aklim Napisano 24 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2008 czy ktoś ma jakieś doświadczenia z jazdy na tych nartach ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 24 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2008 Ja śmigam na tej narcie Jestem z niej super zadowolony. Mimo że kupiłem ją do jazdy typowo slalomowej (w której jest świetna) w długim skręcie także trzyma się bardzo moco. Z roku na rok Rossi robił 9S mniej radykalną. Mam na strychu 9S z 2001 roku która jest duuużo sztywniejsza i cięższa. Obecna (07/08) jest bardziej uniwersalna. Na prawdę gorąco polecam ta nartę Jakbyś miał jeszcze jakie pytania pisz od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 25 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2008 Ja śmigam na tej narcie Jestem z niej super zadowolony. Mimo że kupiłem ją do jazdy typowo slalomowej (w której jest świetna) w długim skręcie także trzyma się bardzo moco. Z roku na rok Rossi robił 9S mniej radykalną. Mam na strychu 9S z 2001 roku która jest duuużo sztywniejsza i cięższa. Obecna (07/08) jest bardziej uniwersalna. Na prawdę gorąco polecam ta nartę Jakbyś miał jeszcze jakie pytania pisz od razu no własnie przymierzam się do niej.... a czy daje mocno nogom w kość i jak trzyma na twardym ? ja mam 186 cm 93 kg więc długość 165 powinna być chyba OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 25 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2008 Powiem Ci że nigdy nie odczuwałem jakiegoś bólu i nie miałem problemu z dociskaniem ich ale dużo ćwiczę nogi na siłowni i przez wiele lat jeździłem na rowerach górskich. Sam zastanawiałem się nad 165 i trochę żałuje bo kupiłem 158. Mam 180 wzrostu i ważę 73 kilosy więc nie tak dużo. Mój ojciec też czasem jeździ na 9S ale na starszych gdyż są mniej taliowane a on lubi raz na jakiś czas pokręcić klasycznie - kolanko w kolanko. On natomiast ma wzrost ten sam a wazy ok. 95-100 i ma strasznie silne nogi. Myślę że powinieneś zastanowić się na dłuższymi niż 165. To jest narta slalomowa a nie fun-carwingowa więc utrzymaj te minus 10cm od wzrostu bo będzie dla Ciebie za miękka. To oczywiście tylko moje zdanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 25 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2008 Myślę że powinieneś zastanowić się na dłuższymi niż 165. To jest narta slalomowa a nie fun-carwingowa więc utrzymaj te minus 10cm od wzrostu bo będzie dla Ciebie za miękka. To oczywiście tylko moje zdanie no tak , ale kolejna długość to juz 173cm - wg mnie trochę długawa jak na slalomkę , a do dłuższych skrętów mam V12 Salomona 178cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 26 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2008 Przy Twoim wzroście i wadze decydowałbym się jednak na 173. Ta narta naprawdę, przy dobrej technice, kręci sama. Przez dwa tygodnie w alpach jeździłem na 9S 170 cm - tej starszej która ma promień skrętu równy obecnym gigantkom 9X ( serio) i dawało sobie spokojnie z radę. Tak więc dalej podtrzymuje wersje że powinieneś kupić 173 ale tak na prawdę 165 nie będzie złe ale myślę że troszkę za krótkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 26 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2008 r9s bardzo fajna narta polecam z czystym sercem (tylko nie były przygotowane słabo jechały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 26 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2008 Fajna narta z dodatkowym dopalaczem, nie traci szybkości w skręcie.. mi dała trochę popalić ale ważę 70 kg i nie mam jakoś super mocnych nóg. Szwagier mój nabył w zeszłym roku, powiedzmy że ma zbliżone gabaryty o Ciebie, jeździł sporo w Austrii w zeszłym roku i jest zadowolony że mu ją poleciłem i w zasadzie sprzedałem ;> Ja jedynie miałem okazję na Kasprowym na niej pojeździć, nie za długo bo szawagier nie chciał się z nią rozstawać za bardzo hehe, tak jak pisałem.. trochę mnie nogi bolały po 4 zjazdach ale cuż.. słabe przygotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 26 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2008 Fajna narta z dodatkowym dopalaczem, nie traci szybkości w skręcie.. mi dała trochę popalić ale ważę 70 kg i nie mam jakoś super mocnych nóg. Szwagier mój nabył w zeszłym roku, powiedzmy że ma zbliżone gabaryty o Ciebie, jeździł sporo w Austrii w zeszłym roku i jest zadowolony że mu ją poleciłem i w zasadzie sprzedałem ;> Ja jedynie miałem okazję na Kasprowym na niej pojeździć, nie za długo bo szawagier nie chciał się z nią rozstawać za bardzo hehe, tak jak pisałem.. trochę mnie nogi bolały po 4 zjazdach ale cuż.. słabe przygotowanie a jaką długość narty ma szwagier ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 26 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2008 Też właśnie chciałem oto spytać. No na pewno trzeba się z tym liczyć że bez jakiekolwiek przygotowania pod koniec dnia na stoku można odczuć zmęczenie. Nie oszukujmy się ale jest to topowa narta slalomowa. Gwarantuje natomiast że przy odrobinie pracy nad siłą nóg i techniką narta da ogromną radość bez skutków ubocznych jakimi może być ból Osobiście nie miałem z tym problemu a śmigałem na tej narcie cały poprzedni sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 ahh zapomniałem.. 