Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Wyjazd na lodowiec. Proszę o pomoc.

Naginacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po pierwsze chciałbym się przywitać.

Pod koniec listopada zamierzam wyjechać na 7 dni do Austrii.

Sporo czytałem na temat ośrodków narciarskich i zawęziłem wybór do kilku miejsc:

1. Stubai

2. Hintertux

Kierowałem się głównie warunkami w listopadzie.

Mam pytanie do ludzi, którzy już tam byli. Co myślicie o tych ośrodkach.

Jak jest z dojazdami do wyciągów, jakie ceny, warunki, ile ludzi itd.

Jeśli macie to prosiłbym o adresy sprawdzonych noclegów.

Na forum znalazłem podobny temat ale tam proponowano Kaprun i Moelltaler.

Jeśli ktoś ma wiedzę również o tych ośrodkach to również proszę o opinię.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam.

Po pierwsze chciałbym się przywitać......

Mam pytanie do ludzi, którzy już tam byli. Co myślicie o tych ośrodkach.

Jak jest z dojazdami do wyciągów, jakie ceny, warunki, ile ludzi itd.

Również witam!!

Co do Stubaja i Tuxa to oba ośrodki są świetne choć Tux "dusponuje" jakby bardziej wymagającymi trasami i częściej zdarzają się na nim mgły co nie jest powiedziane że na Stubai się to nie zdarzy.

Jeśli chodzi o dojazd to jednak łatwiejszy jest na Stubai, ale ten na Tux nie należy do skomplikowanych.

Z Austryjackich lodowców to byłem 3 razy na tuxie ;) - za każdym razem inną porą i za każdym razem była inna pogoda. Wiec tak pierwszym razem byłem na koniec pazdziernika... pogada do bani wsumie wielkiego mrozu (do -10) nie było ale przez cały wyjazd zachmurzenie ogromne na 6 dni jazdy 2 dni ładnej pogody z czego tylko w ostatni dzien bezchmurne niebo. Byłem tam też w środku listopada - pogoda stosunkowo okej z tym że tego roku było na odwrót... 2 pierwsze dni ciągły opad sniegu szczyt lodowca zamkniety - nie było go nawet widać... a kolejne 4 to piekna pogoda z tym że temperatura... rekord to -28 stopni na szczycie jak dotąd to chyba najcięższe warunki w jakich jezdziłem jesli chodzi o temp. byłem tam też w koncu listopada i wtedy pogoda taka oo ale wsumie bez słonca ale za to bez upiornych mrozów... Nie wiem jak jest na innych austryjackich lodowcach ale tux strasznie mi sie podoba ze wzgledu na ilość tras i infrastrukture ;) i to chyba jego najwieksza zaleta wadą (latem zaletą) jest pogoda która bywa tam kapryśna ;) to tyle przybliżyłem Ci nieco tux i wydaje mi sie że warto tam pojechać mimo tej zmiennej pogody ;)

Edytowane przez Homar

Na forum znalazłem podobny temat ale tam proponowano Kaprun i Moelltaler.

Jeśli ktoś ma wiedzę również o tych ośrodkach to również proszę o opinię.

Za kilka dni jadę na długi weekend na Molka, więc jak przyjadę to dam znać jak z warunkami. Tam generalnie wygląda to tak, że wiosenno-jesienną porą na parkingu w dolinie wsiadasz do "podziemnego metra" - notabene najdłuższej kolejki podziemnej na świecie - czyli jak wszyscy mówią do "kreta", który wywozi cię w ciągu kilku minut w środek zimy na stacje górną obok knajpki Europa Bar. Stamtąd gondolką wjeżdżasz na 2800 pod Eissee Hotel i tutaj już możesz albo zjeżdżać w dół, lub kanapami jeszcze wyżej na szczyt Scharecka ... Generalnie na lodowcach jeździ się wtedy, kiedy inne ośrodki jeszcze nie pracują. Dlatego ja tam kończyłem ubiegły sezon w wesołej kompanii na długim weekendzie majowym, a teraz mam nadzieję ta go zacząć. http://www.skifidelity.at/moelltaler-gletscher/

Zdravim :-)

W rzuć sobie Hintertux w wyszukiwarke, dalem dosc szczegolowy opis w lutym po ostatnim moim wyjezdzie.

Jezeli chodzi o kwatere, to mam za 25,00 euro o ile maja miejsca oczywiscie - nie najtaniej ale ze sniadaniem i w miare komfortowo.

5 km do dolnej stacji, 40 metrow do skibusa.

Jezeli jestes zainteresowany to PM.

Pozdro.

Byłem na wszystkich lodowcach w Austrii oprócz Dachsteinu.Moje osobiste odczucia - Największy i najbardziej urozmaicony jest Stubai,jeśli nie przerażają Cię orczyki to Kitzsteinhorn również jest OK.Pitztal i Soelden również warte są "zaliczenia".Molltal jest nie za wielki ale pojeździć się da no i na plus są tutaj wyciągi.Tux mi się nie podoba,a Kaunertal to już porażka totalna-za darmo bym tam nie pojechał...

Stubai w listopadzie

Witam wszystkich po "letnim śnie". Skoro mowa o moim ulubionym Stubai'u i pytanie o kwaterę to:

- jeżeli szukasz pensjonatu z wyżywieniem i skipasem to polecam Gasteigerhof. (w w w . g a s t e i g e r h o f . a t) Cena za 7 noclegów i 6 dniowy skipass od 600 Euro. Sam skipass na 6 dni kosztuje 174 Euro, więc za 7 noclegów płacisz 426. Na miejscu mały basen i sauna. Mankamentem jest odległość do skibusa (z samego hotelu jeździ jeden o 9 rano - tak było w zeszłym roku).

- jeżeli szukasz mieszkania bez wyżywienia (ale z w pełni wyposażoną kuchnią) to wejdź na stronę w w w . s t u b a i t a l . c o m i tam na pewno coś znajdziesz. Nie spotkałem (a jeżdżę tam od prawie 13 lat) kiepskiej kwatery. Najlepsze do mieszkania jest Neustift. Gasteig jest dużo spokojniejsze ale mankamentem jest brak sklepu (trzeba jeździć do Neustift). Sam wybieram się do Stubai'u pod koniec listopada.

Pozdrawiam serdecznie.

Jeśli chodzi o Stubai spędziłam sporo czasu na szukaniu noclegu. Spróbuj przez tą stronę:

http://www.stubai.at/xxl/_lang/pl/_season/at1/_area/unterkuenfte/_rightcol/0/_subArea/744066/index.html

ew. tutaj:

http://www.stubaitalonline.at/kontingent.php

Wysłałam kilkadziesiąt maili z pytaniem o noclegi i przyszło bardzo wiele odpowiedzi pozytywnych. Na palcach jednej ręki policzyć moge te, gdzie wszystko było juz zarezerwowane.

Koniec końców i tak wybrałam Saalbach. Przyjemnego szukania życzę :)

Ja zawsze wybierałem przez Intrhome,w tym okresie-a byłem na Stubaiu w 2007 właśnie o tej porze-za kwaterę /apartament/ na 4 osoby płaciłem 1200 zł,to jest chyba mniej niż 500E,ale oczywiście bez jedzenia.Do tej pory zawsze jeżdzę wynajmując przez Intrehome i jestem zadowolony,opis kwatery był zawsze zgodny,albo miło zaskakiwał.:)