JC Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 Mówcie co chcecie, ale ja dzisiaj zmieniam opony na zimowe! Jutro może być +20C, ale ja się nie dam :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 Ja w poniedziałek 8.30 ( ma śnieg padać od niedzieli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 Moje oczekiwanie na śnieg umiliłem sobie już ze dwa tygodnie temu;) I założyłem M+S:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 Ja tez nie wytrzymałem i już przynajmniej "zimę" mam na kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazol Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 ja cisne jutro o 11.00 na wymiane. moje letnie oponki to już slicki-wysokie ryzyko nawet bez śniegu...ale jeszce na allegro ktoś kupi na dwa sezony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 Ja zalozylem 22 pazdziernika i do dzis pluje sobie przez to w ryj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 Ja tam się nie spieszę. Mam bieżnik w bardzo dobrym stanie i napęd quattro Skręcałoby mnie patrzą jak nowe zimowe opony rozpływają się przy tych temperaturach. Skoro temperatura nie schodzi poniżej +5C, nie zmieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 Ja tam się nie spieszę. Mam bieżnik w bardzo dobrym stanie i napęd quattro Skręcałoby mnie patrzą jak nowe zimowe opony rozpływają się przy tych temperaturach. Skoro temperatura nie schodzi poniżej +5C, nie zmieniam. Ja nie robię dużo. Jakieś 3-3,5 tys. km miesięcznie. Więc mi nie żal :eek:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 ja dzisiaj zmieniałem auto a opony jutro zmieniam, :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 14 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2008 Ja nie robię dużo. Jakieś 3-3,5 tys. km miesięcznie. Więc mi nie żal :eek:. No ja robię mniej może nie żal ale chwilowo nie odczuwam żadnej potrzeby przesiadania się na zimówki. Póki co się nie ślizga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 A ja mam kompletne koła więc jak wstanę rano i zobaczę że za oknem jest pięknie, to z dziką rozkoszą przemajstruję sobie autko własnymi rączkami do warunków zimowych:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkempes Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 zmieniam w przyszłym tygodniu aby przywołać zimę . U nas cały czas powyżej +5 ale mne to nevadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattttam Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 Panowie i Panie!!! Opony trzeba zmieniać we właściwym czasie! Nie daty się liczą tylko warunki na drogach. Chociaż fakt: lepiej jeździć na "zimówkach" latem niż na letnich po śniegu i ogólnie na "minusie". Trzeba też pamiętać, że na lodzie jedne i drugie są do niczego! Tylko łańcuch daje radę. Dodatkowo dzisiaj rano słyszałem w "Trójce", że po czeskiej stronie trzeba bezwzględnie jeździć po górach na "zimówkach" od listopada do końca kwietnia. Mówił to i uzasadniał policjant czeski. Kara za "niemanie" opon zimowych 2000 koron. To może już lepiej zmienieć wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amberka Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 ja jak zwykle wszystko na ostatnią chwilę a potem będą dłuuuuugie kolejki i się nie dopcham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 ja założyłem 6-11 nie będę stał w kolejkach jak spadnie pierwszy śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 też założyłem tydzień temu...no cóż tzw.owczy pęd:eek:....jak u oponiarza stoi więcej niż 2 auta i przerzucają opony to człowieka kusi:rolleyes:...też na podwórku zmieniłem koła.....20 minut roboty i po bólu....ale jeżdzi sie po byku:mad:...za ciepło:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 Ja zalozylem 22 pazdziernika i do dzis pluje sobie przez to w ryj mam to samo:P zostawiam ślady na drodze moglem z tym poczekac z 2 tyg, ale ja w gorącej wodzie kapany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 Dla osób posiadających małe terenówki czy tez SUVy, polecam opony całoroczne. Wiem że jak mój ojciec kupował samochód to proponowali mu właśnie takie rozwiązanie. Nie