Gość to ja Napisano 18 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2008 W związku ze skandalicznym i brutalnym wyeliminowaniem Joli Rutowicz z programu „ Jak gwiazdy tańczą na krytym lodowisku” wyłączyłem telewizor, włączając jednocześnie internet, a w nim znalazłem arcyciekawą analizę jazdy po śniegu dwóch dość znanych narciarzy. Niestety jazda była dość krótka, ale wystarczająco długa, żeby dać autorowi powód do bardzo wnikliwej analizy zachowań tychże narciarzy. Autor potwierdził moje wcześniejsze spostrzeżenia, że jeden z nich jest dobry, a drugi był dobry, ale już nie jest. Reszty nie zrozumiałem za bardzo, ale dlaczego mam wszystko rozumieć. Proponuję zupełnie niepoważną zabawę pt. „Czy ta analiza jest solidna, czy może jednak nie do końca”. Proponuję, aby wszyscy uznający, że jest solidna napisali ‘analiza jest OK.” Mający wątpliwości niech napiszą bardzo pokrótce, dlaczego mają wątpliwości. Podaję linka: http://www.ntn.pl/artykuly/sport/technika_jazdy/?a=4722 Oczywiście dopiero po kliknięciu „zatwierdź wiadomość” zobaczę, czy wyszedł link, czy kropki. Jeśli kropki, będę musiał zrobić kopię artykułu i potrwa to kilka minut. Pozdrawiam i życzę miłej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 19 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2008 Obejrzałem dokładnie te dwa stromotion - jak zawsze są ciekawe i wyciągają na światło dzienne wiele detali, niewidocznych dla oka w normalnym przekazie. Co do opisu - analizy, ani nie powiem, że jest OK, ani że jest zła z punktu widzenia przydatności do oceny występu sportowego tych dwóch zawodników. Ocenić mógłby to tylko trener jazdy sportowej i to nie każdy - takich w Polsce jest kilku, może kilkunastu. Oczywiście każdy entuzjasta narciarstwa, zrobiwszy sobie stromotion, może i powinien wyciągać jakieś wnioski z uzyskanych poklatkowo obrazów i chyba w tym przypadku mamy do czynienia z podobnym opisem. Oprócz jednak techniki jazdy, jak wiemy w narciarstwie ważny jest czas;), dlatego obok analizy technicznej przejazdu dwóch zawodników, ważne jest porównanie simulcam (nałożenie na siebie dwóch przejazdów) w celu wychwycenia momentu, w którym jeden przegrał z drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 19 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2008 W związku ze skandalicznym i brutalnym wyeliminowaniem Joli Rutowicz z programu „ Jak gwiazdy tańczą na krytym lodowisku” wyłączyłem telewizor, włączając jednocześnie internet, a w nim znalazłem arcyciekawą analizę jazdy po śniegu dwóch dość znanych narciarzy. Niestety jazda była dość krótka, ale wystarczająco długa, żeby dać autorowi powód do bardzo wnikliwej analizy zachowań tychże narciarzy. Autor potwierdził moje wcześniejsze spostrzeżenia, że jeden z nich jest dobry, a drugi był dobry, ale już nie jest. Reszty nie zrozumiałem za bardzo, ale dlaczego mam wszystko rozumieć. Proponuję zupełnie niepoważną zabawę pt. „Czy ta analiza jest solidna, czy może jednak nie do końca”. Proponuję, aby wszyscy uznający, że jest solidna napisali ‘analiza jest OK.” Mający wątpliwości niech napiszą bardzo pokrótce, dlaczego mają wątpliwości. Podaję linka: http://www.ntn.pl/artykuly/sport/technika_jazdy/?a=4722 Oczywiście dopiero po kliknięciu „zatwierdź wiadomość” zobaczę, czy wyszedł link, czy kropki. Jeśli kropki, będę musiał zrobić kopię artykułu i potrwa to kilka minut. Pozdrawiam i życzę miłej zabawy. "Pic na wode fotomontaz" przeciez to porownanie jest bez sensu. Rozne przejazdy, rozne skrety taka analiza przy piwku na luzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 