77black Napisano 8 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2008 (edytowane) Witam Szanownych Forumowiczów Trafiłem na tę stronkę szukając opinii o sprzęcie narciarskim. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na interesujące mnie pytania. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc, do Was, w doborze odpowiednich nart dla mnie. Jeżdżę od 4 lat na nartach Fischer XTR (pół karvingi dł.158cm) i postanowiłem na zbliżający się sezon zmodernizować trochę swój sprzęt. Moje umiejętności narciarskie oceniam na 5 może 5,5 góra 6. Wzrost 171, waga 87, preferuję trasy "czerwone", rzadziej "czarne"- (jeśli nie ma lodowiska), lubię prędkość i raczej krótkie ciasne skręty. Poszukuję nart, które pozwolą mi podnieść umiejętności. Wybrałem kilka modeli, tylko nie wiem czy są odpowiednie: - Salomon Streatrace 5 dł.158 sezon chyba 06/07 - Fischer AMC 73 dł.164 sezon 06/07 - Rossignol Zenith Z1 dł.162 sezon 06/07 - Blizzard CMX 10 IQ dł.163 sezon 07/08(chciałem XO7 IQ, ale sprzedawca stwierdził, że mogą być zbyt miękkie i polecił mi właśnie CMX 10) Kolejność, w jakiej wypisałem: od najtańszych do najdroższych, choć różnice nie są bardzo duże. Jeśli uważacie, że wszystkie te nartki są odpowiednie dla mnie, to wybiorę te najtańsze Edytowane 8 Październik 2008 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 8 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2008 (edytowane) pomyśl o RX8 dł.165 cm lub RACE SC 160 cm....będą trochę droższe,ale ceną się do końca nie sugeruj...tylko jakością i progresem jaki chcesz osiągnąć Rossi dla początkujących.Salomon raczej fun:),AMC poza trasę,blizzard też poza trasę i za miękki do Twojej wagi..... Edytowane 8 Październik 2008 przez pax53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 8 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2008 (edytowane) pomyśl o RX8 dł.165 cm lub RACE SC 160 cm....będą trochę droższe,ale ceną się do końca nie sugeruj...tylko jakością i progresem jaki chcesz osiągnąć Rossi dla początkujących.Salomon raczej fun:),AMC poza trasę,blizzard też poza trasę i za miękki do Twojej wagi..... Salomona na pewno nie bierz. A co do Blizzego : http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2222&id_modelu=2863 czy to jest narta poza trasę ? Jak dobra cena to bym ją kupił. Po testach serii IQON jestem wrodzonym obrońcą Blizziego Edytowane 8 Październik 2008 przez mysiauek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 8 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2008 a ja standardowo polece fischera no i cos z dyna:), albo jakiegoś rosoła klasy fischera race sc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 8 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2008 Wszystkie narty, ktore opisujesz, sa w miare ok. Co do marki, to najlepiej przejedz sie najpierw, potestuj, a potem kup. Narty nie kupujesz na jeden sezon, tylko na wiecej, wiec najlepej bys mial taka, ktora Ci najbardziej odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 8 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2008 Wszystkie narty, ktore opisujesz, sa w miare ok. Co do marki, to najlepiej przejedz sie najpierw, potestuj, a potem kup. Narty nie kupujesz na jeden sezon, tylko na wiecej, wiec najlepej bys mial taka, ktora Ci najbardziej odpowiada. bobic spuentował wsio co tu powiedzielismy:) potestuj i kup to tak w mega skrocie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emik73 Napisano 9 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2008 Salomona na pewno nie bierz. Dlaczego piszesz żeby nie brać Salomona? Ja nabyłem w zeszłym sezonie Streetracera 6 dł. 165 cm i jeździ się na nich rewelacyjnie. Dobre trzymanie, świetnie wchodzą w skręty i dobrze trzymają krawędzie. Moje parametry (budowa ciała i umiejętności) zbliżone do pytającego. Co prawda nie mam porównania co do innych wymienionych bo nie miałem okazji testować, ale Salomona mogę zdecydowanie polecić. Tyle że nie 5 ale 6 bo jest twardsza (tak mi doradził sprzedawca). Myślę że do szlifowania umiejętności nadają się jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77black Napisano 9 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2008 Witam Dzięki za odpowiedzi. W kilku z nich przewinęła się nartka Fischer Race SC Przyznam się, że miałem je wcześniej na oku , ale stwierdziłem, że są chyba dla mnie za trudne. Lecz skoro nie, to chyba pójdę tym tropem. Ewentualnie proszę o podanie innych tej samej klasy. Co do testowania zgadza się to najlepsze rozwiązanie, ale niestety nie teraz, brak śniegu a na igielicie to raczej nie to samo.Pozostaje mi zdać się na Wasze sugestie, bo nie chcę za długo zwlekać z zakupem. a co sądzicie o Head XRC 1400 Chip 163cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 9 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2008 Salomona na pewno nie bierz. Dlaczego piszesz żeby nie brać Salomona? Ja nabyłem w zeszłym sezonie Streetracera 6 dł. 165 cm i jeździ się na nich rewelacyjnie. Dobre trzymanie, świetnie wchodzą w skręty i dobrze trzymają krawędzie. Moje parametry (budowa ciała i umiejętności) zbliżone do pytającego. Co