165 cm ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 27 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 ahh zapomniałem.. 165 cm ;> dzięki:) no to już chyba wszystko wiem:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 Czyli co jednak 165 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 27 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 Czyli co jednak 165 ? chiba tak:) najlepiej byłoby przetestować obie długości ( 165 i 173 ) ale coś te 173 wydaje mi się trochę długie , tym bardziej ,że czasem lubię bez kijków trochę pofunować:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 No to rzeczywiście jeśli chcesz czasem bardzo gęsto pokręcić (ja też tak lubie ) to będą ok. Szczególnie że masz jeszcze salomonki do dłuuugich skrętów. Jak kupisz to daj znać na jaką długość się zdecydowałeś i jak Ci na nich śmiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 Potestuj lepiej - ja mam 165cm a wzrost "nikczemny":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 Ja mam 188cm i 85kg i narte mam 165, co prawda Volkl P60 ale to tez typowa slalomka. Nigdy nie odczulem na niej braku dlugosci czy stabilnosci, nawet przy troszke obszerniejszych skretach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 (edytowane) A Klimku wiesz co nie chce Ci mącić w głowie ale ... nawet tutaj na forum taki jeden pan pisał o tej narcie że jest mułowata ( ile w nią wcisniesz tyle zabierze i nic nie odda) przez co również wolna ze skrętu w skręt co sie tyczyło zarówno 9x jak i 9s mój kolega po testach podzielił to zdanie (a on na rzeczy sie raczej zna) ja sam nie ujeżdżałem ale coś w tym musi być... może lepiej byłoby najpierw spróbować jakiegoś testa w zeszłym roku z rosoła był naprawde ciekawy demo tour no tylko tego roku zeszłorocznej nie sprawdzisz raczej ale sa napewno jakieś wypożyczalnie które mają to na stanie a co do długosci to ambro bez przesady to slalomka jest i nawet jak by aklim był niewiadomo jakim bykiem to jak dla mnie 165 to dla mnie maks... 173 to do rekreacyjnej jazdy coś przypominającego gigantke bym polecił ale nie slalomke Edytowane 27 Październik 2008 przez Homar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 No ale mówimy tu jednak o różnicy 8kg. To nie tak mało. Hotrok, a jakbyś teraz kupował slalomke kupiłbyś jeszcze raz taką długość czy nieco dłuższą ? Mi się najważniejsze to postawić są jasno jedno pytanie. Czy ma być to narta strickte slalomowa do gęstego kręcenia jako druga para czy bardziej uniwersalna dająca dużą radość w kręceniu i dłuuugim szusowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 Volkl'a SL tylko 165. Jezdzilem jeden sezon na moich Volklach wazac 95kg (na szczescie ta waga to przeszlosc:D) O innych nartach sie nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 a co do długosci to ambro bez przesady to slalomka jest i nawet jak by aklim był niewiadomo jakim bykiem to jak dla mnie 165 to dla mnie maks... 173 to do rekreacyjnej jazdy coś przypominającego gigantke bym polecił ale nie slalomke No przekonałeś mnie co do długości ale nie podzielam zdania że ta nartka jest mułowata. Oczywiście akceptuje że ktoś ma inne zdanie ale osobiście jestem bardzo zadowolony z tej dechy a jeździłem już na niejednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 Volkl'a SL tylko 165. Jezdzilem jeden sezon na moich Volklach wazac 95kg (na szczescie ta waga to przeszlosc:D) O innych nartach sie nie wypowiadam. a jeździłeś na niej ? Każdy ma swoje typy i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 No właśnie to się zgadza. Ja lubię Rosoła 9S, nie uważam żeby muliła chodź nie przeczę że istnieją lepsze i szybsze slalomki. Śmigam na 158 i do dziś zastanawiam się czy nie powinienem brać rok temu 165. Wybór należy osobno do każdego z nas Tak więc Aklim, kupuj to co Ci dusza i serce podpowie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 Albo co znajdziesz w lepszej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2008 Hehe też prawda. Jeśli cena gra rolę, a gra prawie zawsze, to można byłoby się zastanowić na 9S wyprodukowaną sezon wcześniej czyli 06/07. Są prawie identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi