Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Kupno butów narciarskich

amberka

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić buty narciarskie do rossignoli r8s. Byłam dziś w delcie i mierzłam rossignole radical 100 i atomic b-tech b80.

Radicale 100 lepiej leżały i miałam wrażenie, że but jest lepiej wypełniony. Jednak facet w sklepie twierdził, że mają za duży flex. Wcześniej chciałam zakupić radicale 12 i znalazłam je na allegro, ale przed zakupem wolałam ten model przmierzyć (niestety nie udało się - nie mieli akurat tego modelu zeszłorocznego)

Który z tych 3 modeli byście polecili? A może jeszcze jakiś inny? Czy jeśli mierzyłam radicale 100, to mogę założyć, że radicale 12 potrzebuję w tym samym rozmiarze?

Chce się w tygodniu jeszcze wybrać do intersportu i zobaczyć co tam mają ciekawego

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

wiesz co.. atomic b tech jest strasznie szerokim butem z grupy poczatkujacych-sredniozaawansowanych, natomiast dwa pozostale modele to grupa race, czyli buty o wiekszym flexie oraz wezsze w srodku.

Jezeli chcesz dobre butki, sztywne a zarazem konfortowe to sprawdz sobie rossignole electra sessor 3 90, atomic m80-90 lub h80-100 women.

Lepiej jest kupic damskie buty, sa lzejsze i maja inny profil skorupy oraz wykonczenia z gory buta, niz meczyc sie w twardych meskich 120..

Generalnie nie daj sobie wcisnac kitu ze do tych nart musisz miec super sztywne buty a dobierz cos w czym bedziesz czuc sie komfortowo, oraz pamietaj ze flex 80-90 u kobiety to sa bardzo sztywne buty.

Gość Robalek
a Salomon X-Wave X7 ?? W Intersporcie mają w dobrej cenie.

Jak kumam to taka cena jaka jest na bilbordach - przecena z 1499,- na 749,-.

To żadna okazja, te buty zawsze tyle kosztowały !!! jak po tej niby przecenie.

Ustosunkuję się jednak do Twych dylematów.

Jeśli pasowały ci Radical'e i jak piszesz dobrze wypełniały wnętrze to przecież X-Wave'y czy B-tech'y są zdecydowanie szersze wewnątrz:eek:.

Ewentualnego luzu nie wyrównasz bardziej spiętymi klamrami.

No tu jakaś sprzeczność jest .

Jak kumam to taka cena jaka jest na bilbordach - przecena z 1499,- na 749,-.

To żadna okazja, te buty zawsze tyle kosztowały !!!

A to oszusty :P

Jeśli pasowały ci Radical'e i jak piszesz dobrze wypełniały wnętrze to przecież X-Wave'y czy B-tech'y są zdecydowanie szersze wewnątrz:eek:.

Ewentualnego luzu nie wyrównasz bardziej spiętymi klamrami.

No tu jakaś sprzeczność jest .

e bo skomplikowane to całe kupno butów jest. i każdy sprzedawca co innego gada. a tak naprawde to pewnie każdy wciska to, za co ma najwięcej płacone

Gość Robalek
A to oszusty :P

...

e bo skomplikowane to całe kupno butów jest. i każdy sprzedawca co innego gada. a tak naprawde to pewnie każdy wciska to, za co ma najwięcej płacone

Jak kiedyś zadałem pytanie (o co w Gdańsku akurat nietrudno) czy Pan sprzedawca wie coś na temat butów z własnego doświadczenia ten odpowiedział że owszem zna się ale na ... rowerach.

No ale Gdańsk daleko od gór wszelakich:rolleyes: jest.

Prawdą jest też i to, że kupowanie butów jest skomplikowane;), bo muszą przede wszystkim pasować i być wygodne, później spełniać warunki jakie by się chciało więc wpierw ten tzw. flex czyli odpowiednia twardość, potem (tu może być zamienny parametr) cena , marka i kolor.

Ale tu uwaga, wygoda ponad wszystko.

W zeszłym sezonie kupiłem via Internet Salomy X-Wave 85 (takie poza katalogowe) lecz wpierw przymierzałem wszystkie X-Wave'y jakie znalazłem w 3-City i okolicach. Można zatem próbować właśnie tą metodą .

Przymierzać modele w sklepie , długo, bardzo długo a później szukać tych samych w necie. Różnice w cenie bywają spore.

Tak sobie czytam co piszecie o doborze butów i się uśmiecham ( ale nie złośliwie ).

Pierwszy krok robicie dobry... bardzo dobry.

Dopasowanie do stopy. Tu flex nie jest ważny.

Tyle, że jak zrobicie ten krok to się wywracacie :P

Jak dobiera sie twardość buta ?:eek:

Wiecie czy "czujecie" ?

Czy twardy but można "zmiękczyć" ( oczywiście nie myślę o mechanicznym skrobaniu skorupy )?

Czy miękki but można "utwardzić" ?

Dlaczego początkującym zaleca sie miększe buty ?

Czy to konieczne... czy można to oszukać ?

Po co tyle pytań ?

Jak zawsze u mnie - staram się sprowokować do zrozumienia tematu a nie podawać gotowe prawdy, bo aksjomaty w wielu wypadkach są niewiele warte ;)

W zeszłym sezonie kupiłem via Internet Salomy X-Wave 85 (takie poza katalogowe) lecz wpierw przymierzałem wszystkie X-Wave'y jakie znalazłem w 3-City i okolicach. Można zatem próbować właśnie tą metodą .

Przymierzać modele w sklepie , długo, bardzo długo a później szukać tych samych w necie. Różnice w cenie bywają spore.

... odważny jesteś Robalek, ja raczej bym się nie odważył no chyba że różnica w cenie była by naprawdę duuuża. Jak kupowałem 2 lata temu swoje buty to uwierz mi że już po wybraniu tego modelu co najbardziej mi odpowiadał, przymierzałem w sklepie na przemian 3 pary tego samego buta. Moje subiektywne odczucia były baaardzo różne, a wydawać by się mogło że to ten sam but... :eek:

No ale do oważnych świat należy :D

Gość Robalek
... odważny jesteś Robalek, ja raczej bym się nie odważył no chyba że różnica w cenie była by naprawdę duuuża. Jak kupowałem 2 lata temu swoje buty to uwierz mi że już po wybraniu tego modelu co najbardziej mi odpowiadał, przymierzałem w sklepie na przemian 3 pary tego samego buta. Moje subiektywne odczucia były baaardzo różne, a wydawać by się mogło że to ten sam but... :eek:

No ale do oważnych świat należy :D

No miałem duże obawy bo jest to but pozakatalogowy (taki biały X-wave) a w Gdańsku takowego modelu nie było (w ogóle ciężko niektóre modele zobaczyć, dotknąć czy przymierzyć bo pisałem już kilka miesięcy temu że w żadnym sklepie nie widziałem butów Fischera). Natomiast znalazł się w którymś ze sklepów model X-Wave'a (inny lecz już nie pamiętam jaki) z taką samą wkładką jak te które w "ciemno" kupiłem i ... po czasie powiem że trafiłem dobrze. Róznica w cenie wyniosła ok. 300 złotych.

• 2 months later...

Buty Tecnica Diablo Flame UF

Odswieżam temat.

W związku z promocją czaję się na te butki. Oczywiście najpierw pojadę przymierzyć, pochodzić w nich itp. Ale mierzyłam już Tecnicę wiele razy i zawsze było ok.

Zakładając że leżą dobrze czy ten model jest OK? Czy cena 675zł to dobra cena?

Z góry dzięki za wszelkie opinie :)