prawda nie mam porównania co do innych wymienionych bo nie miałem okazji testować, ale Salomona mogę zdecydowanie polecić. Tyle że nie 5 ale 6 bo jest twardsza (tak mi doradził sprzedawca). Myślę że do szlifowania umiejętności nadają się jak najbardziej. Cześć, jedyny model z tej linii, na którym ja się dobrze czułem to STR10. Wzrost ten sam, waga 75kg. Styl jazdy: średni na jeża. STR9 już nie dawał takiego trzymania na bardzo twardym. A więc co dopiero STR5 ? A co Heada - zamierzam potestować 5 dni w Kaprun w listopadzie co będą mieli tej stajni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emik73 Napisano 9 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2008 mysiauek nie wziąłeś pod uwagę tego że co może stara gwardia to niekoniecznie mogą też amatorzy tacy jak ja z tego co piszesz wnoszę że opisany styl jazdy średni na jeża jest znacznie wyższy niż moje skromne umiejętności zrobiłem rozeznanie przed zakupem sprzętu i obiektywnie stwierdziłem że ST10 będą dla mnie za trudne, ST8 nie było akurat na składzie więc wziąłem ST6 i po pierwszym sezonie jestem z nich zadowolony są to dosyć łatwe nartki i być może po kolejnym sezonie będę chciał czegoś więcej ale czy na pewno to czas pokaże myślę że do szlifowania techniki i do dawania radości z jazdy nadają się znakomicie i każdemu będę polecał poprzednio jeździłem na SCOTTACH Intoxica - model mało spotykany i do tego trudny po czteroletniej na nich przygodzie stwierdziłem że lepiej dopasować narty do umiejętności niż na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2008 dlatego mogles wziac wyzszy model i na nich sie szkolic dzięki temu mial byś je na dłużej a tak to musisz zmieniac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emik73 Napisano 9 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2008 pojeździmy zobaczymy czasami trzeba coś zmienić żeby nie było nudy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 9 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2008 a co sądzicie o Head XRC 1400 Chip 163cm Wpisz w wyszukiwarce "head" i sprawdz co sie o tym pisalo przez ostatni rok maksymalnie - troche tego bylo i da Ci pewien obraz. Sprawdz potem sprzet/kolekcje ze strony glownej i uzupelnij informacje o przedstawione charakterystyki + ewentualne komentarze do danych modeli ktore sie zdarzaja. Nastepnie pomysl jak - gdzie chcesz jezdzic i model Ci "wyjdzie". Potem "tylko" decyzja o kasie, no ewentualnie jeszcze o marce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 10 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2008 Wpisz w wyszukiwarce "head" i sprawdz co sie o tym pisalo przez ostatni rok maksymalnie - troche tego bylo i da Ci pewien obraz. akurat o tej narcie było bardzo mało :mad:też chciałem się coś o niej dowiedzieć a samemu nie mogłem jej przetestować w zeszłym sezonie teraz jej spróbuję jak tylko śnieg spadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 10 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2008 mysiauek nie wziąłeś pod uwagę tego że co może stara gwardia to niekoniecznie mogą też amatorzy tacy jak ja z tego co piszesz wnoszę że opisany styl jazdy średni na jeża jest znacznie wyższy niż moje skromne umiejętności zrobiłem rozeznanie przed zakupem sprzętu i obiektywnie stwierdziłem że ST10 będą dla mnie za trudne, ST8 nie było akurat na składzie więc wziąłem ST6 i po pierwszym sezonie jestem z nich zadowolony są to dosyć łatwe nartki i być może po kolejnym sezonie będę chciał czegoś więcej ale czy na pewno to czas pokaże To, że ktoś na forum jest "starą gwardią" nie oznacza, że jeździ superowo na nartach. Tak jest własnie w moim przypadku. Natomiast, ponieważ miałem trochę modeli Salomona na nogach, jestem jakoś przekonany, że numerek 10 to w każdej serii minimum do jazdy na twardym sztruksiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 10 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2008 (edytowane) jeżeli chodzi o Salomona St10, to (jak faktycznie wg "naszej" skali jeździsz na 5 ) polecam , ba sam jeżdżę od dwóch sezonów na tych nartach .A jak masz potencjał ,żeby szybko przeskoczyć z 5 na 6:) to bierz właśnie 10-kę , musisz mieć tylko opanowaną w miarę dobrze jazdę na krawedziach , bo wtedy na St10 jazda to bajka ( no chyba że jakiś straszny lód i stromizna:eek: ).W jeździe techniką tradycyjną trochę gorzej wypadają . Aha jak już , to , przy twoich parametrach, bierz długość 160cm. Edytowane 10 Październik 2008 przez aklim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 10 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2008 jeżeli chodzi o Salomona St10, to (jak faktycznie wg "naszej" skali jeździsz na 5 ) polecam , ba sam jeżdżę od dwóch sezonów na tych nartach .A jak masz potencjał ,żeby szybko przeskoczyć z 5 na 6:) to bierz właśnie 10-kę , musisz mieć tylko opanowaną w miarę dobrze jazdę na krawedziach , bo wtedy na St10 jazda to bajka ( no chyba że jakiś straszny lód i stromizna:eek: ).W jeździe techniką tradycyjną trochę gorzej wypadają . Aha jak już , to , przy twoich parametrach, bierz długość 160cm. Popieram w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi