślę że wezmę coś z Brubecka lub Crafta. tylko martwią mnie rękawice:( jednak nie! znalazłem na allegro bielizne z Hi-Teca za 99zł kpl! myślę że Hi-Tec kiszki nie zrobił i będzie to spełniało swoje wymogi...

Edytowane przez Fazol

rekawice reusch i nic więcej dodawać nie trzeba, lepiej kupic jedne lepsze droższe niż sie potem męczyc:)

To prawda, na rękawicach nie ma co oszczędzać. Gdy będą niewygodne, przemakalne lub nie dość ocieplone, cały dyskomfort może odebrać radość z jazdy. Nie ma nic gorszego niż trzymanie rąk przez parę godzin w mokrej zimnej rękawicy. Jeśli będą Ci się w nich pocić ręce automatycznie pot zamianie się w lodowaty okład na dłonie :mad: Tak czy owak kupując rękawice gorszej jakości za jakiś czas będziesz musiał pomyśleć o nowych bo się wytrą lub porwą.

Polecam modele z zamkiem na górnej części dłoni. Kieszonki są wyścielone siateczką. Otwierając zwiększamy wentylację a w zamkniętej możemy schować drobne :P

te protectory z vikinga są fajne można wyjąć te plastiki ze środka i wtedy fajnie sie kije trzyma :D

i jednak kupiłem te protectory...racja z plasticzkami! zakupiłem żonie rękawice do trekingu szwajcarskiej firmy Swany,może ktoś coś wie na ten temat? wykonanie i wzornictwo bardzo dobre! materiały 1 klasa! ja jakoś nie słyszłem o tej firmie...

Dziś udałem się na zakupy...chciałem zakupić rękawice skarpety i bielizne termo...no i lipa:( jest tego tyle że nie wiadomo co brać...! strasznie mi się poci dłoń-znalazłem rękawice Viking Protector. czy będą dobre. następnie bielizna-jaka(tylko nie Colmar-cena...!!! chce kupić 3 komplety)

Polecam EXPEDEUS.