wiem na ile są mniej a może bardziej skuteczne zimą ale widocznie przy samochodach 4x4 dają radę. Rozwiązanie wydaję się bardzo opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 ja czekam na warunki odpowiednie do zmiany,a w kolejkach nie stoje bo kolega ma punkt wymian-dzwonie i jade,lub odrazu jade i wjezdzam temperatury sa rozne,ale juz powoli zazynam myslec gdzie wogole schowalem moje zimoweczki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 Dla osób posiadających małe terenówki czy tez SUVy, polecam opony całoroczne. Wiem że jak mój ojciec kupował samochód to proponowali mu właśnie takie rozwiązanie. Nie wiem na ile są mniej a może bardziej skuteczne zimą ale widocznie przy samochodach 4x4 dają radę. Rozwiązanie wydaję się bardzo opłacalne. daja - daja ale tez wogole slyszałem ze maja wprowadzic obowiazek zmian opon z wyraznym podziałem-zimowki i letnie,a nie bede uznawane uniwersalne,no moze latem ale zima nie mozna bedzie takich miec. ambro moj szef tez ma Suva i tez mu doradzili na cały rok,ale i tak ma dwa komplety-na zime napewno zmienia felgi-takie ktore nie szkoda rozwalic;),ale nie przeklada opony tylko ma komplety gotowe:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 Dla osób posiadających małe terenówki czy tez SUVy, polecam opony całoroczne. Wiem że jak mój ojciec kupował samochód to proponowali mu właśnie takie rozwiązanie. Nie wiem na ile są mniej a może bardziej skuteczne zimą ale widocznie przy samochodach 4x4 dają radę. Rozwiązanie wydaję się bardzo opłacalne. Panie kolego z mechaniki to pan trochę nie bardzo. Zapamiętaj jedno, że samochód z napędem na 4 koła na bardzo śliskiej nawierzchni będzie rozpędzał się dużo lepiej niż z napędem na dwa (ale nie myśl sobie, że dwa razy szybciej - wałkowaliśmy to kiedyś ze Sławkiem) na łuku też będzie lepiej się zachowywał od auta 4*2. Ale hamował będzie tak samo jak każde inne auto (przy założeniu podobnych mas i systemów bezpieczeństwa). Więc jeśli chodzi o ruszanie to sobie dasz radę, ale czy to jest do końca bezpieczne. Do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 a wracając do takich cało sezonówek to czy czasem w krajach alpejskich to nie jest przypadkiem zakazane? ja i tak wychodze z zalożenia choć nie mam 4x4 to że coś jest do wszystkiego to jest do niczego i wole mieć "czarną stal na zime" a alumy na lato:) psychicznie czuje się lepiej wiedząc ze mam zimówki zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 Ja zmieniłem na początku listopada,ale to z powodu wyjazdu w Alpy,bo przecież wiemy,ze w Austri obowiązują zimówki od 01.11-15.04.Chociaż śniegu nie widziały,to rano w dolinie było ok.-2st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 15 Listopad 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 Koła zmienione! Teraz czas na śnieg. Ma być w poniedziałek No i czas odszukać łańcuchy i na całą zimę w aucie zameldować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 15 Listopad 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2008 Panie kolego z mechaniki to pan trochę nie bardzo. Zapamiętaj jedno, że samochód z napędem na 4 koła na bardzo śliskiej nawierzchni będzie rozpędzał się dużo lepiej niż z napędem na dwa (ale nie myśl sobie, że dwa razy szybciej - wałkowaliśmy to kiedyś ze Sławkiem) na łuku też będzie lepiej się zachowywał od auta 4*2. Ale hamował będzie tak samo jak każde inne auto (przy założeniu podobnych mas i systemów bezpieczeństwa). Więc jeśli chodzi o ruszanie to sobie dasz radę, ale czy to jest do końca bezpieczne. Do przemyślenia. Wiem o tym doskonale a co więcej samochód z napędem 4x4 od zwykłej 2-napędówki będzie hamował gorzej z racji swojej wagi. Cały układ przeniesienia jest dużo cięższy co za tym idzie trzeba zatrzymać większą masę. Nie twierdzę że mając 4x4 nie trzeba myśleć o zmianie opon, napisałem tylko o takiej ciekawostce że istnieją oponki całoroczne Uważam że na warunki jakie Panują w miastach podczas "zimy" takie opony są wystarczające natomiast na wypad w alpy czy 4x4, tył czy przód napęd trzeba mieć zimówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi