Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Alpy - rodzice z 2-3 letnimi maluchami

kawalczewskip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Może ktoś z Was może polecić jakieś fajne miejsce w Alpach, gdzie

babcia (opiekunka) do maluchów (które jeszcze nie nadają sie do

jazdy), która jedzie z nami, miałaby "pod ręką" jakiś fajny plac

zabaw, miejsce na spacery, podczas gdy reszta towarzystwa szalałaby

na nartach.

Gość scatman_wawa

Przy każdym praktycznie ośrodku są takie miejsca dla maluchów. Na Katschbergu, jest całe przedszkole narciarskie, gdzie dzieci które ledwo jeszcze chodzą już jeżdżą na nartkach. Mają taki kołowrotek duży który kręci się jak karuzela i sobie na przypiętych nartkach jeżdżą w kółko. Ogólnie duże nastawienie na ludzi z dziećmi tam jest.

http://www.katschi.at/englisch/katschis-kinderwelt.htm

http://www.katschberg.at/englisch/modultest/index.html

http://www.skischule-katschberg.com/

http://www.schischul.info/bambinikurs.html

Ostatni link to dzieci okolo 3 letnie i młodsze :)

Edytowane przez scatman_wawa

Tyle, że zostawienie dziecka w takim przedszkolu to górę kasy kosztuje - po drugie nie każde dziecko chce tam zostać - każdy kto trzylatka pierwszy raz odprowadzał do przedszkola wie o co chodzi, po trzecie po co babcia. Pewnie Ci idzie raczej o zwykły plac zabaw czy park w miejscowości gdzie babcia może z rjebiatą pochasać. Takie coś to w każdej wiekszej miejscowosci znajdziesz tylko trzeba zwróciść uwagę,żeby babcia nie musiała tam zasuwać ze 3 km.Lepiej wtedy nie mieszkać za wysoko - wy sobie podjedziecie a babcia ma coś w rodzaju wiosny i ciepełko. Tak moim zdaniem a mam sporo doświadczeń w tej materi. Wiadomo - śniego dla dzieci fajna rzecz ale na pewno łatwiej je ogarnąć w warunkach wiosennych. Moi znajomi to z małmi dziećmi jeżdrzą do Bad Gastain - ponoć ok - taka austryjacka Rabka, ja tam z dziećmi to na narty jeżdrzę, od 3 lat uczyłem, młodsze do nosidła i na plecy - cóż, pewnie przyjemniej samemu pośmigać - więc w wersji Babcia brak mi doświadczeń.

Mój będzie miał 2,5 roku a znajomych 2 lata, więc o "jeżdżeniu" w szkółce raczej trzeba zapomnieć. Zostaje wersja:

- babcia lub opiekunka (tutaj jeszcze nie zdecydowalismy)

- bąbel do nosidełka i ziuuuuuuuuu.

W nosidełku chodzimy po górach, ale na anrtach jakoś nie wiem czy się odważę i to nie ze względu, że słabo jeźdżę, ale ze względu na to, że ktoś może mnie "staranować" oraz "kombinacje" na krzeselku. Choć może warto rozważyć ten wariant.

Generalnie chodziło mi o fajne miejsca spacerów lub place zabaw, gdzie opiekunka mogłaby pójść z maluchami.

Mój będzie miał 2,5 roku a znajomych 2 lata, więc o "jeżdżeniu" w szkółce raczej trzeba zapomnieć. Zostaje wersja:

W nosidełku chodzimy po górach, ale na anrtach jakoś nie wiem czy się odważę i to nie ze względu, że słabo jeźdżę, ale ze względu na to, że ktoś może mnie "staranować" oraz "kombinacje" na krzeselku. Choć może warto rozważyć ten wariant.

Generalnie chodziło mi o fajne miejsca spacerów lub place zabaw, gdzie opiekunka mogłaby pójść z maluchami.

Ja byłem w zeszłym roku w Kaprun na początku marca z dwulatkiem.

Cały mozliwy dzień na dworze.

No tylko dziadki byly z nami :)

Co do wożenia dziecka w nosidle to pewnie bym doktorat mógł napisać. Teraz zaczynam z trzecią córką ale widzę pewną prawidłowość - im dłużej to robię tym bardziej jeżdrzę wolno i ostrożnie. Z pierwszą to nieco kozaczyłem, zdarzało się jeździć na szortach po twardych i stromych trasach, zdarzyło sie kilka gleb - na szczeście bez skutków, później nieco zmądrzałem a i sytuacja inna była bo drugą woziłem ucząc jeździć starszą więc o wyczynach mowy nie było, ta z kolei była znacznie cięższa więc często i sił na wyczyny nie starczało. Drugiej już kask zakupiłem do nosidła. Co do wsiadania na krzesła to nie ma problemu - najgorzej jest na orczykach jak trzeba dziecko powiesić sobie na przodzie a już ekstremalnie jest jak jeszcze na tzw kotwicy drugiego np 5 latka wiezie sie podtrzymując nogami - bywało śmiesznie. Z krzesłem i nosidłem problemu nie ma wcale tylko lepiej nie brać ze sobą kijów. Pozostaje jeszcze element zewnętrzny - czyli gdy ktoś w jedzie w nas - cóz, nie zdarzyło sie - z obserwacji moich wynika, że w Alpach ryzyko znacznie mniejsze jes, w tym zakresie najgorzej wspominam Słowację - zwłaszcza Chopok. Co do miejsc do wyjazdu to rozważyłbym okolice Cavallese, miasteczko bardzo przyjemne, okoliczne przysiółki również, infrastruktura dla dzieci jest niezła z tego co pamiętam. A i na nartach jest gdzie pośmigać.

Ja w zeszłym roku byłem, z wtedy 3 letnią córką w Bad Hofgastein. Staraliśmy się dzień zorganizować tak, aby rano wyjść razem z żoną na narty, córka zostawała wtedy z dziadkami, wrócić tak powiedzmy koło 14, zabrać wszystkich i podjechać samochodem do Angertalu (około 10-15 min jazdy). Jest tam idealne miejsce do nauki (kilka taśmociągów i orczyk) co wykorzystywaliśmy ucząc naszą pociechę.

Bad Hofgastein to dość urokliwa miejscowość, jest gdzie pospacerować (np. park) - opiekunowie, dziadkowie mają gdzie wyjść poza kwaterę.