19 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2008 A mnie się wydaje że porównanie jest trafne, i rzeczywiście zapoczątkowanie skrętu przez jednego i drugiego jest różne. A druga rzecz to jest takie hhmm porównanie jednego tytana i drugiego że któryś z nich ma jakieś błędy w technice lub ma technikę pradawną jest chyba... nie potrafię tego odpowiednio ująć, ta ocena nie ma w ogóle znaczenia dla jednego i drugiego i wątpię czy aby choć jeden chciał słuchać jakiś wskazówek od Nas... Ja bym chciał by któryś z naszych zawodników jeździ tak jak teraz jeździ Hermann. Może zamieszałem ale to jest moje zdanie. Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 19 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2008 (edytowane) zabawa w spostrzegawczość cd Oczywiście dopiero po kliknięciu „zatwierdź wiadomość” zobaczę, czy wyszedł link, czy kropki. Jeśli kropki, będę musiał zrobić kopię artykułu i potrwa to kilka minut. Pozdrawiam i życzę miłej zabawy. Jakbyś przyjzal się głównej stronie to od zawsze ntn figuruje w prawym dolnym rogu, więc jest prawomyślny i jako taki nie podlega wycince. PS. A co do meritum to w znzcznym stopniu zgadzam się z Fredem i wywaze otwarte drzwi twierdzac, że co to dobre dla jednego nie koniecznie musi być dobre dla drugiego, w końcu kazdy ma swą indywidualną motorykę i nie istnieje coś takiego jak wzorcowa sylwetka. Edytowane 19 Październik 2008 przez witek52 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2008 na takim poziomie umiejętności jak są obaj Panowie nie wiem czy dobrym jest ich porównanie bo kazdy ma jakiś tam swoj "styl" i jeździ w charakterystyczny dla siebie sposób, jeden zaczyna wcześniej za to drugi robi kolejną sekwencje lepiej (przyklad- nie mowie ze tak jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 19 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2008 Pic picem (nie mylic z Picem:)), woda wodą, ale moze cos jest na rzeczy:confused: Przez caly ostatni sezon komentatorzy "gledzili" o ciut juz archaicznym stylu Herka, czy od siebie czy powatarzali za innymi nie wiem. Teraz pytanie czy pitola 3 po 3 czy tez nie. Widac inne zlozenie sie do bramki, inny uklad bioder, linie ciala etc., Tylko jak byla mowa to raz - weryfikuje to czas; dwa - "kazdy" jezdzi troche inacze; na wielu plytach szkoleniowych mozna to zaobserwowac, chocby kanadyjskiej federacji narciarskiej, od Cuche poprzez wszystkich kanadyjczykow (w tym czeskich) i inni jeszcze tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość to ja Napisano 19 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2008 No, i o to chodzi Bardzo dziękuję Wszystkim za zainteresowanie i trafne sugestie. Mnie w tej analizie nie spodobało się to, że porównywana była jazda między dwoma bramkami, a chciałbym bardzo wiedzieć co się działo przynajmniej jedną bramkę wyżej. Dobrze by było gdyby w tak dogłębnej analizie autor podał, który był szybszy w tym przejeździe, jeśli w ogóle był to ten sam przejazd, bo młodego obfotografowało na optymalnie płaskim kawałku śniegu, a starego na byczym trawersie, a o ile się nie mylę skręty w linii spadku deczko różnią się od skrętów w poprzek stoku szczególnie w takiej konkurencji jak GS. Trzeba kończyć, bo ktoś pomyśli, że zaczyna się czepianie, ale jest wolność(?) więc każdy może przeprowadzić własną analizę analizy. Jakbyś przyjzal się głównej stronie to od zawsze ntn figuruje w prawym dolnym rogu, więc jest prawomyślny i jako taki nie podlega wycince. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi